anteny Presidenta są elektrycznie wydłużone dzięki tym magicznym cewkom
Że niby jak ????
[ Dodano: Nie 06 Lut, 11 11:48 ]
Ps - pisałem, że miałem i floridę i missouri i obie miały taki sam zasięg. Więc daruj sobie te brednie o elektrycznym przedłużaniu .....
1,45m bat jest troszkę dla mnie za długi (parkingi podziemne, bagażnik)
No niestety to są minusy długich anten.
Zamieszczone przez bkd
anteny Presidenta są elektrycznie wydłużone dzięki tym magicznym cewkom
Zaraz mi się zajady ze śmiechu porobią - pewnie jeszcze te z przezroczystą obudową cewki . Anteny mobilowe są skracane elektrycznie do długości ćwierć fali - to tak potocznie. Inaczej woziłbyś na aucie promiennik o długości co najmniej 2,75 m. Więc nie tylko president robi ten 'magiczny' trick z cewką.
Zamieszczone przez bkd
bat Wilsona przy dużych prędkościach praktycznie leży
Jak przy większości anten, szczególnie o długich promiennikach. Najgorzej pod tym względem wypadają lemm'y.
Zamieszczone przez bkd
nadawanie w kosmos
Wprawdzie da się odczuć bujanie anteny - niekiedy u respondenta sygnał jest nieco 'poszatkowany' ale bez przesady. Wedle tej teorii strojenia anteny też powinno dokonywać się podczas szybkiej jazdy :?:
Zamieszczone przez bkd
Presidenty wydają się być sztywne, więc można spokojnie rozmawiać jadąc szybko
Czy jadę szybko czy wolno, czy antena bardziej się kładzie czy mniej cały czas spokojnie rozmawiam.
Kolego nie popadaj w skrajność.
Zamieszczone przez loyd
Ta antena ta wielka kupa - oczywiście za 300 pln. jakby kosztowała np. 100 zł to byłoby ok. Mała cena małe mozliwości.
Anteny mobilowe są skracane elektrycznie do długości ćwierć fali - to tak potocznie. Inaczej woziłbyś na aucie promiennik o długości co najmniej 2,75 m. Więc nie tylko president robi ten 'magiczny' trick z cewką.
No nie tylko oni, ale skoro to robią, to chyba coś ten cały trick powinien dawać.
Zamieszczone przez szpara
Zamieszczone przez bkd
nadawanie w kosmos
Wprawdzie da się odczuć bujanie anteny - niekiedy u respondenta sygnał jest nieco 'poszatkowany' ale bez przesady. Wedle tej teorii strojenia anteny też powinno dokonywać się podczas szybkiej jazdy :?:
A to uważasz, że zgięty bat aż tak mocno wpływa na WFS?
Nadawanie w kosmos jest, bo anteny promieniują prostopadle do osi bata. Prawdą jest jednak, że cały bat nie leży, tylko się defacto wygina w łuk.
A to uważasz, że zgięty bat aż tak mocno wpływa na WFS?
No właśnie pochylenie promiennika podczas jazdy nie wpływa tak znacząco na WFS. Co innego gdy antena jest prawie całkowicie 'położona' i zbliżona do 'podłoża'.
Zamieszczone przez bkd
Nadawanie w kosmos jest, bo anteny promieniują prostopadle do osi bata
Zgadza się. Antena promieniuje prostopadle jednak fala nie jest w postaci prostej linii i dlatego spora jej część dociera do celu mimo pochylenia anteny.
Zamieszczone przez bkd
Prawdą jest jednak, że cały bat nie leży, tylko się defacto wygina w łuk
I dlatego będzie to miało znaczenie przy ekstremalnych osiągach na pograniczu słyszalności.
proponuję tą cobrę sprzedać bo to szumofony są, jedynie dobre są Presidenty no i może uniden min 510. Ja właśnie takei sprzedaję bo kupuję z wyższej półki, stan super. Bacik to minimum jeden metr, poniżej tego to słabiutko bedzie z odbiorem. Zaczep przykręcany do maski (blachy) - doskonały wybór, żadnych magnesów i tym podobnych bzdur.
Witam, jeżdżę skodą octavią 2 FL Mint 1.4 tsi Antracyt, pozdrawiam
Była:
Jest:
1) Octavia 1,4 TSI
jak sobie kupię jeszcze więcej aut to będę miał jeszcze dłuższy podpis
Mam dziwny objaw. Kupiłem Sirio ML 145 i bawiłem się dzisiaj w jej strojenie przy pomocy taniego miernika z allegro (firmy Midland za kilkadziesiąt złotych). Musiałem trochę pojeździć po dachu, żeby znaleźć odpowiednie miejsce i w końcu udało się. SWR mam w całym zakresie poniżej 1.5, ale problem polega na tym, że na kanale 1 mam 1.2, na 40 mam 1.3, a na 20 mam 1.5! Czyli na 20 jest wyższy niż na 1 i 40. Czy to w ogóle jest fizycznie możliwe, czy coś jest nie tak z moim miernikiem ? Warto dodać, że podczas pomiaru Triflexa ten sam miernik podaje sensowne dane.
S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
-------------------------------------------------------------------------
O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010
Witam ja mam Radio CB YOSAN MJ-3031M TURBO Czarny panel
Używam go najlepszą zaleta tego radia z wielu to filtry przeciwzakłuceniowe oraz bardzo dobra elektronika.
Najlepiej poczytać opinie internautów.
Cena około 300zł.
SWR mam w całym zakresie poniżej 1.5, ale problem polega na tym, że na kanale 1 mam 1.2, na 40 mam 1.3, a na 20 mam 1.5! Czyli na 20 jest wyższy niż na 1 i 40. Czy to w ogóle jest fizycznie możliwe, czy coś jest nie tak z moim miernikiem ? Warto dodać, że podczas pomiaru Triflexa ten sam miernik podaje sensowne dane.
Triflex stroi się dosyć wąsko czego nie można powiedzieć o ml'ce od sirio więc różnice na skrajnych kanałach będą bardziej widoczne. W twoim przypadku stawiałbym na jakość reflektometru.
W autach z relingami anteny o podstawie magnesowej lepiej stroją się w tylnej części dachu.
Jak będzie Ci się chciało to zapraszam do mnie do Tarczyna. Zapniemy analizator i wszystko będzie jasne.
Mam pytanie - posiadam antenkę SIRIO OMEGA 27 i myślę nad zmianą na SIRIO ML-145.
Opłaca się to wymieniać? Czy będzie to jakaś znaczna różnica?
Zadałem pytanie na allegro gościowi co sprzedaje anteny i napisał mi ze ML 145 nigdy w życiu nie dorówna antenie Omega 27.
Mam pytanie - posiadam antenkę SIRIO OMEGA 27 i myślę nad zmianą na SIRIO ML-145.
Różnica będzie, ale czy znacząca? Jeżeli używasz mocno zaciągniętego SQ to raczej jej nie odczujesz.
Zamieszczone przez laurin
Obecne radio uniden 520 ale czeka już jonny II
Jeżeli posiadasz w pełni sprawnego unidena to tu już możesz różnicy nie zauważyć.
A, i jeżeli masz zamiar używać asc i jeździsz po mieście to lepiej zostań przy omedze.
Zadałem pytanie na allegro gościowi co sprzedaje anteny i napisał mi ze ML 145 nigdy w życiu nie dorówna antenie Omega 27.
Ja kupiłem Omege 27 mając już ML145, po 2 tygodniach wróciłem do ML145 i niżej nie zejdę już nigdy.
czy po przedłużeniu kabla do anteny o 2m należy dostroić radio na nowo?
Jeżeli antena była zestrojona poprawnie to nie ma takiej potrzeby.
Ja bym radził jednak zestroić .. a przynajmniej sprawdzić... 2 m to nie jest długość falowa, więc jest szansa, że układ będzie niedostrojony... polecam to sprawdzić i wtedy ustalić czy warto stroić czy nie... :diabelski_usmiech
Układ to antena, kabel i radio.. zmiana jednego z parametrów (czyt. antena, kabel lub radio) powoduje konieczność przynajmniej sprawdzenia zestrojenia :-D
Komentarz