dzieki Panowie za wyjasnienie
Jaki olej do TDI - archiwum
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X
-
Zamieszczone przez bacherWitam
Od niedawna jestem posiadaczem Octavia 2 z silnikiem BJB, czyli na pompowtryskiwaczach. Z tego co przeczytalem najlepszy olej do tego silnika to: Motul 505.01. To jest jednak pelny syntetyk a ja niestety nie wiem czego uzywal poprzedni własciciel.
Czy nie ryzykuje ze cos moze sie rozszczelnić jesli uzywal polsyntetyka ?
Przebieg autka to ok 150 tys.
Pozdrawiam Pawel
szkoda tego silnika zalewać półsyntetykiem.
ps. przez dwie wymiany zalewałem autko motulem. później zacząłem stosować mobil i mam wrażenie, że silnik na mobilu pracuje lepiej (czyt. ciszej).Audi A4 1.8TFSI
Komentarz
-
-
Witam
stałem się posiadaczem octavii kombi 1,9 TDi 66 KW Rider. (czip w ASO na 110 km) przebieg udokumentowany na 130 tys. Muszę wyminić olej i patrzę na karteczkę na silniku i tam jest karteczka BP z nazwą 15 W-40. Czy to możliwe :?: Poprzedni właściciel mało znał się na olejach i oddawał do serwisu tylko. Czytam wnikliwie forum i chyba nikt takiego nie leje. (a czy to jest mineralny, czy co :shock: :?: ) co mam robić ?
Komentarz
-
-
:shock: nie no porażka.... SKUBI powiem tak ..auto bierze olej???? są wycieki??? jak nie to lej 5W/40 (marka wg uznania) jak by zaczeło coś brać przejdziesz na 10W/40 półsyntetyk ...ale myślę że nic sie nie będzie działo....szkoda zamulać taki silnik... :wink:
[ Dodano: Sro 30 Wrz, 09 21:57 ]
:evil: co za głupek leje przy takim przebiegu 15W/40....oczywiscie wymiana oleju z filtrem oleju...PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
hej auto kupiełm niedawno. Nie wiem czy bierze olej. Wycieków brak. Sprawdzałem przed zakupem w warsztacie na zadymianiu to wykresy wyszły wzorowe. Sam jestem w szoku co za kretyn wlał taki olej :evil: A czy teraz jest możliwość przejść tak od razu z 15W-40 na 5w-40 ? czy to nie za duży skok ?
Komentarz
-
-
a moze ktos z rozpedu wpisal '15' zamiast '5' ?
moze podjedz do tego serwisu i zerknij w fakture/historie tego samochodu ....kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Komentarz
-
-
:roll: nie no ja myślę , że jeśli nie ma silnik wycieków to przy przebiegu 130kkm lać 5W/40......lej syntetyk zobaczysz różnicę a na 10 W/ 40 zawsze możesz przejść....szkoda silnika jeszcze zbyt młody na byle breję 15W.... posumowując jestem za 5W/40 jesli masz taki przebieg i auto było serwisowane to naprawdę żal lac coś innego :twisted:......a i żaden skok z 15W na 5 W....te auto przy takim przebiegi i serwisowaniu MA JEZDZIĆ na 5W...koledzy nawet przy przebiegu powyżej 170kkm mają full syntetyk...a co do tego czy sie silnik roszczelni czy nie tą nie martw sie napewno nic sie nie stanie a 5W wyjdzie mu na zdrowie :PPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
nie masz co się bać..... lej 5W nie bedzie się nic działo...autko nareszcie odżyje...zrobisz jak uważasz ale naprawdę szkoda silnika....na inny olej niż syntetyk...no chyba że tez przebieg jest nie originalny...ja gdybym miał te auto i ten silnik zalał bym 5W/40 bez zastanowieniaPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBskubi napisał/a:
Czy to mogło uszkodzić w jakikolwiek sposób silnik ?
Nie uszkodzi.
[ Dodano: Czw 01 Paź, 09 13:41 ]
Zamieszczone przez skubiz początku lali 0w-40 potem 5w-30 a potemPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
W czwartek zalałem mojego szkodnika motulem specialem speniającym norme 505-01 i powiem tyle że specialnie róznicy nie odczułem może trochę ciszej chodzi na zimnym silniku, tyle moich spostrzezeń :-)superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBJeżeli chcesz to przejdź na ..... 505.01.PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
Komentarz