Jaki olej do TDI - archiwum

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • genesis
    Ambiente
    • 2010
    • 232

Zamieszczone przez Set
    Przejechałem już 1600km i przygotowuję się do zmiany oleju na motul
    No ja już czytałem jako ciekawostkę, że ktoś tak zmieniał, bo twierdził, że Skoda fabrycznie leje coś co zaszkodzi silnikowi
    DADRL wyłącz światła - włącz myślenie

Komentarz

• Rekin Chlebojad
      Rider
      • 2010
      • 474

Set, o DPF zawsze możesz spytać w serwisie, a olej Motul sobie odpuśc, drogi jak cholera, a nie charakteryzuje sie niczym nadzwyczajnym, lej Mobil 1, Shella, co wolisz wg gustu i własnego doswiadczenia/znajomych, syntetyki można mieszać, ale Motula na pierwszej lepszej stacji nie dostaniesz, bynajmniej w Warszawie takowego nie ma, jezdziłem na Oleju motul w Benzynie Honda Civic UFO 1.8, tylko jedna wymiane, to nie ma sensu generalnie.

Motul dobra marka (do sportowych aut)drogi, cieżko dostepny a przedewszystki PO CO? hmmm.... nie wiem. Ja tam jestem od zawsze zwolennikiem M1.
      I własnie ciekawi mnie to bo przy zamiawianiu auta tez mi powiedzieli, że wg komputera wymiana oleju, może to byc 12 tyś a może byc i 30 tyś wg ich uwag.
      [scroll:d077aef450]Moja Czesia 1.6 TDI CR DSG---SPRZEDANA------> Jest Lexus CT200h [/scroll:d077aef450]

Komentarz

• Set
        Ambiente
        • 2010
        • 113

Nie przesadzajcie z tą ceną oleju motula.
        Co do dostępności - w dzisiejszych czasach kupno przez internet i dostawa do domu nie jest problemem.

Może ktoś lubi chodzić po sklepach ale ja wolę zamawiać.
        Samochód też kupiłem przez internet nawet go nie widząc - odbiór niestety w salonie, nie chcieli podstawić pod drzwi domu

Komentarz

• Dzida
          RS
          • 2006
          • 2253

Zamieszczone przez Rekin Chlebojad
          Motul dobra marka (do sportowych aut)drogi, cieżko dostepny a przedewszystki PO CO? hmmm.... nie wiem. Ja tam jestem od zawsze zwolennikiem M1.
          Rekin Chlebojad, faktycznie tak jak piszesz było jeszcze kilka miesięcy temu.
          A teraz...........

Drogi?
          5-ka Motula 505.01 w internecie kosztuje mniej niż 5-ka Castrola 505.01 w Makro.....

Trudno dostępny?
          Jeżeli jesteś z W-wy, to na aukcji w linku który podałem powyżej, sprzedawca przywozi olej do domu, za jakąś symboliczną kwotę......

Ja również bardzo ostrożnie podchodzilem do tego oleju, ale w związku z znormalizowaniem się cen, oraz większej dostępności, zamierzam się mu lepiej przyjrzeć.

BTW polecam lekturę załączonego pliki. Informacje które są zawarte na początku osobiście traktuje z lekkim przymróżeniem oka, ale artykul dosyć ciekawy, a IMO, wiedzy nigdy dosyć.

Oł fak, jak wrzucić PDF na forum?

Komentarz

• Rekin Chlebojad
            Rider
            • 2010
            • 474

Motul olej bardzo dobry, ale na allegro to moge kupic Pasek klinowy do Auta, ale nie Olej
            Każdy ma swoje zdanie w tym temacie (nie ładnie gdybym je podważył i komus coś nazucał)
            w Babicach Starych po W-wa, koles skupuje butelki po M1 (1 Litr= 1 zł, 4L= 5 zł)
            A co tydzien w Niedziele jest na giełdzie na Żeraniu w Wwa, w necie napewno tez sie reklamuje
            A gwarantuje że, 80% samochodziaży nie dopatrzylo by sie (majac w reku butelke) podstepu.
            [scroll:d077aef450]Moja Czesia 1.6 TDI CR DSG---SPRZEDANA------> Jest Lexus CT200h [/scroll:d077aef450]

Komentarz

• PAOLO ESCO
              RS
              • 2009
              • 6626
              • Volkswagen
              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Panowie.
              Poczytajcie...bo WARTO :!:

...i niech każdy z tego wyciągnie własne wnioski :roll:
              PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• Set
                Ambiente
                • 2010
                • 113

Zamieszczone przez Rekin Chlebojad
                Motul olej bardzo dobry, ale na allegro to moge kupic Pasek klinowy do Auta, ale nie Olej
                Sklepy też wysyłają towar - olej nie musi być z allegro - to tak gwoli informacji - bo widzę, że dla niektórych zakupy w internecie są równoznaczne z allegro. To nawet śmieszne jest :diabelski_usmiech

Komentarz

• Dzida
                  RS
                  • 2006
                  • 2253

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                  Panowie.
                  Poczytajcie...bo WARTO :!:

...i niech każdy z tego wyciągnie własne wnioski :roll:
                  Dzięki, o to chodziło.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                    RS
                    • 2009
                    • 6626
                    • Volkswagen
                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

OLEJE MOTUL...macie sprzedawców sprawdzonych na OCP ...a szukacie...

Komentarz

• Octa-vian
                      Ambiente
                      • 2010
                      • 122

Ceny na jednym z forów motoryzacyjnych...kupiło setki osób i polecają...

Motul 4100 Power 15W50 - 100zł/5L
                      Motul 6100 Synergie+ 10W40 - 100zł/5L
                      Motul 8100 X-cess 5W40 - 145zł/5L
                      Motul Specific 505.01 5W40 syntetyk 148zł/5L
                      Motul Specific 504.00/507.00 5W30 - 195zł/5L
                      Motul seria 300V - 120zł/2L (0W20/5W30/5W40/10W40/15W50/20W60)
                      Motul 300V Competition 15W50 - 200zł/4L

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

jest w ogóle jakiś 505.01 XW50 bo nie mogę nic znaleźć :roll:
                        saport techniczny baj DGW
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm
                        no i nie ma :-)

Komentarz

• PAOLO ESCO
                          RS
                          • 2009
                          • 6626
                          • Volkswagen
                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

z olejami 5W/50 ze specyfikacją 505.01 wogóle jest cieżka sprawa...osobiście jeszcze takiego nie wypatrzyłem...(ale jeśli ktoś spotkał się z takim olejem o takiej specyfikacji to proszę napisać) przeważnie producenci stosują jak wiadomo 5W/40 z normą 505.01 lub 5W/30 z normą 506.01 ale spotykamy też 0W/30 0W/40 z normami 505.01 lub 506.01...
                          Z zasady do pompowtrysków należy lać olej specyfikowany (505.01 506.01). Różni się on tym, że ma dodany azotek litu i dwusiarczek molibdenu (co służy m.in. smarowaniu pompowtrysków).
                          Wiele olejów na rynku zawiera te same dodatki i np. edycja 505.01 Motula różni się od edycji do pozostałych silników praktycznie napisem. Podobnie w wielu innych wysokiej klasy olejach o specyfikacji do diesli dodatki takie trafiają profilaktycznie.

Jednak jeżeli olej jest specyfikowany jako 505.01 to mamy gwarancję, że ma odpowiedni skład. Jeżeli nie - to zgadujemy że może ma.

,,Masters leje do swojego PD-ka mobila 5/50 i cytuje mam czysto w silniku że po zdjeciu pokrywy moge kanapki kłaść tylko mobil , i przejechał chyba 180tkm i nic się niw wysrało"... :roll:

kilka nazw produktów doskonałych firm produkujących oleje 5W/50 ....ale nie widzę w nich specyfikacji do PD-ków :?

Mobil 1 5W-50 Rally Formula
                          VALVOLINE VR1 5W-50
                          Gulf Racing 5W-50
                          Agip EUROSPORTS 5W-50
                          ELF EXCELLIUM 5W50

Komentarz

• szkoda
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 22543

kilka nazw produktów doskonałych firm produkujących oleje 5W/50 ....ale nie widzę w nich specyfikacji do PD-ków

Mobil 1 5W-50 Rally Formula
                            otóż to, myślę właśnie nad tym mobilem ale chyba brakuje mi odwagi :lol:
                            chociaż, wiem, że koledzy uzywali takiego.... ale chyba do VP :?
                            była BKD+DSG '05 120kkm
                            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• wicher12
                              Ambiente
                              • 2008
                              • 193

CASTROL EDGE TURBO DIESEL 5W-40 jest to olej do pompowtryskiwaczy tu

Komentarz

• jama89
                                L&K
                                • 2008
                                • 1214

przeczytalem chyba z 20 stron i nie wiem co zrobić. obecnie mam castrol edge 5w/40 505.01 oleju nie bierze wogóle, chciałem coś zmienić i nie wiem czy zostać przy castrolu czy zmienić go na: LIQUI MOLY TOP TEC 4100 lub Motul Specific 505.01 5W40.
                                Jaka jest różnica między nimi? Bo coś tu wyczytałem że motul traci swoje wlaściwości po 12 000 km? Oliwe zmieniam co 15kkm
                                Octavia 1.9 TDI ASZ

.

Komentarz

• szkoda
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 22543

Zamieszczone przez wicher12
                                  CASTROL EDGE TURBO DIESEL 5W-40 jest to olej do pompowtryskiwaczy tu
                                  ale to apropopo mojego pytania?

[ Dodano: Pon 12 Kwi, 10 20:54 ]
                                  Zamieszczone przez jama89
                                  przeczytalem chyba z 20 stron i nie wiem co zrobić. obecnie mam castrol edge 5w/40 505.01 oleju nie bierze wogóle, chciałem coś zmienić i nie wiem czy zostać przy castrolu czy zmienić go na: LIQUI MOLY TOP TEC 4100 lub Motul Specific 505.01 5W40.
                                  Jaka jest różnica między nimi? Bo coś tu wyczytałem że motul traci swoje wlaściwości po 12 000 km? Oliwe zmieniam co 15kkm
                                  jeździsz na castrolu i wszystko gra, to daj sobie spokój ze zmianami, one nic sensownego nie wniosą, tym bardziej, że masz zamiar zmienić to samo na to samo :idea:
                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Dzida
                                    RS
                                    • 2006
                                    • 2253

przeczytalem chyba z 20 stron i nie wiem co zrobić.
                                    To dobrze, znaczy nie rób nic. :wink:
                                    obecnie mam castrol edge 5w/40 505.01 oleju nie bierze wogóle
                                    No to o co cho....chcesz coś popsuć?

Komentarz

• jama89
                                      L&K
                                      • 2008
                                      • 1214

ale tak kilka stron wcześniej jest napisane że castrol to syf :shock:
                                      Octavia 1.9 TDI ASZ

.

Komentarz

• szkoda
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 22543

ale tak kilka stron wcześniej jest napisane że castrol to syf :shock:
                                        a jeszcze wcześniej, że motul to syf, jak dobrze poszukasz to okaże się, że mobil to syf i wszystkie inne możliwe marki to również syf
                                        daj sobie spokój, te zmiany olejów mają głównie działanie psychologiczne i poprawiają samopoczucie kierującego a nie silnika, ewentualnie są wynikiem nerwicy natręctw
                                        była BKD+DSG '05 120kkm
                                        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Dzida
                                          RS
                                          • 2006
                                          • 2253

ale tak kilka stron wcześniej jest napisane że castrol to syf
                                          taaa, gdzie?

[ Dodano: Pon 12 Kwi, 10 21:29 ]
                                          Zamieszczone przez szkoda
                                          a jeszcze wcześniej, że motul to syf, jak dobrze poszukasz to okaże się, że mobil to syf i wszystkie inne możliwe marki to również syf
                                          daj sobie spokój, te zmiany olejów mają głównie działanie psychologiczne i poprawiają samopoczucie kierującego a nie silnika, ewentualnie są wynikiem nerwicy natręctw
                                          Właśnie, a wogóle to wszystko jest syf, a szef castrola powiedział że wymiana oleju to dymanie kierowców i drenowanie ich kieszeni. Więc co za róznica na jakim syfie jeździsz.

:lol: :lol: :lol:

Komentarz

• jama89
                                            L&K
                                            • 2008
                                            • 1214

Zamieszczone przez Dzida
                                            taaa, gdzie?
                                            "Silnikowy Castrol na Polskę jest robiony z polskiej bazy i importowanego pakietu dodatków. Tak jest na całym świecie - Castrol nie ma swoich własnych fabryk. Nie wiem czy to, czy też stosowane dodatki powodują, że po Magnatec'u silnik pokrywa się wewnątrz takim brązowo-kleistym syfem. Ostatnio widziałem środek 1,9 TDI zarośnięty takim syfem, a znajomy robił Focusa 1,6 16V w którym ten syf zakleił pierścienie. Głośno było o tym na wielu forach internetowych i wiem, że Toyota ostatnio miała problemy z jakością Castrola LL - parę silników było wymienionych przez olej - to jest nieoficjalna wiadomość ale z pewnego źródła - od kierownika serwisu mechanicznego jednego z salonów Toyoty. Z moich dośwadczeń, ale z RS 0W40, zauważyłem, że w nowym silniku (3 kkm) w Meganie 1,6 16V szybko po wymianie robił się czarny a na ściankach pozostwał lakowaty brud. Wlany w to miejsce później Mobil 1 0W40 do wymiany (15 kkm) był koloru ciemnej herbaty a silnik po nim czysty w środku. Potwierdzają to też opinie ludzi naprawiających BMW - polecają oleje przekładniowe i specjalne Castrola ale odradzają silnikowe (może poza TWS).
                                            Chciałem to jakoś logicznie wytłumaczyć i dwa parametry Magnateca 5W40 zwróciły moją uwagę:
                                            - TBN 6,4 mgKOH czyli bardzo niskie, co powoduje pośrednio słabe właściwości czyszczące,
                                            - temperatura zapłonu 200C - bardzo niska, niższa niż wiele mineralnych - powodować to może podatność na koksowanie i tworzenie się laków." :shock: daje mocno do myślenia... :roll:
                                            prosze

w takim razie zamawiam castrola
                                            Octavia 1.9 TDI ASZ

.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 6626
                                              • Volkswagen
                                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

masz zamiar zmienić to samo na to samo
                                              Liqy Moly 4100 5W/40 a CASTROL EDGE TURBO DIESEL 5W-40 to wielka przepaść ... wskazaniem na LIQUI MOLY ......poczytajcie Panowie ...wypowiedzi na temat tych olejów...
                                              ale tutaj się zgodze ...bez sensu jest zmieniać olej jesli jesteś z ...niego zadowolony a silnik nie bierze oleju ....nawet jesli to Castrol...zmieniaj co 15 tys max i będzie OKjest zasada by dbając o silnik nie zmieniać producentów olejów
                                              jeździsz na castrolu i wszystko gra, to daj sobie spokój ze zmianami, one nic sensownego nie wniosą
                                              - popieram

Zamieszczone przez Dzida
                                              szef castrola powiedział że wymiana oleju to dymanie kierowców i drenowanie ich kieszeni
                                              :wink: tak zgadza się czytałem o tym...ale zmieniam jednak co 15 tys km...ot tak dla zasady i dla czystego sumienia

Komentarz

• Dzida
                                                RS
                                                • 2006
                                                • 2253

.....................
                                                Ten kolega na forum nie zawsze pisze koniecznie mądre i przemyślane rzeczy. No offence of korz.

BTW Kiedyś w tym wątku zapytałem czy ktoś miał przeboje z Castrolem które doprowadziły do konkretnej awarii - nikt mi odpisał nic oprócz Mikrusa który napisał że ktoś tam coś tam itp, widział silnik itp. Więc sorry ale 1 odpowiedź negatywna na tyle osób to trochę mało.

A pytałem, bo tak się składa że mój ojciec jeżdżąc w pewnj firmie przelatał na Castrolu 630 kkm i samochód został sprzedany z pocałowaniem ręki. Więc ja osobiście mam dobre zdanie na temat tego oleju a że kiedyś była wpadka w Toyocie.....cóż zdaża się najlepszym.

Aczkolwiek w związku z tym że Motul mocno potaniał, to jak mam kupić do siebie Edga 5W40 (150 PLN za 5 l) a Motula 505.01 5W40 (139 PLN za 5 litrów) to chyba jednak wezmę Motula (bo i tańszy i lepszy).

Komentarz

• jama89
                                                  L&K
                                                  • 2008
                                                  • 1214

Zamieszczone przez Dzida
                                                  Aczkolwiek w związku z tym że Motul mocno potaniał, to jak mam kupić do siebie Edga 5W40 (150 PLN za 5 l) a Motula 505.01 5W40 (139 PLN za 5 litrów) to chyba jednak wezmę Motula (bo i tańszy i lepszy).
                                                  też taki miałem zamiar ale skoro mówicie żeby nie zmieniać to zostanę przy castrolu. dzięki pozdrawiam
                                                  Octavia 1.9 TDI ASZ

.

Komentarz

• Dzida
                                                    RS
                                                    • 2006
                                                    • 2253

jeżdżę na w/w i śmiem twierdzić , że tak jest...poczytajcie Panowie ...wypowiedzi na temat tych olejów...castrol to wielkie g....
                                                    Tak tak i twój AXR napewno dostaje skrzydeł od LM. :roll: Chłopie, proszę Cię nie pisz że Castrol to gówno, bo później przez takie właśnie wypowiedzi się pojawiają posty typu Catrol to .....tak Cię bawi to doradztwo? :|

Lać co spełnia normę i i cieszyć się furą, nawet jak olej W5 z LIDL-a dostanie 505.01 albo 507.00 to można go lać do PD-ka. AMEN.

Komentarz

Pracuję...