Jaki olej do TDI - archiwum

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • PAOLO ESCO
    RS
    • 2009
    • 6626
    • Volkswagen
    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

...hmmm widzę , że jednak nie idzie Tobie przetłumaczyć, że mogą istnieć oleje o lepszych parametrach niż Castrol...Ty lej Castola ...(a chcesz kupić Motula...dziwne ) a ja moje LM ...mimo,że droższe...całe 150 zł...za 5 litrów
    Zamieszczone przez Dzida
    nawet jak olej W5 z LIDL-a dostanie 505.01 albo 507.00 to można go lać do PD-ka. AMEN
    :? ehhh, tak to ja dziękuję...szkoda mojego czasu
    PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• Dzida
      RS
      • 2006
      • 2253

Dla mnie EOT.

Komentarz

• genesis
        Ambiente
        • 2010
        • 232

Castrol ma łatkę słabego oleju, bo na polskim rynku było wiele podróbek. To mu zszargało opinię, ale czy to wina producenta? Jak się kupuje z pewnego źródła to nie ma problemów.
        DADRL wyłącz światła - włącz myślenie

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

Zamieszczone przez genesis
          To mu zszargało opinię
          i problemy toyoty, ale ztcp wynikały one ze źle dobranej specyfikacji olejów zalewanych w serwisach
          saport techniczny baj DGW
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm
          no i nie ma :-)

Komentarz

• jama89
            L&K
            • 2008
            • 1214

Zamieszczone przez genesis
            Castrol ma łatkę słabego oleju, bo na polskim rynku było wiele podróbek. To mu zszargało opinię, ale czy to wina producenta? Jak się kupuje z pewnego źródła to nie ma problemów
            to w takim razie jak rozpoznać podróbkę?
            Octavia 1.9 TDI ASZ

.

Komentarz

• AdamB
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 8030
              • Octavia IV (NX3)
              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Osobiście mam auto zalane Castrolem Edge 5w40 od trzech wymian i silnik na tym oleju pracuje ciszej niż na Motulu 5w30 ale troszkę głośniej niż na fabrycznym oleju (na którym auto wyjechało z fabryki). Zużycie go jest podobne w zasadzie jak pozostałych.

Zamieszczone przez szkoda
              to w takim razie jak rozpoznać podróbkę?
              Pytanie tylko jaki jest sposób podrabiania oleju? Czy jest to oryginalny olej rozlewany po "cichu" aby ominąć podatki państwowe, czy zamiast Castrola jest wlany np. Lotos.
              Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Dzida
                RS
                • 2006
                • 2253

Zamieszczone przez AdamB
                Osobiście mam auto zalane Castrolem Edge 5w40 od trzech wymian i silnik na tym oleju pracuje ciszej niż na Motulu 5w30 ale troszkę głośniej niż na fabrycznym oleju (na którym auto wyjechało z fabryki). Zużycie go jest podobne w zasadzie jak pozostałych.
                Ja przelatałem na Castrolu TXT 505.01 z allegro prawie 130 kkm (czyli 3 lata razem z moim AXR-em), samochód poszedł do rodziców, służy dalej bezawaryjnie. Więc niech każdy sam wyciągnie wnioski.

Poza tym........ większość z Was wie że Auto Bild przeprowadza testy długodystanosowe róznistych samochodów, zazwyczaj na dystansie 100 kkm. Jak powszechnie wiadomo, samochody dostają zdrowo w palnik do pismaków, i nikt się z nimi nie cacka. Są też zapewne serwisowane w ASO. Jakoś nigdy zaden specjalista z DEKRY rozbierający samochód po danym przebiegu, nie napisał że silnik jest pokryty szlamem itp bzdury które można wyczytać w tym wątku, choć zapewne niejeden z tych samochodów jeździ na Castrolu, Mobilu itp (czyli tym co wleją w ASO a nikt się nie bawi z LM czy Motulem).

Nie twierdzę że LM czy Motul to złe oleje. Nie twierdzę również że Castrol jest super hiper. Po prostu przestałem napinać się na markę oleju i nie piszę też bzdur że Castrol to gówno, bo nim nie jest. Leje to co spełnia normę i tyle. I wam też to radzę.

Poza tym zdaje się ze bazy do produkcji oliwy robią bodajże tylko 2 firmy na świecie, więc z olejem jest tak jak z paliwem w Polsce. Albo to albo to, a reszta to dodatki.

Komentarz

• AdamB
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 8030
                  • Octavia IV (NX3)
                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Dzida
                  Nie twierdzę że LM czy Motul to złe oleje. Nie twierdzę również że Castrol jest super hiper. Po prostu przestałem napinać się na markę oleju i nie piszę też bzdur że Castrol to gówno, bo nim nie jest. Leje to co spełnia normę i tyle. I wam też to radzę.

Też jestem takiego samego zdania.

Komentarz

• keraj998
                    Rider
                    • 2008
                    • 359
                    • Volkswagen

Zamieszczone przez AdamB
                    Osobiście mam auto zalane Castrolem Edge 5w40 od trzech wymian i silnik na tym oleju pracuje ciszej niż na Motulu 5w30
                    a u mnie było odwrotnie :diabelski_usmiech
                    "Uczciwy człowiek szuka prawdy, kłamca jest patologicznie wszechwiedzący"

Komentarz

• jad76
                      Classic
                      • 2010
                      • 38

Ja dziś zalałem Castrolem EDGE 5W-30 (mam PDka) i mam nadzieję, że mu wyjdzie na zdrowie ;-)
                      Wcześniej miałem Vavoline - niestety poprzedni właściciel (holender ;-) ! ) nie dał info o specyfikacji i dlatego musiałem zmienić...

Komentarz

• AdamB
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 8030
                        • Octavia IV (NX3)
                        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

keraj998, poczekaj do zimy i zobaczysz wtedy jak Cicho chodzi na mrozie. Latem, owszem było ciszej ale zimą się mocno zmieniło.

Komentarz

• Jagna
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 156

Witam

Dopiero niedawno kupiłam Szkodnika i nie długo trzeba będzie wymienić płyny ustrojowe żeby Octavian był "zdrowy" zastanawiam się nad olejem do tej pozy jeździł na Shell 5w40. Zastanawiam się czy zmieniać a jeśli tak to na jaki. Widzę z Waszych wypowiedzi że zdania są podzielone jedni preferują Motul inni Castrol, wiadomo ile ludzi tyle opinii ale do czego zmierzam podobno są olej szczególnie dedykowane do Diesli, co o tym sądzicie? Czy jest sens kupować taki olej??? :?:

Komentarz

• Dzida
                            RS
                            • 2006
                            • 2253

Zamieszczone przez Jagna
                            Zastanawiam się czy zmieniać a jeśli tak to na jaki
                            A dlaczego chcesz zmienia olej z Shella na coś innego? Coś się dzieję? Dolewasz oleju pomiędzy wymianami? Jaki masz przebieg?

Komentarz

• sew1981
                              RS
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2009
                              • 10917
                              • Fiat

czy ktoś z was używał może tego oleju? i ma jakieś wrażenia?

Komentarz

• jad76
                                Classic
                                • 2010
                                • 38

sew1981, Ja miałem Valvoline, jednak zmieniłem ponieważ nie wiedziałem jaki dokładnie lał poprzedni właściciel i dlatego, że w przypadku duuużego ciśnienia, na stacji Valvo tak latwo nie kupisz ;-)

Komentarz

• Jagna
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 156

Dzida, Autko świeżo kupione więc jak to dokładnie z nim jest to nie wiem, ale poprzedni właściciel na moje szczęście bardzo dbał o Szkodnika więc wszystko powymieniane. Płyny ustrojowe wymieniał jeszcze przed przejechaniem 15000.
                                  Teraz na liczniku mam 187000, wszystko jest w porządku chodzi jak burza idealnie. Zastanawiam się nad zasadnością zmiany na olej dedykowany do diesli? Czy faktycznie są one tak skonstruowane żeby wybierać sadzę z silnika :?: :?: :?:

Komentarz

• Dzida
                                    RS
                                    • 2006
                                    • 2253

Zamieszczone przez Jagna
                                    Teraz na liczniku mam 187000, wszystko jest w porządku chodzi jak burza idealnie.
                                    To nie kombinuj bo można cos popsuć.
                                    Zamieszczone przez Jagna
                                    Zastanawiam się nad zasadnością zmiany na olej dedykowany do diesli?
                                    Jagna, Każdy olej a raczej ich większość, jest dedykowana do diesla, Twój Shell napewno też. BTW co to znaczy dedykowany do diesli?

Komentarz

• Jagna
                                      Ambiente
                                      • 2010
                                      • 156

Zamieszczone przez Dzida
                                      Każdy olej a raczej ich większość, jest dedykowana do diesla, Twój Shell napewno też. BTW co to znaczy dedykowany do diesli?
                                      spójrz na taką aukcja http://www.allegro.pl/item1011278646...miecki_5l.html
                                      Ma chronić silnik, wybierać sadzę i jeszcze inne rewelacje :?: :?: :?
                                      na shell'u znalazłam takie info http://www.shell.pl/home/content/pol..._diesel_ultra/

Komentarz

• sew1981
                                        RS
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2009
                                        • 10917
                                        • Fiat

jad76, no ale na dolewke (np. 0,5 l) mozna przeciez zalać jakiś innym o normie 505.01, to jakas róznica?

Komentarz

• Dzida
                                          RS
                                          • 2006
                                          • 2253

Zamieszczone przez Jagna
                                          spójrz na taką aukcja http://www.allegro.pl/ite...emiecki_5l.html
                                          Ma chronić silnik, wybierać sadzę i jeszcze inne rewelacje
                                          taaa, usuwa też ciaze i krawaty wiaże. :lol: Jest to półsynetetyczny olej castrola ale ta sprzedająca pisze straszne bzdury na tej aukcjii......
                                          Zamieszczone przez Jagna
                                          na shell'u znalazłam takie info
                                          Jeżeli to jest olej którym masz zalaną Octavię i nie dzieję się z nim nic złego to nie ruszaj tego. Tym bardziej iż w pierwszym linku do aukcji proponujesz olej półsynetetyczny - Castrol (10W40) a w drugiej to pełny synentyk (5W40).

Komentarz

• Jagna
                                            Ambiente
                                            • 2010
                                            • 156

Dzida, Dzięki za pomoc zostanę przy Shell'u.

Komentarz

• Dzida
                                              RS
                                              • 2006
                                              • 2253

Zamieszczone przez Jagna
                                              Dzida, Dzięki za pomoc zostanę przy Shell'u.
                                              proszszszszszszszszszszsz

Komentarz

• sew1981
                                                RS
                                                S_OCP MemberModeratorr
                                                • 2009
                                                • 10917
                                                • Fiat

Wiecie może gdzie kupie w Trójmieście tanio olej do pompowtrysku o normie vw 505.01? bo w armapolu to przeginają z ceną castrola i mobila.

Komentarz

• mellow
                                                  Classic
                                                  • 2010
                                                  • 19

ja tam śmigam na LM top tec i gitara wcześniej na shellu i elfie auto przejechało 60 tyś i co się stało?...nic.... tak naprawdę nie ma się co sprzeczać który jest lepszy który gorszy bo ile ludzi tyle opinii :wink:

PAOLO ESCO
                                                  ...hmmm widzę , że jednak nie idzie Tobie przetłumaczyć, że mogą istnieć oleje o lepszych parametrach niż Castrol...
                                                  no ale z tym to się muszę zgodzić na pewno 8)

Komentarz

• genesis
                                                    Ambiente
                                                    • 2010
                                                    • 232

Powinno być na górze podwieszone: Najważniejsze w wyborze oleju są normy jakie spełnia. Marka schodzi na dalszy plan w większości przypadków. Co innego jak ktoś modyfikuje silnik, ew używa samochodu do jazdy sportowej.
                                                    W normalnym użytkowaniu ważne jest, żeby olej był oryginalny, któregoś z renomowanych producentów.
                                                    Bo polecanie oleju to nic innego jak podawanie nazwy tego, czego się samemu używa.
                                                    DADRL wyłącz światła - włącz myślenie

Komentarz

Pracuję...