CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • macieks
    Rider
    S_OCP Member
    • 2005
    • 469
    • Octavia III (5E3)
    • CJZA 1.2 TSI 105 KM

W trakcie montażu (rozpoczął się w piątek po południu a zakończył w sobotę w południe ops: ) fotek nie robiłem. W wolnej chwili postaram się coś pstryknąć - może komuś się przydadzą moje doświadczenia (szczerze przyznam, że jest to moje pierwsze "rękodzieło" w samochodzie )
    Była: O1 1.6 MPI
    Jest: O3 1.2 TSI

Komentarz

• sebasuperb
      L&K
      S_OCP Member
      • 2006
      • 1318

macieks, a ryhO czasem nie zestraja, czy mi się coś pokiełbasiło :?:

[ Dodano: Wto 31 Lip, 07 21:19 ]
      I oczywiście gratuluję zakupu
      [scroll:d01e0e5c3d]Zapraszamy na Spoty na Podkarpaciu :spin: [/scroll:d01e0e5c3d]

Komentarz

• grzybek
        Ambiente
        • 2007
        • 103

macieks, widzisz roznice w zestrojeniu? co ono daje?
        uzywam obecnie bez strojenia U520+ML145 i jestem happy
        www.LeonClub.pl

Komentarz

• ryhO
          L&K
          S_OCP Member
          • 2007
          • 1302

sebasuperb, coś bije ale niewiesz w ktorym kościele z radiem mam tyle wspólnego że kiedyś pracowałem w radio hahaha a zestroić to mogę ale gitarę

Komentarz

• sebasuperb
            L&K
            S_OCP Member
            • 2006
            • 1318

Zamieszczone przez grzybek
            macieks, widzisz roznice w zestrojeniu? co ono daje?
            uzywam obecnie bez strojenia U520+ML145 i jestem happy
            Niezestrojenie odpowiednio radia CB grozi uszkodzeniem,spaleniem końcówki mocy bodajże, także lepiej zainwestować te 10zł i mieć spokój, przynajmniej zestrojony zestaw współpracuje ze sobą należycie... a tak to to taka zabawa w kotka i myszkę O

ryhO yyy no właśnie hyhy tak myślałem A gitary nie mam to mi nie zestroisz :P
            [scroll:d01e0e5c3d]Zapraszamy na Spoty na Podkarpaciu :spin: [/scroll:d01e0e5c3d]

Komentarz

• grzybek
              Ambiente
              • 2007
              • 103

sebasuperb, czyli chozi tylko o bezpieczenstwo kompletu?
              czy tez potrafi lepiej zbierac ?

i jeszcz ejedno: czy stroic trzeba konkretny zestaw? czy jak sie go przelozy do innego auta to znowu trzeba cos grzebac?
              www.LeonClub.pl

Komentarz

• sebasuperb
                L&K
                S_OCP Member
                • 2006
                • 1318

sebasuperb, czyli chozi tylko o bezpieczenstwo kompletu?
                czy tez potrafi lepiej zbierac ?

i jeszcz ejedno: czy stroic trzeba konkretny zestaw? czy jak sie go przelozy do innego auta to znowu trzeba cos grzebac?
                Zestrojenie daje to że zestaw pracuje stabilniej, nie zbiera syfów, szumów itp. Tak sie dowiedziałem.

Z tego co wiem wędrowanie zestawu z auta na auto powinno być strojone ale zxazwyczaj mało kto to robi. Najważniejsze 1 strojenie, to tak jak z młodą parą i ślubem :lol:

Komentarz

• grzybek
                  Ambiente
                  • 2007
                  • 103

skoro tak mowisz to warto zainwestowac te 10-20zl
                  www.LeonClub.pl

Komentarz

• ryhO
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 1302

stroi się sprzęt do samochodu bo autko to jedna wielka antena :P kilka stron wcześniej jest rysunek gdzie zamontować antenę żeby było najmniej strat

Komentarz

• grzybek
                      Ambiente
                      • 2007
                      • 103

ryhO, a moglbys pomoc? bo przewalic 78 stron to...... :/ ops:
                      www.LeonClub.pl

Komentarz

• ryhO
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 1302

grzybek, jeśli masz sprzęt to ustawiasz antenę gdzie chcesz, im bliżej środka samochodu tym lepiej i jedziesz do tego co sprzedaje, oni zazwyczaj mają takie urządzonko do strojenia, koleś się podpina, zestraja, trwa to 3 minuty, kosztuje zazwyczaj 10 zł i po sprawie

[ Dodano: Wto 31 Lip, 07 21:57 ]
                        a jeśli chodzi o to wertowanie stron to naprawdę warto

Komentarz

• sebasuperb
                          L&K
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 1318

a moglbys pomoc? bo przewalic 78 stron to...... :/ ops:
                          mówisz masz :P

Komentarz

• grzybek
                            Ambiente
                            • 2007
                            • 103

ryhO, zanim kupilem zestaw CB , wertowalem juz wszystkie strony na LeonClub , SeatRacing i CB-forum i jedno co sie dowiedzialem na 100% to ze U520 jest polecane i pokrywa sie w owych forach jako priorytet.....

co do strojenia kazdy mowi ze warto ale konkretnych opinii po co, na co i dlaczego nie odoczytalem :/

dlatego przewracac mi 4 forum z kolei az 78stron zeby sie dowiedziec ze warto stroic ale bez konkretnych SPRAWDZONYCH I ZMIERZONYCH korzysci to sam rozumiesz...... nie chce sie :/

[ Dodano: Wto 31 Lip, 07 22:05 ]
                            sebasuperb, i wszystko jasne...

mam do dyspozycji 2 auta i w kazdym staram sie stawiac w najwyzszym pinkcie tj. po srodku dachu
                            www.LeonClub.pl

Komentarz

• ryhO
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 1302

grzybek, nie znam się na szczegółach ale z własnej obserwacji wiem, że przed zestrojeniem gałka SQ była mocniej w prawo (więcej szumów trzeba było wycinać) Koleś przy strojeniu obciął kawałek anteny (ehehe pewnie za długa była)
                              Jedno co wiem to napewno psychicznie czuje się lepiej Moja rada, zestroić na jednym (tym co częściej jeździsz) i na drugim też pewnie będzie dobrze frooooować

sebasuperb, ten rysunek mnie przyprawia o palpitacje serca zobaczyłem go zaraz po tym jak zamontowałem antenę na stałe na klapie po lewej -3,3 grrrr

Komentarz

• sebasuperb
                                L&K
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 1318

grzybek, możesz też dać na rogu dachu, dużego spadku nie będzie na niekorzyść...

[ Dodano: Wto 31 Lip, 07 22:18 ]
                                Zamieszczone przez ryhO

sebasuperb, ten rysunek mnie przyprawia o palpitacje serca zobaczyłem go zaraz po tym jak zamontowałem antenę na stałe na klapie po lewej -3,3 grrrr

wiem wiem, mam jeszcse w uszach to co było na spocie ostatnim jak rozmawialiśmy o tych punktach przyczepu anteny Ale nie martw się, słyszeliśmy Cię dobrze w drodze powrotnej :P

Komentarz

• grzybek
                                  Ambiente
                                  • 2007
                                  • 103

no wlasnie w dostawczaku stawiam centralnie na srodku. prywatnie w leonie raczej z tulu dachu zaparte o ori antene zeby nie zwialo z racji wiekszych predkosci

roznicy nie zauwazylem.

ale macie racje zestroic poijade nie ma co zalowac kosztu tych paru browarkow

powiedzcie tylko na czym polega strojenie zeby mnie w bambuko nie zrobili ?
                                  www.LeonClub.pl

Komentarz

• macieks
                                    Rider
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 469
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CJZA 1.2 TSI 105 KM

Ja osobiście nie zauważyłem zadnej róznicy w odbiorze po zestrojeniu anteny. Jest to tylko subiektywne odczucie, tym bardziej że nie poparte żadnymi testami.
                                    Przed zestrojeniem używałem zestawu tylko jeden dzień (praktycznie było to 1,5 godziny) i w dodatku bardziej do odbioru niż nadawania ops:
                                    Była: O1 1.6 MPI
                                    Jest: O3 1.2 TSI

Komentarz

• sebasuperb
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 1318

grzybek, stroi sie za pomoca takiego uządzonka jak swr-meter chyba się to tak nazywa.
                                      taka mniejwięcej instrukcja kalibruje sie miernik na krancu pasma tj. kanal 1 i sprawdza sie odczyt, nastepnie kalibracja na drugim krancu czyli kanal 40 i sprawdzamy odczyt
                                      doprowadzic trzeba swr na krancach do identycznych wartosci
                                      procedura jest nastepujaca
                                      jezeli na 40 jest wiecej to skracamy antene - tniemy, jak na 1 wiecej to wysuwamy

Napewno w bambuko Cię nie zrobią :P

Komentarz

• YubY
                                        Drive
                                        • 2006
                                        • 74

Witam,
                                        co do strojenie anten na pojazdach jest to potrzebne bezwzględnie, strojenie to dopasowanie anteny do miejsca jej umieszczenia/zamontowania, używa się do tego przyrządu zwanego SWR-miarką (od SRW z angielska współczynnika fali stojącej). Im lepiej jest zamontowana antena, tym łatwiej ją dostroić. Najlepszy SWR to 1,0, ale tylko dziura i to na środku dachu taki da, a wiadomo, troche szkoda tych naszych cacek. Samo strojenie, rzeczywiście polega na wysunięciu lub schowaniu stalowego pręta (promiennika) w mocowaniu i bywa tak, że czesem trzeba ucinanć bat, mojemu koledze Husleta przycinali 4 razy, po ok. 1 cm i dopiero wtedy SWR był 1,2.

Jazda z niezestrojoną anteną przy dłuższym nadawaniu może spowodować przepalenie się tranzystora końcowego w radiu, tzw. końcówki mocy, a naprawa, jeżeli możliwa to koszt ok. 150 zł, tak więc warto poświęcić te 10-20 zł. by mieć spokojne sumienie.

Każda zmiama miejsca zamontowania na pojeżdzie, nawet tym samym powinna zakończyć się strojeniem, a nie mówiąc już o zmianie pojazdu, pewnie, można nie stroić po zmianie, ale proponuje tylko nasłuchiwać, a nie gadać, ale wybór należy do Ciebie...

Proponuje zajrzeć na www.cb-radio.pl jest tam dużo ciekawych rzeczy opisanych takich jak: opinie o radiach, antenach, strojeniu, montażu, użytkowaniu.
                                        Może nie znam się bardzo technicznie na tych wszystkich elektronicznych zawiłościach, ale zacząłem jeszcze używać tego sprzętu, jak komóry były tylko na filmach , mam nadzieję, że w taki prosty sposób przybliżyłem Wam za i przeciew strojenia naten i przekładania ich między mobilkami.

sory za dłuuugi wywód
                                        pozdrawiam
                                        YubY
                                        Octavia Combi Tour Plus 1,9 TDI ASV '05
                                        President Harry II Clasic + DV 27 S w dziurce po fm-owej + spliter (ale myslę nad drugą dziurką na fm-ową)

Komentarz

• sebasuperb
                                          L&K
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 1318

Zamieszczone przez YubY
                                          Witam,
                                          co do strojenie anten na pojazdach jest to potrzebne bezwzględnie, strojenie to dopasowanie anteny do miejsca jej umieszczenia/zamontowania, używa się do tego przyrządu zwanego SWR-miarką (od SRW z angielska współczynnika fali stojącej). Im lepiej jest zamontowana antena, tym łatwiej ją dostroić. Najlepszy SWR to 1,0, ale tylko dziura i to na środku dachu taki da, a wiadomo, troche szkoda tych naszych cacek. Samo strojenie, rzeczywiście polega na wysunięciu lub schowaniu stalowego pręta (promiennika) w mocowaniu i bywa tak, że czesem trzeba ucinanć bat, mojemu koledze Husleta przycinali 4 razy, po ok. 1 cm i dopiero wtedy SWR był 1,2.

Jazda z niezestrojoną anteną przy dłuższym nadawaniu może spowodować przepalenie się tranzystora końcowego w radiu, tzw. końcówki mocy, a naprawa, jeżeli możliwa to koszt ok. 150 zł, tak więc warto poświęcić te 10-20 zł. by mieć spokojne sumienie.

Każda zmiama miejsca zamontowania na pojeżdzie, nawet tym samym powinna zakończyć się strojeniem, a nie mówiąc już o zmianie pojazdu, pewnie, można nie stroić po zmianie, ale proponuje tylko nasłuchiwać, a nie gadać, ale wybór należy do Ciebie...

Proponuje zajrzeć na www.cb-radio.pl jest tam dużo ciekawych rzeczy opisanych takich jak: opinie o radiach, antenach, strojeniu, montażu, użytkowaniu.
                                          Może nie znam się bardzo technicznie na tych wszystkich elektronicznych zawiłościach, ale zacząłem jeszcze używać tego sprzętu, jak komóry były tylko na filmach , mam nadzieję, że w taki prosty sposób przybliżyłem Wam za i przeciew strojenia naten i przekładania ich między mobilkami.

sory za dłuuugi wywód
                                          pozdrawiam
                                          YubY
                                          Dosłownie wyjąłeś mi to z ust :P

Komentarz

• ryhO
                                            L&K
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 1302

prrr co wy sobie tu wkładacie i wyciągacie z ust?? buehehe
                                            ok ok już się zamykam

Komentarz

• Zaloguj się do Facebooka, aby zacząć udostępniać różne rzeczy oraz łączyć się ze znajomymi, rodziną i ludźmi, których znasz.

i brak miejsca na naklejke
                                              jak tak możną.wrrrr

Komentarz

• ryhO
                                                L&K
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 1302

nieno siara

Komentarz

• sebasuperb
                                                  L&K
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 1318

Zamieszczone przez ryhO
                                                  nieno siara
                                                  żeby tylko życie na bombie

Komentarz

• bubuDE
                                                    Elegance
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 763
                                                    • Octavia III (5E3)
                                                    • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Gdyby inni z klubowiczow pokazali odmienne miejsca i sposoby montazu anten, na zdjeciach, rowniez samorobki, bylbym wdzieczny. Chodzi o anteny bez magnesu.
                                                    PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

Pracuję...