Zamieszczone przez Sigma_74
CB mam i ja :)
Zwiń
X
-
Sigma_74
-
bezduszny
Zamieszczone przez pantolCzy duża jest różnica w jakości sygnału pomiędzy założeniem anteny z tyłu na klapie bagażnika a założeniem jej na dach ???
Teoretycznie na dachu jest najlepiej... a ile dokładnie to trzeba by sprawdzać na miernikach jakiejś bazówki.
Komentarz
-
Najlepszy sygnł uzyskasz jeżeli umieścisz antenę na środku dachu i najlepiej jak wywiercisz sobie w niej dziurkę i zamontujesz na stałe.
Na magnes trochę już tracisz na syganle, ale tak jak wyżej , najlepiej na środku dachu. Nastepnie, tył, bok dachu, no i klapa bagażnika. Uchwyty bagażnikwe są chyba lepsze, bo przykrecając je do bagażnika łapiesz masę i do już coś. Kumpel w sharanie ma antenkę na uchwycie relingowym, kiepskawo mu to chodziło, więc wpadliśmy przypadkeim przy piwku na pomysł żeby doprowadzić masę. I tak zrobiliśmy, uchywt do relingu przymocowany, i kabelkiem dociągneliśmy pod uszcelkę relinga i pod śróbkę się wpieliśmy która wkręca reling dachowy (kabelek nie widoczny).
Ja osobiście mam Magnesówkę, z podkładką gumową, (chroni przed porysowniaem) i śmiga mi na odległość ok. 10 - 15 km. Czasami nawet i dłużej, ale to zalezy od pogody. Myslę ze taka odległość jest w zupełności wystarczjąca, jeżdzę już ponad rok z CB i wystrcza w 100%. Zestaw ALAN 78 + LEMM AT-106.
A dodam tylko że poprawiłem sobie troszkę nośność, podklejając spód anteny folią aluminiową i do piero na to nakładka gumowa, wydaje mi się że mniej szumi.
Co jak co, ale ja "choruję" na PRESIDENTA TAYLOR II CLASSIC.
O kurka wodna, kumpel ma to w passaciku, jak tego miło słuchać. Wogóle, pięknie przenosi dzwiek, czysto, wycina szumy - prawie niesłyszalne, wykręcasz maksymalnie w lewo SQL (brak auto) i możesz tak pół polski zjechać. On szumy wycisza do prawie niesłyszalnych, słychać tylko informujacych cb-driverów . bajka i polecam ten sprzęt
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bezdusznypantol napisał/a:
Czy duża jest różnica w jakości sygnału pomiędzy założeniem anteny z tyłu na klapie bagażnika a założeniem jej na dach ???
Jak będzie to na magnesie... to i tak i tak będzie kiepsko...
Pantol, mamy kilka furek z ML-145 na magnesie montowaną zarówno na dachu jak i na klapie, różnica przynajmniej przy ML Midlanda jest minimalna! Przetestowane!
A kolegę niedowiarka bezdusznego zapraszam na cb pom-a to może zmieni poglądy :wink:, antenek Ci u nas dostatek wszelaki i to w różnej formieaczkolwiek...
NajtFukinPatrol North-West
Techno-destroyed by dobrygrzeswawa
WhitePride :smokedevil
6,92 s do setki by DGW
Komentarz
-
-
Sigma_74
-
bezduszny
Zamieszczone przez bernardobezduszny, kiepsko to napewno nie będzie, nie wprowadzaj kolegi w błąd! Temat wałkowaliśmy przecież już setki razy
Komentarz
-
Zamieszczone przez damianKumpel w sharanie ma antenkę na uchwycie relingowym, kiepskawo mu to chodziło, więc wpadliśmy przypadkeim przy piwku na pomysł żeby doprowadzić masę. I tak zrobiliśmy, uchywt do relingu przymocowany, i kabelkiem dociągneliśmy pod uszcelkę relinga i pod śróbkę się wpieliśmy która wkręca reling dachowy (kabelek nie widoczny).O2FL RS | S2 | F2
Komentarz
-
-
Mam jeszcze jedno pytanie
Jak właściwie doregulować sobie radio?
Czy dać sq w lewo na max a rf-a w prawo i potem skręcać sq aż wytnie szumy? I potem skręcać rf-a? A jeśli skręcać to o ile? A może jakoś inaczej?
Qfa, jestem lajkonik.
Dziś pierwszy dzień śmigałem z radyjkiem. Muszę sobie porównać odbiór z kimś innym, bo na razie ni wiem, czy dobrze mi to wszystko chodzi, czy nie.Jarek "Vinci"
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bernardokiepsko to napewno nie będzie, nie wprowadzaj kolegi w błąd!"...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
to moze i je coś napisze dla niedowiarków
czy ktoś mi powie jaką prędkość może wytrzymać NewAlabama Presidenta na magnesie 11cm. od małego Lema w tylnej lewej części dachu Octavi Liftback?NFPNorth-West
2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
WARSZTAT www.dsize.pl
->CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dobrygrzeswawato moze i je coś napisze dla niedowiarków
czy ktoś mi powie jaką prędkość może wytrzymać NewAlabama Presidenta na magnesie 11cm. od małego Lema w tylnej lewej części dachu Octavi Liftback?saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
szkoda, lepiej ale jak Justyne wystawie na zewnątrz żeby trzymala :diabelski_usmiech :szeroki_usmiech :wink:
a tak naprawde to chwilowe ponad 170km/h (licznikowe) na skodzie a na BM... na środku dachu ok.160 (więcej się bałem bo szyby do tego drogie) :lol:NFPNorth-West
2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
WARSZTAT www.dsize.pl
->CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]
Komentarz
-
-
A ma ktoś może porównanie działania anten o podobnych długościach i parametrach, ale zamocowanych różnie np: magnes i taki uchwyt. Może warto migrować?Jarek "Vinci"
Komentarz
-
-
bezduszny
Było porównanie na serwisie www.cb-radio.pl tych samych anten ale.... w wersji z magnesem i zamontowane na stałe w dachu.
Nawet wstawiałem wyniki tych porównań... trzeba przejrzeć wątki o CB i zapewne się znajdzie
Komentarz
-
Zamieszczone przez bezdusznyByło porównanie na serwisie www.cb-radio.pl tych samych anten ale.... w wersji z magnesem i zamontowane na stałe w dachu.
Nawet wstawiałem wyniki tych porównań... trzeba przejrzeć wątki o CB i zapewne się znajdzieJarek "Vinci"
Komentarz
-
-
bezduszny
pantol, jeżeli liczy się dla Ciebie jakość odbioru.... to na pewno warto.
Jeżeli używasz radia od święta i "przy niedzieli" .... a do tego nie zależy ci na jakości.... to pozostań przy magnesie i zasilaniu z zapalniczki.
Komentarz
-
Zamieszczone przez dobrygrzeswawaczy ktoś mi powie jaką prędkość może wytrzymać NewAlabama Presidenta na magnesie 11cm. od małego Lema w tylnej lewej części dachu Octavi Liftback?
na magnesie aktualnym 160mm - nie byla w stanie sie skoda rozpedzic do predkosci przy ktorej spadla (bylo 225 licznikowe) :diabelski_usmiechnasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
Sigma_74
a teraz ja
założyłem JOHNY II i rewela COBRA 19DX też dobra ale President niezły, czekam na decyzje kolegi i moze będe miał taki uchyt jak ma Berni
ogólnie jestem bardzo zachwyceny CB, i sie zastanawiam czemu tak póżno.
ubezpieczyłem radio CB w HESTI spisali dodatkowa umowę i luz, tak zamontowałem i widze wszystko , tzn widze kanał na jakim jestem i gdzie mam przejśc ewentualnie, mikrofon okręcam w koło gałki od biegów, nie ma rzadnego problemu w czasie jazdy żeby siegnąć po mikrofon.
Komentarz
-
Sigma_74
-
bezduszny
Zamieszczone przez Sigma_74pod zapalniczke, i kabel pod tylna kanapa i na półce z tyłu.
Komentarz
-
Sigma_74
Komentarz