CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rafiki
    RS
    • 2012
    • 15975
    • Superb III (3V3)

lend, takie coś miał chyba jamesbondzio
    رافال
    Spoty
    Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• jamesbondzio
      L&K
      • 2009
      • 1174
      • Octavia III (5E3)
      • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

mam tą blachę. mogę sprzedać .... fotosy w moim starym wątku

mam do tego też antenę.

[ Dodano: Czw 12 Lut, 15 22:20 ]
      generalnie cały zestaw CB obecnie leży i się kurzy..
      jakby ktoś szukał dobrze podrasowanego Presidenta Harry3 , antenę, blachę, dodatkowy głośnik, przedłużacze.... to się można dogadać.
      kiedyś była seria TSI : 135KM/217Nm a potem było 156KM/267Nm
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=57585&start=0

teraz 240KM 4x4 Boxer turbo mruczek.
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...350597#1350597

Komentarz

• Antek2000
        Ambiente
        • 2011
        • 154

Zamieszczone przez lend
        Widzieliście gdzieś takie uchwyty w sprzedaży? Nie trzeba nic wiercić ani blacha nie będzie miała śladów żadnych bo dziury są fabryczne.
        Dach też ma fabryczną dziurę po antenie FM, też nie trzeba wiercić. Nie lepiej zamontować antenę w dachu, a do tego mp. spliter antenowy? Różnica w działaniu będzie kolosalna.

Komentarz

• jamesbondzio
          L&K
          • 2009
          • 1174
          • Octavia III (5E3)
          • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Antek2000, doczytaj cały wpis strone wcześniej. Lend pisze o uchwycie montowanym pod odboje klapy bagażnika.

Komentarz

• Antek2000
            Ambiente
            • 2011
            • 154

jamesbondzio, skoro zacytowałem, to przeczytałem, nawet ze zrozumieniem :rofl:
            Kolega wymyślił taki montaż, żeby wykorzystać fabryczną dziurę i nie niszczyć blachy i lakieru. Dlatego zaproponowałem lepsze rozwiązanie, też z wykorzystaniem fabrycznej dziury.
            Antena w dachu działa mniej kierunkowo, jest wyżej i nie zasłaniają jej żadne elementy karoserii. W montażu na błotniku, czy na klapie lepiej sprawdzają się anteny górno lub śródcewkowe, gdzie cewka jest powyżej linii dachu. Co nie zmienia faktu, że nadal pracuje kierunkowo (lepiej do przodu, gorzej,do tyłu, kwestia ułożenia przeciwwagi).

Komentarz

• jamesbondzio
              L&K
              • 2009
              • 1174
              • Octavia III (5E3)
              • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Antek2000, bez przesady... . jeździłem z antenami różnymi na klapie w 02liftback i w praktyce zasięgi 10-15 kilometrów w trasie w zupełności wystarczają.

a w dachu to ..ok. . próbowałeś kiedyś zdjąć podsufitke w 02 liftback. ?
              temat stary jak świat. wczytaj się w ten wątek średnio raz na 5 stron pojawia się wpis o triflexach...

Komentarz

• Antek2000
                Ambiente
                • 2011
                • 154

jamesbondzio, zależy z jaką anteną i z czego nadaje nasz respondent. Dodatkowo ważne, w którą stronę sygnał leci.
                A dla tej Omegi 27 (na fotkach), to chyba trochę przesadziłeś, zwłaszcza dla mobil-mobil.
                Triflex to raczej wyrób antenopodobny, nie antena, same z tym problemy.
                A z tą podsufitką, to chyba nie aż tak tragicznie (całej podsufitki nie trzeba ściągać, kabel prowadzisz tylnym słupkiem i po progu. Jak się dobrze zrobi, to instalacja antenowa bez problemów wytrzyma dłużej, niż sama antena.

Komentarz

• piotrek_os
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 8160
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Antek2000
                  miałeś? czy gdzieś tam ktoś mówił, styjek tudzież kolega stryjka marudził itp.?
                  Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• eaglemirek
                    RS
                    • 2010
                    • 14107
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

piotrek_os, +1
                    same z tym problemy.
                    Poproszę o szczegóły może coś nowego się dowiem o swojej antence którą użytkuję od prawie 4 lat i konieczność strojenia była tylko raz - 2 lata temu jak zmieniałem bat :!:

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• Antek2000
                      Ambiente
                      • 2011
                      • 154

Zamieszczone przez eaglemirek
                      Poproszę o szczegóły może coś nowego się dowiem o swojej antence
                      Proszę bardzo:
                      - dość często przy nadawaniu słychać korespondencję w głośnikach radia FM;
                      - zdarza się, ze główka łapie wilgoć w środku i antena przestaje działać poprawnie, SWR ucieka w "kosmos";
                      - antena ciężko się stroi, minimalny ruch stroikiem i zmienia się SWR, przy nie całym obrocie dołek wylatuje poza podstawę. Już nie mówię, że to antena tylko na podstawową 40-kę, gdzie na skrajnych kanałach SWR nieco przekracza 2 w otwartym terenie.
                      Wystarczy?

To są moje subiektywne odczucia i nie mam zamiaru nikogo krytykować za posiadanie tej anteny. Po prostu z długą anteną i skręconym radiem więcej usłyszę, głośniej i czyściej nawet w natłoku komunikatów i zakłóceń w dużej aglomeracji miejskiej, niż na tej wykałaczce. Kwestia komfortu użytkowania radia.

Zamieszczone przez piotrek_os
                      Nie miałem i nie mam zamiaru mieć, bo miałem okazję posłuchać, jak "to" działa.
                      Z najkrótszych anten miałem Firestika FS2 i była dla mnie za krótka, a Trifleks jej do przysłowiowych pięt nie dorasta.

Komentarz

• eaglemirek
                        RS
                        • 2010
                        • 14107
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

dość często przy nadawaniu słychać korespondencję w głośnikach radia FM
                        Bzdura totalna :!: :!: :!:
                        zdarza się, ze główka łapie wilgoć w środku i antena przestaje działać poprawnie
                        Po strojeniu zakładasz termo opaskę i jak ktoś kleszczami jej nie rozpier...li to jest spoko. Samą antenę na dachu montujesz lekko smarując silikonem wiec i tu masz spokój :!: :!: :!:
                        antena ciężko się stroi, minimalny ruch stroikiem i zmienia się SWR
                        Stroiłeś kiedyś czy tylko stryjek kolegi wujka opowiadał będąc na kacu - pewnie nie bo skoro nie miałeś :!:
                        Powielasz kolego stereotypy :!:
                        :!: :!:
                        Nie twierdzę że to antena idealna ale biorąc pod uwagę plusy i minusy użytkowania zwłaszcza dla kogoś co nie lata po trasach i nie potrzebuje zasięgów po 20 km jest wystarczająca

Kocham takich co nie mieli nie widzieli ale wszystko w tym temacie wiedzą :!:

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• Antek2000
                          Ambiente
                          • 2011
                          • 154

dość często przy nadawaniu słychać korespondencję w głośnikach radia FM
                          Bzdura totalna :!: :!: :!:
                          Na zasadzie: jak u mnie przypadłość nie występuję, to nigdzie nie występuje :rofl:
                          Widziałem takie przypadki, w sieci też można znaleźć opisy. Z reguły wystarczyło wymienić kable antenowe na lepszej jakości, a to już dodatkowa robota.

antena ciężko się stroi, minimalny ruch stroikiem i zmienia się SWR
                          Stroiłeś kiedyś czy tylko stryjek kolegi wujka opowiadał będąc na kacu - pewnie nie bo skoro nie miałeś :!:
                          A właśnie miałem okazję :szeroki_usmiech
                          Większość krótkich anten ze stroikiem nie stroi się wygodnie (dla mnie), ale triflex wybitnie.

pewnie nie bo skoro nie miałeś :!:
                          Powielasz kolego stereotypy :!:
                          To jest właśnie stereotyp: skoro pisze coś nie po mojej myśli, to pewnie usłyszał od "stryjka kolegi wujka będącego na kacu".

Piszę moją opinię, żeby inni czytający wiedzieli, co ich może spotkać (nie musi -żeby była jasność) po zakupie takiej anteny.
                          Dla jednych triflex będzie ideałem, bo dyskretna, dla innych, m.in. dla mnie jest nie do przyjęcia. I będzie to czysto indywidualne podejście, a o gustach się nie dyskutuje.
                          Jeden fakt jest niezaprzeczalny - jest to spory kompromis na rzecz dyskrecji, ale wszystko zależy od priorytetów.
                          Tyle ode mnie.

Komentarz

• jamesbondzio
                            L&K
                            • 2009
                            • 1174
                            • Octavia III (5E3)
                            • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

jamesbondzio, zależy z jaką anteną i z czego nadaje nasz respondent. Dodatkowo ważne, w którą stronę sygnał leci.
                            A dla tej Omegi 27 (na fotkach), to chyba trochę przesadziłeś, zwłaszcza dla mobil-mobil.
                            A z tą podsufitką, to chyba nie aż tak tragicznie (całej podsufitki nie trzeba ściągać, kabel prowadzisz tylnym słupkiem i po progu. Jak się dobrze zrobi, to instalacja antenowa bez problemów wytrzyma dłużej, niż sama antena.
                            co ty wypisujesz..
                            od kiedy to Omega 27 na dobrej masie ma problem z zasięgiem 10km?

dlatego zapytałem czy kiedykolwiek rozbierałeś podsufitke??? i nie myl kombi z liftbackiem !!!

ehhh chłopie rozbierałem Octavie jak ty jeszcze ....... nie musisz pisać jak kable prowadzić

Komentarz

• piotrek_os
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 8160
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Widziałem takie przypadki, w sieci też można znaleźć opisy.
                              no właśnie jak ktoś takie bzdury wypisuje to ślad zostaje.

Komentarz

• Andrzej.P
                                RS
                                • 2011
                                • 1516
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Odnośnie kwestii montażu anteny w otwór po antenie radiowej w O2 liftback - po demontażu tylnej listwy i lekkim odchyleniu tyłu podsufitki jest dostęp (taki sobie) i przy odrobinie cierpliwości da się to z powodzeniem wykonać.
                                Warto mieć główkę antenową na płytki montaż, chociaż standardowa też wejdzie, ale lekko wybrzuszy podsufitkę po poskładaniu całości.
                                Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
                                FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG

Komentarz

• mrfazi
                                  • 2010
                                  • 3103
                                  • Superb III (3V3)
                                  • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM
                                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez piotrek_os
                                  Antek2000, cóż może widziałeś/słyszałeś coś co nie było produktem sirio triflex, generalnie piesz same głupoty. Poczytaj w sieci opinie o tym sprzęcie, ja osobiście i paru innych kolegów z pomorskiego używamy z wielkim zadowoleniem tego produktu. Oczywiście jedynym mankamentem tej anteny jest słabszy zasięg (max 4/5 km w zależności od warunków), ale za to rekompensują je dodatkowe możliwości, czyli super zasięg sieci GSM! oraz brak nieustannego zwracania uwagi na niskie podziemne parkingi, ciągłego odkręcania bata (bo jak zostawisz to ci go zawiną). Poza tym wszystkim przy dyskretnym montażu radia CB nikt poza właścicielem nie ma pojęcia o fakcie istnienia w pojeździe zestawu CB.
                                  Antek2000 - mało :?:
                                  Zasięg w normalnej eksploatacji (a zwłaszcza antymisiek) jest w zupełności wystarczający, a jak komuś brakuje zasięgu to niech zakłada sobie bat 2m i wygląda jak trolejbus :diabelski_usmiech

Zamieszczone przez Andrzej.P
                                  Odnośnie kwestii montażu anteny w otwór po antenie radiowej w O2 liftback - po demontażu tylnej listwy i lekkim odchyleniu tyłu podsufitki jest dostęp (taki sobie) i przy odrobinie cierpliwości da się to z powodzeniem wykonać.
                                  Najlepiej jest odkręcić tylne uchwyty w podsufitce oraz zdjąć osłony tylnych słupków (maksymalnie umożliwić swobodne opadnięcie ile się da) i robić to raczej jak jest ciepło, u mnie po operacji pozostały odgięcia przy słupkach, po kilku dniach zniknęły. Przy montażu główki triflexa użyłem minimalnej ilości silikonu.

Komentarz

• eaglemirek
                                    RS
                                    • 2010
                                    • 14107
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez mrfazi
                                    u mnie po operacji pozostały odgięcia przy słupkach
                                    Dobrze jest to robić w dwie osoby, jedna odgina podsufitkę tak aby uniknąć zagnieceń a druga w tym czasie spokojnie bawi się montażem :!:

Zamieszczone przez mrfazi
                                    ja osobiście i paru innych kolegów z pomorskiego używamy z wielkim zadowoleniem tego produktu.
                                    Dokładnie ta sama sytuacja w małośląsku

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• SkySzyja
                                      Ambiente
                                      • 2013
                                      • 158
                                      • Octavia III combi (5E5)
                                      • AUM 1.8 20VT 150 KM
                                      • CUNA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Gdzie i za ile w Wwie zrobią zmianę podświetlenia na zielony w Harry III ?
                                      Mój Zygzak McQueen
                                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=75675

Komentarz

• piotrek_os
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 8160
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez SkySzyja
                                        Gdzie i za ile w Wwie zrobią zmianę podświetlenia na zielony w Harry III ?
                                        jak kiedyś miałeś lutownicę w dłoni.....to sam to sobie zrobisz - diody po 1zł kupisz. A jak nie to każdy servis RTV

Komentarz

• SkySzyja
                                          Ambiente
                                          • 2013
                                          • 158
                                          • Octavia III combi (5E5)
                                          • AUM 1.8 20VT 150 KM
                                          • CUNA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Lutownicę mam, stary odkurzacz naprawiłem ,
                                          ... ale ponieważ w dzieciństwie zimne luty mi wychodziły to wolał bym, żeby jednak to potem działało, zrobione przez fachowca
                                          i może od razu podświetlenie przycisków by zrobił, bo chyba ori nie świecą.
                                          Mój Zygzak McQueen
                                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=75675

Komentarz

• jamesbondzio
                                            L&K
                                            • 2009
                                            • 1174
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

piotrek_os, widziales Harrego 3 w środku? no nie wiem czy to takie proste

Komentarz

• gradek
                                              RS
                                              • 2010
                                              • 12879
                                              • Superb III (3V3)

SkySzyja tutaj, nie W-wa, ale Łódź LINK

Jest SUPERB III 2.0 TDi CRLB STYLE 181,2 KM 413,9 Nm
                                              Były Szara Elegantka 2,0 CFHF 2.0 TDi BMM ELEGANCE
                                              Spoty Śląskie (Katowice i okolice)

Komentarz

• jamesbondzio
                                                L&K
                                                • 2009
                                                • 1174
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

SkySzyja, w Łodzi zrobisz tutaj, także wysyłkowo:

cb radia, anteny cb, anteny do cb, radio cb, lodz, president cb, antena Lemm, antena Sirio, antena do president cb, mikrofon do radia cb, kabel do anteny CB, cb radio Midland,cb sklep, sklep cb, cb radio Alan, Cb radio Yosan, Lafayette radio CB.

[ Dodano: Pon 23 Lut, 15 17:16 ]
                                                gradek, hehehe ale zgranie

Komentarz

• gradek
                                                  RS
                                                  • 2010
                                                  • 12879
                                                  • Superb III (3V3)

jamesbondzio no popatrz Sam u nich robiłem tunning swojego Harry III

Jest SUPERB III 2.0 TDi CRLB STYLE 181,2 KM 413,9 Nm
                                                  Były Szara Elegantka 2,0 CFHF 2.0 TDi BMM ELEGANCE
                                                  Spoty Śląskie (Katowice i okolice)

Komentarz

• piotrek_os
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 8160
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez jamesbondzio
                                                    piotrek_os, widziales Harrego 3 w środku? no nie wiem czy to takie proste
                                                    http://www.cb-mania.pl/forum/lofiver...php/t3827.html tutaj coś na owy temat....

Komentarz

Pracuję...