Viscosity at 40 °C : 52 mm 2/s
Viscosity at 100 °C : 10,1 mm2/s
Pidziek,
aby było porównywalnie (Long Time Plus) to powinniśmy wziąć ten
Synthoil Longtime Plus SAE 0W-30
wtedy
Viscosity at 40 °C : 52,6 mm 2/s
Viscosity at 100 °C : 9,6 mm2/s
zatem zrobią się z tego oleje dokładnie o tym samym V, jakby z jednej fabryki wyjechały
Zamieszczone przez PAOLO ESCO
czyli jednak można w temacie ciekawie pisać a nie "bić pianę"
biznes Paolo, biznes :wink:
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN
Zamieszczone przez xtremesystems
castrol egde 0w30 ma wyzsze v40 niz edge 5w30
to może być też konsekwencja samych kart katalogowych. Pidziek podał przykładowo dla F 0w30 V100=9,6 a ja mam w karcie przed oczami V100=9,7 dla tego samego oleju. Zapewne z czasem pojawiają się korekty i poprawki.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN
pocieszę Ciebie - nie tylko Twój...ostatnio już kilka osób jak z nimi pisałem narzekało na Mobila, zwłaszcza na prace silnika na tym oleju :? Kiedyś napisałem, że Mobil w Polsce osiadł na "laurach"...i że Castrol Edge wydaje się od niego lepszy i ma lepszą ofertę i chyba coś w tym jest...
PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Dzida ma zalany Mobil 3000 - "technologia syntetyczna"
Jeśli wiemy że Mobil 1 - plasowany wyżej niż ten 3k - jest oparty na Visom/HC to na czym bazuje tamten? To może być taki odpowiednik klasowy Magnateca.
kurcze a ja nie rozumiem jednego.
na xclean+ niby wyzsza lepkosc.wolniej sie nagrzewa , wieksze zuzycie paliwa. a po odpaleniu mniej klepal niz castrol
może jak się już przylepił to nie zechciał się odkleić do następnego odpalenia
pytanie jeszcze pozostaje w zagadnieniu od jakiej temperatury startował :?: Ja przez całe lato z LM4100 też tak miałem, iż cicho się odpalał a paliwo szło na przełamanie oporów
Padło zatem na FUCHS 5W30XTL ale w pewnym momencie wydobyłem też FUCHS Titan Supersyn Long Life Plus 0W30 gdzie producent deklarował bliskość produktu oraz silnikó VW. Zapodałem i silnik jak z innej bajki zupełnie. Jest większa dynamika, niższe spalanie no i system antypoślizgowy częściej się załącza. Zatem wynik eksperymentu z LM 4100TT uznaję za negatywny
Jaki przebieg silnika ? Mam obecnie zalanego TT4100 5W40 zero bez dolewek od wymiany do wymiany max co 10 tys. I też myślę nad przejściem na 5W30 Fuchsa :roll: Trochę straszą że przy tym przebiegu gdzie taki olej rzadki , do tego eksploatacja wypadnie na sezon wiosenno -letni :roll:
Dzida ma zalany Mobil 3000 - "technologia syntetyczna"
Jeśli wiemy że Mobil 1 - plasowany wyżej niż ten 3k - jest oparty na Visom/HC to na czym bazuje tamten?
Musisz zadzwonic do Trzebini :lol: :lol:
Innowa: to orientacyjny wykres, realia czesto inaczej pokazują .
Weź np. taki test Mobil 1 0W40 (nie ten "nasz" ale amerykański):
Więc teoretycznie Amsoil 0W20 ma taką samą lepkośc w 15st. jak Valvoline 10W60 ale w .. w 40st.C !
Inaczej zachowuje sie olej A5/B5 inaczej A3/B3 itp. ...
W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.
O ile taki 0W20 może dawać rady tak na szybko i teoretycznie do np. kilkunastu st. powyżej zera w oleju to powyżej jak silnik osiągnie temp. roboczą nie koniecznie zważając na luzy i dokładność pasowania silnika. działaniu sił mechanicznych, sposobie smarowania itp...
Wiem że z tego co kolega mi dziś powiedział wlasnie z Fuchs-a akurat jego znajomy zalał do benzyny tego super longlife plus 0W30 i nie to auto :-)
ze sie zdecydowałeś na Mobil to sie trochę dziwie ..
Nie decydowałem się Orbit, dostałem go z dobrodziejstwem inwentarza, kupując samochód. Muszę się z nim pomęczyć jeszcze 4 kkm , a później będę się decydował na coś. . . może na TT 4600, dobrze piszesz o tym oleju.
ano ze wskazanego opracowania naukowego
szybko czytałem ale to mi właśnie w oczy wpadło
Ale autor (co sam w tekście podkreśla) nie próbuje być ścisły w podawaniu wartości - to 10 to tak dla ustalenia uwagi/uproszczenia rachunków/określenia rzędu wielkości.
Jest to opracowanie zdecydowanie popularnonaukowe. Naukowe, a przynajmniej ścisłe, masz np. tutaj: http://www.tribologia.eu/ptt/try/tr06.htm
mam juz zrobione 3000km na LM 4600 z tego 2000 km z MoS2 ... absolutnie żadnych problemów , naprawdę polecam .... jedyna wada to to ze troszkę dłużnej się nagrzewa co moim zdaniem wynika z mniejszego tarcia lub mniejszych oporów w silniku ... DPF wypala się tak samo , ZA to ... kompletnie zero klepania ... , po przekręceniu kluczyka silnik odpala tak jak w lato , tak miękko , ....rok temu w zimę miałem GM-Dexos2 ... to na tym oleju w po uruchomieniu silnika miałem wrażenie jak bym odpalił JELCZA i tak przez 10 minut ...
1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
Obecnie śmigam na Liqui Moly a w lato AMSOIL
Dwusiarczek molibdenu - jeden z lepszych dodatków przeciwzużyciowych (AW). Występuje w pakietach dodatków niektórych olejów, a także jest dostępny na rynku jako osobny dolewany do oleju dodatek (w tym przypadku istnieje zawsze wątpliwość, na ile jednorodną mieszaninę otrzymujesz po wlaniu go do silnika i na ile i czy pozytywnie zmieniasz właściwości oleju, do którego został dodany).
Przykładowe badanie skuteczności: http://media.molyslip.pl/files/zuzycie_radom.pdf
A ja polecam szczerze LM Diesel Synthoil 5W-40 ( :!: ). Poprzedniej zimy klawiatura w takie poranki jak wczoraj (-10) mocno grała - auto odpoczywa pod chmurką. Przy Synthoilu odpala lekko ( :!: ), bez jakichś oporów ( :!: ), nie klepie w ogóle - mogłoby to sugerować, że jednak ten 5W-40 daje radę i smaruje dobrze podczas startu ( :!: ).
Robiłem dłuższą zimową trasę i osiągnąłem średnie spalanie 4,6 l/100 km a średnia prędkość to ponad 120 km/h [trasa Katowice-Essen]. Miasto średnio 5,6 l/100 km. Może dla kogoś to dużo... No, ale jednak nie musi auto dużo (wg mnie) palić na takim oleju ( :!: ).
Widać, że mój silnik jednak 5W-40 ( :!: ) lubi, a szczególnie dobrego syntetyka - Synthoila. I jestem 100% pewien, że ten olej pójdzie na kolejne wymiany.
mam juz zrobione 3000km na LM 4600 z tego 2000 km z MoS2 ... absolutnie żadnych problemów , naprawdę polecam .... jedyna wada to to ze troszkę dłużnej się nagrzewa co moim zdaniem wynika z mniejszego tarcia lub mniejszych oporów w silniku ... DPF wypala się tak samo , ZA to ... kompletnie zero klepania ... , po przekręceniu kluczyka silnik odpala tak jak w lato , tak miękko , ....rok temu w zimę miałem GM-Dexos2 ... to na tym oleju w po uruchomieniu silnika miałem wrażenie jak bym odpalił JELCZA i tak przez 10 minut ...
Ja po 5000 tys na TT 4600 - potwierdzam - silnik bdb sie zachowuje.
tt4600 spelnia norme twojego silnika ? czy wlales nienormatywny?
Komentarz