NAVI RNS-510

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gregk
    Classic
    • 2011
    • 36

Zamieszczone przez noogi
    Zamieszczone przez gregk
    Witam
    Mam Golfa V 2004 sterownik 17 bajtowy. Poprzednio było radio RCD300 teraz RNS510 (soft 3930-nie rozładowuje aku). Vcds pokazuje błąd 01299 w nawigacji i radiu, czyli brak komunikacji. W Gateway juz dodalem navi i nie ma błedów. Tryb serwisowy W radiu odblokowałem kablem, jednak każde inne kodowanie kończy się błędem 31. Można coś poradzić bez wymiany gatewaya(teraz 1KO907530C)?
    Może problem w długości słowa kodowego - cytuję za mygti.com:
    "Revision A, B and C revision units

These units will become SW revision D after the upgrade however when coding the unit using VCDS ... will receive the error
    “Coding Rejected, Error 31: Request Out of Range”
    Before saving the new coding manually add a 10th byte (00) at the end before pressing “Do It” as per the example below

9 byte coding (A/B/C SW revisions):
    020104000400001100

10 byte coding (D SW revision):
    02010400040000110000"

zródło - http://www.my-gti.com/3116/volkswage...3974-3976-3978
    Dzięki
    Wystarczy dopisać 00 na końcu kodu i jest ok,zapisuje kodowanie. Jeszcze tylko pozostaje błąd 01299.Bez wymiany gatewaya się nie obejdzie raczej!

Komentarz

• jan Winiarczyk
      Classic
      • 2008
      • 8

co mogło być przyczyną że straciło się sterowanie z kierownicy rns 510?
      win 1

Komentarz

• marbab
        RS
        • 2009
        • 4713
        • Fiat
        • BMM 2.0 TDI 140 KM

jan Winiarczyk, a zmieniales ostatnio soft w RNSie :?: Ja tak mialem i odloczenie aku na ok 10 min rozwiazalo problem
        Marek

Octavia Scout 2.0 TDI, Diamond Silver
        Fiat 126p FL 650E, Żółć Wątrobowa

Komentarz

• jan Winiarczyk
          Classic
          • 2008
          • 8

Odłączyłem aku i nic, dalej nie działa.Próbowałem z kolegą odblokować twardy dysk bo mi go blokło,wgraliśmy początkowy soft po którym zmienił się kolor logo i pasek głośności,ale straciło się sterowanie i cholera mam problem!

[ Dodano: Nie 07 Sie, 11 21:49 ]
          Co to jest takiego ŁATKA?
          win 1

Komentarz

• piotrcar
            Rider
            • 2010
            • 641

czy moze ktos napisac co trzeba przekodowac zmieniajac columbusa na bolero???
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

Komentarz

• gregk
              Classic
              • 2011
              • 36

Zamieszczone przez misiek^wro
              gregk, stary gateway ponizej N bodajze bedzie mial ten problem
              Czy Gateway 1K0907530AC z 2009r podejdzie do golfiny 2004r

Komentarz

• Grzegorz56
                Rider
                • 2010
                • 266
                • Octavia II (1Z3)
                • CDAA 1.8 TSI 160 KM

piotrcar, z tego co pamiętam to warto wyłączyć nawigację bo będzie wywalało błąd.

Komentarz

• piotrcar
                  Rider
                  • 2010
                  • 641

wiem ze trzeba wylaczyc dlatego pytalem co trzeba.napewno trzeba odznaczyc w gate way nawigacje czy cos jeszcze??

Komentarz

• __kater__
                    Ambiente
                    • 2008
                    • 151

odnośnie opóźnień nawigacji przy skręcaniu doszedłem do następujących wniosków

nie jest to błąd przesunięcia mapy bo jadąc w przeciwną stronę pozycja powinna być pokazana z wyprzedzeniem

opóźnienie nie ma nic wspólnego z zaznaczeniem celu podróży

opóźnienie nie występuje gdy wjedziemy w obszar poza drogą (wtedy idealnie pokazuje każdy ruch kierownicą i zmianę pozycji)

inna (starsza) mapa czy to na Europe E czy Europe W nie likwiduje problemu

Moje pytanie czy na wszystkich softach tak się dzieje?
                    Czy ktoś wygrał z tym problemem, może jest gdzieś opcja do korekty??
                    ----===LPG Powered By GABOREK===---

Komentarz

• Zamieszczone przez __kater__
                      opóźnienie nie ma nic wspólnego z zaznaczeniem celu podróży
                      u mnie ma po wyznaczeniu celu pokazuje idealnie położenie

Komentarz

• __kater__
                        Ambiente
                        • 2008
                        • 151

będę kombinował z softami

jakieś propozycje kolejności?

wrzuciłem 2660 a teraz wrzucam 3810

boje się ze to całe spóźnianie navi to wina łatki do multikiery którą zapodałem mimo ze jeszcze nie mam tej multikiery i wymienionego gatewaya

chyba że jeszcze kwestia anteny ale kurde łapie mi sporo tych satelit...

Komentarz

• piotrcar
                          Rider
                          • 2010
                          • 641

u mnie tez jest opoznienie i nie mam latki do kiery.mam juz druga antene i dalej opoznienie.wydaje mi sie ze to bedzie kwestia softu.jaki masz soft teraz???

Komentarz

• __kater__
                            Ambiente
                            • 2008
                            • 151

wgrywałem wszystkie po kolei od 2660 i teraz mam 3810 i nic się nie zmienia. Na nowszych to samo.

gdzieś na zagranicznym (nie angielskim) forum wyczytałem za pomocą google translatora ze może to być wina gatewaya ale nie wiem na ile to jest wiarygodne

w każdym razie ja miałem podstawową wersje skody (nawet radia nie miałem) nie mówiąc o maxidotach itp. Ponoć nawigacja pobiera sobie wartości ze sterownika odnośnie prędkości do optymalizacji i może tu jest problem

gdzieś jeszcze wyczytałem ze tv free (odblokowanie podczas jazdy) zapcha jakiś kanał transmisyjny i może powodować takie przekłamanie ale to już chyba mocno wydumane...

na chwile obecną obstawiam, że jest to wina błędnego kodowania (może jest jakiś paramet który by za to przekłamanie mógł odpowiadać) albo wina tego getwaya.

Może za tydzień będę miał wymienionego + maxidota i multikiera to powiem czy coś się zmieniło ;-)

Komentarz

• piotrcar
                              Rider
                              • 2010
                              • 641

ja mam tv free tak ze to moze byc to.jak montowalem nawigacje w a4 to trzeba bylo w kodowaniu podac rozmiar opon jak sie podalo zle to wlasnie bylo przeklamania

Komentarz

• misiek^wro
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 8321

Powtarzam pytanie o zegar w trybie uspienia - jaka opcja?
                                Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• Ayu
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 4154

Wiem, ze gdzieś już pytałem ale nie mogę odnaleźć tej informacji: nie chodzi o Columbusa ale o Kenwooda DNX520 VBT - ma mapę Garmina a kupowałem jako używkę i potrzebuję skombinować aktualizacje, wiadomo, że ori ma chora cenę, skąd takie coś śiągnąć? (navi -forum. pl - nie ma odpowiedzi)?

Komentarz

• Panas
                                    Classic
                                    • 2007
                                    • 16

Hejka,

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, bo dość już mam metody prób i błędów, jakim softem mam zrobić update mojego columbusa żeby wszystko działało i żebym miał język polski. Aktualnie posiadam soft 2684. Na nawigacji jest naklejka z numerem 1Z0035680A, ale jak wejdę do menu serwisowego to pojawia się numer 3T0035680A.
                                    Nawigacja kupiona oryginalnie razem z samochodem w salonie (nie dokładana później). Rocznik: listopad 2007.

Proszę o pomoc. Dotąd wszelkie próby wgrania softu kończyły się errorem.

Komentarz

• maxpaynemm
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 1764
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Panas,

Teoretycznie możesz wgrać każdy soft ale jeśli się nie mylę twoje auto może mieć starego Gataway-a co po wgraniu softu niemodyfikowanego może powodować rozładowanie akumulatora przez noc.

Wejdź na stronę www.navi-forum.pl zaloguj się, wejdź w dział Download i pobierz na początek oprogramowanie 3810 zmodyfikowane do twojej wersji starego Gataway-a.

Tu masz link bezpośredni do tej wersji ale musisz być zalogowany na forum-navi:

Pobierz plik i nagraj go na zwykła dobrej jakości płytę CD z jak najmniejszą prędkością. Płytkę włóż do napędu i spróbuj załadować. Jesli wyskoczy error to zmuś nawigację do jej przyjęcia poprzez jednoczesne nacisniecie trzech przycisków: <setup> <wyjęcie płyty> i <głośniczek> (ten przycisk zaraz obok wyjęcia płyty. Pamiętaj że podczas wgrywania softu zapłon powinien być wyłaczony. Wgrywania trwa długo.. około godziny i możesz mieć wrażenie że navi się zawiesiła, ale czekaj do końca cierpliwie.
                                      Jesli uda ci sie wgrać soft to napewno przestanie ci działać maxidot i kierownica multifunkcyjna (jesli ją posiadasz) Wtedy musisz wgrać specjalną łatke oprogramowania do columbusa którą znajdziesz w tym wątku kilkanascie stron wczesniej

Powodzenia
                                      Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• ganzal
                                        Drive
                                        • 2010
                                        • 99

1k0907530f

Witam ostatnio zakupilem columbusa wersje 1Z0 035 680 A HW:H05 SW:1024 i mam pytanie czy jak posidam gateway w wersji 1k0907530f czy po podlaczeniu rozladuje mi aku. Czy dopiero po upgrade softu. Korci mnie bardzo podlaczenie Clumbusa ale nie chce miec niespodzianki z dead akku. Dodam ze zamowilem gatewaya w wersji 1K0907530 AA. Widzac ze temat ma grubo ponad 100 stron znajdzie sie ktos kto odpowie mi na pytanie czytalem rozne fora polskie i angielskie i sam juz nie wiem co jest prawda a co nie czy lepiej poczekac na gatewaya czy zainstalowac columbusa i upgrade zrobic dopiero jak zmienie gateway.

Komentarz

• mclimak
                                          Classic
                                          • 2011
                                          • 22

hej,
                                          kolego tak jak napiasal wyzej kolega maxpaynemm z tym gatewayem co masz to aku Ci padnie chyba ze wgrasz zmodyfikowany soft do Columbusa (wszystko na stronie navi-forum). Ja bym na Twoim miejscu poczekal jak dojdzie Gateway AA i wgrywal wtedy soft - tez mam AA i hula bezproblemowo. Mialem maly problem by swoimi lapami wypiac stary gateway ale da rade to zrobic choc dojscie nie za ciekawe. Na dniach wrzuce manula z fotkami co i jak

pozdr
                                          mclimak
                                          Sprzedam:
                                          nowy, nieuzywany czujnik cisnieniowy DPF, nowa, niuzywana rurke metalowa laczaca czujnik cisnieniowy z filtrem DPF - info na priv

Komentarz

• ganzal
                                            Drive
                                            • 2010
                                            • 99

Dzieki wielkie za odp wiec poczekam te pare dni :roll: i poznije juz sie pobawie

Komentarz

• misiek^wro
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 8321

ganzal, F to stary Gateway - z 2005 roku i tak jak napisal kolega wyzej doradzam wstrzymanie sie. Na ta chwile spisz sobie all co masz w instalation list, zrob logi starego gatewaya, szybciej pojdzie zalozenie nowego
                                              Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                              Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                              ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• ganzal
                                                Drive
                                                • 2010
                                                • 99

No to poczekam nie chce miec niespodzianki skoro i tak gateway jest w drodze. Mam pytanie czy z moja nawigacja mam jakies ograniczenia co do wgrywania softu bo wiem ze po pewnych aktualizacjach zmienia sie model na ten z koncowka B dalej nie doszedlem. Nastepne pytanie jak probowalem czy columbus dziala kierownica MF nie dzialala i Maxi Dot sie zacial czy wymiana gatewaya pomoze czy tak samo musze zainstlowac latke do o2 przed fl. Mam zalozone w tej chwili do streama adaptor do ipoda z VW jak testowalem radio strasznie charczalo :evil: czy to wina kodowania ze nie zakodowalem radia czy czy kable w wiazce trzeba raczej pozmieniac. Wiem ze ktos mogl takie pytanie zadawac ale przebranc przez 112 stron tej powiesci jakim jest ten temat to masakra doszedlem do 59 strony i sie poddalem.

Komentarz

• marbab
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 4713
                                                  • Fiat
                                                  • BMM 2.0 TDI 140 KM

ganzal, to ze zmienia sie koncowka na B to nie ma zadnego znaczenia. Raczej wiekszasc navi jest podatna na zmiane softu, ale sa pewnie wyjatki. Latke tak i tak bedziesz musial wgrac niezaleznie od gatewaya. Tak naprawde przy zmodyfikowanych softach nie ma potrzeby jego wymiany.
                                                  Marek

Octavia Scout 2.0 TDI, Diamond Silver
                                                  Fiat 126p FL 650E, Żółć Wątrobowa

Komentarz

• ganzal
                                                    Drive
                                                    • 2010
                                                    • 99

Mam takie pytanie jeszcze jak dlugo trwa update nawigacji? z tego co wyczytalem niektorzy podlaczaja samochod pod prostownik podczas update navi czy to rzeczywiscie trwa tak dlugo i ciagnie sporo pradu z akku?

Komentarz

Pracuję...