Ceny Octavi II Tour, jest już z LPG

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • neoXs
    Rider
    • 2010
    • 555

Spotkałem juz 3 klientów rozrzalonych, ze kiedy skladali zamówienie czy też w ogole rozmwiali nie powiedziano im o OII Tour, stwierdzili ze to nie w porzadku było ze w I tydz pazdziernika odbieraja auto a info nt nowego toura i ogolnych info było koniec wrzesnia. Postawa sprzedawców i S-A Polska takze nie do pozazdroszczenia na przyszłość.
    Ja jestem jednym z nich Aczkolwiek nie żałuję ponieważ rozmawiałem z mechanikiem, u którego serwisowałem swoje poprzednie autko i dowiedziałem się nieco ciekawych rzeczy. Jeśli planuję aby moja Octavia Tour służyła mi lata, to po gwarancji, naprawy, części będą tańsze niżeli w OII Tour, zaś samo auto ma lepsze (czyt. dużo prostsze) zawieszenie na nasze PL drogi. Zatem zakup nie jest zły. Pakiet optimum + LPG i gra gitara ^^

Aczkolwiek ukrywanie informacji o Tour II należy potępić i dać duuuuuuuuuużego minusa. Należałoby nagrywać wszystkie rozmowy i samą transakcję, a jak coś się dzieje to udać się do rzecznika praw konsumenta. Wtedy byłyby szanse np. na unieważnienie umowy (chociaż sam w to nie wierzę ). Tylko kto by to robił?

Z ciekawości szukałem informacji jakby to było gdybym moją Octavię Tour chciałbym dać w rozliczeniu na Tour II. Przypomnę tylko, że samochód kupiłem NOWY na początku września, przejechałem do tego czasu około 1 400 km, auto z pakietem optimum + LPG + tylna wycieraczka + radio cd/mp3, całość kosztowała 47 tys.

W rozliczeniu mógłbym dostać za moje NOWE autko 35 tys. czyli totalny śmiech na sali, bo za tyle chodzą roczniki np. 2005-2006. Ale to nie koniec, w ofercie jednego z salonów Skody był Tour I do sprzedania, który służy do jazd próbnych i pokazowych.

Kosztował 45 500zł, miał przejechane niecałe 8 000km i był od mojego autka uboższy o radio i tylną wycieraczkę. Jak widać salon na moim aucie zarobiłby pewnie z 10 tys. na czysto (sic!). Na szczęście to była tylko moja motoryzacyjna ciekawość, a nie prawdziwa chęć przesiadki na Tour'a II.

Nauczyłem się jednak 2 rzeczy:

1. Potrójnie nie ufać dealerom podczas zakupu auta (nigdy jakoś specjalnie im nie ufałem ale teraz dystans do nich zwiększył się drastycznie).
    2. Sprzedać auto własnymi siłami i nie bawić się w rozliczenia z salonem bo się na tym wychodzi beznadziejnie.

-------------------------

jedynie poglebial w tym dziwnym spoleczenstwie utwierdzenie ze Skoda to takie auto dla golodupca ktore nic w sobie nie ma :diabelski_usmiech
    Bo to zależy kto to mówi. Fiat to złom, Skoda dla ubogich, Seaty kupują pipy.... słuchając tego typu komentarzy można dojść do wniosku, że należy kupować jedynie VW Golfy, BMW no i ewentualnie Audi... Ludzie jak zwykle dużo gadają, a niekoniecznie mądrze

Jedni chcą podgrzewanych siedzeń, pełno bajerów i najlepiej aby auto parzyło kawę. Mi natomiast wystarczy podst wersja + pakiet optimum, a resztę uważam za zbędny dodatek. A jeżeli ktoś chce jeszcze więcej i stać go, no to już indywidualna sprawa takiego klienta. Co kto lubi i jakim budżetem dysponuje.

Jeździłem Fiatem Uno, później Seatem Cordobą i obie marki bardzo dobrze wspominam, zwłaszcza mojego ukochanego Seata zwanego Timonem

Komentarz

• _tm_
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 2333
      • Superb III (3V3)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
      • CDAA 1.8 TSI 160 KM
      • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez neoXs
      Ja jestem jednym z nich Aczkolwiek nie żałuję ponieważ rozmawiałem z mechanikiem, u którego serwisowałem swoje poprzednie autko i dowiedziałem się nieco ciekawych rzeczy. Jeśli planuję aby moja Octavia Tour służyła mi lata, to po gwarancji, naprawy, części będą tańsze niżeli w OII Tour, zaś samo auto ma lepsze (czyt. dużo prostsze) zawieszenie na nasze PL drogi. Zatem zakup nie jest zły.
      Sorry, ale to brzmi jak szukanie na siłę potwierdzenia, że nie zostało się wycyckanym przez dealera. Co z tego, że części będą tańsze ? O ile będą tańsze ? Octavia II wcale nie jest dużo droższa w utrzymaniu niż I. A niestety kupiłeś samochód poprzedniej generacji, zaprojektowany w połowie lat 90-tych, który bezpieczeństwem, wygodą i jakością ustępuje znacznie nowszemu modelowi. Weź pod uwagę, że wkrótce (2-3 lata) pojawi się Octavia III. Dwójka będzie już wtedy starym modelem, a co dopiero mówić o jedynce. Zawieszenie jest lepsze, bo prostsze ? Przecież tego się nie naprawia co miesiąc, a O1 znana jest z wybitnie kiepskiego zawieszenia (na zakrętach podpiera się lusterkami), więc akurat zawieszenie jest jednym z ważniejszych argumentów za O2 a nie przeciw.

Rozumiem rozżalenie "wprowadzonych w błąd" klientów, ale udowadnianie wszystkim na siłę, że zrobiło się super interes nie ma sensu .

[ Dodano: Sro 13 Paź, 10 00:17 ]
      Zamieszczone przez neoXs
      Jedni chcą podgrzewanych siedzeń, pełno bajerów i najlepiej aby auto parzyło kawę. Mi natomiast wystarczy podst wersja + pakiet optimum, a resztę uważam za zbędny dodatek. A jeżeli ktoś chce jeszcze więcej i stać go, no to już indywidualna sprawa takiego klienta. Co kto lubi i jakim budżetem dysponuje.
      To wszystko prawda, ale wtedy gdy odnosi się do wyboru wersji wyposażenia tego samego modelu. Jednemu wystarczy Mint, a drugi będzie doposażał Elegance'a, bo mu czegoś brakuje. Jednak cały czas mówimy o tej samej bazie. Jeden potrzebuje klimatronika, drugi otworzy sobie okno, a za zaoszczędzone pieniądze kupi sobie coś innego, ale obaj mają samochody tej samej generacji, oferujące zbliżony komfort, a nie dwie różne generacje tego samego modelu.
      W opisywanym przypadku byłoby to również prawdą gdyby różnica cen pomiędzy O1 Tour i O2 Tour była znacząca, a jeżeli w praktycznie zbliżonej cenie mamy samochód oferujący więcej miejsca w środku i nowocześniejszą konstrukcję to wybór jest oczywisty. Jak myślisz, gdyby aktualnie w ofercie były obie wersje (O1 Tour i O2 Tour) w zbliżonych cenach to ile osób by kupiło O1 ? Przecież O1 będzie tańsza w naprawach po gwarancji i ma lepsze=prostsze zawieszenie na nasze drogi .
      S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
      Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
      -------------------------------------------------------------------------
      O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
      O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
      O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• marbab
        RS
        • 2009
        • 4713
        • Fiat
        • BMM 2.0 TDI 140 KM

wiele osob tu pisze ze Skoda jest nie fair ze Dilerzy nie powiadomili o tak waznej zmianie modelu. A Ja o tym slyszalem juz w lutym z ust Dilera (choc wtedy wydawalo sie to malo prawdopodobne) a i na forum tez bylo kilka tekstow na ten temat. Wiec zamiast szukac winnych za brak informacji trzeba bylo samemu zainteresowac sie tematem.
        Marek

Octavia Scout 2.0 TDI, Diamond Silver
        Fiat 126p FL 650E, Żółć Wątrobowa

Komentarz

• tomek
          L&K
          • 2005
          • 1078

to takie informacje, że będzie 02 przed liftem jako tour słyszało wielu, ale np. ja w to nie wierzyłem.
          O1 nie jest zła, jak ktoś patrzy przede wszystkim na koszty to dobrze zrobił, że wziął 01 a nie 02 tour. Tylne zawieszenie (to które ma być lepsze) też się kiedyś powybija i trzeba będzie robić w O2. Przeglądy pewnie też są tańsze.

Nie ma co żałować, tylko jeździć
          O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• rkb
            RS
            • 2008
            • 2152
            • Rapid Spaceback (NH1)
            • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Ale na dobra sprawe co ile robisz tylne zawieszenie ? (bo te jest wielowahaczowe)
            Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• marektbg
              Elegance
              • 2010
              • 861

Sama logika wskazuje, że lepiej mieć nowszy model niż starszy. Napraw nie robi się co tydzień. Skoda jednak zrobiła swoim klientom świństwo, bo ciężko to inaczej nazwać. Użytkownicy samochodów używanych też dostaną po kieszeni bo cena spadnie. Na posunięciu Skody zyskuje tylko ona i nowi nabywcy OT2.

Komentarz

• rkb
                RS
                • 2008
                • 2152
                • Rapid Spaceback (NH1)
                • CYVB 1.2 TSI 110 KM

To nie skoda tylko szef VW ktory zbulwersowal sie zbyt dobrymi wynikami i niestety pokazał miejsce w szeregu.
                Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• neoXs
                  Rider
                  • 2010
                  • 555

_tm_ -> Nie uważam, że zrobiłem złoty interes czy szukam potwierdzenie jaki to zajefajny zakup mi się udał. Owszem jeśli cena OT II byłaby podobna do I i nie musiałbym czekać pół roku na odbiór to brałbym nowszy model.

Aczkolwiek Tour I dla moich potrzeb w zupełności wystarczy i jestem szczęśliwy, że posiadam nowe auto, o którym pół roku temu nawet nie marzyłem. Jest pewien niedosyt, że nie wiedziałem o OT II i tylko tyle.

Jak będzie mnie stać to za 2 lata go sprzedam i wezmę nowy model, a jak nie to na przyszłość czeka mnie tańsza eksploatacja. O rynek używek się nie martwię bo to się strasznie zmienia, a 10letnią Octavię można ujrzeć w tej chwili na Allegro za 17-20tys. A jak się pojedzie na giełdę samochodową to już w ogóle ceny są strasznie rozstrzelone.
                  A jeśli już tak gdybać to wydaje mi się, że najbardziej po tyłku dostanie Octavia II przed liftingiem bo będzie wyglądać praktycznie identycznie jak Tour II.

Poza tym póki co o tym nie myślę i cieszę się z tego co mam

Co do wyposażenia to nie wiem czemu akurat dalej trzymałeś się tematu Toura. Mi akurat chodziło ogólnie, że w jakimkolwiek modelu nie potrzebuję bajerów, których i tak nie będę używać. Zaś jak kogoś stać i to lubi no to już sprawa indywidualna. Grunt aby kupujący był zadowolony.

wiele osob tu pisze ze Skoda jest nie fair ze Dilerzy nie powiadomili o tak waznej zmianie modelu. A Ja o tym slyszalem juz w lutym z ust Dilera (choc wtedy wydawalo sie to malo prawdopodobne) a i na forum tez bylo kilka tekstow na ten temat. Wiec zamiast szukac winnych za brak informacji trzeba bylo samemu zainteresowac sie tematem.
                  No widzisz słyszałeś z ust Dealera w takim razie był to porządny człowiek. Ja się pytałem 3 różnych i każdy mówił to samo ("nie będzie już żadnego Toura"). Nim zdecydowałem się na Skodę to minęły tygodnie na szukaniu o niej informacji. To forum także przeglądałem ale nic wskazującego na OT II nie znalazłem.

Rozumiem, że cokolwiek je be to i tak leży po winie klienta. Ja tam nie rozpaczam, dostałem to co chciałem za odpowiadającą mi cenę. To co mi się nie podoba to pozbawienie mnie możliwości wyboru między OT I a II.

To nie skoda tylko szef VW ktory zbulwersowal sie zbyt dobrymi wynikami i niestety pokazał miejsce w szeregu.
                  To akurat klienta zupełnie nie interesuje

Komentarz

• marektbg
                    Elegance
                    • 2010
                    • 861

Ktoś ma info ile się czeka na Toura II przy zamówieniu powiedzmy na początku listopada?

Komentarz

• zajas
                      Rider
                      • 2009
                      • 631

ja wczoraj pytałem na Kocmyrzowskiej to jakbym zamówił to odbiór listopad/grudzień

Komentarz

• Agamek12
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 9942
                        • Ford

Zamieszczone przez zajas
                        ja wczoraj pytałem na Kocmyrzowskiej to jakbym zamówił to odbiór listopad/grudzień
                        A czy w salonach są już oficjalne pełne cenniki i foldery? Bo skoda.pl jakoś nie kwapi się do opublikowania pełnego cennika, nie działa też konfigurator na TOUR-a (wciąż jest tylko stary Tour 1)...
                        Adam... Używam:
                        Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                        Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• zajas
                          Rider
                          • 2009
                          • 631

wieczorem wrzuce pdf z cenami i listą wyposażenia O2 Tour

Komentarz

• Agamek12
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 9942
                            • Ford

Zamieszczone przez zajas
                            wieczorem wrzuce pdf z cenami i listą wyposażenia O2 Tour
                            No ale taki pdf. już jest kilka stron tematu wcześniej. Chodzi mi o to, czy O2 Tour jest już oficjalnie dostępna w salonach i czy salony obdarowują "apaczy" (od: "a patrzę sobie" :szeroki_usmiech ) cennikami i folderami?
                            Adam... Używam:
                            Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                            Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Yarwa
                              Elegance
                              • 2010
                              • 915
                              • BMW

w konfiguratorze toura 1 juz nie ma. A stronka nowego toura jest narazie pusta chociaz jest u góry fotka z jasnym wnętrzem http://www.skoda-auto.pl/pl/nowaoctaviatour

Komentarz

• t271828
                                Elegance
                                • 2008
                                • 928

Zamieszczone przez neoXs
                                Owszem jeśli cena OT II byłaby podobna do I i nie musiałbym czekać pół roku na odbiór to brałbym nowszy model.
                                Cena Tour II jest o wiele mniej atrakcyjna niz Tour I widac to z przedstawionych cennikow i z przeciekow na temat braku rabatow (na razie) Tour II moze byc IMO tanszy gdy wejdzie do sprzedazy OIII

Komentarz

• andriu21tg
                                  L&K
                                  S_OCP Member
                                  • 2008
                                  • 1499

Yarwa, ale to jasne wnetrze to fabia...

[ Dodano: Sro 13 Paź, 10 13:03 ]
                                  Zamieszczone przez Yarwa
                                  konfiguratorze toura 1 juz nie ma
                                  niema juz od conajmniej 3 miesiecy..

Komentarz

• zajas
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 631

Zamieszczone przez t271828
                                    przeciekow na temat braku rabatow (na razie)
                                    a tu was zaskocze: rabaty są

Komentarz

• marektbg
                                      Elegance
                                      • 2010
                                      • 861

zajas, Nie rób tajemnic, podziel się

Komentarz

• flyski
                                        Ambiente
                                        • 2006
                                        • 153
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • AQY 2.0 MPI 115 KM

Zamieszczone przez zajas
                                        Zamieszczone przez t271828
                                        przeciekow na temat braku rabatow (na razie)
                                        a tu was zaskocze: rabaty są
                                        zamówiłeś coś ? nie bądź ten z avatara rzuć szczegółami
                                        [O1 - 2.0 AQY silver ]
                                        [SII - 2.0 CFFB pacific blau]

Komentarz

• sew1981
                                          RS
                                          S_OCP MemberModeratoRS
                                          • 2009
                                          • 10918
                                          • Fiat

proszę bardzo tu znajdziecie pewnie poniekąd odpowiedź na pytanie : " po w skodzie OII tour?":

Komentarz

• marektbg
                                            Elegance
                                            • 2010
                                            • 861

Poradźcie. Chce zamówić Octavie Tour II 1.4 + pakiet Optimum + metalik - czyli jakieś 45500.
                                            Czy jest szansa przy takiej kwocie wyrwać jakieś gratisy - np. opony zimowe?
                                            Czy przy tej wartości samochodu ubezpieczyciel wymaga drugiego zabezpieczenia do AC?
                                            Dzięki za pomoc!

Komentarz

• Dzida
                                              RS
                                              • 2006
                                              • 2253

Zamieszczone przez marektbg
                                              Poradźcie. Chce zamówić Octavie Tour II 1.4 + pakiet Optimum + metalik - czyli jakieś 45500.
                                              Czy jest szansa przy takiej kwocie wyrwać jakieś gratisy - np. opony zimowe?
                                              Czy przy tej wartości samochodu ubezpieczyciel wymaga drugiego zabezpieczenia do AC?
                                              Dzięki za pomoc!
                                              Napisz do danielcia i będziesz miał jasność.

Komentarz

• marektbg
                                                Elegance
                                                • 2010
                                                • 861

Dzida,
                                                Dzięki napisałem. Ale chciałbym szerzej wiedzieć, jak to wszystko wygląda przy zakupie, bo w temacie Octavii jestem zielony jak sałata

Komentarz

• Dzida
                                                  RS
                                                  • 2006
                                                  • 2253

Zamieszczone przez marektbg
                                                  Dzida,
                                                  Dzięki napisałem. Ale chciałbym szerzej wiedzieć, jak to wszystko wygląda przy zakupie, bo w temacie Octavii jestem zielony jak sałata
                                                  Spoko, to bardzo kompetentny sprzedawca, napewno Tobie pomoże. Zazwyczaj do nowej furmanki bierze się alarm i tym sposobem masz 2 zabezpieczenia (alarm+ immo) do tego pakiet OC/AC/NW za 2.000 PLN na rok, lub 4.000 PLN za 2 lata.

Komentarz

• zajas
                                                    Rider
                                                    • 2009
                                                    • 631

za O2 Tour 1,6 +metalik+pakiet optimum na wstepie ok 48,5 tys....ale coś przez zęby sprzedawca szeptał że mają być promocje na LPG w najbliższym czasie

Komentarz

Pracuję...