Ja też już oficjalnie mogę się do tego wątku dopisać. Zamontowałem sobie na stałe (w schowku pod włacznikiem świateł) President Harry III ASC, a antena to Triflex (kabel puszczony w podsufitce). To moje pierwsze radio (wcześniej na próbę pożyczyłem na tydzień Alan 100 Plus z anteną ML 145). Generalnie strasznie wciągająca sprawa. Teraz zamiast muzyki słucham CB .
CB mam i ja :)
Zwiń
X
-
RSS_OCP Member
- 2004
- 2333
- Superb III (3V3)
- ASV 1.9 TDI VP 110 KM
- CDAA 1.8 TSI 160 KM
- CHHB 2.0 TSI RS 220 KM
Zamieszczone przez OctaviaRS TDi_tm_, możesz zrobić zdjęcie jak zamontowałeś Harrego? z góry dziękuje
Komentarz
-
Panowie, kipie z podniecenia Zamowilem dzisiaj wymazona antenke Sirio Megawatt 4000 !!! Niemoge sie juz na nia doczekac Mam nadzieje, ze juz jutro zdam Wam relacje z moich testow.
Dane techniczne antenki:
SIRIO MEGAWATT 4000
Częstotliwość 26-28MHz
Impedancja 50Ω
s.w.r. < 1.2 : 1
Moc 600W
Wysokość 2035mm.
73!Jest: Skoda Octavia 2 VRS BMN+
Byla: Skoda Octavia 2 Laurin & Klement Estate
Superstar 3900 + Sirio Megawatt 4000
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lukanio63Panowie, kipie z podniecenia Zamowilem dzisiaj wymazona antenke Sirio Megawatt 4000 !!! Niemoge sie juz na nia doczekac Mam nadzieje, ze juz jutro zdam Wam relacje z moich testow.
Dane techniczne antenki:
SIRIO MEGAWATT 4000
Częstotliwość 26-28MHz
Impedancja 50Ω
s.w.r. < 1.2 : 1
Moc 600W
Wysokość 2035mm.
73!
73 MISZCZU
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ZipYhehehe za trolejbus masz zamiar robić?? hihihJest: Skoda Octavia 2 VRS BMN+
Byla: Skoda Octavia 2 Laurin & Klement Estate
Superstar 3900 + Sirio Megawatt 4000
Komentarz
-
-
lukanio63, jeśli magnes to bardzo duży np. taki jak ja używam. O podstawie 16 cm. Co do uchwytu.. zastanawiałbym się... z uwagi na długość bata istotnym elementem będą opory powietrza co może spowodować wygięcie lub uszkodzenie uchwytu, a co za tym idzie elementu gdzie ten uchwyt jest zamocowany. W przypadku montażu w dziurze, element mocowania anteny ma zdecydowanie większy kontakt z blachą i to we wszystkich kierunkach, dzięki swojej "kołowatości"
Komentarz
-
-
to ja mam takowe pytanko... normalnie w samochodzie uzywam unidena + 1,5m antenke... ale jak smigam sluzbowym to brakuje mi "ochrony" :szeroki_usmiech
z uwagi na to, ze jezdze roznymi samochodami, oraz ze po kazdym qrsie musialbym demontowac sprzet zaczalem sie rozgladac za czyms poreczniejszym. Mial ktos z Was doczynienia z czyms takim ?
bedzie to w ogole jako tako dzialao, czy tylko produkowalo szumy i wnerwialo wszystkich wokolo?
Komentarz
-
-
Dijkstra, Ja sam używałem ręczniaków. Miałem Alana 38 i 80tego (łezka się kręci bo dawno to było).. oraz kilka innych radyjek lepsiejszych
Zauważ, że masz antenę zewnętrzną i możesz ją swobodnie podpiąć, a i z jego własną anteną jest bardzo użyteczny. Jak dla mnie to bardzo optymalne rozwiązanie w przypadku "bujania" się więcej niż jednym pojazdem mechanicznym Tym bardziej, że niektóre z nich są najlepszymi samochodami na świecie - służbowymi
Mihau, Ludzie mają FANTAZJĘ
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ZipYDijkstra, Ja sam używałem ręczniaków. Miałem Alana 38 i 80tego (łezka się kręci bo dawno to było).. oraz kilka innych radyjek lepsiejszych
Zauważ, że masz antenę zewnętrzną i możesz ją swobodnie podpiąć, a i z jego własną anteną jest bardzo użyteczny. Jak dla mnie to bardzo optymalne rozwiązanie w przypadku "bujania" się więcej niż jednym pojazdem mechanicznym Tym bardziej, że niektóre z nich są najlepszymi samochodami na świecie - służbowymi
czyli polecasz TO ??
jaki jest tego zasieg na standardowej antenie ( nie zewnetrznej) ??
Komentarz
-
-
Dijkstra, Alan 38 to pieśń przeszłości i oczywiście możesz go kupić, ale ja już bym teraz inwestował w bardziej kompaktowe rozwiązania - tak jak to poprzednie, które pokazywałeś. 38 nie był zbyt "ekonomiczny" jeśli chodzi o zarządzanie bateriami/akumulatorami. Fakt - jak dobrze pamiętam można było go załadować paluszkami i hulał..
Tak jak mówi smer, będąc w samochodzie i używając tylko jego własnej anteny, siedzisz w niezłym "ekranie z karoserii", dlatego skuteczność działania radyjka będzie dużo mniejsza. Tak jak na samym początku mówiłem - antena zewnętrzna w tym przypadku znacznie poprawi osiągi ręczniaka, to wcale nie znaczy ze na swojej małej antence nie będzie "pomocny"
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ZipYDijkstra, Alan 38 to pieśń przeszłości i oczywiście możesz go kupić, ale ja już bym teraz inwestował w bardziej kompaktowe rozwiązania - tak jak to poprzednie, które pokazywałeś. 38 nie był zbyt "ekonomiczny" jeśli chodzi o zarządzanie bateriami/akumulatorami. Fakt - jak dobrze pamiętam można było go załadować paluszkami i hulał..
Tak jak mówi smer, będąc w samochodzie i używając tylko jego własnej anteny, siedzisz w niezłym "ekranie z karoserii", dlatego skuteczność działania radyjka będzie dużo mniejsza. Tak jak na samym początku mówiłem - antena zewnętrzna w tym przypadku znacznie poprawi osiągi ręczniaka, to wcale nie znaczy ze na swojej małej antence nie będzie "pomocny"
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Dijkstraoczywiscie , ze zamierzalem uzywac jej z antena zewnetrzna
Cytuję:
Zamieszczone przez Dijkstrajaki jest tego zasieg na standardowej antenie ( nie zewnetrznej) ??
:diabelski_usmiech
ps. Przytoczę za wikipedią:
"Pogląd, że samochód jest przykładem klatki Faradaya, też jest prawdziwy w pewnym przybliżeniu, samochód byłby idealną klatką Faradaya, gdyby nie miał okien. Dla elektrostatyki samochód osobowy może być z dobrym przybliżeniem traktowany jak klatka Faradaya, ale nie jest dla fal radiowych krótszych od wielkości okien i dlatego antena fal radiowych średnich i długich musi być wyniesiona poza samochód, fal ultrakrótkich powinna ale nie musi..."
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez smerZamieszczone przez Dijkstraoczywiscie , ze zamierzalem uzywac jej z antena zewnetrzna
Cytuję:
Zamieszczone przez Dijkstrajaki jest tego zasieg na standardowej antenie ( nie zewnetrznej) ??
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ZipYsmer, True
[ Dodano: Czw 08 Lip, 10 12:42 ]
Dijkstra, Warto.. zawsze można obok telefonu o pomoc zawołać. CB używają TOPR, WOPR i inne służby.. Często policja, pogotowie mają na swoim wyposażeniu odbiorniki CB, więc myślę, że gra jest warta świeczki!
Komentarz
-
Komentarz