CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piotrek_os
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 8162
    • Octavia II (1Z3)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez grajewiak
    że opinie co do tej anteny są tradycyjnie podzielone.
    no właśnie znów teoretycy namieszali.... mysle, ze triflex na ocp stał się dość pospolitą antena, a nie skłame jak napisze, ze juz kilkanaście osób na priwie pytało mnie o ta antenke i po zamontowaniu nikt nie był zawiedziony a wrecz przeciwnie.... :diabelski_usmiech
    Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• smer
      RS
      • 2008
      • 2021
      • Octavia II (1Z3)
      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Jak zrobisz sobie sam, to CI nie naleci żadna woda; gorzej gdy zamontuje Ci antenę jakaś pierdoła w serwisie...
      Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• piotrek_os
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 8162
        • Octavia II (1Z3)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez smer
        ci którzy mają - chwalą, a ci którzy nie mają narzekają.
        :diabelski_usmiech
        Ja na tych teoretyków jestem bardzo ciety, bo własnie przez te opinie się zastanawiałem.....i jak mi dwie magnesówki zapier...... - zdecydowałem sie na triflexa

Komentarz

• grajewiak
          Rider
          • 2010
          • 582
          • Jeep

Wszystko super, tylko pytanie co z gwarancją na blachy po samodzielnym montażu?
          Jest: Toyota Corolla 1.8 VVT-i, Jeep Grand Cherokee Overland 4x4 3.6L V6
          Była: Octavia II FL 1.2 TSI,

Komentarz

• smer
            RS
            • 2008
            • 2021
            • Octavia II (1Z3)
            • BKD 2.0 TDI 140 KM

piotrek_os, a ja m.in., lub nawet głównie dzięki Tobie zabudowałem i nie żałowałem jeszcze ani razu... A też na jednym z ramion siedział mi diabełek-sceptyk i doradzał fałszywie :twisted: :twisted:

Komentarz

• piotrek_os
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 8162
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Wszystko super, tylko pytanie co z gwarancją na blachy po samodzielnym montażu?
              nawet nie zobaczą ze masz inna antene. siadasz do auta i jedziesz...a nie zima snieg...pod marketem odkrecanie itp.

Komentarz

• grajewiak
                Rider
                • 2010
                • 582
                • Jeep

No nic prawie mnie przekonaliście... do tematu wrócę jak auto już będzie.

A nie ma gdzieś na forum fotek z montażu? Bo chyba szukać nie umiem albo faktycznie nie ma.

Komentarz

• cycek
                  Rider
                  • 2009
                  • 554

I tak będę twierdził dalej:

Triflex: Jak Cie widzą to Cie słyszą.
                  Ogrodzenia Panelowe

Komentarz

• piotrek_os
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 8162
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez cycek
                    I tak będę twierdził dalej:

Triflex: Jak Cie widzą to Cie słyszą.
                    Wiec witamy I-go teoretyka na forum :szeroki_usmiech

Komentarz

• cycek
                      Rider
                      • 2009
                      • 554

Czy teoretyk to nie wiem, na analizatorze nie przypominało nawet anteny.
                      Ogrodzenia Panelowe

Komentarz

• grajewiak
                        Rider
                        • 2010
                        • 582
                        • Jeep

cycek, a masz jaką propozycję co zamiast?

Komentarz

• piotrek_os
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 8162
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez cycek
                          Czy teoretyk to nie wiem, na analizatorze nie przypominało nawet anteny.
                          to co powiesz jak Ci napisze ze na dwóch 0II sprawdzony zasieg 7-8 km. Wiec jezeli nie wiesz jak to działa to nie rób sieczki w głowach tym co myslą o takowej antenie.

Komentarz

• smer
                            RS
                            • 2008
                            • 2021
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BKD 2.0 TDI 140 KM

cycek, a masz jaką propozycję co zamiast?
                            Najlepiej załóż sobie 1,5m bata na magnes. Oto jego walory:
                            1. Za każdym razem trzeba go zakładać na dach, a później zdejmować, żeby Ci go nie skubnęli - tak więc w większości przypadków wyjeżdżając na krótką trasę będziesz sobie w ogóle odpuszczał jego wyciąganie (chyba że polubisz tą czynność).
                            2. Zimą trzeba przez kilka minut żeby porządnie skrobać śnieg i lód z lakieru na dachu żeby założyć antenę.
                            3. Wszystkie podziemne parkingi Twoje (ja haczyłem metrówką).
                            4. Lans - bezcenny.
                            5. Kolosalny zasięg długich anten jest szczególnie przydatny w mieście - można wtedy słuchać miliona szumów i trzasków równocześnie.
                            6. Uprzedzam pytanie - kolosalny zasięg długich anten jest również przydatny w trasie, można wtedy zdobywać informacje, które.... po dojechaniu na miejsce okazują się być już nieaktualne.
                            7. Triflex - fuj! 8km zasięgu Triflexa na trasie to stanowczo za mało do życia! A te 3km w mieście, to tragedia... Jak tu żyć bez wiadomości z końca aglomeracji... Przecież tak by się chciało wiedzieć, co dzieje się w jakiejś zapiździałej uliczce 15km dalej na końcu miasta...

Ehhhh.... szkoda słów... Zresztą każdy ma wolną wolę i może wybrać, czy bardziej pasi mu praktycyzm, czy lans...

Komentarz

• fan
                              Elegance
                              • 2009
                              • 760

Pomyśl o antenie na magnes,montowanie nie jest az tak uciazliwe.Wyciagasz z bagaznika stawiasz na dachu i tyle.
                              Respect All,Fear No One!

Komentarz

• cycek
                                Rider
                                • 2009
                                • 554

Zamieszczone przez piotrek_os
                                to co powiesz jak Ci napisze ze na dwóch 0II sprawdzony zasieg 7-8 km. Wiec jezeli nie wiesz jak to działa to nie rób sieczki w głowach tym co myslą o takowej antenie.
                                Gratuluje. Mi ciężko w mieście czasem uzyskac taki wynik przy mocach rzedu 50-100W w dwie strony. Sygnał rzadko wychodzi powyżej S3 R5.

fan, wolałbym coś dłuższego a na klapie. Kabel będzie siał spustoszenie na lakierze.

Zamieszczone przez smer
                                Najlepiej załóż sobie 1,5m bata na magnes. Oto jego walory:
                                1. Za każdym razem trzeba go zakładać na dach, a później zdejmować, żeby Ci go nie skubnęli - tak więc w większości przypadków wyjeżdżając na krótką trasę będziesz sobie w ogóle odpuszczał jego wyciąganie (chyba że polubisz tą czynność).
                                2. Zimą trzeba przez kilka minut żeby porządnie skrobać śnieg i lód z lakieru na dachu żeby założyć antenę.
                                3. Wszystkie podziemne parkingi Twoje (ja haczyłem metrówką).
                                4. Lans - bezcenny.
                                5. Kolosalny zasięg długich anten jest szczególnie przydatny w mieście - można wtedy słuchać miliona szumów i trzasków równocześnie.
                                6. Uprzedzam pytanie - kolosalny zasięg długich anten jest również przydatny w trasie, można wtedy zdobywać informacje, które.... po dojechaniu na miejsce okazują się być już nieaktualne.
                                7. Triflex - fuj! 8km zasięgu Triflexa na trasie to stanowczo za mało do życia! A te 3km w mieście, to tragedia... Jak tu żyć bez wiadomości z końca aglomeracji... Przecież tak by się chciało wiedzieć, co dzieje się w jakiejś zapiździałej uliczce 15km dalej na końcu miasta...
                                1. Nie chowam
                                2. jak wyżej
                                3. do czubka mam 3,5 a na 2m parking bez problemu wjeżdzam.
                                4. No, lubie jak inni wiedzą, że mam Cb. Czasem ktoś może sie odezwać.
                                5. Nic mi nie szumi i trzaska, chyba że mowa o szumie własnym pasma - jest piękny.
                                Ewentualnie skręcam rfgaina na połowę a i tak słyszę wiecej niż triflex.
                                6. Tak, tak zaraz napiszesz, ze pytam o obwodnice Gdańska jak w Warszawie jestem.

No szkoda słów. Jak można zapłacić za to 250 złoty i jeszcze wiecej w ASO za montaż.
                                Ogrodzenia Panelowe

Komentarz

• piotrek_os
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 8162
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez cycek

No szkoda słów. Jak można zapłacić za to 250 złoty i jeszcze wiecej w ASO za montaż.
                                  jak można komentować coś z czymś się nie miało doczynienia. Juz kiedys jednej osobie napisałem, ze jak bedzie w okolicach Kielc to zapraszam na testy.....chetnie bym zobaczył "banana" na Twojej twarzy :diabelski_usmiech - widok bezcenny :diabelski_usmiech

Komentarz

• grajewiak
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 582
                                    • Jeep

Miałem w swoim ostatnim aucie najpierw ml'kę na magnesie i faktycznie nigdy więcej. Kończyło się tym, że antena jeździła w bagażniku.

Tak więc albo triflex albo uchwyt (których producenci dają ).

Komentarz

• Mitob
                                      Drive
                                      • 2009
                                      • 65

Triflex ma swoje zalety, ale i wady. Bez wątpienia na dłuższej antenie jeździ się bardziej komfortowo, zwłaszcza jak po drodze chcesz wymienić z kimś kilka uwag. Według mnie wygodniej jeździ się jednak nawet z Hustlerem IC-100. Natomiast niewidoczność to jej główna zaleta. Przy radiu w popielniczce, bardzo wygodne rozwiązanie.
                                      Pozdrawiam
                                      MITOB

I :czerwona: GW

Komentarz

• grajewiak
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 582
                                        • Jeep

Dobra, poczytałem jeszcze trochę i będzie triflex.

Tylko ten montaż... kabel pewnie wypadałoby na podsufitce puścić. Nie mieliście z tym problemu? Szkoda, że nikt nie zrobił fotorelacji.

Powiedzcie jeszcze co z gwarancją ma blachy itp? Olaliście czy też jakaś konsultacja z ASO?

Komentarz

• piotrek_os
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 8162
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

grajewiak, kabel puść dolnym progiem....bez rozbierania palstików przy progu - lekko go wpychasz

Komentarz

• grajewiak
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 582
                                            • Jeep

OK. Nie zawracam wam więcej głowy. Jak będzie auto to się odezwę tu jeszcze.

Dzięki wszystkim za info!

Komentarz

• bzyq_74
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 3467
                                              • Volkswagen
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                              • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez smer
                                              7. Triflex - fuj! 8km zasięgu Triflexa na trasie to stanowczo za mało do życia! A te 3km w mieście, to tragedia....
                                              Właśnie założyłem "tragedię" :P i zostałem kolejnym fanem triflexa :szeroki_usmiech
                                              MARCIN
                                              Mój szkodnik

Komentarz

• SP9XWW
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 579

Zamieszczone przez bzyq_74
                                                Właśnie założyłem "tragedię" :P i zostałem kolejnym fanem triflexa :szeroki_usmiech
                                                Halooooooo dziewczynyyyyyy! Nie drapać się! :lol:

Prawda jest taka, że każdy z driverów potrzebuje radio i antenę do czegoś innego. Jedni z nas chcą mieć zestaw "antymiśkowy" i tutaj wystarczy cokolwiek krótkiego z super zasięgami do kilku kilometrów. Inni boją się kradzieży i nie chcą się rzucać w oczy oraz motać z montażem i demontażem - dla tych odpowiedni będzie Triflex. Ja osobiście lubię słyszeć jak najdalej i jak najwięcej - dlatego preferuję anteny jak najdłuższe i ew. zbyt dużą ilość "sieczki w eterze" czy też czułości przycinam RF-Gain'em. Nie ma sensu IMO tłuc się o przewagę jednego rozwiązania nad innym, prawda jest taka, że każde z nich jest indywidualne i dopasowane do oczekiwać słuchającego. 8)

PS: Uważajcie koledzy na anteny SIRIO AS 100 MAG. (z podklejoną folia Alu pod guma na stopie) - dzisiaj właśnie wywaliłem na złom u siebie w robocie 3 sztukę - w ciągu ostatniego miesiąca. Znaczy się zaczynają się sypać po około roku. A ML'ki 145 jeżdżą dalej... :diabelski_usmiech
                                                Vy 73! de S!@w

Komentarz

• bzyq_74
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 3467
                                                  • Volkswagen
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                                  • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

SP9XWW, w bagażniku nadal jeździ 2-metrowe ST 5000 na magnesie jak będę chciał więcej zasięgu w trasie :szeroki_usmiech , ale wygląda na to, że będzie tam dłużej leżakowała .
                                                  MARCIN
                                                  Mój szkodnik

Komentarz

• tryton
                                                    Elegance
                                                    • 2008
                                                    • 935

No to i ja dorzucę kamyczek do ogródka Przetestowałem tajfuna w wojażach wakacyjnych ( trasy ) po raz pierwszy nie postawiłem ML na dach trochę z lenistwa trochę z ciekawości jeżdziłem tylko z tajfunem . Podsumuje to tak w miejscach o dużym natężeniu ruchu nie jest żle , ale tam gdzie mniej aut na drodze to niestety często musiałem wywoływać mobilki jadące z przeciwka z antenami i pytać jak tam ścieżka . Wielokrotnie słyszałem pytanie innego mobila jadącego w tym samym kierunku znajdującego się niedaleko mnie o drogę do niego odpowiedz dolatywała a ja musiałem prosić o przedłużenie bo niestety do mnie już nic nie doleciało. O jakiejś dłuższej rozmowie z mobilem jadącym z przeciwka to trzeba zapomnieć ,autka jadące te przydziałowe 110 tracą zasięg po chwili . To co na co dzień jest zaletą czyli jej niewidoczność na trasie staje się wadą bo nikt nie wie że masz CB i nie informują że masz jakąś niespodziankę przed sobą . Po tych jazdach podtrzymuje to co pisałem wcześniej w innych postach . Na tych antenkach da się bez problemu jeżdzić wygoda bezcenna zadowolenie duże , ale dla ludzi o większych wymaganiach ( nie tylko słuchających ) nic nie zastąpi długich batów

Komentarz

Pracuję...