Jaki olej do TDI - archiwum

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • elemenateur
    Elegance
    • 2007
    • 803

Zamieszczone przez Pidziek
    Ktos pytał o czas magazynowania.

Przy okazji porusze pewien drażliwy temat baz syntetycznych ..

Informacja od kolegi któremu napisali z Motula :

Odp Motula ws. x-lite czy ma nadal estry:

W najnowszej serii olejów MOTUL 8100, ze względu ciągłego rozwoju ich składników i mając na uwadze aspekty użytkowe zdecydowaliśmy się zrezygnować z dodatku olejów estrowych w skałdzie. Oleje serii 8100 zawierające niegdyś w składzie oleje estrowe miały jedynie 24 miesięczny okres magazynowania, obecne produkty mogą być przechowywane do czasu ich użycia aż do 5 lat.
    Informacje zaczerpniete z forum avensisa od kol. wlyszkow-a

Więcej jak wspominałem - szukaj w MSDSach na motul.fr
    Przedstawiciel Motula DE w PL - oficjalnego dystrybutora tej marki na PL twierdzi, że w PL nie jest już sprzedawa wersja x-lite 0W-30 w wersji PAO/ester tylko z HC ze względu na okres magazynowania (HC 5 lat a ester tylko 2 lata za Motulem) a pewna firma importująca Motula bezpośrednio z FR oferuje świeże te oleje właśnie w wersji PAO/ester - wystarczy sprawdzić numery produktów i karty MSDS na motul.fr - bardzo ciekawa lektura bo widać jak się różnią w zależności od destynacji... :-( Potrafią nawet zalać różne wersje w zależności od rozmiaru opakowania i tu rynek DE nawet ze swoim prawem dot. nazewnictwa :-D nie jest traktowany lepiej niż nasz krajowy - cena jest teraz najważniejsza i dlatego seria 8100 to obecnie jedne z najtańszych "markowych" olejów a la syntetycznych ;-)
    To może nie ukrywam potwierdzać moje obawy że rynek Polski jest nadal traktowany przez bardzo wielu jako "tubulczy kraj" gdzie wszystko można sprzedać po egidą danej firmy ale w ubogim składzie ...niestety

Panowie, tak wiele ostatnio czytam tu o naganiaczach na swój produkt, o kryptoreklamie. Zabieram głos teraz wyłącznie po to by pewne rzeczy sprostować, dlatego też nie chce robić koło pióra Piźdźkowi tylko podkreślę coś co on wie ale nie wypada tego napisać.

Pidziek

znasz ceny hurtowe motula, wiesz jakie na tej firmie są marże, zdecydowanie mniejsze niż na produktach które Ty sprzedajesz więc mam do Ciebie prośbę. Nie pisz takiej ściemy, oryginalny Motul jest produktem drogim, w Polsce po prostu jest oddawany na kilkunastoprocentowej max!!!!! marży,

dlatego razi mnie to że piszesz że motul jest najtańszy i efekt tego jest skutkiem gorszej jakości, Pidziek proszę Cię, znasz realia, znasz cenniki, nie próbuj typowego Kowalskiego wprowadzać w błąd i siać niefajną propagande, choć widząc co robisz może z tym być problem.

Panowie,
    olej motul który jest oryginalny, pochodzi z importu(oficjalni importerzy biorą go z DE) , nie jest to produkt tani, ZDECYDOWANIE tańszy jest Fuchs i np Millers. Różnica jednak wynika tylko z tego że ceny na dwóch powyższych produktach nie są popsute. Dlatego jednym opłaca się handlować takim a drugim takim produktem.

Ceny Liqui Moly wg wielu też są wysokie, oczywiście, to markowy porządny produkt, nie zapominajcie jednak o tym jak wysoko aktualnie stoi EURO! Każda bańka oleju jedzie przecież z Niemiec i chcąc nie chcąc ceny są przeliczane z tej waluty.

Mając wgląd jednak w cenniki, chciałbym Pidźkowe rewelacje sprostować, nie ma tutaj cięcia jakości i dlatego też niższej ceny, różnica zwyczajnie polega w tym co napisałem wyżej.
    Ma ktoś wątpliwości - zapraszam na PW.
    Szczęśliwego Nowego Roku!
    Przepraszam za OT.

Komentarz

• innova
      Rider
      • 2011
      • 554

Zamieszczone przez ruszok
      A gdzie miałeś SWÓJ rozum co?
      człowiek jest osobą z natury wierzącą, ja na swojej drodze spotykałem dotychczas profesjonalistów (nie jestem z branży samochodowej a tu w branży samochodowej zetknąłem się z ciemną stroną mocy)

innova napisał/a:
      0w30 jest złe bo LM nie jest przygotowane do jego sprzedaży w sensownej cenie

Totalnie mnie to nie obchodzi bo nie mam zamiaru używać tego oleju ŻADNEGO producenta.
      no być może niedługo nie za bardzo będziesz miał wybór (nie patrząc na trendy które przytoczyłem na przykładzie Castrola czy też producenta BMW)

płacz i pretensje do wszystkich, którzy potrafią zalać olej z puli zalecanych [lepkościowo i normowo]
      no faktycznie, właśnie to miało miejsce na ostatnich 20-tu stronach. Wiesz tak się zastanawiam jakie jeszcze hasła wzniesiesz aby odwieść temat od istoty sprawy i rozmydlić fakty (niefajne czasami)

Dziwne nie?
      dla mnie dziwne, iż ludzie dali sobie wmówić że W40 jest dobre...ale idąc dalej pewien człowiek widząc masową skalę problemu napisał bardzo przejrzysty i poglądowy artykuł w tej sprawie, który pasuje jak ulał zresztą zarówno do fizyki jak i praktyki...no i dziwne jest to że wciąż ktoś chce z tym dyskutować, kiedy i tak mleko się rozlało i ja prorokuje jednak zmierzch epoki wczesnego średniowiecza (a nie ma co ukrywać że sam VAG też swoich użytkowników w niej przytrzymał) i podążanie w kierunku oświecenia znanego w BMW już od wielu lat jak się okazuje

Za to do tych osób, które naganiają [między innymi na taki olej jak zalałeś]
      podaj mi proszę przykłady i rozróżnij przy tym proszę przy tym ukryty marketing z przebiegłymi wybiegami od otwartego wskazania rozwiązań. Jeżeli o pidzieka Ci chodzi to przecież on jasno się określa kim jest i każdy może jego obiektywność poddać pod rozwagę, co innego Ci którzy mówią, no nie wiem ale LM (obecnie 4600) jest najlepszy a jako alternatywę do rozpatrzenia podają (i tu lista egzotycznych i nieznanych rozwiązań niedostępnych dodatkowo albo z ograniczonym dostępem na naszym rynku, czyli takie bezpieczne tło) nieomal oleje kokosowe dla rozmydlenia tematu.

Ja dobierając olej do zmiany kierowałem się tylko i wyłącznie własnymi przemyśleniami a obecnie posiadany w silniku olej zaimportowałem (o czym niektórzy wiedzą a bystrzejsi się zorientowali jak podałem konfigurację zakupową)
      --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
      Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

• barteq
        Rider
        • 2011
        • 309
        • Opel

Panowie , może już skończcie te przepychanki. Jest sylwester, strzelcie sobie po 2 baniaki na rozluźnienie... Ostatnio nic konkretnego w tym wątku nie ma....

A wszystkim życzę w nowym roku najlepszych olei :P

OneDetailing.pl - Profesjonalne kosmetyki samochodowe. Zapraszam!

Komentarz

• innova
          Rider
          • 2011
          • 554

Zamieszczone przez elemenateur
          Ceny Liqui Moly wg wielu też są wysokie
          absolutnie racja

oczywiście, to markowy porządny produkt
          jeżeli miałeś na myśli Syntholi to zapewne tak jest (jeszcze nie testowałem na własnej skórze ale widziałem szacunek w Niemczech i stąd również go zachowuje) natomiast jeżeli mówimy o Top Tec to już sporo powiedziałem ja i nieśmiało (jeden śmielej) koledzy

nie zapominajcie jednak o tym jak wysoko aktualnie stoi EURO!
          i słusznie to podnosisz, jest to problem który przekłada się na koszta końcowe zwłaszcza jak ktoś chce skorzystać z opcji samodzielnego importu. Patrząc jednak na ceny zasygnalizowane przez gruto można i należy odnieść wrażenie, iż niektórzy sprzedawcy przesadzili z uzasadnianiem nadmiernej zwyżki ceny właśnie tą okolicznością

[ Dodano: Sob 31 Gru, 11 17:03 ]
          Zamieszczone przez barteq
          2 baniaki na rozluźnienie... Ostatnio nic konkretnego w tym wątku nie ma....
          to żeby coś konkretnego dorzucić w poruszonej tematyce:

oprócz oleju zaimportowałem karton rumu (nie sprzedaje - od razu zaznaczam) z karaibów tak więc na innych płaszczyznach również mogę wytoczyć ciekawe dla smakoszy tym razem konkrety
          --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
          Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

• elemenateur
            Elegance
            • 2007
            • 803

Zamieszczone przez innova
            elemenateur napisał/a:
            nie zapominajcie jednak o tym jak wysoko aktualnie stoi EURO!

i słusznie to podnosisz, jest to problem który przekłada się na koszta końcowe zwłaszcza jak ktoś chce skorzystać z opcji samodzielnego importu. Patrząc jednak na ceny zasygnalizowane przez gruto można i należy odnieść wrażenie, iż niektórzy sprzedawcy przesadzili z uzasadnianiem nadmiernej zwyżki ceny właśnie tą okolicznością

Innova ani Liqui ani Motul nie opłaca się już zupełnie SAMODZIELNIE importować.
            można kupić meguina , fuchsa i jest to ściśle skorelowane z tym co pisałem w poprzednim poście.

Gdyby moja firma miała rabat na fuchsie taki jak na motulu to nie obrażając nikogo, pro c3 z xtlem byłby u mnie do kupienia po 90zł/4L i uwaga, nie napiszę że jest to powód który świadczy dla mnie o tym że olej jest słabej jakości bo cena byłaby niska. Naprawdę tu się nie o to rozchodzi.

po prostu pewne ceny są spałowane, a pewne jeszcze nie, czym opłaca się handlować można sobie samemu odpowiedzieć.

Komentarz

• innova
              Rider
              • 2011
              • 554

Gdyby moja firma miała rabat na fuchsie taki jak na motulu to nie obrażając nikogo, pro c3 z xtlem byłby u mnie do kupienia po 90zł/4L
              trochę może głupio wyszło bo wziąłeś do siebie moje zastrzeżenia do cen a ja tak naprawdę nie znam Twoich cen a chodziło mi o tą przypadłość zwyżki ceny Castrola wskazaną przez gruto

natomiast z tego co piszesz wnioskuję że na motulu masz duże rabaty a chyba chciałeś wyrazić coś odwrotnego, dobrze to zrozumiałem ?

Komentarz

• Orbit
                Rider
                • 2010
                • 486

moze tylko JA ale ... ale mam dziwne przeczucie iz jest tu jedna osoba która pisze z kilku NICKOw ... będę wnioskował aby Admin sprawdził IP .. bo tu coś śmierdzi .. .

Poza tym ... Szczęśliwego Nowego Roku

1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
                Obecnie śmigam na Liqui Moly a w lato AMSOIL

Komentarz

• elemenateur
                  Elegance
                  • 2007
                  • 803

elemenateur napisał/a:
                  Gdyby moja firma miała rabat na fuchsie taki jak na motulu to nie obrażając nikogo, pro c3 z xtlem byłby u mnie do kupienia po 90zł/4L

trochę może głupio wyszło bo wziąłeś do siebie moje zastrzeżenia do cen a ja tak naprawdę nie znam Twoich cen a chodziło mi o tą przypadłość zwyżki ceny Castrola wskazaną przez gruto

natomiast z tego co piszesz wnioskuję że na motulu masz duże rabaty a chyba chciałeś wy

razić coś odwrotnego, dobrze to zrozumiałem ?

motula nasza firma kupuje około 3% drożej niż INTERCARS,
                  jeśli chodzi o ceny to bardziej odniosłem się do wypowiedzi konkurencji i Twojego stwierdzenia o prywatnym imporcie. Kiedyś tak, teraz nie.

Mam teraz dylemacik co wlać do swifta (1.0 silnik stary jak świat na miasto) i chyba zaleje motula 300V 10W40 bo nawet suzi mówi o wymiankach co 5k gdy samochód śmiga na krótkich dystansach i po mieście. Chodziło mi po głowie także 0W30, macie Panowie może jakieś doświadczenia ?
                  Generalnie to chyba 0W30 lejąc bałbym się że paliwa spali tak mało że będę musiał ze zbiornika spuszczać a nie dolewać )) Innova hapi niu jir!

Komentarz

• Orbit
                    Rider
                    • 2010
                    • 486

Generalnie to chyba 0W30 lejąc bałbym się że paliwa spali tak mało że będę musiał ze zbiornika spuszczać a nie dolewać )) Innova hapi niu jir!
                    ja mam podobny dylemat
                    1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
                    Obecnie śmigam na Liqui Moly a w lato AMSOIL

Komentarz

• innova
                      Rider
                      • 2011
                      • 554

Zamieszczone przez Orbit
                      moze tylko JA ale ... ale mam dziwne przeczucie iz jest tu jedna osoba która pisze z kilku NICKOw ... będę wnioskował aby Admin sprawdził IP .. bo tu coś śmierdzi .. .
                      ja również spotykałem się z podobnymi opiniami wyrażanymi na PW (takie dzielenie się opiniami ale bynajmniej nie chodziło o mnie), Ty jesteś pierwszy, który to zasygnalizował otwarcie. Z pomocą admina byłoby łatwo ale bez również da się niektóre maski pozdejmować.

[ Dodano: Sob 31 Gru, 11 17:42 ]
                      ja mam podobny dylemat
                      to sprawdź, wszak jeden cud już opisywałeś

[ Dodano: Sob 31 Gru, 11 17:43 ]
                      Generalnie to chyba 0W30 lejąc bałbym się że paliwa spali tak mało że będę musiał ze zbiornika spuszczać a nie dolewać ))
                      bardziej bałbym się tej cudownej przemiany oleju w wodę na Twoim miejscu :P

Komentarz

• elemenateur
                        Elegance
                        • 2007
                        • 803

jeśli taka sytuacja miałaby mieć miejsce... proszę tylko otwarcie by zostały wyniki opublikowane.
                        Wyobraźcie sobie że na forum A3 był sprzedawany podrabiany olej motul przez forumowego sprzedawce i co ?
                        Administracja nawet nie podała do wiadomości kto to taki. Dla mnie to żenada.
                        Przepraszam za OT, spokojnie można to usunąć ale warto wziąć powyższe wypowiedzi pod uwagę(do administracji).

Komentarz

• innova
                          Rider
                          • 2011
                          • 554

a jesteś upoważniony do pozyskania takich informacji ? analizowałeś aspekty prawne ? I zastanawiałeś się nad tym kto by mógł mieć problemy i jakie w różnych scenariuszach rozwiązania problemu ?
                          gdyby znalazł się poszkodowany to są organy upoważnione do tego, aby zwrócić się do właściciela o udzielenie takich informacji

Komentarz

• elemenateur
                            Elegance
                            • 2007
                            • 803

elemenateur napisał/a:

a jesteś upoważniony do pozyskania takich informacji ? analizowałeś aspekty prawne ? I zastanawiałeś się nad tym kto by mógł mieć problemy i jakie w różnych scenariuszach rozwiązania problemu ?
                            gdyby znalazł się poszkodowany to są organy upoważnione do tego, aby zwrócić się do właściciela o udzielenie takich informacji

Innova dla mnie sprawa jest prosta, wprowadzasz świadomie lewizne w obieg - wiesz czym ryzykujesz, nieświadomie - masz jaja by samemu poinformować co i jak.
                            aspekty prawne... co Ci mogę o nich powiedzieć, sprzedaj autko , po pół roku nie daj Boże coś się stanie z silnikiem i Twój nabywca rzuci Ci rachunek za wymianę silnika twierdząc że lałeś 0W30 a on o tym nie wiedział. Co powiesz, zgodnie z prawem mógł wymieniać silnik za 20k na Twój koszt... i jak się do tego odniesiesz.

Komentarz

• ruszok
                              Drive
                              • 2011
                              • 65

Zamieszczone przez Orbit
                              ja również spotykałem się z podobnymi opiniami wyrażanymi na PW
                              No to dawajcie to na forum, a nie na PW. Skoro kogoś podejrzewacie to niech wie i może się bronić.

Innova dla mnie sprawa jest prosta, wprowadzasz świadomie lewizne w obieg - wiesz czym ryzykujesz, nieświadomie - masz jaja by samemu poinformować co i jak.
                              Zgadzam się. Tak musi być. Inaczej się w tym kraju nic nie zmieni!

Generalnie to chyba 0W30 lejąc bałbym się że paliwa spali tak mało że będę musiał ze zbiornika spuszczać a nie dolewać
                              Też mam takie wrażenie... To będzie dopiero ekologia

Innova hapi niu jir!
                              Przyłączam się do życzeń

Komentarz

• innova
                                Rider
                                • 2011
                                • 554

[quote="elemenateur"]co Ci mogę o nich powiedzieć, sprzedaj autko , po pół roku nie daj Boże coś się stanie z silnikiem i Twój nabywca rzuci Ci rachunek za wymianę silnika twierdząc że lałeś 0W30 a on o tym nie wiedział. Co powiesz, zgodnie z prawem mógł wymieniać silnik za 20k na Twój koszt... i jak się do tego odniesiesz.[/quote

no odniosę się do tego tak: jeżeli taka jest Twoja świadomość prawna jak to prezentujesz to prawnicy na Tobie zarobią. Chcesz porady prawnej to podobnie jak Ty stawiasz sprawę przedstawiając cenniki tak powiedzmy i u mnie określmy taką zasadę.

[ Dodano: Sob 31 Gru, 11 18:45 ]
                                Zgadzam się. Tak musi być. Inaczej się w tym kraju nic nie zmieni!
                                no to właśnie (demokracja, EU, GIODO itp) wnisoły zmiany po roku 90-tym których zapewne byłeś aktywnym uczestnikiem/obserwatorem

No to dawajcie to na forum, a nie na PW. Skoro kogoś podejrzewacie to niech wie i może się bronić.
                                uderz w stół a nożyce się odezwą jak brzmi stara prawda ludowa i nie żeby o Ciebie chodziło ale najlepsze jest to, iż najbardziej zaaintersowani są najwieksi aktywiści :idea: i oby za szybko się nie ziściła kolejna prawda ludowa, która głosi: każdy mierzy innych podług swojej miary

Też mam takie wrażenie... To będzie dopiero ekologia
                                a jak do tego przekonamy nie tylko Kowalskiego ale i ekologów, iż przy wymianie ścieka woda i w zasadzie nie trzeba się martwić o utylizację to na bank mamy mega dotację z EU

[ Dodano: Sob 31 Gru, 11 18:56 ]
                                elemenateur napisał/a:
                                Innova hapi niu jir!

Przyłączam się do życzeń
                                w sumie to dotyczy obydwu Panów/użytkowników posłużę się pozdrowieniem o podobnym wydźwięku:
                                ju pi aj ej........ !

Komentarz

• RobertM
                                  Drive
                                  • 2011
                                  • 74

Witam!
                                  To pisze ja obiektywny „sprzedawca”. Ale piszę by złożyć wszystkim najlepsze noworoczne życzenia i życzyć jak najlepszych olejowych wyborów dla silników Waszych aut. Jak nie kupicie u mnie to będzie jednak kiepski wybór oczywiście żartuje.

Na koniec tego roku i bacznie śledząc ten wątek mam kilka refleksji. Takie małe podsumowanie noworoczne. Wątek się rozwija, brnie to w dobrym kierunku, ale czasami zdarzają się „gorsze dni” gdzie do głosu dochodzi lobby jak to mówi kolega Innova pewnych firm choć on sam że tak powiem to wyolbrzymia bardzo mocno. Skoro już jestem przy koledze Innowa. Na nowy rok życzę nieco większego horyzontu myśleniowego i szerszego spojrzenia na problem doboru oleju. Nie można tego sprowadzić do 1L mniejszego spalania. Postawiłeś tezę którą próbujesz udowodnić ale do końca nie wiesz jak. Sprowadzasz wszystko do wątku ekonomicznego, że w porównaniu do LM 4100 ten 0W-30 pali mniej. Zgoda, ale w Twoich wnioskach brakuje czegoś... mianowicie dowodów na to, że ten LM nie chronił silnika. Dawno już może o tym nie było, ale olej w silniku ma za zadanie chronić go podczas pracy. Powtarzam ma chronić silnik i to jest jego główne zadanie.... jeśli stawiasz wątek ekonomiczny na pierwszym miejscu, bo 0W-30 spala mniej nie popierając tego żadną analizą to Twój wywód jest nic nie warty. Oczekuje oprócz spostrzeżeń (czysto słuchowych czy też sugestii podświadomości) analiz, że przy przebiegu dajmy na 10 tys km ten 5W-40 się „zmęczył”, a ten 0W-30 dalej daje radę. Analiz! Te słupki, która nam mówią jakie metale i w jakich ilościach znajdują się w oleju po danych przebiegu i co pozostało z parametrów deklarowanych przez producentów. Jak to pokażesz i wtedy postawisz tezę że LM 4100 nic nie warty będę wiedział dlaczego. Do tej pory wiem tylko, ze zostaje Ci więcej PLN w kieszeni. Ale... no właśnie jest ALE. Ja na ten przykład i pewnie nie tylko ja, mam gdzieś oszczędzanie na oleju. Liczy się ochrona silnika, a nie portfela. Postawię więc kontr tezę, co zalać pomijając koszty? Innowa liczy się ochrona silnika! Koledzy próbują Cię naprowadzić, że silnik silnikowi nie równy, że nie można wszystko mierzyć jedną miarą, że w końcu ten „debilny” inżynier, który to zaprojektował miał w du.... szy ekologię, a dbał tylko o swoją konstrukcję pisząc to i owo w manualu. Kolega zak14 z uporem maniaka, podsuwa Ci nowe wątki które, rzucają nowe światło na dobór oleju. Ale ty nie chcesz tego widzieć, albo nie widzisz. Widzisz tylko ten 1L mniej w swoim RS-ie. Ale co ciekawe Twoje drugie auto czyli A6 już nie może być potwierdzeniem Twojej tezy bo pali tyle samo, a jeździ na tym samym oleju! Gdzie sens gdzie logika. Piszesz odrazy, że nabyłeś niedawno, że nie można brać pod uwagę. STOP! Jak nie można. Można.... Wniosek prosty, wyjątek nie potwierdza reguły, a koledzy próbują ci uświadomić pisząc, że dla nich przesiadka z 10W-40 na 5W-40 czy to z 5W-30 na 5W-40, nie przyniosła żadnych efektów w postaci zaniżonych czy podwyższonych zużyć paliwa.

Innowa nie próbuj szyć wszystkiego swoją miarą, nie w tak obszernych i złożonym wątku jak dobór oleju. Piszesz, żeby przeprowadzić testy na spalanie tych dwóch olejów (różnych jak by na to nie patrzył: lepkość, parametry, itd.) które się pojawiają w Twoich wypowiedziach. A jak zrobię krok na przód. Na co laboratorium i test na rolkach! Wyjazd na jakiś weekend z upalaniem w tle! Ułęż, Kielce, co Ci pasuje.... godzina z gazem w podłodze i mamy gdzieś spalanie paliwa. Prawdziwa chłosta dla silnika i dla skrzyni, oraz test kierownika „pociągu” czy ogarnia czy nie po takim upalanku, a nie jazda autostradą dowiemy się co lepiej chroni silnik czy ten 5W-40 czy ten 0W-30. Przekolorowane? Jasne... tak samo jak Twoje tezy na temat spalania i próby dyskredytacji jednego oleju.

Dobra wystarczy... Choć mógłbym jeszcze życzę koledze Zak14 i Paolo Esco dalszego zgłębiania wiedzy. Szacun i chylę czoła oraz czekam niecierpliwie na dalsze wnioski i analizy. To stanowi o sile merytorycznej tego wątku. Nie przestawajcie! Reszta niech bacznie obserwuje to co dzieje się w silniku i opisuje swoje spostrzeżenia. To Wasz wątek! Jednak potrzebujemy narzędzi, nie tylko „ucha” ale również wskaźników ciśnienia i temperatury oleju Wtedy nasze spostrzeżenia będą jeszcze trafniejsze, jeszcze lepsze. Życzyć można tylko sobie i innym użytkownikom, by jak najwięcej pojawiało się analiz pokazujących jak zachowuje się dany olej w danym silniku i danym środowisku eksploatacyjnym.

Na koniec życzę wszystkim jeszcze raz Szczęśliwego Nowego Roku! Robert Miłek

Ps: aha... koledzy sprzedawcy. Ciężko się czyta Wasze wypowiedzi zwłaszcza jak na siebie najeżdżacie i próbujecie udowodnić udowodnione. Moja propozycja jest następująca, albo dżentelmeńska umowa i siedzicie CICHO (zakładamy nowy wątek, tylko dla sprzedawców, w którym to będziemy odpowiadać na pytania i snuć swoje teorie), albo żadnych personalnych wycieczek co ostatnio nagminnie ma miejsce. Psujecie ciekawy wątek!

Tego życzę ja
                                  www.sklep-oleje.pl

Komentarz

• piramida
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 12222
                                    • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez RobertM
                                    Tego życzę ja
                                    ...Jarząbek
                                    superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Pidziek
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 1845

elementaur: ja wogóle nie wspominam o cenach, nie interesuje mnie cena motula, hurtowa, deataliczna .
                                      Więc zupełnie nie wiem po co piszesz o cenach.

Ja wkleiłem pewna wypowiedź z forum Avensisa, kolega wlyszkow napisał coś od siebie i wkleił info od technicznego z motula a ja napisałem swoje jedno zdanie i w żadnym wypadku nie odnośiłem sie w nim do cen ale do składu.

Innowa: co ja mogę napisać olej Fuchs-a Supersyn Longlife Plus mając w swoim składzie większościową baze PAO na pewno lepiej uchroni silnik od czegoż na bazie HC z domieszką PAO na poziomie kilku %.
                                      Zawartości popiołów, pakietów AW sa podobne i nie wykluczone że nie od tego samego dostawcy, to samo tyczy się baz olejowych.

Nie można pisać że olej 0W20 czy 0W30 bedzie chronił gorzej silnik od 5W40.
                                      Jak silnik dpuszcza olej z taka i taka normą to można spokojnie go zastosować.
                                      V10 z Tauregów dlatego maja być zalewane głównie 506.01 aby niekompetentne osoby nie zarżneły silnika po 50 000km poprez zimne pałowanie nic innego.
                                      Rozprowadzić olej w takim silniku przy 0st.C to nie to samo co w 2.0 TDI.

nie bez kozery sa silniki które nawet w sporcie na dłuższe jazdy zalewa sie 0W20, 0W30 czy 5W30 które wytrzymuja te zmagania a jestem i wiem doskonale że nawet uważany za syntetyka olej 5W40 (w praktyce z domieszką PAO na poziomie kilku %) nie wytrzymał by tego nawet w 1/3. ;-)

Innowa chce znaleźć jakiś kompromis ekonomie i fantastyczną ochrone silnika a ma nadwyraz dużo oponentów i chwała Ci za to że otwarcie reprezentujesz swoje poglądy.

Robert: ja proponuję równiez aby w tym wątku nie podawano żadnych adresów ani linków do sklepów bedzie fair.
                                      Pamiętam co sie działo w momencie jak ktoś , juz nie pamiętam kto czy ja sam nawet podałem link do mojej strony.
                                      A pamiętam że nagminne podawanie linów do innych sklepów przechodziło kompletnym echem.

Wszystkiego najlepszego w Nowym roku i szampanskiej zabawy.
                                      Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
                                      http://www.zmienolej.pl/
                                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 6626
                                        • Volkswagen
                                        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Robert - Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku dla Ciebie i Wszystkich z OCP.
                                        Dobrze to podsumowałałeś. Sam osobiście powiem, że patrząc na kilkanaście ostatnich stron odchodzi mi ochota na pisanie czegokolwiek. Dlatego dałem sobie spokój, wolę poczytać i pośmiać się w duchu :wink: bo niekiedy czytanie for ( nie tylko naszego wątku) bywa zabawne :wink:

Zamieszczone przez RobertM
                                        Nie przestawajcie
                                        no nie wiem...ja sobie dałem spokój z pisaniem od pewnego czasu, jak będę miał wenę twórczą to ew wtedy coś "przyp...le" merytorycznego ( nie wiem na kogo wtedy padnie) bo zbierałem się kilka razy ale po przeczytaniu pewnych wywodów doszedłem do wniosku, że co mi ...

Jeszcze raz Życzę Wam Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku. :szeroki_usmiech

co ja mogę napisać olej Fuchs-a Supersyn Longlife Plus mając w swoim składzie większościową baze PAO na pewno lepiej uchroni silnik od czegoż na bazie HC z domieszką PAO na poziomie kilku %.
                                        oooo czekałem na takie zdanie! To poproszę o konkretna odpowiedź - ile % PAO ma w swoim składzie ten olej. tylko konkrety poparte dokumentami proszę.
                                        PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• xtremesystems
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 2254
                                          • Hyundai

Robert: ja proponuję równiez aby w tym wątku nie podawano żadnych adresów ani linków do sklepów bedzie fair.
                                          Pamiętam co sie działo w momencie jak ktoś , juz nie pamiętam kto czy ja sam nawet podałem link do mojej strony.
                                          A pamiętam że nagminne podawanie linów do innych sklepów przechodziło kompletnym echem.
                                          co z tego ze nie podasz linka do swojej strony . jak polecisz jakiegos fuchsa , amsoila , czy millersa.
                                          (jesli ktos sie zdecyduje na taki olej z klubowiczow OCP to w90% i tak trafi do ciebie)

ja wlasnie tak czytam czytam. i juz naprawde jestem zmącony.

czy lepiej lac u mnie 5w30 czy 0w30
                                          jedni pisza tak , inni inaczej. co najgorsze 0w30 zazwyczaj maja duzo lepsze Vi i rozruch na zimnym.

co do mojego oleju czyli edge 5w30

odpalanie auta niestety nie brzmi tak ladnie jak na motulu.
                                          pierwsze sekundy az ucho mnie boli. wiec wlaczam muze.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 6626
                                            • Volkswagen
                                            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Ile % PAO ma w swoim składzie Fuchs-a Supersyn Longlife Plus - Pidziu - tylko się upewnij ... :wink:

Na jednych z for (Toyota Avensis) kolega rafal84 napisał --- > "Zajrzyj do MSDS jakichkolwiek np. LM lub Meguin, które grupują jako Vollsynhetisch. Zawartość PAO (bo chyba w takim rozumieniu używasz słowa syntetyczny) jest max 4,99%. Fenolu dalsze max 5%. Dodatków smarnościowych max 2,49%. W porywach zostaje 87,52% czegoś. Wiesz co to jest? Bo ja nie. Zapewne dochodzą jeszcze jakieś dodatki i w końcu zostaje ta baza, bądź kilka różnych baz."
                                            ...Taka jest różnica w tym pisaniu, że ja nim napiszę sprawdzam - i wiem, że seria Synthoil posiada PAO i wiem w jakich %

http://www.worldpac.com/tagged/Synthoil0W-40LM2050.pdf + http://www.worldpac.com/tagged/LMSyn...33-1633915.pdf

Zawratość PAO to +- 75% dla Synthoil 5W/40 a nie 1-5%! --- > http://www.chemical-check.de/clientv...06-2011_PL.pdf pewne dane należy zweryfikować i umieć czytać - tutaj kolega rafal84 z forum Avensis się nie popisał :? (choć bardzo ciekawie pisze) zresztą na forach w USA też nikt nie sprawdził tego dokładnie i też piszą głupoty, które sa potem powielane. ad:
                                            Ale uwaga dla --- > Synthoil Longtime Plus 0W/30 podany jest mix bazy olejowej i nie jest wykazane PAO ... natomiast dla Synthoil Longtime 0W/30 wykazują PAO <75%.

W czym "problem" ? ... w specyfikacji VW 506.01 ....

I jeszcze jedno seria Synthoil i seria Top Tec to dwie osobne półki jakościowe.

aaa i muszę coś dodać jeszcze dla kolegi innova - ci "debilni" inżynierowie z LM może i nie uwzględnili Twojego silnika i mieli gdzieś jego spalanie ale napewno zadbali o to by miał on porządną ochronę w szerokim zakresie pracy

PAO < 75%
                                            co z resztą - proszę ...
                                            Załączone pliki

Komentarz

• Pidziek
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 1845

Paolo: oczywiscie postaramsie zdobyc aktualne dane na temat zawartosci PAO w LL z Fuchsa.

Ta tabelka to LM ?
                                              Nie widze tam informacji o Bazie Pao.

Pozdrawiam
                                              Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
                                              http://www.zmienolej.pl/
                                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• Seed
                                                Elegance
                                                • 2010
                                                • 875
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

zakładamy nowy wątek, tylko dla sprzedawców, w którym to będziemy odpowiadać na pytania i snuć swoje teorie
                                                Przyklasnąć . Pizdziek moze byc nawet modem w tym wątku - bedzie sie realizował.

Tak na marginesie - kiedys ktoś w tym wątku wkleił post z forum avensisa gdzie zarzucano Ci lemerkę - na tej samej stronie tegoz forum wychwalales Motula - handlowałeś nim wtedy czy zamierzałeś handlować?
                                                KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 6626
                                                  • Volkswagen
                                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Ta tabelka to LM ?
                                                  Nie widze tam informacji o Bazie Pao.
                                                  .... w linkach masz dokładnie podany % PAO < 75% a reszta to właśnie to co w tabelce...wystarczyło sprawdzić karty z linków, i jeszcze raz przeczytać mojego posta, wtedy zorientujesz się czego dotyczy tabelka :P

postaram się zdobyc aktualne dane na temat zawartosci PAO w LL z Fuchsa.
                                                  oby się udało :P

...dla tych, którym dziś trudno w linka trafić :wink: połączone tabelki ... chyba nie ma wątpliwości co do % zawartości PAO ?

aaa i jeszcze dla kolegi innova - gdybyś się jeszcze nie zorintował to ja nie handluję olejami tym bardziej LM i mam daleko gdzieś wszelkiego typu promocje tej lub innej marki (choć miałem takie propozycje) krótko i na temat --- >lotto mi to daleko...
                                                  pracuję w http://17wbz.sow.mil.pl/index.php?op...d=13&Itemid=37 i nie jestem związany w jakikolwiek sposób z "szeroko pojętą branżą olejową".
                                                  Załączone pliki

Komentarz

• zak14
                                                    Rider
                                                    • 2011
                                                    • 605
                                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                                                    Zawratość PAO to +- 75% dla Synthoil 5W/40 a nie 1-5%! ---
                                                    A z czego wynikają te rozbieżności w kartach ?
                                                    W Polsce tylko poliaminoimid kwasu bursztynowego jest sklasyfikowany jako substancja niebezpieczna a w Stanach także pozostałe PAO ?
                                                    Wiem, wiem mogę sobie sprawdzić ale 1 stycznia nie mam głowy do przebijania się przez rozporządzenie ministra właściwego, tudzież przepisy obowiązujące w Stanach...
                                                    Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE

Komentarz

Pracuję...