Jakbym miał miejsce to brałbym Turbo 5000 Śmigałem z taką 2 tygodnie w trakcie wakacji i byłem bardzo pozytywnie zaskoczony. U siebie mam na codzień ML-145, bo mi idealnie wchodzi do bagażnika i nie narzekam.
Ja przed Megawattem tez smigalem z ML-145 od sirio i smialo kazdemu moge polecic ta antene. Jest dobra i do miasta i na trase. Polecam zalozyc do niej wiekszy magnes np.16cm.
Z antenami CB jest prosta zasada:
chcesz miec wiekszy zasieg- kup dluga antene
niezalezy ci na zasiegu- kup antene krotka.
Obydwie maja swoje wady i zalety.
Polecam tez poczytac fora o tematyce CB.
CBRadio to start do nowego hobby. Uczestnicz w naszym forum, zostać członkiem Bravo Delta DX Group. Zapoznaj się z przewodnikiem CB. Zarejestruj się na stronie. Zapraszamy !
CBRadio to start do nowego hobby. Uczestnicz w naszym forum, zostać członkiem Bravo Delta DX Group. Zapoznaj się z przewodnikiem CB. Zarejestruj się na stronie. Zapraszamy !
Bierz harrego. 7W do niczego na drodze nie jest potrzebne, no chyba, że będąc w Krakowie interesuje Cie sytuacja w Szczecinie.
Lipny argument.
Moim zdaniem stabo to lepszy stosunek jakosci do ceny, a jesli jest "poprawiony" w dobrym zakladzie to tym badziej jest to dobra propozycja.
Nie sugeruj sie tymi 7 watami, bo i tak nie zauwaszysz roznicy.
Nie sugeruj sie tymi 7 watami, bo i tak nie zauwaszysz roznicy.
Święta racja :!: Pamiętajcie ludziska, że gęstość energii emitowanej przez nadajnik radia CB maleje odwrotnie proporcjonalnie do kwadratu odległości - czyli, jeżeli na dystansie 5 km i mocy 4 watów słychać Was dobrze, aby tak samo było was słychać na 10 km, musielibyście wepchać w antenę co najmniej 16 watów. :szeroki_usmiech
ASC to automatyczny squelch wskazany przez 24h, chyba, że mieszkasz na pustyni.
Do miasta, to wskazany jest RF gain.
A gdzie masz wiecej zaklucen w miescie czy na trasie? Rf gain swoja droga, a asc swoja. Tak jak powiedziales jest to automatyczna blokada szumow, ktora moim skromnym zdaniem jest bardziej przydatna w miescie, gdzie masz duuuuuuzo wiecej zaklucen (trakcje tramwajowe, sygnalizacja swietlna, linie elektryczne itp.) niz w trasie, aczkolwiek moze byc uzywana 24h tak jak napisales wczesniej. Warto tez wspomniec, ze duzo modeli wymaga ponownego ustawienia ASC w serwisie, bo czesto urywaja rozmowy nadawane silnym sygnalem. Dotyczy to nie tylko radii Presidenta, ale rowniez Unidena (funkcja DSC), Albreht ( funkcja Local), czy Stabo i inne podobne radia.
Co do Rf gain-a to masz racje bardzo przydatny w miescie.
A gdzie masz wiecej zaklucen w miescie czy na trasie?
Teraz to wszędzie jest dużo zakłóceń. W mieście więcej - wiadomo, a na trasie - mniej, ale też są w szczególności w pobliżu dużych miast.
CB używam od 91 roku z krótką przerwą. Wtedy można było bez asc przeżyć, teraz można tylko ogłuchnąć.
Ja polecam Unidena PC68/78, lub Superstar 120/360. Moze nie tak popularne (u nas w kraju) jak president, ale moim zdaniem bardzo dobre radyjka. Natomiast jesli zalezy Ci na malym radiu to President Johny/Harry.
Mialem PC68XL ponad rok i naprawde byl niezly. Przesiadlem sie na niego z U520xl i bylem pod wrazeniem. Teraz smigam na SS3900 i tez jest niezle
Komentarz