Jaki olej do TDI - archiwum

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Purchawa
    Admin
    S_OCP Member
    • 2004
    • 8007

Kolega PZ, dostaje na dzien dobry ostrzezenie, bo zadaje pytanie ktore bylo walkowane tysiac razy. :?
    A temat lacze z pozostalymi o olejach.
    "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
    Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• witam
      tak więc decyzja zapadła
      MOTUL 5W40 kupiony dziś będzie za 5L -200 zł sprowadzony z niemiec, u nas droższy i tylko dla teg osięzdecydowałem.
      dziekuję za przecudowną lekture dotyczaca olejów, po prostu nie miałem pojecia że cos takiego istnieje
      oby tak dalej
      pozdrawiam

Komentarz

• Marcin_Skodzian
        Classic
        • 2006
        • 5

Panie i Panowie Kierowcy
        Czytam i czytam i oczom niewierzę
        Jedni mówią Mobil, inni Motul a jeszcze inni Elf.
        Proponuję naklać do Skody to co zaleca producent samochodów i co jest stosowane we wszystkich fabrykach Skody:
        Shell 5w40 - pełen syntetyk
        Do TDI proponuję kupić Shell Ultra Racing 10w60 - pełen syntetyk
        Odradzam lanie Mobila albo Castrola (sam szlam zostaje w całym silniku), Mobil jest lepszy niż Castrol, ale ja polecam w szczególności do Diesli z turbosprężarkami Shell Helix ULTRA Racing 10W60. Jest to pełen syntetyk mimo dziwnej lepkości przeznaczonej dla pół-syntetyków, jedyny olej na Świecie zaaprobowany przez Ferrari (silniki luźnopasowane o dużych mocach).
        Lepkość ta daje wyśmienite doszczelnienie silników, luźno pasowanych oraz pozostawia duży film smarny.
        sam na nim jeżdzę od 4 lat i jest poprostu rewelka.
        Oczywiście do silników z pompo-wtryskami polecam Shell Helix Diesel Plus VA 5w40 - półsyntetyk.
        Pozdrawiam Serdecznie
        Marcin Skodzianek

Komentarz

• :lol:
          haha Marcin jesteś rzeczywiście niezmordowany, chyba czwarty raz czytam ten sam tekst, jesteś może przedstawicielem handlowym shell'a?? :wink:

PS.Ale mam pytanie, jaki olej polecacie do 1.8T ?
          Bo z tego co wiem w Skodzie/VW co jakiś czas zmieniają się zalecenia przynajmniej co do marki oleju, w tym roku do 1.9TDI lali Mobil, mi chyba w zeszłym roku do 1.8T lali Castrol, wcześniej chyba też był mobil.

Dzięki i POZDR. !

Komentarz

• Marcin_Skodzian
            Classic
            • 2006
            • 5

Heja
            Jasne, że jestem i do tego mam Hurtownię olejów a najlepiej zarabiam na Shell'u
            Popatrz w książkę gwarancyjną i będziesz wiedział, jaki olej lać do Skody.
            Castrol i Mobil nie jest zalecanym olejem
            Pozdrówka !!!
            Marcin Skodzianek

Komentarz

• huwe
              Elegance
              S_OCP Member
              • 2005
              • 976

to poszukaj jeszcze jakie żarówki polecają, jakie paski, jaki szampon do karoserii, wosk też oczywiście. To, że ktoś poleca taki a nie inny olej jest sugestią co do jego klasy lepkościowej / jakościowej. Przestań się czepiać shella z uporem maniaka, i wierzyć ślepo zapisom w książeczce gwarancyjnej. Zamknęli ci twój temat i zarobiłeś ostrzeżonko a jeszcze dalej igrasz. daj se sianka chłopcze.
              Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Marcin_Skodzian, Kolego, a co Ty generalnie tu pitolisz, ze niby co Skoda poleca/zaleca. :?:
                To ze dzis Skoda na etui ktore dostaje sie kupujac samochod przykleja znaczek Shella wcale nie znaczy, ze to ona go poleca/zaleca. ASO moze miec podpisana umowe z Elfem, Mobilem, Castrolem lub czym tam jeszcze chce i TAKI olej domyslnie sie wlewa do auta. Jak klient chce inny to ma wlany inny i tyle.

Gowno ma do znaczenia marka oleju moze byc nawet Kujawski byle spelnil norme VW 505.00 lub 505.01 i ich odpowiedniki 506.00 i 506.01

Jak jeszcze gdzies zobacze ten marketingowy belkot powtorzony po 4 razy, to dostaniesz bana :idea:
                Spritmonitor.de

Komentarz

• Porter
                  Ambiente
                  • 2006
                  • 144

Zamieszczone przez Marcin_Skodzian
                  a w jakiej to książce gwarancyjnej jest napisane? bo w żadnej z tych, które ja mam nic nie ma o shell'u a jedyne co znalazłem to normy jakie olej musi spełniać. sorry, ale brzmisz jak handlowiec.

ja co prawda nie mam diesel'ka ale u mnie, jak dotąd, najlepiej idzie Mobil 1 5W50. poprzednio miałem Shell Helix Ultra i mimo całej sympatii do shell'a (tankuję tylko tam jak tylko wyjadę z Chorwacji) moje subiektywne odczucia były znacznie gorsze niż przy Mobil'u.
                  po drugie, nie pamietam kto, ale ktoś napisal, że Mobil 1 5W40 to półsyntetyk. tylko, ze w Chorwacji na pudle od niego pisze, że to full syntetyk. więc jak to jest? tu o dziwo w ogóle nie ma Mobil'a 5W50 - jest tylko 5W40. chyba nie zalałem auta półsyntetykiem?... no i chyba Mobil nie pisałby bzdur na swych pudłach?...

no i na koniec - motul, motul, motul... jako całkowity "lajkonik" w tej dziedzinie pierwszy raz o tym oleju przeczytałem tu (choć firma mi znana nie wiedziałem, że tak "powszechnie" sie go leje). jaki dla mojego motorku? nie jest on kręcony, ale olej chce mu wlewac najlepszy. chodzi mi o konkretną nazwę oleju, a nie sam typ, bo na www to oni maja tego trochę.
                  Every man dies. Not every man really lives.
                  1.6i 74kW [101KM] AKL, '01, KOMBI, AMBIENTE

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

Zamieszczone przez Porter
                    Zamieszczone przez Marcin_Skodzian
                    a w jakiej to książce gwarancyjnej jest napisane?...
                    plizzz, darujmy sobie reakcje
                    saport techniczny baj DGW
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm
                    no i nie ma :-)

Komentarz

• QBA
                      RS
                      • 2004
                      • 2646

Zamieszczone przez Dynia...
                      Ja jeżdżę na Mobil 1 Rally Formula 5W50 i jestem bardzo zadowolony. Chociaż nie wiem, czy następnym razem nie wymienić na Motul'a skoro tyle osób go chwali.
                      Generalnie od samego początku moja Octavia jeździ na Mobil'u i silnik jest w rewelacyjnym stanie. Nigdy nie było z nim problemów, a ma już nalatane prawie 205 tys. km

Komentarz

• misiekwaw
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 7715
                        • Ford

Zamieszczone przez QBA
                        Zamieszczone przez Dynia...
                        Ja jeżdżę na Mobil 1 Rally Formula 5W50 i jestem bardzo zadowolony. Chociaż nie wiem, czy następnym razem nie wymienić na Motul'a skoro tyle osób go chwali.
                        Generalnie od samego początku moja Octavia jeździ na Mobil'u i silnik jest w rewelacyjnym stanie. Nigdy nie było z nim problemów, a ma już nalatane prawie 205 tys. km
                        to nie kombinuj :wink:
                        Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                        http://www.disi-tune.pl
                        Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                        Był WRX
                        Była Octa

Komentarz

• QBA
                          RS
                          • 2004
                          • 2646

No też fakt. Skoro tyle km przejechała i nie było problemów to w sumie nie ma sensu zmieniać :P

Komentarz

• Zamieszczone przez QBA
                            Moja zawsze była serwisowana w ASO, ale co tam lali to nie wiem, ale wiem, że oleje używane przez ASO się zmieniały :P

No to teraz chyba zaczne lać Mobil 1 Rally Formula 5W5, może mój silnik też zacznie po 3latach chodzić rewelacyjnie

Dzięki za info. !

POZDR. !

Komentarz

• QBA
                              RS
                              • 2004
                              • 2646

Polecam, tylko nie kupuj na Allegro :? Lepiej zapłacić normalną cenę. IMO nie warto na takiej rzeczy jak olej zbytnio oszczędzać.

Komentarz

• :lol:
                                dzięki QBA, ale bez obaw, na serwisie nigdy nie szczędziłem i kazałem robić wszelkie czynności, a że chłopaki w tym ASO mili, a kilku z nich to mi kumple to raczej świństwa mi nie lali

Ale zgłupiałem dzisiaj jak dzwoniłem w poszukiwaniu cewek i sondy, ile warsztatów tyle cen, a nikt nie wiedział jaka sonda na 100% właściwa, więc chyba sonda będzie musiała być kupiona tak jak olej...również w ASO :lol:

Komentarz

• kicus_tomek
                                  Drive
                                  • 2006
                                  • 72

Zamieszczone przez Maicroft
                                  Gowno ma do znaczenia marka oleju moze byc nawet Kujawkiski
                                  :lol: dobre, dobre
                                  Kujawski The Best

Komentarz

• konos513
                                    Ambiente
                                    • 2006
                                    • 129

Zamieszczone przez QBA
                                    No też fakt. Skoro tyle km przejechała i nie było problemów to w sumie nie ma sensu zmieniać :P
                                    ja mam najechane 256kkm na Castrolu Magnatec GTX 5W 40 oleju nie bierze. Mam O1 seryjne 90KM, od czasu do czasu furę przegonie 170 km/h (Otwock W-wa, lub Otwock - Gawrolin) i jak do tej pory nie narzekam.

czyżbym przegapił a może tylko ja na takim jeżdze.

macie jakies zdanie ta jego temat
                                    1.9 TDI ALH (seria) kombi 286 tys km i nabijam wiecej
                                    www.samochodowy-warsztat.prv.pl/

Komentarz

• Pulse
                                      Rider
                                      • 2006
                                      • 461

konos513, z tego co czytalem to tylko Ty, a o zdanie nie pytaj bo sie burza zacznie :diabelski_usmiech grunt ze jest k mimo duzego przebiegu a o to przeciez chodzi
                                      :: O1 AXR Kombi

Komentarz

• daneczek76
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 3642
                                        • Toyota

Ja nadal bede się upierał przy jedynym słusznym Oleju http://www.quakerstate.com
                                        [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• Pulse
                                          Rider
                                          • 2006
                                          • 461

chcialbym poruszyc kwestie oleju w nieco innej kwestii, nie chce sie wdawac w dyskusje o tym ktora firma jest lepsza, ale o oznaczenie.
                                          Z tego co mi wiadomo moje auto przez 270k km bylo zalewane 0w/40, ostatnio zostalo zalane 5w/40 czy 5w/50 teraz jezeli chcialbym wrocic do 0w/40 to czy to dobry pomysl?
                                          Gdzies sie nasluchalem o jakims wyplukiwaniu etc tec, wiec chcialbym to skonforntowac, bo byc moze to mit.
                                          Co radzicie? Auto ma 288k km

Komentarz

• zefirstorm
                                            Ambiente
                                            • 2006
                                            • 152

IMHO z 5 na 0 możesz wrócić bez problemów...
                                            inaczej byłoby w przypadku np z 15 na 5 to może się różnie skończyć...
                                            ASV 147PS@307Nm

Komentarz

• szkoda
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 22543

IMO wyplukiwania osadow nalezy raczej obawiac sie przy zmianie z minerala czy semisyntetyka na syntetyk.
                                              saport techniczny baj DGW
                                              była BKD+DSG '05 120kkm
                                              była BXE '08 190kkm
                                              no i nie ma :-)

Komentarz

• daneczek76
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 3642
                                                • Toyota

a takie pytanie leje 0 w 40 a mam za darmo dobrej marki 5 w 30 i czy moge go wlać czy raczej nie.

Komentarz

• Pulse
                                                  Rider
                                                  • 2006
                                                  • 461

daneczek76,
                                                  Zamieszczone przez zefirstorm
                                                  IMHO z 5 na 0 możesz wrócić bez problemów...
                                                  inaczej byłoby w przypadku np z 15 na 5
                                                  czyli zapewne z 0 na 5 tez mozesz zmienic, wazne zeby olej spelnial norme dla Twojego silnika w tym przypadku to pewnie 505.0

Komentarz

• daneczek76
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 3642
                                                    • Toyota

ale chodzi mi o te drugie oznaczenie co znaczyło 30 co to jest i czy moze być 30 z tego co pamiętam chodziło o wielosezonowość oleju i takie tam?

Komentarz

Pracuję...