Jaki olej do TDI - archiwum

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • daneczek76
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 3642
    • Toyota

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
    kosekwencje? .... Jeśli silnik jest w dobrym stanie to sama zmiana lepkości oleju nic z nim nie zrobi. To mit że silnik może się rozszczelnić! Olej nie uszczelnia - olej smaruje! Jeśli jakaś uszczelka ma puścić to i tak puści!
    tak już widzę te gadanie mechaników że wypłucze nagra i rozszczelni.
    [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• ZYBI68
      Rider
      S_OCP Member
      • 2006
      • 697
      • Octavia II (1Z3)
      • BKD 2.0 TDI 140 KM

PAOLO ESCO, Miałem Quazar ale z powodów słabej dostępności zalałem LM 4100 i mogę powiedzieć z czystym sumieniem poza ceną różnicy nie widać, nie wiem jak zimą z LM ale Quazar sprawował się wyśmienicie a mianowicie bardzo łatwe odpalanie bardzo krótka słyszalność szklanek co do LM to jakby w cieplejsze dni bardziej wygłuszał silnik czyli zimą może dłużej dochodzić do szklanek przez co silnik może być głośniejszy chyba dobrze to rozumuje. Nie wiem jak ma się do tych oliw zwykły Fuchs ale chyba nie będę ryzykował i poczekam na 5 W 40 XTL. A tak nawiasem to który co do parametrów do 2.0 TDI bez DPF oczywiście bez Quazar ale to tylko przez słabą dostępność.
      Jeśli nie chcecie zrezygnować z radości picia kawy, ale chcecie dbać o zdrowie, rozwiązanie znajdziecie tutaj. www.zbyszek.ganodermakawa.pl

Komentarz

• przemek88
        Rider
        • 2009
        • 613

czy mogę swojego AGR-a zalać Diesel Synthoil 5W-40 Liqui Moly. Skoro nie ma normy 505.01?

Moja Octavia 1.9 TDI AGR

Komentarz

• Nexus6
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 4847
          • Volkswagen

przemek88, do AGR wystarczy Ci 505.00
          With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• ZYBI68
            Rider
            S_OCP Member
            • 2006
            • 697
            • Octavia II (1Z3)
            • BKD 2.0 TDI 140 KM

przemek88, Możesz, ma też aprobatę 505.00, 502.00. Wyższy zawsze można wlać, gorzej odwrotnie :wink:
            Jeśli nie chcecie zrezygnować z radości picia kawy, ale chcecie dbać o zdrowie, rozwiązanie znajdziecie tutaj. www.zbyszek.ganodermakawa.pl

Komentarz

• Pidziek
              RS
              • 2011
              • 1845

Zamieszczone przez ZYBI68
              Fuchs ale chyba nie będę ryzykował i poczekam na 5 W 40 XT
              Nie bedzie na razie 5W-40 XTL jest olej niczemu nie ustepujący jakościa do aut bez DPF (XTL jest bardziej pod DPF).
              Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
              http://www.zmienolej.pl/
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• Artiks
                Ambiente
                • 2007
                • 143

Zamieszczone przez przemek88
                zy mogę swojego AGR-a zalać Diesel Synthoil 5W-40 Liqui Moly. Skoro nie ma normy 505.01?
                A mnie męczy, czy można go zalać do PD-ka, bo jakby nie było na papierze lepiej wypada niż TT4100 :roll: Póki co komplet Knechta kupiony, TT4100 też , teraz tylko znaleźć wolną chwilę i będę miał porównanie z Motulem Specific :twisted: Płukać czy nie płukać ? Motul Engine Clean wala się po garażu :|

Komentarz

• konkon
                  Rider
                  • 2008
                  • 667
                  • Octavia I (1U2)
                  • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez Artiks
                  Płukać czy nie płukać ? Motul Engine Clean wala się po garażu
                  Jeśli to Ci pomoże- lej
                  Konrad
                  OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
                  PerfectServiceBy DGW
                  WhitePride :smokedevil

Komentarz

• oktawer
                    Classic
                    • 2011
                    • 31

Zamieszczone przez szmoła
                    LM śni mi się po nocach
                    bez przesady LM to też nie super cudo - choć porządny olej. Już pisałem nie raz że cena pewnych produktów LM jest zawyżona w stosunku do iinych marek które posiadają odpowiedniki produktów LM... masz @ ---- > :wink:
                    Nie znalazłem tańszych olejów w tej klasie - chyba, że masz na myśli Meguina niedostępnego specjalnie w PL. Oczywiście nie u oficjalnego dystrybutora tylko u jakiegoś niezależnego importera.

LM TopTec 4100 kosztuje
                    aż 139 zł za 5 litrów.

Synthoil kosztuje 185

Co masz w lepszej cenie w tej klasie?

Ciekaw jestem co tam propagujesz po cichu )[

Komentarz

• szmoła
                      Classic
                      • 2011
                      • 39
                      • Seat
                      • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

No właśnie: co lepszego w tej klasie...?? Uważam, że nic !! Valvoline na którym śmigam - ostatnio płaciłem 162 PLN za 5L więc czy to mało, dużo... - nie wiem, nie ważne...!! Jeśli komuś zależy na b.dobrym oleju to uważam, że to nie problem wydać te ok. 150 PLN. bo jak widać oleje godne naszych aut :lol: to wydatek 130-200 ziko.

A co dobrego do 1,9 TDi ASV+ 240kkm....... ??

Płukankę już mam.... :lol:

Komentarz

• PAOLO ESCO
                        RS
                        • 2009
                        • 6626
                        • Volkswagen
                        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez szmoła
                        A co dobrego do 1,9 TDi ASV+ 240kkm....... ??
                        jak silnik w dobrej kondycji to nie znajdziesz chyba nic lepszego http://www.oliwiarka.pl/wszystkie-pr...-5w-40-5l.html jedynie Amsoil 5W/40 , MOTUL 8100 X-max 5W40 albo coś z Fuchsa http://sklep-oleje.pl/Oleje_syntetyc...--default.html , Valvoline jest Ok ...choć mi osobiście nie podpasowało ... ew coś z Totala ( w sumie produkty Elf przecież pochodzą z Totala) z Lotosa to jedynie Lotos Trafic Pro 505.01 5W/40 ... jescze kilka innch marek i produktów by się znalazło - ASV nie jest pod względem dziwnych norm VW wymagające - 505.00 spełnia ponad 90% olejów ... jak nie więcej.
                        PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• Pidziek
                          RS
                          • 2011
                          • 1845

Najlepsze oleje pełno estrowe to wydatek nawet 240zł/5L ale to oleje które są zalewane do bezkompromisowych zastosowan.

Zgadza sie cena jest adekwatna do jakości a że niekiedy na allegro coś można kupić w cenie dziwnej bo bywa podejrzane....

Komentarz

• konkon
                            Rider
                            • 2008
                            • 667
                            • Octavia I (1U2)
                            • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

z Lotosa to jedynie Lotos Trafic Pro 505.01 5W/40
                            A co z Syntetic / Traffic ? Parametry niczego sobie ale wiadomo papier przyjmie wszystko.. ciekawe jak w praktyce w porównaniu z Fuchsem, LM, Motulem.. Kuzyn zalał Syntetica do Corsy 1.0, ciężko jednak o objektywizm po przejściu z półsyntetyka ale silniczek na postoju ledwo słyszalny. Za niecałe 120 zł / 5L myślę, że rozsądna propozycja.
                            Konrad
                            OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
                            PerfectServiceBy DGW
                            WhitePride :smokedevil

Komentarz

• PAOLO ESCO
                              RS
                              • 2009
                              • 6626
                              • Volkswagen
                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Konkon ciekawe... Lotos Trafic Pro ma na papierze chyba najlepsze parametry ( prócz Quazara) a i cena jest bardzo atrakcyjna.
                              ZYBI68 chwali Quazara choć podobno z dostępnością jest słabiej...
                              Faktycznie z chęcią bym porównał te oleje z innymi ale tak przeskakiwać z jednej marki na drugą co chwilę mi się nie uśmiecha. Na zimę zaleję ojcu Fuchsa XTL ...zobaczymy jak jego tdi będzie chodziło a u mnie chyba jakiś LM wyladuje jak zwykle.

Komentarz

• BADYL
                                RS
                                • 2011
                                • 2396
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Z góry przepraszam nie czytałem całego wątku niemniej jednak mam pytanie....czy ktoś używał tego http://www.lotos.pl/konsumencki/prod...hermal_control oleju? Jakieś wasze opinie na jego temat?

pozdrawiam co złego to nie ja :helm
                                nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• Pidziek
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 1845

Co do Lotosa przedstawionego dobra relacja ceny do jakości.

Komentarz

• Seed
                                    Elegance
                                    • 2010
                                    • 875
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Motul - chyba po aferze z podróbkami - wprowadza nowe etykiety:
                                    KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 6626
                                      • Volkswagen
                                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Seed - muszę powiedzieć , że bardzo fajnie zrobili te nowe etykiety. Są czytelne i dobrze informują o specyfikacji danego oleju. Chyba zamknięcie butelek też zmienili...? Ciekawe czy pod korkiem jest zaklejony "sreberkiem" wlew do butelki?
                                      Duży + dla Motula to teraz kupując nowy olej będziemy mieli jasność czy olej jest świeży.

Komentarz

• Seed
                                        Elegance
                                        • 2010
                                        • 875
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

No więc wlasnie nie jestm pewien co do korka. Butelka wyglada na tą samą.
                                        Ale co mnie uderzylo - stweirdzili chybe, ze ludzie sa juz na tyle wyedukowani - ze wyszczegolnic nalezy normy, a nie lepkosc oleju.
                                        KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• Pidziek
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 1845

Chyba zamknięcie butelek też zmienili...?
                                          Wiem że 2 lata temu testowałem kilka zamknięć butelek i baniaczków i w przykładowym Motulu Synergie 10W-40 udało mi się zdjąć mocnym pociągnięciem do góry całą plombe

Zamieszczone przez Seed
                                          A czy to afera...byłbym ostrożny może faktycznie było rozróżnienie na oleje dedykowane na blok wschodni i kraje zaliczane własnie do tego regionu z Polską włącznie co jest normalnym procederem w przypadku wielu produktów.
                                          nie wykluczone że tak nie było a teraz ujednolicą wszystko i nikt nie bedzie wiedział co jest co i gdzie dedykowane .
                                          To taka koncepcja i nie wiem czy nie ma w tym jakiejś logiki.
                                          I nie wiem czy sam dystrybutor wogóle cos w tym temacie bedzie wiedział.
                                          Bo jesli nie ma rozrgraniczenia na docelowy rynek to nie ma tematu.

Brakuje mi jeszcze na butelce informacji gdzie szukać numeru partii i daty, warto to sprawdzić.

Inna sprawa że nikt nie da gwarancji czy olej nie był lezakowany w temp. np. 0st.C przez 2-3 lata lub dłużej , lub nastawiony na działanie mocnych promieni słonecznych.

Ale generalnie uwazam ten krok za jak najbardziej dobry , taka zmiana na pewno zweryfikuje jakieś dziwne "rozlewnie" :-)

Pozdrawiam

Komentarz

• elemenateur
                                            Elegance
                                            • 2007
                                            • 803

Zamieszczone przez Pidziek
                                            Seed napisał/a:

A czy to afera...byłbym ostrożny może faktycznie było rozróżnienie na oleje dedykowane na blok wschodni i kraje zaliczane własnie do tego regionu z Polską włącznie co jest normalnym procederem w przypadku wielu produktów.
                                            nie wykluczone że tak nie było a teraz ujednolicą wszystko i nikt nie bedzie wiedział co jest co i gdzie dedykowane .
                                            I nie wiem czy sam dystrybutor wogóle cos w tym temacie bedzie wiedział.
                                            Bo jesli nie ma rozrgraniczenia na docelowy rynek to nie ma tematu.

Brakuje mi jeszcze na butelce informacji gdzie szukać numeru partii i daty, warto to sprawdzić.

Inna sprawa że nikt nie da gwarancji czy olej nie był lezakowany w temp. np. 0st.C przez 2-3 lata lub dłużej , lub nastawiony na działanie mocnych promieni słonecznych.

Ale generalnie uwazam ten krok za jak najbardziej dobry , taka zmiana na pewno zweryfikuje jakieś dziwne "rozlewnie" :-)

Pozdrawiam

rozgraniczenie to może nie do końca, zauważyć jednak można że oleje na rynek niemiecki, który jest bodajże największym rynkiem motula mają etykiety tylko w języku niemieckim. Patrz produkt eco-nergy, x-cess. Na pozostałe rynki idzie produkt z etykietą w wielu językach. Na allegro można odnaleźć informacje o tym że produkt na rynek niemiecki czy francuski ma wyższe parametry od tych które idą na rynek europy wschodniej, w szczególności aktualny target motula czyli rynki polski grecji i turcji... co jest dla mnie :diabelski_usmiech

co masz na myśli ? super w nowych etykietach jest klarowność gdzie i kiedy można stosować konkretny produkt, bez owijania w bawełnę.

na każdym opakowaniu motula masz zakodowany numer szarży, po nim w razie problemów chociażby z podróbkami dojdziesz do ABSOLUTNIE wszystkiego.

Inna sprawa że nikt nie da gwarancji czy olej nie był lezakowany w temp. np. 0st.C przez 2-3 lata lub dłużej , lub nastawiony na działanie mocnych promieni słonecznych
                                            masz datę produkcji, kupujesz świeży olej - to da Ci gwarancję. Wiadomo że pewności nigdy nie ma, tak samo jak czy jogurt który spożywasz na śniadanie to nie jogurt do którego ktoś coś dodał w fazie produkcji

Komentarz

• Pidziek
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 1845

Zamieszczone przez elemenateur
                                              Na allegro można odnaleźć informacje o tym że produkt na rynek niemiecki czy francuski ma wyższe parametry od tych które idą na rynek europy wschodniej, w szczególności aktualny target motula czyli rynki polski grecji i turcji... co jest dla mnie :diabelski_usmiech
                                              Dla mnie też jest to trochę mało prawdopodobne ale taki element tez zakładałem.
                                              Jesli jedna linia dla Polski Ukrainy czy Niemiec i Francji jest taka sama i nie różni się kompletnie niczym to nie ma tematu.

na każdym opakowaniu motula masz zakodowany numer szarży, po nim w razie problemów chociażby z podróbkami dojdziesz do ABSOLUTNIE wszystkiego.
                                              Tak zgadza się.
                                              Czy masz jaieś informacje na temat motuli które od jakiegoś czasu zalały Polskę i których etykiety i różnice w ich wydruku pojawiały się w necie ?
                                              Czy wiesz coś na ten temat z czystej ciekawości ?

Komentarz

• shok
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 2070
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Jesli jedna linia dla Polski Ukrainy czy Niemiec i Francji jest taka sama i nie różni się kompletnie niczym to nie ma tematu.
                                                z tym to różnie bywa. Ostatnio jak otwarłem krem na noc Nivea kupiony nie w Polsce stwierdzam ,że jest bardziej tłusty i gesty. Czy lepszy nie wiem ale na pewno inny!!!

Komentarz

• Pidziek
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 1845

Ostatnio jak otwarłem krem na noc Nivea kupiony nie w Polsce stwierdzam ,że jest bardziej tłusty i gesty. Czy lepszy nie wiem ale na pewno inny!!!
                                                  To samo z .... Mobilem.
                                                  Kolega kiedyś kupił butelkę 10W-40 i powiedział mi że olej jest nieco inny jakiś bardziej lepki i klejący :idea:

Znajomy lał do 2.0 Cariny E przed kilkoma laty M1 5W-50 i wszystko było OK.
                                                  Szwagier mu przywiózł pewnego dnia 2-3 lata temu tego samego Mobila z Francji który wypłukał mu silnik, silnik zaczął żłopac olej , zalano do niego Shell-a 10W-40 który pomógł ale bardzo niewiele ....

[ Dodano: Nie 05 Cze, 11 23:58 ]
                                                  Zamieszczone przez elemenateur
                                                  Na allegro można odnaleźć informacje o tym że produkt na rynek niemiecki czy francuski ma wyższe parametry od tych które idą na rynek europy wschodniej, w szczególności aktualny target motula czyli rynki polski grecji i turcji... co jest dla mnie :diabelski_usmiech
                                                  No pewnie obaj wiemy o jakie ogłoszenie chodziło.
                                                  Motul podjął jak widać krok wymiany etykiet na swoich olejach co uważam za słuszny krok i jak widać była to szybka reakcja na dziwne partie olejów które pojawiły się na zdjęciach na wielu serwisach olejowych.

Motul ma tylko blendownie w e Francji czy gdzieś jeszcze w europie ?

Komentarz

• elemenateur
                                                    Elegance
                                                    • 2007
                                                    • 803

Pidziek
                                                    Cytat:

Tak zgadza się.
                                                    Czy masz jaieś informacje na temat motuli które od jakiegoś czasu zalały Polskę i których etykiety i różnice w ich wydruku pojawiały się w necie ?
                                                    Czy wiesz coś na ten temat z czystej ciekawości ?

Wiem sporo ale to nie temat na forum dyskusyjne. Sprawa na pewno będzie rozwiązana. W każdym razie po szarży jak pisałem dojdziesz do wszystkiego.

Motul ma tylko blendownie w e Francji czy gdzieś jeszcze w europie ?
                                                    tak 1 miejsce w ojropie . Stąd niezmienna - najwyższa jakość. No chyba że ktoś porównuje do polskiego motula z allegro

Komentarz

Pracuję...