Nowa Skoda Superb III

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • voltar
    L&K
    • 2009
    • 1107
    • Octavia II (1Z3)
    • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez perfex
    Mnie dziwią oczekiwania, że S3 ma być takim passatem tylko lepszym, większym i tańszym
    Ale to przecież nie tylko oczekiwania ludzi ... Tak mówi sama Skoda. To już nie jest tańsza alternatywa dla Passata. To jest inne auto ... I tak faktycznie jest ... auto znacznie różni się od Passata w sensie wygląd, styl , wielkość, funkcjonalność.
    Dlaczego zatem nie należało by oczekiwać takich samych materiałów wykończeniowych, wyciszenia , prowadzenia ? Skoro nie jest to tańsza alternatywa a inne "równoległe" do Passata auto ...

[ Dodano: Nie 02 Sie, 15 20:27 ]
    ależy kupić jak najtańszą wersję z preferowanym silnikiem dać fachowcom do wytapicerowania i wygluszenia i mieć fajne autko.
    Musiałbym mieć coś z głową żeby wydać na nowe auto 80 - 90 tys. po to by je do tapicera oddawać ...

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• feels3
      Rider
      • 2013
      • 348

Skoro to juz premium to i oczekiwania mam premium

Komentarz

• voltar
        L&K
        • 2009
        • 1107
        • Octavia II (1Z3)
        • BZB 1.8 TSI 160 KM

Passat to nie jest premium ... to jak może Superb być ?
        To już zaczyna być zabawne. Superb 3 to naprawdę duże i ładne auto.
        Słyszeliśmy już o właścicielach BMW którzy zobaczyli w tym tańszą alternatywę bo auto im się spodobało ... ostatnio jak byłem w Skodzie to przyszedł napalony gość zobaczyć jak to sam określił "to cudo" które mu przypomina ... A7 .... jakim cudem mu przypomina akurat A7 to nie wiem chyba że patrzył tylko na wymiary ...

Komentarz

• Alonzo_
          RS
          • 2009
          • 2460
          • Hyundai

Jestem po macankach, jeździe i w mojej ocenie to bardzo poprawne auto z punktu widzenia praktycznego i odczuć z jazdy.
          Fantastyczny bagażnik w liftbacku, wygodnie, dość obszernie, choć po zajęciu miejsca za kierownicą zaskoczenie bo jakby nie za bogato w odczuciu z miejscem zwłaszcza dookoła głowy. Bardzo duże zakresy regulacji, bardzo przyjemna jazda TDI 190KM z DSG z trybami zawiasu - mi podchodzi na 100%. Ale to subiektywne odczucia moje.
          Wygląd to dla mnie nic specjalnego, materiały...w L&K nie robią wrażenia żadnego luksusu, chyba że tylko kolor brązu ma nim być. Owszem prawie wszędzie miękko.
          Nic nie jęczało wewnątrz poza drobnym skrzypnięciem w desce na zegarach w jednym miejscu.
          Wygląd to kwestia gustu ale mnie w ogóle nie powalił ani z zewnątrz, ani wewnątrz, odbiór materiałów wnętrza taki sobie, ale walory użytkowe i jazda owszem i z tego punktu jakby ktoś mi chciał go dać.... brałbym jak rolnik dopłaty. Ale czy bym go kupił... kwestia upodobań ale mi brakuje w nim ciekawego wyglądu.
          Ten prestiż to ciągłe marzenie skody. Ale mam wrażenie, że S2 jak się pojawił w moim odczuciu był jakby bardziej prestiżowy jeśli w ogóle można tak powiedzieć.
          W S3 za grosz prestiżu. Nie wiem jakby nie szukać podobieństw do A7 czy innego lambo-jeta. Wizualnie zwykły, do "bulu" praktyczny pojazd klasy D.
          Idealny na flotę....czyli tam gdzie skoda ma swój target.
          Porównywałem bagażniki i poza tymi kilkoma cm na progu i na wysokość boku przy klapie na tyle to wybór między kombi a liftbackiem to głównie kwestia co się komu podoba bo praktycznością chyba liftback dla mnie lepszy. Lepszy dostęp - dziura. A w kombi ten ścięty tył na klapie sprawia że możliwości przewozowe praktycznie i tu i tu podobne gabarytowo.
          Ale ogólnie odbiór po chwili obcowania dla mnie (bez ekscytacji) na plus.

Aaa i jedna pierda ale dla mnie dziwna - ten podłokietnik na środku z przodu. Jak leży to ręka zjeżdża na tej śliskiej skórze. Jak go podnieść aby nie zjeżdżała to znowu widać co w schowku. Co autor miał na myśli? Nie mogę rozkminić.
          No i te ...... obwódki na zegarach. Dla mnie taki 10 lat spóźniony daewoo czy tam szewrolet stajl. Wioska.

Komentarz

• voltar
            L&K
            • 2009
            • 1107
            • Octavia II (1Z3)
            • BZB 1.8 TSI 160 KM

Odnośnie Superba 3 dam mu na pewno jeszcze jedną szansę i postaram się potestować wersję która będzie bardziej skonfigurowana pode mnie czyli prawdopodobnie 1.8 TSI , Style i wymiana tych okropnych foteli na alcantare.

Jestem na śwież po teście Passata B8 , 1.8 TSI DSG Highline więc znowu trochę porównania do Superba i także do Passata ale 2.0 TDI 150 KM

Jest oczywiście sporo lepiej z tym silnikiem choć aż tak na kolana mnie te 180 KM nie rzuciło w porównaniu z moimi 160 KM ale w manualu.
            Wydaje się że jest to kwestia specyfiki DSG.
            Auto jedzie bardzo ekonomicznie i nie czuje się go tak jak na manualu plus to opóźnienie gdy chce się depnąć. To jest jeszcze bardziej widoczne w TDI i o ile w trasie można się do takiego eco przyzwyczaić to przy podjazdach i jeżdzie typowo górskiej wydaje się że zawsze to auto jedzie na zbyt wysokim biegu i jedyną opcją jest manualne wachlowanie biegami.
            Tak bardzo chciałem mieć DSG ale może to nie dla mnie i 6 biegowy manual przy tak elastycznym silniku jak 1.8 TSI jest najlepszym rozwiązaniem ?
            W trybie sport już jest lepiej ale auto pali oczywiście więcej.
            Nie wiem czy wybierając zawieszenie DCC czy to w Superbie czy Passacie można wpływać manualnie na charakterystykę DSG w trybie individual ?
            Czy ktoś się tym bawił ? Co się tam ustawia i jak to działa ?
            Genralnie dotąd nie widziałem sensu dopłacania do zmiennej charatkerystyki zawieszenia ale jeżeli to daje możliwość dopasowania DSG to może warto za to dopłacić ... ?

Z innych wrażen to trudni się do czegoś w tym Passacie przyczepić.
            Fajne zawieszenie, układ kierowniczy , cicho i nic nie trzeszczy , bardzo wygodne ergo fotele w tym przypadku w wersji skóra z alcantarą.
            Ta sztuka miała elektroniczne zegary. Wyglądają dosyć fajnie i wszystko ma dobry kontrast nawet w słoneczny dzień. Nie wiem jednak czy warto dopłacać.
            Passat z tymi zegarami wygląda zbyt nowocześnie ... a z normalnymi zegarami wygląda klasycznie a to jest przecież klasyk !. Więc jak komuś nie zależy na zabawie typu ustawienia zegarów i te wszystkie opcje i jeżeli ktoś nie lubi patrzeć na nawigację w tym miejscu to chyba lepiej zegary standardowe.
            Co jeszcze zwróciło moją uwagę to regulacja elektryczna foteli która jest mniej rozbudowana niż w Superbie. Np przesuw fotela przód i tył jest ręczny. Nie ma też przycisków z pamięcią kilku pozycji fotela.
            Wersja kombi którą testowałem ma pełną automatykę tylniej klapy czego nie ma sedan.
            Niestety dealer nie wiedział czy i kiedy to zaktualizują w sedanie.

Zauważyłem też że po cofaniu i póżniejszej jeździe do przodu po pewnym czasie z tyłu dochodzi dziwny hałas. Nie wiedziałem co to jest i spytałem dealera ale oczywiście też nie wiedział. Potem doszedłem że jest to kamera cofania która jest pod uchylnym logo VW i ono po cofaniu od razu nie opada tylko po przejechaniu kawałku już do przodu.

Audio - było standardowe dla tej wersji ale grało bardzo fajnie.

Miejsce - dużo mniej z tyłu od Superba 3... Przy moim ustawieniu fotela kierowcy ( mój wzrost 1.76 m ) z tyłu też dla mnie zostaje miejsca tyle że za kolana mogę wcisnąć jeszcze 4 palce.
            Przy maksymalnym odsunięciu fotela do tyłu wchodzą ledwo 2 palce.
            W Superbie ... dużo więcej chyba 2 dłonie .... ?

Komentarz

• perfex
              L&K
              • 2005
              • 1117

Zamieszczone przez voltar
              Musiałbym mieć coś z głową żeby wydać na nowe auto 80 - 90 tys. po to by je do tapicera oddawać ...
              No na pewno różne są objawy chorób głowy Ja musiałbym być ciężko na nią chory by wydać dodatkowo Masę pieniędzy w salonie na tapicerkę ze skóry ekologicznej czy alcantary czyli w jednym i drugim przypadku z plastiku 8) Wolę siedzieć na cudownie miękkiej, miejscami perforowanej skórze np. od poltrona frau która jeszcze niedawno opatulała jakiś smaczny stek :lol: (i będzie taniej lub Dużo taniej).
              Pozdrawiam
              perfex

Octavia HTP

Komentarz

• voltar
                L&K
                • 2009
                • 1107
                • Octavia II (1Z3)
                • BZB 1.8 TSI 160 KM

No na pewno różne są objawy chorób głowy Ja musiałbym być ciężko na nią chory by wydać dodatkowo Masę pieniędzy w salonie na tapicerkę ze skóry ekologicznej czy alcantary czyli w jednym i drugim przypadku z plastiku 8) Wolę siedzieć na cudownie miękkiej, miejscami perforowanej skórze np. od poltrona frau która jeszcze niedawno opatulała jakiś smaczny stek :lol: (i będzie taniej lub Dużo taniej).
                Raczej nie mówiliśmy o zamawianiu obicia foteli tylko o wygłuszeniu auta które jest fabrycznie źle wygłuszone i trzeszczy. Ja to w każdym razie miałem na myśli.
                Nikt nikomu nie broni robić sobie własnego wystroju wnętrza ale to nie moja bajka i nie widzę w tym wielkiego sensu jeżeli mówimy o kupowaniu nowego auta.
                Wiem jednak że są takie osoby które na nową tapicerkę potrafią kupić pokrowce "żeby się nie niszczyła" ale to też nie moja bajka.

Komentarz

• bendi
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 465

od kilku dni mam testowego SIII 2.0TDI 150 DSG Style. Miałem na początku trochę uprzedzeń po przeczytaniu waszych postów ale większość mi zniknęła. Nic nie trzeszczy. Automat chodzi lepiej niż w SII, nie ma wibracji przy niskich obrotach na jakie zrzuca skrzynia co mnie irytowało w SII. Co do przyśpieszenia uważam, że jest bardzo OK, czytałem że mieliście wrażenie mułowatości - ja tego kompletnie nie odczuwam. Bardzo dobrze i szybko działa ekran nawigacji/audio bolero. Zadziwiło mnie na + spalanie DSG w mieście: 6-7.5l w zależności od trasy po Warszawie. Jedyne co uważam, że mogłoby być lepsze to praca zawieszenia - powinno być cichsze, nie wiem jak działa z DCC. Na początku bardziej mi się to rzucało w uszy teraz już nie. Ogólnie bardzo przyjemne, pakowne i ładne auto.
                  Outlander
                  była OII 4x4 BMM
                  już nie ma Octa ASZ super fajna była

Komentarz

• OrsonTSI
                    Rider
                    • 2010
                    • 716
                    • Volkswagen
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

wersja Active
                    Załączone pliki
                    OII 1,4 TSI Elegance

KUPIĘ: fotel kierowcy ELEGANCE '09 czarna tapicerka (może być bez poduchy)

Silnik smaruje MOTUL 8100 X-clean+ 5W30

Komentarz

• pawel934
                      Rider
                      • 2007
                      • 344

Moim zdaniem prezentuje się naprawdę nieźle, jak na wersję podstawową. Tutaj są jeszcze felgi ponad standard. Na superbclub.pl można zobaczyć kompletnego golasa (na kołpakach), jeden z kolegów kupił taki samochód.
                      BMW 130i - klik
                      kiedyś: Octavia 1.4 TSI - klik
                      BMW E36 '92 na tor

Komentarz

• pstryczek
                        RS
                        • 2009
                        • 10780
                        • Superb III (3V3)

Koła 16 na tym aucie wyglądają wyjątkowo słabo :|

No i te reflektory bez soczewek trochę trącą słabością :|

Ogólnie auto nawet nieźle się prezenci, ma ładną sylwetkę
                        Marek

Komentarz

• ruwado
                          RS
                          • 2009
                          • 14888
                          • Octavia IV (NX3)

Wczoraj na żywo mijałsa mnie S III w srebrnym kolorze. Muszęprzyznaćże zrobiła wrażenie.
                          pozdrawiam - Darek

Komentarz

• marlej108
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 4976
                            • Octavia III (5E3)
                            • CJZB 1.2 TSI 86 KM

dzis widzialem w Sopocie S3 oklejonego z salonu nalepkami (czyli auto dealera) z rejestracja DW.
                            Wygladal bojowo tyle ze strasznie sie bujal na dziurawej drodze... moze mial ustawienie tego systemu dcc na comfort.

ps. co do wersji active to chyba przy bialej i srebrnej az tak nie razi brak tych srebrnych listewek wokol okien. A felgi to sobie zawsze mozna dokupic, ale minimum to chyba 17tki. Co do reflektorow to sie zgodze, ze Skoda zlosliwie zdziadzila je na maxa...
                            http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                            Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• greg505
                              L&K
                              • 2013
                              • 1239

Tak samo zle to wyglada jak o3 bez xenona i leda
                              Black magic

Komentarz

• marlej108
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 4976
                                • Octavia III (5E3)
                                • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zdziadzen w active w S3 w stosunku do S2 jest wiecej. Np. brak chromowanych dodatkow na listwach pionowych grilla, brak chromowanych obwodek kratek wentylacji, brak zegarka i termometru dla pasazerow z tylu, wyraznie inaczej uksztaltowane fotele przednie oraz inny ksztalt kanapy z tylu, to glowne wizualne, no oczywiscie do tego te reflektory zdziadzone rowniez. Za regulacje ledzwiowa foteli trzeba... doplacic.

Z drugiej strony jest teraz od razu klima automatyczna dwustrefowa, jest elektryczne zamykanie klapy bagaznika, jest tani pakiet za 800 zl z bluetooth, sa zaslonki-rolety mechaniczne w drzwiach tylnych oraz przy szybie tylnej (co ciekawe w kombi trzeba za to zaplacic extra...), a tych rzeczy nie bylo w standardzie w S2 active.

Wiec czesc zdziadzono, czesc poprawiono i wydaje mi sie ze wiecej dolozono niz zabrano.

Glowna roznica w stosunku active do ambition to xenony jesli chodzi o strone techniczna, a jesli chodzi o wizualna to listwy chromowane wokol szyb i alufelgi. Do tego dochodza rzeczy w stylu ten zegarek z termometrem z tylu, inny ksztalt foteli, parasole w drzwiach, itd.

Ogolnie to fajne rzeczy ale znowu moim zdaniem nie warte doplaty wynoszacej 11.600 zl w najtanszej wersji silnikowej.

Z drugiej strony poza 1.4 tsi 125 KM ta roznica obniza sie do 8.900 zl i brzmi to juz lepiej.

Wiec jak kogos stac albo koniecznie potrzebuje tych rzeczy - to czemu nie.
                                Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

Jesli Audi moze, to moze Skoda tez bedzie mogla i wrocimy z S3 w wersji basic na czarnych zderzakach, lusterkach. Fotele z regulacja tylko przod-tyl - oparcie na stale. Silnik jakis sie znajdzie co EURO6 spelni. Szyby na korbki, lusterka manualne. Klimy brak, bo po co, przeciez kiedys nie bylo i dalo sie zyc. Ta klima automatyczna to i tak w tej chwili az za duzo.
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• marlej108
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 4976
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                                    http://moto.onet.pl/aktualnosci/niskobudzetowe-audi-a4/6e2h2k

Jesli Audi moze, to moze Skoda tez bedzie mogla i wrocimy z S3 w wersji basic na czarnych zderzakach, lusterkach. Fotele z regulacja tylko przod-tyl - oparcie na stale. Silnik jakis sie znajdzie co EURO6 spelni. Szyby na korbki, lusterka manualne. Klimy brak, bo po co, przeciez kiedys nie bylo i dalo sie zyc. Ta klima automatyczna to i tak w tej chwili az za duzo.
                                    jakby kosztowalo wtedy 10.000 zl to czemu nie? Zawsze lepsze niz wypierdziany przez Turka Passacik B5 nie jezdzony, nie palony, nic nie stuka, nic nie puka ;-)

Ps. a wersji hardcore dziad - bez kierownicy :P - trzeba sobie swoja przyniesc...
                                    Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• sotdi
                                      Ambiente
                                      • 2012
                                      • 199
                                      • Opel

bagażnik

nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę ale w SIII pojemność bagażnika z pełnowymiarowym kołem zapasowym to 558 l (pomiar motoru) - czyli 2L gorzej niż O2 :-(
                                      sotdi

Komentarz

• marlej108
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 4976
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Re: bagażnik

Zamieszczone przez sotdi
                                        nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę ale w SIII pojemność bagażnika z pełnowymiarowym kołem zapasowym to 558 l (pomiar motoru) - czyli 2L gorzej niż O2 :-(
                                        a czy to nie wynika z metody robienia pomiarow?

ze producenci stosuja te "oszukancza" co to wychodzi wiecej, a jak sie stosuje te z tymi 1 itrowymi pudelkami to wychodzi mniej? (czasami zastraszajaco sporo mniej...)

Moze w O2 tez ta pojemnosc byla podawana przez producenta a w realu mniejsza?

Pewnie jest gdzies w sieci jakby sie chcialo komus szukac...
                                        Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• blackpw
                                          Ambiente
                                          • 2011
                                          • 131

Zamieszczone przez marlej108
                                          No właśnie, a G7Variant ma przecież 605 litrów... z czego połowa pewnie pod regulowaną podłogą
                                          Te pomiary są faktycznie o kant d.... rozbić.
                                          Wygląda na to, że aktualnie podawane są maksymalne wymiary bagażników w wersjach bez koła, bez podwójnych podłóg, nez zaślepek, itp.oraz z wypełnieniem każdej możliwej szczeliny.
                                          Wniosek?
                                          Jeśli chcesz jakiekolwiek koło zapasowe, czy też inne "regulatory" w bagażniku, to wiedz, że bagażnik ten będzie odpowiednio mniejszy.

Albo kombi np. Mondeo (488 litrów) vs Golf7 (605 litrów).
                                          Czy taka przepaść jest widoczna wzrokowo po otwarciu bagażników?
                                          Było: Oct2FL doposażony Mint 1.2TSI
                                          Jest: starszy diesel na B.

Komentarz

• sotdi
                                            Ambiente
                                            • 2012
                                            • 199
                                            • Opel

Zamieszczone przez blackpw
                                            na pewno to kwestia przyjętej metody. Kiedyś miałem takie tabele z jakiejś gazety - wszystko zrobione metodą VDA - pamiętam że OI kombi miała ponad dane fabryczne i więcej niż passat b6 kombi który z kolei swoich 605 chyba litrów nie osiągał.
                                            BTW O2 liftback bez koła zapasowego ma podane 585 l
                                            sotdi

Komentarz

• maciejwro
                                              Classic
                                              • 2015
                                              • 7

Zdziadzen w active w S3 w stosunku do S2 jest wiecej. Np. brak chromowanych dodatkow na listwach pionowych grilla, brak chromowanych obwodek kratek wentylacji, brak zegarka i termometru dla pasazerow z tylu, wyraznie inaczej uksztaltowane fotele przednie oraz inny ksztalt kanapy z tylu, to glowne wizualne, no oczywiscie do tego te reflektory zdziadzone rowniez. Za regulacje ledzwiowa foteli trzeba... doplacic.

Z drugiej strony jest teraz od razu klima automatyczna dwustrefowa, jest elektryczne zamykanie klapy bagaznika, jest tani pakiet za 800 zl z bluetooth, sa zaslonki-rolety mechaniczne w drzwiach tylnych oraz przy szybie tylnej (co ciekawe w kombi trzeba za to zaplacic extra...), a tych rzeczy nie bylo w standardzie w S2 active.

Wiec czesc zdziadzono, czesc poprawiono i wydaje mi sie ze wiecej dolozono niz zabrano.

Glowna roznica w stosunku active do ambition to xenony jesli chodzi o strone techniczna, a jesli chodzi o wizualna to listwy chromowane wokol szyb i alufelgi. Do tego dochodza rzeczy w stylu ten zegarek z termometrem z tylu, inny ksztalt foteli, parasole w drzwiach, itd.

Ogolnie to fajne rzeczy ale znowu moim zdaniem nie warte doplaty wynoszacej 11.600 zl w najtanszej wersji silnikowej.

Z drugiej strony poza 1.4 tsi 125 KM ta roznica obniza sie do 8.900 zl i brzmi to juz lepiej.

Wiec jak kogos stac albo koniecznie potrzebuje tych rzeczy - to czemu nie.
                                              Dobrze wypunktowane! Zabrakło mi tu jednej, dla niektórych bardzo istotnej rzeczy, mianowicie wersja Active nie posiada podłokietnika tylnej kanapy oraz otworu na narty. :cry: Dla mnie to spora niedogodność.
                                              W środku zauważone także: brak podświetlenia klamek i skarpetek (w Ambition jest), brak siatek bocznych w fotelach przód oraz brak schowka pod siedzeniem pasażera.
                                              W bagażniku nie ma też gniazdka 12V.

Komentarz

• qzim
                                                Classic
                                                • 2013
                                                • 29

Carbuyer - recenzja S3 Combii:
                                                W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Komentarz

• lukrys
                                                  Rider
                                                  • 2013
                                                  • 435

w nowym auto świecie jest test nowego superba i w minusach jest między innymi napisane: głośna praca zawieszenia

auto za 80 tys to jakieś nieporozumienie :diabelski_usmiech

Komentarz

• marlej108
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 4976
                                                    • Octavia III (5E3)
                                                    • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Panowie, oto Superb III w kuszacej mnie czerwonej tonacji...

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

wyglada dla mnie super - z tym bezowym wnetrzem dodatkowo...
                                                    Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

Pracuję...