CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mikolaj93
    Rider
    • 2009
    • 385
    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ja z ML-145 jechałem 190km/h (przynajmniej tyle licznik pokazywał)
    Gdyby ktoś potrzebował podpiąć Vas'a w Łodzi to mogę pomóc tel. 600683962 lub PW (+serwis)
    !!!MoTóR NiE UmIeRa NiGdY , MoTóR JeSt WiEcZnY !!!
    Panie władzo, wiem ze przekroczyłem prędkość, ale porostu... lubię za==e==alać!!!

UNIDEN USER

Komentarz

• thomasc
      Classic
      • 2009
      • 28

ok, to jakość sygnału mamy omówioną
      Tylko jeszcze pytanie o samo to mocowanie podane przez tryton, albo http://www.allegro.pl/item934179404_...lem_mocny.html, bo tak jak pisałem, gość w serwisie mi mówił o jakichś dodatkowych głowicach itp itd (95zł). Czy to mocowanie pod wymienionymi linkami będzie ok, czy może to jakaś tandeta i nie warto tego kupować za 40-50 zł?

Komentarz

• tryton
        Elegance
        • 2008
        • 935

niestety nie odpowiem ci jak się to mocowanie spisuje bo sam używam tajfuna i ML . Tylko co tam może nie chodzić skoro to jest tylko uchwyt i gniazdo z kablem a resztę i tak masz bezpośrednio w antenie . Jedyne co ci mogę podpowiedzieć to przeanalizuj do czego i w jakich warunkach będziesz używał radia bo może warto zainwestować w antenkę cicho ciemną . Bo tak jak napisał soszek81 to raczej bata nie zostawisz na stałe bo wcześniej czy pózniej ci go gwizdną .

[ Dodano: Sro 03 Mar, 10 16:43 ]
        Zamieszczone przez thomasc
        Dzisiaj dzwoniłem do jednego serwisu cb i mi gość powiedział że takie mocowanie to koszt ok 95zł (mocowanie, głowica, dodatkowy kabel). Różnica między rozwiązaniem w serwisie cb a tym z w/w aukcji czy sklepu jest dość spora. Macie rozeznanie w tym temacie? Warto kupić takie mocowanie za 40-50zł?
        Co do opini serwisanta to nie ma się co nim przejmować chłop musi zarobić Jak zdecydujesz się na ten typ mocowania to kupuj zakładaj zestrój zestawik i ciesz się z posiadanego CB

[ Dodano: Sro 03 Mar, 10 16:48 ]
        Weż jeszcze pod uwagę że jak bedziesz zdejmował antenę z tego uchwytu np na noc to musisz gniazdo zabezpieczać taką plastikową nakładką bo inaczej brud woda dostanie się do gniazda i wszystko zacznie śniedzieć i o dobrym odbiorze i nadawaniu to tylko będzie można po pewnym czasie pomarzyć

Komentarz

• Szkapass
          Classic
          • 2009
          • 10

Witam, pytanko, gdzie zamontować radyjko Johnny w Octavii II.Nie bardzo mogę zrobić to na stałe, ale gdzie będzie wygodne do użycia i średnio widoczne?
          dzięki

Komentarz

• mikolaj93
            Rider
            • 2009
            • 385
            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Szkapass robisz analogicznie jak na zdjęciu tylko że u siebie
            Gdyby ktoś potrzebował podpiąć Vas'a w Łodzi to mogę pomóc tel. 600683962 lub PW (+serwis)
            Panie władzo, wiem ze przekroczyłem prędkość, ale porostu... lubię za==e==alać!!!

UNIDEN USER

Komentarz

• Szkapass
              Classic
              • 2009
              • 10

Hej umiejscowienie niezłe ale zbyt widoczne,spore ryzyko w naszym kraju, a niestety garażu nie posiadam.
              dzięki wielkie i pozdr

Komentarz

• kajacek
                Drive
                • 2005
                • 66

No i wreszcie ja mam CB

Znajomy namówił mnie na zestaw President Johny III ASC + Sirio LM 145

Na razie przejechałem "7" kilkadziesiąt km z serwisu do domu i wrażenia OK - jutro sprawdzę więcej, bo muszę "pokombinować" z ustawieniami SQ i RF Gain...

Komentarz

• smer
                  RS
                  • 2008
                  • 2021
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez kajacek
                  muszę "pokombinować" z ustawieniami SQ i RF Gain...
                  Ja używanie SQ już dawno sobie podarowałem, zaś RF Gain w mieście na godz. 10, a w trasie odkręcony na maxa pozostaje...
                  Dla mnie mniej uciążliwym jest jednostajny szum, niźli wkurzające urywane strzępy rozmów, docierające po skręceniu SQ.
                  Zaprawdę powiadam Wam, kombinacja owa jest ze wszechmiar optymalna, jako że słabszych rozmów nie wycina, a silne zakłócenia redukuje...
                  Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• kajacek
                    Drive
                    • 2005
                    • 66

Zamieszczone przez smer
                    muszę "pokombinować" z ustawieniami SQ i RF Gain...
                    Ja używanie SQ już dawno sobie podarowałem, zaś RF Gain w mieście na godz. 10, a w trasie odkręcony na maxa pozostaje...
                    Dla mnie mniej uciążliwym jest jednostajny szum, niźli wkurzające urywane strzępy rozmów, docierające po skręceniu SQ.
                    Zaprawdę powiadam Wam, kombinacja owa jest ze wszechmiar optymalna, jako że słabszych rozmów nie wycina, a silne zakłócenia redukuje...
                    Tyle tylko, że ten model ma ASC (Automatic Squelch Control), czyli mogę ustawić SQ na automat - podobno w tym modelu to dość dobrze działa... I to między innymi chcę sprawdzić

Komentarz

• lukanio63
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 202

Czy mial ktos z Was kontakt z takim radyjkiem jak Superstar 3900 lub Magnum 257? Przymierzam sie do kupna jednego z nich i pomyslalem ze moze ktos z forumowiczow moglby podzielic sie opinia na temat tych radyjek? Ciekaw jestem jak te radia daja sobie rade z filtrowaniem zaklucen w mobilu?
                      Jest: Skoda Octavia 2 VRS BMN+
                      Byla: Skoda Octavia 2 Laurin & Klement Estate
                      Superstar 3900 + Sirio Megawatt 4000

Komentarz

• smer
                        RS
                        • 2008
                        • 2021
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BKD 2.0 TDI 140 KM

Tyle tylko, że ten model ma ASC (Automatic Squelch Control), czyli mogę ustawić SQ na automat - podobno w tym modelu to dość dobrze działa...
                        ...jak autokorekta w pakiecie Office...

Zresztą sprawdzić nie zaszkodzi, a nuż ASC spełni Twoje oczekiwania :diabelski_usmiech

Komentarz

• abyk
                          Rider
                          • 2009
                          • 370

mój Harry 3 tez ma ASC i powiem działa to cudnie minus słabo nadających (sa daleko ) to nie przepuszcza i ich nie słychać
                          Była O1 i Superb 1 jest AUDI S3 8L Quattro
                          Jest 235 KM kolejne konie czekają
                          Nowy Projekt http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=84113

http://www.pro-tune.pl - Polecam

Komentarz

• smer
                            RS
                            • 2008
                            • 2021
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BKD 2.0 TDI 140 KM

Abyczku miły, zapodaj z łaski swojej odrobinkę interpunkcji, podziel wypowiedź na kilka zdań, lub zrób coś innego, zgodnie z wytycznymi "pani od Polaka", bo za pierona nie wiem co Ty właściwie piszesz...

Komentarz

• kajacek
                              Drive
                              • 2005
                              • 66

Ustawiłem na auto, działa dobrze - nie ma tych szumów, ale w sumie prawdziwy test będzie jutro, jak będę jechał do pracy (ponad 40 km, z tego część po "7") - zobaczę, jak z tą automatyką

BTW: zauważyłem dziwną rzecz - radio włączyłem, zanim uruchomiłem samochód i po przekręceniu kluczyka (wczasie rozruchu) było słychać jakieś dodatkowe szumy, jakby jakaś inteferencja... ale tylko w czasie rozruchu... w czasie jazdy było OK, radio samochodowe nie "gryzło" się z CB.

Takie same szumy były, gdy włączyłem spryskiwacze szyb (przy wycieraczkach było OK - nie było szumu)

Nie wiem, czy takie szumy to standard, czy jest szansa na usunięcie tego???

Komentarz

• SP9XWW
                                Rider
                                • 2009
                                • 579

Zarówno rozrusznik samochodu jak również silnik wycieraczek są źródłem zakłóceń radioelektrycznych. Ciężko się z tym walczy. Jeżeli zakłócenia dostają się po zasilaniu, można eksperymentować z filtrami anty zakłóceniowymi. Tutaj masz co nieco na ten temat... Jeżeli zakłócenia idą "eterem" to w zasadzie jesteś bez szans aby to zwalczyć. U mnie np. słychać trzaski od świec zapłonowych, ale nie są zbyt wyraziste, wiec nauczyłem się z tym żyć... :lol:

PS: Zasada zachowania entropii w moim przypadku powoduje, że nie mam ochoty na demolowanie połowy samochodu, aby odfiltrować owe zakłócenia... 8)
                                Vy 73! de S!@w

Komentarz

• smer
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 2021
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Panowie, takie szumy to jeszcze nic. Raz w Chorwacji mijał mnie jakiś pochód skuterów i motorowerów, było ich chyba coś około dwóch setek; tak im od świec trzaskało, że myślałem że wojna idzie

Komentarz

• NorMan2
                                    Drive
                                    • 2010
                                    • 63

Co do szumów...
                                    Przewód antenowy do moja Omegi (radio CB jakby co ;p) mija się po drodze w bagażniku z przewodem do zasilania wzmacniacza (napędza on głośnik niskotonowy). Przewód przekroju 25mm^2 z porządną izolacją.
                                    Jak słucham muzyki i podkręcę nieco bass (by np. przy większej prędkości w ogóle go słyszeć) to w CB mam szumy w jego rytm...bass bum, w radiu szum :/ Pomaga redukcja pokrętłem SQ, ale wtedy zasięg odbioru maleje mi strasznie...
                                    Nauczyłem się że jeździ się albo na radiu CB albo na zwykłym radiu, razem nie da rady u mnie :/

Komentarz

• smer
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 2021
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez NorMan2
                                      Nauczyłem się że jeździ się albo na radiu CB albo na zwykłym radiu, razem nie da rady u mnie :/
                                      Pomijając stronę techniczną, rozwiązanie takie nie ma większego sensu. Lepiej się zdecydować co nam bardziej potrzebne, CB czy muza i tego słuchać.

Komentarz

• mizerd
                                        Ambiente
                                        • 2007
                                        • 151

Witam!
                                        Przymierzam się do zakupu CB. Zacząłem czytać najdłuższy wątek"CB mam i ja" i zaczyna się on w 2007r. Na początku wszyscy polecają Unidena 520 XL. Czy coś się w tym temacie zmieniło?Mam do wydania około 500zł. Może ciut więcej. Może coś z serii Alan, Presidenta może coś?Czytałem różne posty o modulacji czystości odbioru itp. Hołduje zasadzie kup raz a porządnie. Wiem że radio powinno mieć RFGain no i chyba SC(ASC?) tyle wiem i pewnie to bardzo niewiele. Jeśli chodzi o antenę to coś około 1-1,5m ( triflex chyba do mnie nie przemawia )ale ten wątek zglebię jak wybiorę radio.
                                        Perfect Service by DobryGrześWawa
                                        Octavia 1,9 BXE 105 KM
                                        Uniden PC68XL+SIRIO AS-100

Komentarz

• soszek81
                                          L&K
                                          • 2010
                                          • 1245

Uniden 520XL nie ma już homologacji na PL.
                                          Oficjalnie sprzedaż jest już zakazana
                                          Ale to dobre radyjko.
                                          Sam mam Midland(alan) 1001Z + Alan Ml -145 - zmieścisz się spokojnie w tej kwocie i jeszcze coś zostanie.
                                          Była O1 kombi ALH++ 150/340
                                          Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• Sinner
                                            Drive
                                            • 2009
                                            • 68

A ja ponownie zaproponuję antenę President Gamma 90. Miałem kilka różnych anten i dla mnie gamma miażdży. Rewelacyjne osiągi i mało podatna na zakłócenia. Niestraszne jej żadne gałęzie czy ptaki :lol: Cena tylko taka średnia bo ok 170 zł, a jakbyś chciał na magnes to musisz dokupić i to jak największy, bo opory ma dosyć spore. A radio to już temat rzeka, ale jeżeli nie przeszkadzają Ci gabaryty to polecam Unidena PC68XL albo PC78XL (sam mam takiego) dobry głośnik, fajna modulacja, bardzo dobry mikrofon. Radio jest dosyć selektywne, śmieci wycisza a komunikaty na granicy słyszalności wzmacnia. Płynna regulacja RF Gain i SQ. U520 to przy tym ruskie "łoki-toki" jakie pamiętam z dzieciństwa :shock: . Cały zestaw powinien kosztować delikatnie ponad 500 zł. Ale warto :wink:
                                            Skodżitsu AGR+ by Dynosoft

Komentarz

• woma1
                                              Classic
                                              • 2010
                                              • 24

Witam.

No więc, jak już wcześniej pisałem, założyłem ponownie Triflexa. Jak na razie wszystko OK. Uszczelka przylega idealnie. Mam jednak pewien problem z radiem. Chodzi o President Johnson II ASC. I z ASC jest teraz coś nie tak! W zasadnie to praktycznie nie filtruje żadnych sygnałów. Czasem zablokuje coś na poziomie 2-3, ale w większości nawet i to przepuszcza. Wszystkie szumy, przydźwięki itd. Wcześniej działało bez zarzutów. Słyszałem tylko silnie modulowane sygnały. Teraz praktycznie cały czas mi coś szumi! Nie widzę tu jakiegoś związku z anteną, chyba że ten egzemplarz jest lepiej wykonany (lub zamontowany) i zbiera więcej sygnałów. Tak czy siak, czy wie ktoś jak samemu podregulować ASC? Do Częstochowy nie będę wysyłał, bo już raz tam radio było (jeszcze na gwarancji) i nic go nie wyregulowali.

DUDS

Komentarz

• Szkapass
                                                Classic
                                                • 2009
                                                • 10

Witam,
                                                zainstaowałem sobie Johnnego III i antenkę IOWA (1m) i powiem szczerze że rewelacja.
                                                Redukcja szumów w PJ III jest rewelacyjna i słyszę idealnie komunikaty.
                                                Zasięg ok 10 km.
                                                polecam taką kombiancję.

Komentarz

• mikolaj93
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 385
                                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Mam pytanie z trochę innej beczki.
                                                  Wie ktoś jakim urządzeniem sprawdzić czy radio stoi w "0" i jak się ono fachowo nazywa?

UNIDEN USER

Komentarz

• kajacek
                                                    Drive
                                                    • 2005
                                                    • 66

A gdzie macie zamontowane swoje CB??? Ja mam zamontowane tak, jak wcześniej było pokazane w poscie (od strony pasażera przy lewej nodze) - ale niestety jest za mocno widoczne i musze za kazdym razem demontowac i chowac radio ( i antenę, ale z tym jest mniejszy problem...)

Czy ktoś próbowal montowac radio po stronie kierowcy - tak gdzies pod kierownicą??? Tak, aby mikrofon można było łatwo brać w prawą rękę i jednoczesnie radio nie byłoby widoczne z zewnątrz???

Komentarz

Pracuję...