SP9XWW, gęsto jak w kokpicie samolotu
CB mam i ja :)
Zwiń
X
-
witam,
mam starego Unidena 510. Planuję zasilić go bezpośrednio z aku. Mniejsza o to :wink:
Panowie jaką nie drogą antenę polecacie ?
Na magnes ale praktycznie nie planuje jej ściągać z auta... więc aby nie kusiła zbytnio, a jak już skusi to żeby nie bolało 8)
Czyli:
- magnes
- tania
- max 100cm
- przyzwoity zasięg w trasie, w mieście bez znaczenia (ma po prostu działać)
Kwestia nr 2 - denerwuje mnie plątający się po kabinie kabel od anteny.
Czy nie ma przeciwwskazań aby zastosować przedłużacz do CB
ładnie go sobie schować, a w okolicach tylnej kanapy/bagażnika zostawić zakończenie z gniazdem ?
Przewód od anteny skrócić do ok 1m i antenę podłączać do przedłużacza...
Uprzedzając - nie mam anteny FM na stałe więc coś typu triflex niestety nie wchodzi w grę :cry:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez no_fearPanowie jaką nie drogą antenę polecacie ?
Na magnes ale praktycznie nie planuje jej ściągać z auta... więc aby nie kusiła zbytnio, a jak już skusi to żeby nie bolało 8)
Zamieszczone przez no_feardenerwuje mnie plątający się po kabinie kabel od anteny.
Czy nie ma przeciwwskazań aby zastosować przedłużacz do CB
Komentarz
-
-
tak czytam czytam i chyba nikt nie pytał nigdy o wypasiony zestawik :diabelski_usmiech
-tzn, jakie kupić dobre radio, bez względu na cena ale i bez zbędnych gadżetów, typu podświetlenia i 8 gałek do regulacji.
-antena - wiem im dłuższa tym lepsza, i na stałe + masa dobra. A mnie interesuje 100 cm i magnes.
Poleci ktoś :Ppozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cezaryaksumjakie kupić dobre radio, bez względu na cena ale i bez zbędnych gadżetów, typu podświetlenia i 8 gałek do regulacji
Cena w promocji 6116,00 zł :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SP9XWWZamieszczone przez cezaryaksumjakie kupić dobre radio, bez względu na cena ale i bez zbędnych gadżetów, typu podświetlenia i 8 gałek do regulacji
Obrazek
Komentarz
-
-
Też noszę się z zamiarem kupienia CB. Co Szanowne Koleżanki i Koledzy mogą polecić w granicach do 350 plnów za radyjko i do tego antena na magnes poniżej 100 cm? Ostatnio byłem w dużej i znanej sieci sklepów AGD/RTV na literkę M (a właściwie na dwie :wink i gość z obsługi zaproponował to cudo lub to. Co o tych dwóch myślicie i czy macie jakieś inne propozycje?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SP9XWWZamieszczone przez cezaryaksumjakie kupić dobre radio, bez względu na cena ale i bez zbędnych gadżetów, typu podświetlenia i 8 gałek do regulacji
Obrazek
co w praktyce te 100W będzie dawało? Będzie ładniej odbierać i dalej wysyłąć sygnał czy zagłusze wszystkich?
no i pytanie jaka antena do tego radyjka, żeby się nie pogniewało? :diabelski_usmiechpozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rafikiTeż noszę się z zamiarem kupienia CB. Co Szanowne Koleżanki i Koledzy mogą polecić w granicach do 350 plnów za radyjko i do tego antena na magnes poniżej 100 cm? Ostatnio byłem w dużej i znanej sieci sklepów AGD/RTV na literkę M (a właściwie na dwie :wink: ) i gość z obsługi zaproponował to cudo lub to. Co o tych dwóch myślicie i czy macie jakieś inne propozycje?
Antena poniżej 100cm - ma być pochylana? To może Sirio Turbo 800. Z innej bećżki np. Pirat.Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG
Komentarz
-
-
Czołem chce się podpytać Was co nieco o anteny. Moje radio to Harry III ( miał być Johny ale Harry był o 20 zł droższy wiec wybrałem go )Antena aktualnie mam jakąś starą wygrzebaną z piwnicy marki Yosan ( taka podróba Presidenta Missouri).Antenę stroiłem w serwisie w Gdańsku na ul. Leszczyńskich. Odbiór wydaje mi się ok ( przynajmniej tak mi sie zdaje :P )ale z nadawaniem to cienizna. Wiec antena idzie w odstawkę i kupuje coś nowszego.
W którą antenę warto zainwestować sirio turbo 1000 czy ml 145.
Parametry turbo1000:
• Typ: base loaded
• Zakres częstotliwości: 27-28.5 MHz
• Impedancja: 50Ω niezbalansowana
• Promieniowanie(H-plane): 360° wielokierunkowe
• Polaryzacja: pionowa
• Pasmo @ SWR ≤ 2: ≥ 660 KHz
• SWR @ res. freq.: ≤ 1.2
• Max. moc:
200 Watts (CW) ciągła
1000 Watts (CW) chwilowa
• Rozmiar otworu mocującego: Ø 12.5 mm
• Długość kabla / Typ: 4 m / RG 58
• Wysokość (około): 1135 mm
Parametry ML 145
• Typ: base loaded
• Zakres częstotliwości: 27-28.5 MHz
• Impedancja: 50Ω niezbalansowana
• Promieniowanie (H-plane): 360° wielokierunkowe
• Polaryzacja: pionowa
• Pasmo @ SWR ≤ 2: ≥ 1340 KHz
• SWR @ res. freq.: ≤ 1.2
• Max. moc:
300 Watts (CW) ciągła
900 Watts (CW) chwilowa
• Złącze: UHF-wtyk męski (PL 259)
• Długość kabla / Typ: 3.6 m / RG 58
• Rozmiar podstawy: 125 mm
• Wysokość (około): 1420 mm
Generalnie chce uderzyć w turbo bo odpowiada mi jej długość niż antenki ML. Chyba że ktoś mnie oświeci że jednak ML jest lepsza :P . Co to jest moc ciągła , chwilowa??Jeszcze dochodzi różnica pomiędzy pasmem SWR.Bo w jednym jak i drugim przypadku są inne. Koszt anteny turbo z magnesem to 180natomiast ML z magnesem to 120
Dzięki za sugestie.
Komentarz
-
-
ajoter, Wiadomo, MLka dłuższa, więc osiągi lepsze.
Jeżeli zależy Tobie na możliwości pochylania anteny, to bierz turbinę. Jeśli nie, to podobna jeszcze będzie AS-100, a cenowo wyjdzie o wiele lepiej niż Turbo.Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez greg44Czyli jak radio ma więcej niż 10 W to współpraca z tą anteną może uszkodzić radio, czy porostu antena wypromieniuje w eter moc nie większą niż 10 W i tyle?
[ Dodano: Pon 10 Cze, 13 14:31 ]
Zamieszczone przez rafikiTeż noszę się z zamiarem kupienia CB. [ciach] Co o tych dwóch myślicie i czy macie jakieś inne propozycje?
[ Dodano: Pon 10 Cze, 13 14:37 ]
Zamieszczone przez cezaryaksumco w praktyce te 100W będzie dawało?
Zamieszczone przez cezaryaksumBędzie ładniej odbierać
Zamieszczone przez cezaryaksumi dalej wysyłąć sygnał czy zagłusze wszystkich?
Zamieszczone przez cezaryaksumno i pytanie jaka antena do tego radyjka, żeby się nie pogniewało? :diabelski_usmiech
[ Dodano: Pon 10 Cze, 13 14:50 ]
Zamieszczone przez ajoterCzołem chce się podpytać Was co nieco o anteny. Moje radio to Harry III ( miał być Johny ale Harry był o 20 zł droższy wiec wybrałem go )
Zamieszczone przez ajoterW którą antenę warto zainwestować sirio turbo 1000 czy ml 145.
Ajoter Jeżeli nie zjeżdżasz do parkingów podziemnych weź ML-kę. Jeżeli zdarza Ci się odwiedzać marketowy Hades, Turbo będzie lepszym rozwiązaniem.
Zamieszczone przez ajoterCo to jest moc ciągła , chwilowa??
Zamieszczone przez ajoterJeszcze dochodzi różnica pomiędzy pasmem SWR.Bo w jednym jak i drugim przypadku są inne.
Zamieszczone przez ajoterKoszt anteny turbo z magnesem to 180natomiast ML z magnesem to 120
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SP9XWWRadio zamontowane jest w schowku, po lewej stronie kierownicy (nie zmieściło mi się w popielniczce, a nie chciałem ciąć przewodów wentylacyjnych - stąd taka a nie inna opcja). Dodatkową zaletą tego miejsca jest to, że zasilanie dostępne jest bezpośrednio za schowkiem na tablicy bezpieczników.
Komentarz
-
-
)gstawiak
Kolego do którego bezpiecznika podpiąłeś się bo ja podpiałem się pod bezpiecznik od wentylatorów....
Ja mam bezpiecznik wpiety pod którąś z poz ( sprawidziłem miernikiem gdzie miałem juz napiecie). Musisz zakupić złącza konektorowe i przerobic je tak by zmieścil sie w skrzynke i jednoczesnie trzmał bezpiecznik.Możesz też poszukac po ASO gotowych konektorow na bezpieczniki. U mnie w ASO czegoś takiego nie mieli, ba nawet nie wiedzieli co to jest konektor :shock: . Ja mam wpiety bezpiecznik 5 A a masa podpiełem pod śrube. Dodatkowo kupiłem taką złaczke plastikową aby bezproblemu radio rozłaczać i zabierac do domu. JAk bede mial chwilę to porobie zdjecia,
Gdzies na forum jest post skad pociagnać 12 v i masz dokładny opis co i jak ze zdjeciami
SP9XWW
Ajoter Jeżeli nie zjeżdżasz do parkingów podziemnych weź ML-kę. Jeżeli zdarza Ci się odwiedzać marketowy Hades, Turbo będzie lepszym rozwiązaniem.
Komentarz
-
Komentarz