Jaki olej do TDI - archiwum

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Orbit
    Rider
    • 2010
    • 486

tak,
    umówmy się że cuda opisujace przeobrażenia będziemy wpisywać do innej księgi gdyż to też już nie ta epoka
    Dokładne umówmy się, ... a jak widzę kolega opisuje cuda na kiju przeobrażenia w "pokłady agresji"
    1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
    Obecnie śmigam na Liqui Moly a w lato AMSOIL

Komentarz

• Seed
      Elegance
      • 2010
      • 875
      • Octavia III (5E3)
      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez konkon
      innova, kto wie może i ja się pokuszę na zalanie jednego z moich best czyli Motula X-Lite 0W-30 do mojego silnika, rodem z ursusa :diabelski_usmiech
      Jesli nie mialbym PD - lał bym tylko Motul X-lite - nie ma lepszego 0W-30 - na www.bobistheoilguy.com silniki po nim wygladaja jak nowe. a tak po TT 4600 zaleje Specyfic 506.01 0W-30 teraz.
      KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• loru
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 4286
        • Octavia II (1Z3)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Panowie a czy przypadkiem norma 505.01 musi spełnić wymagania ACEA B4 w lepkości SAE 5W-40 i na tym wystarczy ?
        O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• natash
          RS
          • 2011
          • 2599

Zamieszczone przez PAOLO ESCO

Zamieszczone przez natash
          Chcę dobrać taki, żeby silnik jak najmniej dostawał po dup... i jak najszybciej się grzał, bo te 15km to nie są jakieś długie odcinki...
          czyli Liqui Moly TopTec 4600 :wink: ...ale pomyślę i odpiszę po południu - bo jeszcze kilka ciekawych produktów innych firm w przedziale lepkości oleju SAE 5W/30 też jest ew coś z 5W/40 popatrzę jeśli bedzie godne uwagi.
          Nie wiem czy jeszcze to ma wpływ, ale jeżdżę raczej spokojnie po mieście, do 2500obr, jak się rozgrzeje to do 3000obr, ale tylko jak przyspieszam. A że co moment światła, to nie chce mieć problemów z kierownicami w moim nowym turbo, także pod tym kątem chciałbym też dobrać olej... Raz na miesiąc robię trasę 500 km, w wakacje zdarzy się 2500-3000km w jedną stronę.

Komentarz

• Qbaas
            Classic
            • 2011
            • 16

Jako ciekawostka Motul 300V ma od nie dawna dwie nowe lepkości w swojej ofercie 0W-15 oraz 0W-40.

Poznaj wszystkie produkty Motul, znajdź idealny olej do swojego silnika. Trwałe i wydajne produkty do wszystkich pojazdów, samochodów, motocykli, pojazdów ciężarowych, rowerów.

Komentarz

• piramida
              RS
              • 2009
              • 12222
              • Superb III (3V3)

natash, jak nie chcesz mieć problemów z kierownicami to czasami przeciągnij go do 4500 a nie tylko do 3000 :wink:
              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• natash
                RS
                • 2011
                • 2599

W sumie raz dziennie staram się to zrobić, wracając z pracy, ale czy takie przeciągniecie coś da, nie trzeba trzymać tych obrotów jakiś czas ? Czy ma to znacznie czy robię to na 2-ce czy 3-ce, bo na 3-ce w mieście ciężko to zrobić bo ~120km/h....

Komentarz

• Pidziek
                  RS
                  • 2011
                  • 1845

Rozmawiałem ostatnio z pewna osobą mocno związana z branżą smarowniczą i pytałem w luźnej konwersacji o 505.01...

..idea była taka, by stworzyć olej tańszy niż 5W-40 PAO.. a jednocześnie łapiący specyfikację lepkościową 5W-40.
                  Więc może pomału za niedługo dowiem się czegoś więcej na temat norm 505.01, bo moze za niedługo okaże się że do PD można zalać pełnego syntetyka bez normy 505.01 z pełnym pakietem dodatkow AW :idea:
                  Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
                  http://www.zmienolej.pl/
                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• PAOLO ESCO
                    RS
                    • 2009
                    • 6626
                    • Volkswagen
                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

to jako ciekawostka --- > skład Liqui Moly Synthoil Energy 0W/40

http://www.worldpac.com/tagged/Synthoil0W-40LM2050.pdf POLYOLEFIN PETROLEUM OIL ≤ 75.0 % + PROPRIETARY MINERAL OIL ≤ 10 % + ZINC ALKYLDITHIOPHOSPHATE ≤ 2 % podobnie LM Synthoil 5W/40 http://www.worldpac.com/tagged/LMSyn...33-1633915.pdf
                    PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• elemenateur
                      Elegance
                      • 2007
                      • 803

Pidziek,

można do takiego klekota zalać i 15W40 GM, tak samo do najnowszego BMW lub Mercedesa olej bez LL04 czy 229.51 ale co jeśli coś się stanie? Klient wlał na skutek sugestii jednego bądź drugiego olej bez normy producenta i jest buba. Można zalać olej z lidla, odpali, odpali, pojedzie pojedzie... pytanie
                      PO CO TO ROBIĆ jeśli producent jasno mówi to i to to chyba jednak warto brać to pod uwagę.

Komentarz

• natash
                        RS
                        • 2011
                        • 2599

Zamieszczone przez natash
                        Chcę dobrać taki, żeby silnik jak najmniej dostawał po dup... i jak najszybciej się grzał, bo te 15km to nie są jakieś długie odcinki...
                        czyli Liqui Moly TopTec 4600 :wink: ...ale pomyślę i odpiszę po południu - bo jeszcze kilka ciekawych produktów innych firm w przedziale lepkości oleju SAE 5W/30 też jest ew coś z 5W/40 popatrzę jeśli bedzie godne uwagi.
                        PAOLO ESCO - mógłbyś coś dodać od siebie w tej kwestii

Komentarz

• PAOLO ESCO
                          RS
                          • 2009
                          • 6626
                          • Volkswagen
                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

oki ale dopiero jutro.... :wink:

Komentarz

• ruszok
                            Drive
                            • 2011
                            • 65

A według mnie 0W w dieslu w naszych warunkach to przesada. Zgodzę się - zimą będzie ok. Ale nie każdy zmienia olej na tyle często aby na lato zmienić na jakiś 5W. Bo o ile rzadko bywają mrozy poniżej -25 o tyle dużo częstszym zjawiskiem są upały w okolicach 30 stopni. A te 25 stopni (in plus), które jest częstą temperaturą to już jest blisko granicy jeśli dodać do tego "dynamiczną jazdę"...
                            W związku z tym widzę dwie możliwości 5W-30 i 5W-40. 30 będzie bardziej ekonomiczna, ale na pewno nie jakoś super zauważalnie. I tutaj podział bym widział taki, że 40 sprawi się lepiej w jednostkach mocniejszych, dłubanych i bardziej "butowanych" [szczególnie w letnie dni]. 30 dobrze sprawdzi się w silnikach nie dłubanych i nie "butowanych".
                            Wniosek dla mnie jest taki, że na zimę/wiosnę/jesień 0W mógłby się sprawdzać. Jednak za tę chwilę zapomnienia w lecie może nam przyjść zapłacić nie małą cenę przy tym oleju. Dlatego bezpieczniej dla tych co jeżdżą zazwyczaj rok na oleju będzie stosowanie 5W. Zaś 30 czy 40 to już zależy w zasadzie od kierowcy.
                            A jeśli jeszcze wybierzemy coś "syntetycznego" i do tego "lekkiego biegu" to jestem pewien, że nie ustępuje to przy zimnym starcie olejom polecanym przez Ciebie.

0W to ja widzę w krajach skandynawskich, czy zimnej Rosji. To owszem tam w lato jest max 20 stopni, a w zimę i te -30 się zdarza - wtedy to ma sens.

Zamieszczone przez innova
                            czyzyk64, my tu (no przynajmniej ja) w ostatnich dniach mówimy olejom o lepkości 40 "to już nie smoka epoka" a Ty takie dinozaury wyciągasz
                            innova wg mnie to popadłeś trochę w samozachwyt. Auta na tych olejach robią powyżej 400 tys km i jeżdżą do dziś [sam byłem posiadaczem jednego 206]. Zgłoś się jak przechulasz taką ilość km na tym 0W-20/30. Wtedy możemy to porównać, a nie po jednej/dwóch wymianach.

Komentarz

• Pidziek
                              RS
                              • 2011
                              • 1845

Zamieszczone przez elemenateur
                              Klient wlał na skutek sugestii jednego bądź drugiego olej bez normy producenta i jest buba
                              Znasz przypadek aby ktos po wlaniu dobrego jakościowego oleju nie jakiegos minerała miał taka przygodę ?

Mnie to ciekawi wiesz dlaczego ...znajomy ma firme transportową ma VW Passata na pompowtryskach i 280 000km i wiesz na czym jeździ ?
                              Na Delvacu 5W40 czyli tym samym co w Iveco.

kolega z forum na poprzedniej stronie napisał że :

Kiedys Marek Staszewski vel Masters pisal na swoim forum,ze swojego Passata PD zalewal
                              Mobilem 1 5w50 i przez ponad 200kkm nic sie nie stalo
                              A ten olej nie ma normy 505.01
                              Moja teoria co od 505.01
                              Kiedy VW wprowadził silniki PD, inżynierkowie wzięli sobie kilka takich sztuk i pozalewali olejami 505.00, jakimiś minerałami 15w40/10w40. Pozażynali je i wysrały im sie pompki.
                              Wyszło że 505.00 sie nie nadaje do PD.
                              - Więc cóż robić Hans?
                              - Niech oleje będą 5w40! W zimie fajnie pompowalne, w lato też będą działać.
                              - A co jak ktoś zrobi full minerała w tej lepkości?
                              - To ustalmy wymóg np. 30% PAO!
                              - Niee, za drogo, lepiej HC.
                              Ty nie teoretyzuj tylko powiedz kto Ci to powiedział :lol: :lol:

Wiesz że do Mercedesa na pierwsze zalanie z norma 229.51 robi sie olej w ....Polsce i wysyła do Niemiec ? :-)
                              Żeby nie było piekne złote beczki prosto dla Mercedesa :-)

Komentarz

• elemenateur
                                Elegance
                                • 2007
                                • 803

Zamieszczone przez Pidziek
                                elemenateur napisał/a:
                                Klient wlał na skutek sugestii jednego bądź drugiego olej bez normy producenta i jest buba

Znasz przypadek aby ktos po wlaniu dobrego jakościowego oleju nie jakiegos minerała miał taka przygodę ?

Mnie to ciekawi wiesz dlaczego ...znajomy ma firme transportową ma VW Passata na pompowtryskach i 280 000km i wiesz na czym jeździ ?
                                Na Delvacu 5W40 czyli tym samym co w Iveco.

kolega z forum na poprzedniej stronie napisał że :

Pidziek, kolega od nowości zalewa olej niezgodny z normą?
                                Spoko, niech zalewa. Dla mnie sprawa jest oczywista, jest norma producenta - trzeba tak robić i nie próbować na siłę być od inżynierów Vaga/hondy/bmw/mb mądrzejszym.

co do ori schmierstoffe w MB to wiem że np tylny most to wyłącznie sintopoid z fuchsa.
                                Czy jednak złote baniaczki idą z PL by napełnić niemieckie silniki mb nie wiem, jeśli tak to się cieszę że tak jest bo świadczy to o nas bardzo pozytywnie.

Ja ostatnio usłyszałem że XTL będzie robiony u nas w Gliwicach, czyli przełomowa technologia wkracza do naszego kraju

Pidziek czy klientom którzy przyjeżdzają do Ciebie drogim autem proponujesz olej inny niż zgodny ze specyfikacją producenta ? Nie boisz się? Ja bym nie miał odwagi klientowi zaproponować oleju bez normy bo sam bym takiego do swojego silnika nie zalał. Po to są aprobaty by się do nich stosować.
                                Nie jest chyba wielkim problemem dla producenta porządnego oleju uzyskać aprobatę do konkretnych samochodów jeśli ich produkt spełnia wymogi producenta autka. Chyba warto się tego trzymać. Do swojego klekota zaleję x-lite ))

Komentarz

• parasite
                                  L&K
                                  • 2011
                                  • 1368

to jako ciekawostka --- > skład Liqui Moly Synthoil Energy 0W/40

http://www.worldpac.com/tagged/Synthoil0W-40LM2050.pdf POLYOLEFIN PETROLEUM OIL ≤ 75.0 % + PROPRIETARY MINERAL OIL ≤ 10 % + ZINC ALKYLDITHIOPHOSPHATE ≤ 2 % podobnie LM Synthoil 5W/40 http://www.worldpac.com/tagged/LMSyn...33-1633915.pdf
                                  Czytasz chyba w moich myślach :P Po waszych rozmowach zastanawiam się czy warto spróbować tego LM Synthoil Energy 0W40 na zime i wiosnę czy zostać już przy LM Synthoil 5W40 do AGRa?

BTW
                                  Dlaczego na oficjalnej stronie nie ma nic na temat LM Synthoil Energy 0W40?
                                  AGR 112KM, 232Nm
                                  Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• soszek81
                                    L&K
                                    • 2010
                                    • 1245

Zawrót głowy z tymi olejami.

Wrażenia po zalaniu Amsoila 5w40 European Car Formula.

Przejechane ok 900km.
                                    Raz.
                                    Poranne rozruchy - mało było okazji odpalać przy 0st, do tego wcześniej jakoś nie przysłuchiwałem się przy odpalaniach innym olejom. Tu mam wrażenie że silnik od razu chodzi jak powinien, nie wydaje "nadprogramowych" dźwięków przez pierwsze sekundy po odpaleniu. Ale ja mam drewniane uszy

Dwa.
                                    Olej zaraz po zalaniu nie wydał mi się czymś nadzwyczajnym.
                                    Jednak po jakichś 200km mam wrażenie że "ułożył" się w silniku. Silnik pracuje ciszej i tak jakoś "łagodniej" jak na klekota w porównaniu do poprzednio zalanych olei.

Trzy.
                                    Turbo.
                                    Tu zdurniałem kompletnie.
                                    Przez ponad 70k km turbo było dla mnie wyraźnie słyszalne. Nie bez przesady, ale był taki "wizg" który znam też z większych jednostek z turbo (konkretnie 2.9CDI w Sprinterach). Teraz ten dźwięk gdzieś się podział :shock:
                                    Nie wiem czy mam jakieś omamy, jednak przez 350 km traski w sobotę, próbowałem wielokrotnie i zawsze to samo - nie słychać samej turbiny.

Trzy prim.
                                    Raz że turbo ucichło, to dwa - mam wrażenie że turbina nie ma opóźnienia.
                                    Tzn, gdy obroty są powyżej 2k i wciskam gaz to turbo już daje co trzeba.
                                    Wcześniej, gdy dałem w palnik, to była taka chwilka nim z turbo poszło w silnik, teraz odnoszę wrażenie że turbo nie rozpędza się PO wciśnięciu gazu, tylko Z.
                                    Też to sprawdzałem wielokrotnie i za każdym razem tak samo. 3 i 4 bieg to już strach cisnąć

Cztery.
                                    Temperatura.
                                    Na Fuchsie silnik już się nie dogrzewał, szybko tracił temperaturę (po ok 9-10k przebiegu).
                                    Teraz w 90% wróciło do normy. Silnik szybko łapie te 85st i nawet przy PSJ nie ma problemu z utrzymaniem tego. Przy normalnej jeździe spokojnie jest te 90.
                                    Dojazd PSJtem do świateł, czy z górki, to temp potrafi spaść poniżej 80, jednak na płaskim, czy zaraz po ruszeniu, wraca na 85-90.
                                    Obserwacje wskaźnika temp (tylko).
                                    Zapewne jednak termostat się kończy, ale jest dużo lepiej.

Suma-sumarum.
                                    W piątek jechałem z familią (ja, dziecko i moi rodzice + pełny bagażnik) przez jakieś 120km.
                                    Po 50km ojciec* do mnie - elegancko chodzi ci ten silniczek

* ojciec - mechanik maszyn wszelakich, obyty z dieslami od zawsze (cała rzesza ciągników rolniczych, dostawczaków - Sprintery głównie, ciężarówki - Jelcze, Many, Scanie, Dafy i VW Passat z silnikiem AVB siostry -- w zasadzie to czym on już nie jeździł i nie naprawiał).
                                    Więc uważam że jest dobrze.

Powyższy tekst jest prywatną opinią użytkownika, jego osobistym wrażeniem, nie jest poparty specjalistycznymi testami, nie został zasponsorowany oraz nie zawiera lokowania produktu :diabelski_usmiech
                                    Kolejne relacje w drodze 8)
                                    Była O1 kombi ALH++ 150/340
                                    Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• Seed
                                      Elegance
                                      • 2010
                                      • 875
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez soszek81
                                      Zawrót głowy z tymi olejami.

Wrażenia po zalaniu Amsoila 5w40 European Car Formula.

Przejechane ok 900km.
                                      Raz.
                                      Poranne rozruchy - mało było okazji odpalać przy 0st, do tego wcześniej jakoś nie przysłuchiwałem się przy odpalaniach innym olejom. Tu mam wrażenie że silnik od razu chodzi jak powinien, nie wydaje "nadprogramowych" dźwięków przez pierwsze sekundy po odpaleniu. Ale ja mam drewniane uszy

Dwa.
                                      Olej zaraz po zalaniu nie wydał mi się czymś nadzwyczajnym.
                                      Jednak po jakichś 200km mam wrażenie że "ułożył" się w silniku. Silnik pracuje ciszej i tak jakoś "łagodniej" jak na klekota w porównaniu do poprzednio zalanych olei.

Trzy.
                                      Turbo.
                                      Tu zdurniałem kompletnie.
                                      Przez ponad 70k km turbo było dla mnie wyraźnie słyszalne. Nie bez przesady, ale był taki "wizg" który znam też z większych jednostek z turbo (konkretnie 2.9CDI w Sprinterach). Teraz ten dźwięk gdzieś się podział :shock:
                                      Nie wiem czy mam jakieś omamy, jednak przez 350 km traski w sobotę, próbowałem wielokrotnie i zawsze to samo - nie słychać samej turbiny.
                                      A to nie są przypadkiem objawy zalania nowego oleju - sugestywne odczucia?

Cztery.
                                      Temperatura.
                                      Na Fuchsie silnik już się nie dogrzewał, szybko tracił temperaturę (po ok 9-10k przebiegu).
                                      Teraz w 90% wróciło do normy. Silnik szybko łapie te 85st i nawet przy PSJ nie ma problemu z utrzymaniem tego. Przy normalnej jeździe spokojnie jest te 90.
                                      Dojazd PSJtem do świateł, czy z górki, to temp potrafi spaść poniżej 80, jednak na płaskim, czy zaraz po ruszeniu, wraca na 85-90.
                                      Jesli silnik lapie szybko temperature - swiadczy to o kiepskim smarowaniu i duzym tarciu metalu o metal.
                                      KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• konkon
                                        Rider
                                        • 2008
                                        • 667
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez Seed
                                        Jesli silnik lapie szybko temperature - swiadczy to o kiepskim smarowaniu i duzym tarciu metalu o metal
                                        Nie żartuj. Tak się składa że już na Motulu stwierdzono szybsze grzanie motorowni i trzymanie niższych temp. przy pałowaniu. Nowoczesne oleje mają jak najszybciej osiągać optymalną temp. i ją utrzymać. Nierzadko chłodnica oleju wymienia ciepło z płynem chłodniczym stąd wpływ oleju na temp. płynu.
                                        Konrad
                                        OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
                                        PerfectServiceBy DGW
                                        WhitePride :smokedevil

Komentarz

• Pidziek
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 1845

Pidziek, kolega od nowości zalewa olej niezgodny z normą?
                                          Spoko, niech zalewa. Dla mnie sprawa jest oczywista, jest norma producenta - trzeba tak robić i nie próbować na siłę być od inżynierów Vaga/hondy/bmw/mb mądrzejszym.
                                          To luźne dywagacje nikt nikogo nie namawia do zalewania oleju niezgodnego z normami.
                                          Ale nie uważasz że warto się zastanowić tez nad funkcją, znaczeniem niektórych norm ?
                                          Uważam że trzeba byc otwartym na wszelkie spekulacje a forum jest tutaj fajną platformą aby na ten temat podyskutować.

Pidziek czy klientom którzy przyjeżdzają do Ciebie drogim autem proponujesz olej inny niż zgodny ze specyfikacją producenta ?
                                          A to różnie bywa bo jak auto jest kompletnie przerobione to normy idą w kąt a normalnie nie staram się nigdy nikomu czegoś narzucić, sam stosuje te normy ale i w serwisach bywają kompletne anomalie nawet na gwarancji i nikt nawet klienta nie pyta czy ma zalać olej 0W20 czy 10W60 a później silniki po 100-200 000km zaczynaja pić olej a kleinci szukają powodów w konstrukcji ... :-)
                                          Sa pewne wymogi konstrukcyjne których starm sie nadzwyczaj przestrzegać,np. do Forda nie polecę za żadne skarby świata oleju o wiekszym indeksie niż SAE 40 :-)

Tak to działa :-)
                                          soszek: Amsoil juz dawno wyznaczył inna jakość i jest skierowany jakby to powiedzieć na segment użytkowników szukających bezpardonowej jakosci.
                                          Najlesza baza syntetyczna z najbardziej wyszukanymi dodatkami :-)

Odpowedz mi jeszcze czy wlałeś do ropy ten dodatek ?

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 6626
                                            • Volkswagen
                                            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Najlesza baza syntetyczna
                                            czyli jaka wg. karty - PAO - ile % ? bo tyle piszesz o tej bazie ale ani konkretnej karty ani szczegółów nie widać.

Komentarz

• ruszok
                                              Drive
                                              • 2011
                                              • 65

Olej 5W-40 dobrze działa? Nie może być :diabelski_usmiech
                                              Sam jestem ciekaw tych danych bo być może na następną wymianę zdecyduję się na tego AMSa.

Komentarz

• Seed
                                                Elegance
                                                • 2010
                                                • 875
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Najlesza baza syntetyczna
                                                czyli jaka wg. karty - PAO - ile % ? bo tyle piszesz o tej bazie ale ani konkretnej karty ani szczegółów nie widać.
                                                teraz jest najlepsza bo akurat Pizdzkowi Ams zalega w magazynie - jak zejdzie najlepsza baze moze znowu bedzia miał Fuchs 8)
                                                KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 6626
                                                  • Volkswagen
                                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Dla Fuchsa XTL jak i 0W/30 też mam karty.

Komentarz

• czyzyk64
                                                    Elegance
                                                    • 2008
                                                    • 866

PAOLO ESCO, a daj karty dla Fuchsa.

Komentarz

Pracuję...