Nowa Skoda Superb III

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • perfex
    L&K
    • 2005
    • 1117

Zamieszczone przez maro rs
    A ja tak właśnie patrzę po raz kolejny, liczę, porównuję i wyleczyłem się z kiełkującej gdzieś tam myśli o zamianie Octy na takiego Superba - jedzie to podobnie do RSa, a kosztować będzie jednak sporo więcej. Fakt, wyposażenie lepsze, ale:
    Prosta zasada psychologii: obiektywizujesz sobie swój wybór. To normalne. Każdy chce się utwierdzić w słuszności własnego wyboru. Nikt nie chce sobie mówić "kurcze, wydałem 100+ tys złotych ale ze mnie łoś" 8) Trzeba cieszyć się z własnych wyborów.
    Pozdrawiam
    perfex

Octavia HTP

Komentarz

• sew1981
      RS
      S_OCP MemberModeratoRS
      • 2009
      • 10918
      • Fiat

perfex, dokładnie.....
      po co w ogóle porównywać OIII do SIII? to inny segment...widać niektórzy muszą sobie dobrze zrobić :lol:

Komentarz

• maro rs
        Elegance
        • 2014
        • 948

Hehe, liczyłem na polemikę. Po co porównywać, inny segment...bo co, ciut większe auto i ciut większy rozstaw osi? No bez przesady, jakoś masa osób przesiada się z octavii do superba, ale i z superba do octavii. Przy zakupie miałem pięć głównych kryteriów:
        - żeby w miarę zapierdzielało i można było zrobić tak, żeby zapierdzielało jeszcze bardziej,
        - żeby miało automat,
        - żeby miało spory bagażnik (żona...),
        - żeby wygląd z zewnątrz i w środku nie powodował chęci ucieczki,
        - żeby miało rozsądną relację ceny do wyżej wymienionych.
        Były też inne, ale to te najważniejsze. I żadnym z nich nie był segment. Dość poważnie rozważałem bmw 328i, a to i segment inny, i klasa premium na dodatek. Ale uznałem, że DLA MNIE różnica między octavią a 328i nie uzasadnia różnicy w cenie. Znaczy, nie było mnie stać na wydanie bez zmrużenia oka prawie 2x większej kwoty za auto, które nie jest 2x lepsze. Wg mnie nawet 1,5 raza.

A superb - rzecz w tym, że myślałem, że będzie to lepiej jechać z tymi 280 KM, a tymczasem nie ma podejścia do np. leona. I tylko tyle.
        "k..., aleś pan tu bestię postawił"

Komentarz

• anomal
          Rider
          • 2015
          • 577

- żeby miało spory bagażnik (żona...),

maro wozisz zone w bagazniku? :jump:

Dość poważnie rozważałem bmw 328i, a to i segment inny, i klasa premium na dodatek.

tez rozwazalem, ale raz - ze male w srodku, dwa - te silniki nie sa jeszcze rozgryzione, w przeciwienstwie do tsi
          kura ze slaska - prawie seria...

sprzedam magnetyzer do O3 RS

Komentarz

• marlej108
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 4976
            • Octavia III (5E3)
            • CJZB 1.2 TSI 86 KM

test "braci" Rosjan

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.
            http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
            Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• sew1981
              RS
              S_OCP MemberModeratoRS
              • 2009
              • 10918
              • Fiat

maro rs, o czym Ty piszesz :P przejedź się jakimkolwiek SIII jak będzie dostępny i zrozumiesz co to przestrzeń i wygoda, wyciszenie etc. - o to chodzi w większych autach, a nie o to, że wsadzisz żonę do bagażnika tylko :P Nie ma porównania do Octavii, to pewne. Między SII a OII też nie było pod tym względem :wink: pomijam kwestie mocowe, ale SIII nawet 280 to nie ścigant o charakterze Rski podejrzewam będzie, a Leon najzwyczajniej w świecie jest lżejszy stąd lepszy....

Komentarz

• maro rs
                Elegance
                • 2014
                • 948

Wiem, że lżejszy, ale nie myślałem, że aż taka różnica będzie. Cóż, podsumuję - różni ludzie, różne priorytety. Moje akurat na ten moment są takie jak napisałem. A SIII owszem, przetestuję z ciekawości, ale dopiero jak będzie okazja wersję 280 KM, przejadę nawet ćwierć kraju, tak jak zrobiłem z O3 przed decyzją o zakupie.

Komentarz

• piramida
                  RS
                  • 2009
                  • 12222
                  • Superb III (3V3)

około 25 sek do 200, szału nie ma...
                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• maro rs
                    Elegance
                    • 2014
                    • 948

No, piramida, wreszcie ktoś... ponad 23 s. do licznikowych 200, czyli więcej niż wykręcam octavią.

Komentarz

• tadziak
                      Ambiente
                      • 2015
                      • 116

Czy ktoś z szanownym forumowiczów wie może jakie dokładnie zawieszenie ma nowy Superb i jak się ma ono do zawieszania np. w aktualnym Passacie B8 lub Audi A6? Czy to są kolumny Macphersona, zawieszenie wielowahaczowe czy jeszcze inne? Z góry dziękuję.

Komentarz

• lockin
                        Rider
                        • 2013
                        • 706
                        • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez mirek_p11
                        http://www.motofakty.pl/artykul/ford-mondeo-kontra-skoda-superb-galeria.html
                        A myślałem że nic mnie nie zdziwi: "Najtańsze Mondeo z benzynowym, 125-konnym silnikiem 1.0 EcoBoost kosztuje 90 000 zł". Ktoś tym jeździł?
                        JEST >>> O2FL by Lockin

BYŁA >>> O3 1.8 TSI by Lockin
                        BYŁA >>> S2FL 2015 by Lockin
                        BYŁA >>> O3 Black 2013 by Lockin
                        BYŁA >>> O2 Tour 2011 by Lockin

Komentarz

• tadziak
                          Ambiente
                          • 2015
                          • 116

Ciekawe porównanie Superba z Mercedesem E Klasą:

Mit sachlichem Design und viel Komfort wildert der neue Skoda Superb jetzt auch im Mercedes-Revier – und schlägt die E-Klasse im Vergleich

Oczywiście testy autobild należy traktować z przymrużeniem oka, ale są tam np. wyniki wyciszenia, z których można coś wywnioskować

Komentarz

• feels3
                            Rider
                            • 2013
                            • 348

Te wyniki wyciszenia (jak i caly test) mozna sobie wydrukowac i wytrzec nim d.

Superb przy 130 wedlug tego testu - 69db, a Skoda Octavia wedlug innych zrodel (chocby autocentrum) przy 130 - 66db , to tyle w kwesti wiarygodnosci.

Dziekujemy

Komentarz

• tadziak
                              Ambiente
                              • 2015
                              • 116

Zamieszczone przez feels3
                              Te wyniki wyciszenia (jak i caly test) mozna sobie wydrukowac i wytrzec nim d.

Superb przy 130 wedlug tego testu - 69db, a Skoda Octavia wedlug innych zrodel (chocby autocentrum) przy 130 - 66db , to tyle w kwesti wiarygodnosci.

Dziekujemy
                              Tych wyników w ogóle nie ma co porównywać między różnymi źródłami (inny miernik, inna metodologia, nawierzchnia). Poza tym prawdę mówiąc to wyciszenie jest na tyle subiektywną rzeczą, że to trudno w ogóle zmierzyć i podać suchy wynik... W jednym aucie 65 db będzie irytowało, a w innym przy 69 db będzie pełen komfort...

Komentarz

• marlej108
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 4976
                                • Octavia III (5E3)
                                • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Jest test Zachara:

W AutoCentrum.pl wiemy wszystko o Twoim aucie. Od opinii i raportów spalania po listę jego typowych usterek i przypomnienie o wymianie oleju. Od zdjęć i filmów po prognozę usterek i dane techniczne. Od porad i testów po dyskusje na forach i w społeczności kierowców. Od cen nowych po oferty używanych. Zapraszamy!
                                http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• tadziak
                                  Ambiente
                                  • 2015
                                  • 116

Zamieszczone przez marlej108
                                  Fajny, ale póki co to tylko taka prezentacja, nie ma typowych dla autocentrum testów (m.in. wyciszenia)...

Komentarz

• bzyq_74
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 3467
                                    • Volkswagen
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                    • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Trzeba poczekać na test wyciszenia / spalania / promienia skrętu czy ciągnięcia za uchwyt :diabelski_usmiech
                                    MARCIN
                                    Mój szkodnik

Komentarz

• Zorr
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 2110

tutaj mini test
                                      Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                                      Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• tadziak
                                        Ambiente
                                        • 2015
                                        • 116

Wg. Skody Polska nasz pełny cennik i konfigurator mają pojawić się jeszcze w tym miesiącu, a więc pewnie w przyszłym tygodniu.

Komentarz

• domino_EL
                                          Ambiente
                                          • 2009
                                          • 204

mirek_p11, zobacz co znalazlem

przegladalem dzial o citigo -> cytuje Twoj post z dnia 18/12/14 kiedy radziles marlejowi : (...) bierz S2, bo S3 dupy nie urwie i szału nie będzie(...) huehuehue pzdr !
                                          ..... >>> JEŻELI ZA PIERWSZYM RAZEM CI SIĘ NIE POWIEDZIE, TO SKOKI SPADOCHRONOWE NIE SĄ DLA CIEBIE <<<<< ....

Komentarz

• spj
                                            ModeratoRS
                                            • 2009
                                            • 3534
                                            • Octavia IV combi (NX5)

przypadkiem trafiłem na:
                                            Pozdrawiam,
                                            Paweł

Harmonogram spotów w Pomorskie OCP
                                            Grupa lokalna Pomorskie OCP na fb

Komentarz

• tadziak
                                              Ambiente
                                              • 2015
                                              • 116

Zamieszczone przez spj
                                              Wszystkie testy są takie hurra-optymistyczne, że to aż podejrzane Okaże się, że ludzie tak się rzucą, że będzie trzeba rok czekać na zamówione auto (już po Passaty są kolejki na 6 i więcej miesięcy).

Komentarz

• voltar
                                                L&K
                                                • 2009
                                                • 1107
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BZB 1.8 TSI 160 KM

Wygląda na to że design Superba dupe urywa ... za analizę wzięli się Francuzi ....są porównania do Audi A6 ... ale większość komentarzy pod materiałem dotyczy .... dziewczyn Skody ...

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Najbardziej rozbawiło mnie że youtube kategoryzuje mi ten materiał jako ... zwierzęta

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• piramida
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 12222
                                                  • Superb III (3V3)

voltar, bo skoda robi coraz fajniejsze samochody, dla przykładu oglądałem ostatnio test nowej X6 gdzie Zachar nie miał gdzie odłożyć telefonu komórkowego, przecież to jest kpina aby nie było na niego miejsca w takim samochodzie jak x6 :roll:
                                                  Nie to abym porównywał te dwa samochody tylko tak mi sie przypomniało :lol:
                                                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

Pracuję...