CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jabar1975
    RS
    • 2006
    • 3331

Zamieszczone przez Sigma_74
    i tez możesz na żeby do tapicerki z boku
    rzepy?
    nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• tak kolego rzepy ...

Komentarz

• Jabar1975
        RS
        • 2006
        • 3331

:diabelski_usmiech

Komentarz

• Zamieszczone przez pantol
          Czy duża jest różnica w jakości sygnału pomiędzy założeniem anteny z tyłu na klapie bagażnika a założeniem jej na dach ???
          Jak będzie to na magnesie... to i tak i tak będzie kiepsko...

Teoretycznie na dachu jest najlepiej... a ile dokładnie to trzeba by sprawdzać na miernikach jakiejś bazówki.

Komentarz

• damian
            Ambiente
            • 2007
            • 178

Najlepszy sygnł uzyskasz jeżeli umieścisz antenę na środku dachu i najlepiej jak wywiercisz sobie w niej dziurkę i zamontujesz na stałe.
            Na magnes trochę już tracisz na syganle, ale tak jak wyżej , najlepiej na środku dachu. Nastepnie, tył, bok dachu, no i klapa bagażnika. Uchwyty bagażnikwe są chyba lepsze, bo przykrecając je do bagażnika łapiesz masę i do już coś. Kumpel w sharanie ma antenkę na uchwycie relingowym, kiepskawo mu to chodziło, więc wpadliśmy przypadkeim przy piwku na pomysł żeby doprowadzić masę. I tak zrobiliśmy, uchywt do relingu przymocowany, i kabelkiem dociągneliśmy pod uszcelkę relinga i pod śróbkę się wpieliśmy która wkręca reling dachowy (kabelek nie widoczny).
            Ja osobiście mam Magnesówkę, z podkładką gumową, (chroni przed porysowniaem) i śmiga mi na odległość ok. 10 - 15 km. Czasami nawet i dłużej, ale to zalezy od pogody. Myslę ze taka odległość jest w zupełności wystarczjąca, jeżdzę już ponad rok z CB i wystrcza w 100%. Zestaw ALAN 78 + LEMM AT-106.
            A dodam tylko że poprawiłem sobie troszkę nośność, podklejając spód anteny folią aluminiową i do piero na to nakładka gumowa, wydaje mi się że mniej szumi.
            Co jak co, ale ja "choruję" na PRESIDENTA TAYLOR II CLASSIC.
            O kurka wodna, kumpel ma to w passaciku, jak tego miło słuchać. Wogóle, pięknie przenosi dzwiek, czysto, wycina szumy - prawie niesłyszalne, wykręcasz maksymalnie w lewo SQL (brak auto) i możesz tak pół polski zjechać. On szumy wycisza do prawie niesłyszalnych, słychać tylko informujacych cb-driverów . bajka i polecam ten sprzęt
            Chcesz zarobić przez internet ??

Komentarz

• bernardo
              L&K
              S_OCP Member
              • 2005
              • 1083

Zamieszczone przez bezduszny
              pantol napisał/a:
              Czy duża jest różnica w jakości sygnału pomiędzy założeniem anteny z tyłu na klapie bagażnika a założeniem jej na dach ???

Jak będzie to na magnesie... to i tak i tak będzie kiepsko...
              bezduszny, kiepsko to napewno nie będzie, nie wprowadzaj kolegi w błąd! Temat wałkowaliśmy przecież już setki razy :?
              Pantol, mamy kilka furek z ML-145 na magnesie montowaną zarówno na dachu jak i na klapie, różnica przynajmniej przy ML Midlanda jest minimalna! Przetestowane!
              A kolegę niedowiarka bezdusznego zapraszam na cb pom-a to może zmieni poglądy :wink:, antenek Ci u nas dostatek wszelaki i to w różnej formie
              aczkolwiek...
              NajtFukinPatrol North-West
              Techno-destroyed by dobrygrzeswawa
              WhitePride :smokedevil

6,92 s do setki by DGW

Komentarz

• a ja czekam na uchwycik ..

Komentarz

• Zamieszczone przez bernardo
                  bezduszny, kiepsko to napewno nie będzie, nie wprowadzaj kolegi w błąd! Temat wałkowaliśmy przecież już setki razy
                  ... i wstawiałem wyniki pomiarów skopiowane z serwisu www.cb-radio.pl gdzie wychodziło strasznie kiepsko.

Komentarz

• tomek
                    L&K
                    • 2005
                    • 1078

Zamieszczone przez damian
                    Kumpel w sharanie ma antenkę na uchwycie relingowym, kiepskawo mu to chodziło, więc wpadliśmy przypadkeim przy piwku na pomysł żeby doprowadzić masę. I tak zrobiliśmy, uchywt do relingu przymocowany, i kabelkiem dociągneliśmy pod uszcelkę relinga i pod śróbkę się wpieliśmy która wkręca reling dachowy (kabelek nie widoczny).
                    wlasnie, to moze byc dobry pomysl. Co o tym sadzicie, aby poprowadzic z bagaznika nie jeden, a dwa kable - jeden standard do radia, a drugi mase przykrecona gdzies w bagazniku, chocby do ucha siatki, kraty, czy gdzies w boczku??
                    O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• pantol
                      Elegance
                      • 2004
                      • 754

Mam jeszcze jedno pytanie
                      Jak właściwie doregulować sobie radio?
                      Czy dać sq w lewo na max a rf-a w prawo i potem skręcać sq aż wytnie szumy? I potem skręcać rf-a? A jeśli skręcać to o ile? A może jakoś inaczej?
                      Qfa, jestem lajkonik.
                      Dziś pierwszy dzień śmigałem z radyjkiem. Muszę sobie porównać odbiór z kimś innym, bo na razie ni wiem, czy dobrze mi to wszystko chodzi, czy nie.
                      Jarek "Vinci"

Komentarz

• eR_
                        Rider
                        • 2005
                        • 411

ja sie tam zbytnio nie znam

rf gain max w prawo (by czylosc byla duza), sq w lewo i potem krec w prawo aby szumy odciac. Jesli masz dluga antene i za duzo dalekich cb odbierasz to skrec sobie rf.
                        Max moc [KM/kW] 119.6/88.0
                        Max moment [Nm] 280 przy 1982 obr./min.

Komentarz

• Purchawa
                          Admin
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 8007

Zamieszczone przez bernardo
                          kiepsko to napewno nie będzie, nie wprowadzaj kolegi w błąd!
                          Akurat cos z Bernim mozemy powiedziec, na temat noszenia w eter naszych zestawow.
                          "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                          Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• DGW
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 2330

to moze i je coś napisze dla niedowiarków
                            czy ktoś mi powie jaką prędkość może wytrzymać NewAlabama Presidenta na magnesie 11cm. od małego Lema w tylnej lewej części dachu Octavi Liftback?
                            NFPNorth-West
                            2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
                            WARSZTAT www.dsize.pl
                            ->
                            CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
                            spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

• szkoda
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 22543

Zamieszczone przez dobrygrzeswawa
                              to moze i je coś napisze dla niedowiarków
                              czy ktoś mi powie jaką prędkość może wytrzymać NewAlabama Presidenta na magnesie 11cm. od małego Lema w tylnej lewej części dachu Octavi Liftback?
                              licznikowe 210 :twisted:
                              saport techniczny baj DGW
                              była BKD+DSG '05 120kkm
                              była BXE '08 190kkm
                              no i nie ma :-)

Komentarz

• DGW
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 2330

szkoda, lepiej ale jak Justyne wystawie na zewnątrz żeby trzymala :diabelski_usmiech :szeroki_usmiech :wink:
                                a tak naprawde to chwilowe ponad 170km/h (licznikowe) na skodzie a na BM... na środku dachu ok.160 (więcej się bałem bo szyby do tego drogie) :lol:
                                NFPNorth-West
                                2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
                                WARSZTAT www.dsize.pl
                                ->
                                CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
                                spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

• pantol
                                  Elegance
                                  • 2004
                                  • 754

A ma ktoś może porównanie działania anten o podobnych długościach i parametrach, ale zamocowanych różnie np: magnes i taki uchwyt. Może warto migrować?
                                  Jarek "Vinci"

Komentarz

• Było porównanie na serwisie www.cb-radio.pl tych samych anten ale.... w wersji z magnesem i zamontowane na stałe w dachu.

Nawet wstawiałem wyniki tych porównań... trzeba przejrzeć wątki o CB i zapewne się znajdzie

Komentarz

• pantol
                                      Elegance
                                      • 2004
                                      • 754

Zamieszczone przez bezduszny
                                      Było porównanie na serwisie www.cb-radio.pl tych samych anten ale.... w wersji z magnesem i zamontowane na stałe w dachu.

Nawet wstawiałem wyniki tych porównań... trzeba przejrzeć wątki o CB i zapewne się znajdzie
                                      Ja ni chce porównania magnes --> na stałe, tylko interesuje mnie czy warto migrować z magnesu na taki lub podobny uchwyt.
                                      Jarek "Vinci"

Komentarz

• pantol, jeżeli liczy się dla Ciebie jakość odbioru.... to na pewno warto.

Jeżeli używasz radia od święta i "przy niedzieli" .... a do tego nie zależy ci na jakości.... to pozostań przy magnesie i zasilaniu z zapalniczki.

Komentarz

• Jabar1975
                                          RS
                                          • 2006
                                          • 3331

Zamieszczone przez dobrygrzeswawa
                                          missoruri presidenta na 11cm magnesie - 160km/h (wiatr z przeciwka) :evil:
                                          na magnesie aktualnym 160mm - nie byla w stanie sie skoda rozpedzic do predkosci przy ktorej spadla (bylo 225 licznikowe) :diabelski_usmiech

Komentarz

• a teraz ja
                                            założyłem JOHNY II i rewela COBRA 19DX też dobra ale President niezły, czekam na decyzje kolegi i moze będe miał taki uchyt jak ma Berni
                                            ogólnie jestem bardzo zachwyceny CB, i sie zastanawiam czemu tak póżno.

ubezpieczyłem radio CB w HESTI spisali dodatkowa umowę i luz, tak zamontowałem i widze wszystko , tzn widze kanał na jakim jestem i gdzie mam przejśc ewentualnie, mikrofon okręcam w koło gałki od biegów, nie ma rzadnego problemu w czasie jazdy żeby siegnąć po mikrofon.

Komentarz

• NEOrADEk
                                              L&K
                                              • 2005
                                              • 1469

Sigma, a jak to masz przypięte?
                                              O2 1.6 MPI BGU (102KM/148Nm) '04 Amb. - pierwsza sztuka?
                                              "Now we are free and we will see you again but not yet, not yet!"

Uniden Pro 510XL+Hustler IC100

Komentarz

• pod zapalniczke, i kabel pod tylna kanapa i na półce z tyłu.

Komentarz

• Zamieszczone przez Sigma_74
                                                  pod zapalniczke, i kabel pod tylna kanapa i na półce z tyłu.
                                                  lepiej wyprowadzić kabel od np. zasilania radia i zrobić zasilanie CB "na złączkę"

Komentarz

• tak planuję , jak będę zmieniał uchwyt na antenę

Komentarz

Pracuję...