Jaki olej do TDI - archiwum

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Deo
    RS
    • 2009
    • 1729
    • Volkswagen
    • CRMB 2.0 TDI 150 KM

Do mnie dzisiaj dotarł AMSOIL 5W-40, jutro ma dotrzeć płukanka LM i wymiana oliwki
    Pozdrawiam,
    Grzesiek

Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
    Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB

Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]

Komentarz

• piramida
      RS
      • 2009
      • 12222
      • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Deo
      Do mnie dzisiaj dotarł AMSOIL 5W-40, jutro ma dotrzeć płukanka LM i wymiana oliwki
      hehe do mnie też, pewnie w piątek zamawiałeś? :wink:
      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Orbit
        Rider
        • 2010
        • 486

A to Wy panowie jestescie tymi dwoma osobnkiami ktorzy kupili Amsoil na Allegro czekamy na opinie szybko dotarły ... widać porządna firma
        1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
        Obecnie śmigam na Liqui Moly a w lato AMSOIL

Komentarz

• piramida
          RS
          • 2009
          • 12222
          • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Orbit
          A to Wy panowie jestescie tymi dwoma osobnkiami ktorzy kupili Amsoil na Allegro czekamy na opinie szybko dotarły ... widać porządna firma
          no ja jestem jednym z nich :szeroki_usmiech

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Vojtek1,9tdi
            Rider
            • 2010
            • 264

Mam w aucie 5w-30 auto ma 180 000 czy pozostac przy 5w-30?
            Skoda Octavia 1,9TDI 110PS Ambiente

Komentarz

• PAOLO ESCO
              RS
              • 2009
              • 6626
              • Volkswagen
              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Vojtek1,9tdi
              czy pozostac przy 5w-30?
              jak się nic nie dzieje, nie ma wycieków, dużych ubytków oleju to oczywiście POZOSTAĆ na 5W/30.

[ Dodano: Wto 01 Lut, 11 12:30 ]
              Tak na marginiesie...ten silnik BXE faktycznie chodzi jak sieczkarnia
              (przebieg 18 tys km).
              Dziś -5 odpaliłem i po chwili w drogę. Klekotał jak stary, padnięty diesel -specjalnie się przysłuchiwałem.
              W porównaniu z nim kultura pracy silnika O1 AXR jest więcej niż zadawalająca :shock: .
              PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• asum
                Classic
                • 2008
                • 25

Zamieszczone przez endryu
                nie myśl za dużo. Zalej zgodny z normą. Forumowicze zalewają różnymi z nich do różnych silników 1,9 TDI i opisują swoje uwagi na temat pracy silnika na tych olejach. Chyba nie znajdziesz "złotego środka".
                Coś mi się zdaje, po przeczytaniu tego wątku, że nie o uwagi chodzi tylko o szukanie "najlepszego". ..
                Takiego jednak nie szukam, bardziej chodziło mi o info czy opłaca się zmianiać bo może ten zalany u mnie olej jest nieszczególny.

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                Skoro uważasz, że Shell jako olej sprawdził się w silniku i jesteś z niego zadowolony to nie zmieniaj ew. przy następnej zmianie oleju zrób płukankę (np Engine Flush LIQUI MOLY - jest naprawdę bardzo dobra) i śmigaj dalej. Bezawaryjnej jazdy życzę."
                Jak się nie ma porównania to ciężko stwierdzać, że coś się sprawdziło bo nie wiem do czego to odnieść.

Ew jeśli chcesz zmienić na inna markę to możemy pomyśleć (szkoda że nie wiesz jakim olejem faktycznie zalali silnik...a [u]pod maską nie ma karteczki z wymiany oleju".
                Karteczki nie mam ale zadzwoniłem do nich i powiedzieli mi, że zalewają Shell Helix Ultra 5W-40 pełen sysntetyk.
                Tylko oczywiście nie wiedziałem wtedy (później w necie zauważyłem, że są różne) czy się pytać czy to olej do "dizla" (Shell Helix Diesel Ultra 5W-40) czy bez tego słowa w oznaczeniu.

A jaka to w ogóle różnica (z oznaczeniem diesel lub bez) i który brać do ALH ?

Komentarz

• PAOLO ESCO
                  RS
                  • 2009
                  • 6626
                  • Volkswagen
                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez asum
                  powiedzieli mi, że zalewają Shell Helix Ultra 5W-40
                  olej dobry.
                  Ma normę VW 500.00 do ALH taka ma dokładnie być.
                  Parametry fizyko-czemiczne OK
                  API SM/CF
                  ACEA A3/B4
                  Bardzo dobry HTHS 3.68
                  To wszystko czego ten silnik potrzebuje.

Dowiedz się więcej o specjalistycznym doradztwie i wsparciu, poznaj konkretne przykłady rozwiązań i usług w obszarze środków smarnych.

Czy to będzie Shell Helix Ultra 5W-40
                  czy Shell Helix Diesel Ultra 5W-40
                  to praktycznie bez różnicy.
                  (przy Shell Helix Diesel Ultra 5W-40 będziesz miał zapewne wyższy TBN
                  Zastosowanie pakietu specjalnie wyselekcjonowanych dodatków czyszczących zapobiega powstawaniu osadów i szlamów, dzięki czemu zdecydowanie poprawiają się osiągi silnika.)
                  Choć nie zdziwił bym się gdyby to był ten sam produkt rozlewany w dwa rodzaje butelek...wiadomo ten z dopiskiem "diesel" będzie droższy...ale skoro klient się dopytuje czy taki jest to czemu go nie dać...oczywiście za wyższą kasę....a olej ten sam...bo skoro spełnia odpowiednie wymogi to czemu go nie lać :wink:
                  Praktyka ogólnie stosowana przez koncerny olejowe...w Polsce także :tuk: niestety...
                  Kup ten który będzie Tobie wygodniej-oba NAPEWNO się sprawdzą.
                  Ew staraj się nie lać z beczki...bo to różnie bywa...chyba że masz zaufanie do firmy... :P

Komentarz

• asum
                    Classic
                    • 2008
                    • 25

Zamieszczone przez asum
                    powiedzieli mi, że zalewają Shell Helix Ultra 5W-40
                    olej dobry.
                    To wszystko czego ten silnik potrzebuje
                    .......
                    Kup ten który będzie Tobie wygodniej-oba NAPEWNO się sprawdzą.
                    Dzięki za obszerne wyjaśnienia, nie będę więc kombinował i zostanę przy tym co już było lane.

Komentarz

• Deo
                      RS
                      • 2009
                      • 1729
                      • Volkswagen
                      • CRMB 2.0 TDI 150 KM

Zamieszczone przez piramida
                      Dokładnie

Zamieszczone przez Orbit
                      a ja tym drugim (prawie jak Adaś Miauczyński :lol: )

oliwka już wymieniona + wszystkie filtry zobaczymy jak się będzie autko sprawować :szeroki_usmiech
                      Pozdrawiam,
                      Grzesiek

Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
                      Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB

Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]

Komentarz

• Orbit
                        Rider
                        • 2010
                        • 486

Zamieszczone przez Deo
                        Dokładnie

Zamieszczone przez Orbit
                        a ja tym drugim (prawie jak Adaś Miauczyński :lol: )

oliwka już wymieniona + wszystkie filtry zobaczymy jak się będzie autko sprawować :szeroki_usmiech
                        No to koniecznie pochwalcie sie jak sie Autka sprawują .. po kilku dniach
                        1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
                        Obecnie śmigam na Liqui Moly a w lato AMSOIL

Komentarz

• piramida
                          RS
                          • 2009
                          • 12222
                          • Superb III (3V3)

oliwa dzisiaj wymieniona, jak na razie silnik jeszcze pracuje :diabelski_usmiech, zobaczymy jutro rano przy rozruchu ale cudów sie nie spodziewam

Komentarz

• dragster
                            Elegance
                            • 2009
                            • 895
                            • Honda

Zestawiłem dwa Mobile, widać, że różnią się niewiele. Jedynie pompowalność wyraźnie się różni.
                            Źródła: http://www.mobil.com/Poland-Polish/L...Synthetics.asp oraz inne www.
                            Załączone pliki
                            Silnik R18A2.
                            http://www.dadrl.org.uk
                            http://www.lightmare.org

Komentarz

• PAOLO ESCO
                              RS
                              • 2009
                              • 6626
                              • Volkswagen
                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

k dragster dobra robota.
                              Faktycznie dosyć duża różnica w pompowalności i właśnie ze względu na nią wybrał bym Mobil 1 New Live.

Komentarz

• dragster
                                Elegance
                                • 2009
                                • 895
                                • Honda

Pompowalność - Oznacza ona najniższą temperaturę określającą podatność oleju na dopływanie do siatki pompy, pod działaniem siły ciężkości, przepływ przez siatkę smoka i przemieszczaniem ciśnienia wytworzonego przez pompę w kanałach magistrali olejowej silnika. http://www.autoservicemanager.pl/161,5

No właśnie, nie rozumiem tego, bo w tabelce są wartości przy - 40 st. C. Prośba o przybliżenie sprawy.

Jeszcze TD ma TBN wyższy o 0,5. Czy to znacząca różnica?

Inna rzecz, ze na niemieckiej stronie mobila http://www.mobil1.de/cms/Mobil_1_Tur...sel_0W-40.aspx ten TD ma już tylko normę 505.00.
                                Silnik R18A2.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 6626
                                  • Volkswagen
                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez dragster
                                  Jeszcze TD ma TBN wyższy o 0,5. Czy to znacząca różnica?
                                  malutka... nie ma co sobie głowy nią zawracać.
                                  Neutralizacja przez olej kwaśnych produktów spalania paliw zależy od jego liczby zasadowej TBN. Im wyższa liczba zasadowa, tym lepsze własności myjące i wyższa zdolność neutralizacji kwaśnych produktów spalania, jednak znaczne ograniczenia zawartości siarki w paliwach spowodowały, iż obecnie TBN dla olejów silnikowych o najwyższej jakości kształtuje się na poziomie 8-12 mg KOH/g. W czasie eksploatacji liczba zasadowa maleje, co jest naturalną konsekwencją wyczerpywania się dodatków dyspergująco-myjących.
                                  Lepkosc MRV – pompowalność ma wpływ na szybkość dopływu oleju do punktów
                                  smarowania bezpośrednio po uruchomieniu silnika; im jest niższa w danej
                                  temperaturze tym szybciej olej dopłynie do wezłów tarcia
                                  . Elementy silnika ulegaja
                                  najwiekszemu zużyciu podczas jego rozruchu.
                                  Jedno uruchomienie silnika w niskich temperaturach powoduje zużycie silnika odpowiadajace przejechaniu przez pojazd od 220 km do 450 km. :shock: Typowy olej potrzebuje około 1,5 min. na dotarcie do najdalej położonych czesci silnika przy temperaturze – 20C. :shock: :shock: :shock:

W niskich temperaturach pomiary lepkości za pomocą wiskozymetru nie dają miarodajnych rezultatów. W takich warunkach lepiej sprawdza się tzw. próba „zimnego startu” (Cold Cranking Simulator – CCS), która oparta jest na zasadzie symulacji funkcjonowania smarowania w łożyskach tocznych. Symulator mierzy zapotrzebowanie
                                  na energię, które uzależnione jest od panującej w symulatorze lepkości cieczy. Im wyższa jest lepkość, tym więcej potrzeba energii do wprowadzenia układu w ruch. Otrzymany wynik zamieniany jest na jednostki lepkości dynamicznej – paskalosekundy (1 Pas) lub według dawniejszych norm Poise (1 P = 0,1 Pas);
                                  jej setna część to centiPoise (1 cP = mPas). W przypadku olejów silnikowych bardzo przydatny jest również pomiar granicznej temperatury pompowalności. Dokonuje się go za pomocą lepkościomierza rotacyjnego
                                  Mini Rotary Viscosimeter (MRV). Pomaga on upewnić się, że olej smarny chroniący silnik rzeczywiście spełnia swoje zadanie nawet w niskiej temperaturze.
                                  Temperatura granicznej pompowalności
                                  W olejach silnikowych określa się również parametr temperatury granicznej pompowalności. Jest to minimalna temperatura, przy której olej w układzie smarowania wytwarza odpowiednie ciśnienie. Po przekroczeniu tej temperatury olej przestaje być pompowalny.

Komentarz

• dragster
                                    Elegance
                                    • 2009
                                    • 895
                                    • Honda

Dzięki PAOLO ESCO

Jednak dlaczego w takim razie, skoro najważniejsze wskaźniki pokazują, że lepszy jest New Life, Mobil sprzedaje TD dedykowanego do diesli? Marketing?
                                    Silnik R18A2.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 6626
                                      • Volkswagen
                                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Ma delikatnie wyższy TBN...innego uzasadnienia nie widzę.
                                      Ale jest gorszy bo ma wyższy procent popiołów siarczynowych i słabszą lepkość przy 40 i 100C.
                                      Tak jak pisałem ...co za problem skoro przychodzą użytkownicy diesla i chcą olej typowy do diesla...zmiana opakowania i już produkt jest.

Komentarz

• piramida
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 12222
                                        • Superb III (3V3)

Dzisiaj pierwszy start na nowym oleju, specjalnie róznicy nie odczułem, więc tak jak sie spodziewałem :szeroki_usmiech

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 6626
                                          • Volkswagen
                                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Daj mu szansę :P
                                          Tak od razu cudów nie ma co się spodziewać.
                                          Jak widać to że olej jest full syntetykiem nie jest jednoznaczne z tym że silnik będzie od razu pracował jakoś inaczej. On ma działać wewnątrz a niekoniecznie musi być od razu miły dla ucha.
                                          Ja mam teraz w BXE Valvoline XL III 5W30 przy uruchomieniu na zimno daję mu jakieś 2 -3 minuty i dopiero wtedy jadę. Przez ten czas szybki oskrobuję.
                                          Ostatni próbowałem specjalnie jechać zaraz po uruchomieniu silnika jak to mądrzy piszą ...to była katorga dla silnika i dla mnie. Odgłosy klekotu na zimno okropne :? a wcale mu nie cisnąłem bo zawsze stopniowo silnik rozgrzewam.
                                          Jak to ktoś madry powiedział "sportowiec przed biegiem też się rozgrzewa...a nie od razu biegnie".
                                          Przy uruchomieni silnika na zimno ma on zwiększone obroty więc nie sądzę że olej nie dojdzie do poszczególnych elementów silnika. To jedynie kwestia lepkości i jakości oleju stosowanego. Większe znaczenie będzie miała tutaj jakość filmu olejowego który powinien pozostać na punktach tarcia w celu ochrony i zabezpieczyć elementy aż do chwili kiedy zostanie dostarczony olej.

Komentarz

• Dzida
                                            RS
                                            • 2006
                                            • 2253

Dzisiaj pierwszy start na nowym oleju, specjalnie róznicy nie odczułem, więc tak jak sie spodziewałem
                                            No ale chociaż czujesz się lepiej? Że masz olej z super hiper pensylwańskiej ropy? Bo to tak naprawdę do tego się sprowadza. :lol:

Komentarz

• piramida
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 12222
                                              • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Dzida
                                              Dzisiaj pierwszy start na nowym oleju, specjalnie róznicy nie odczułem, więc tak jak sie spodziewałem
                                              No ale chociaż czujesz się lepiej? Że masz olej z super hiper pensylwańskiej ropy? Bo to tak naprawdę do tego się sprowadza. :lol:
                                              nie mysle o tym, poporostu nowy świeży olej, jak sie rozgrzeje to wydaje mi sie jak by jednak silnik ciszej chodził ale równiez dobrze może byc to plecebo.

Jedyny mankament zaraz po rozpakowaniu to wyglad opakowania :| ale przeciez jezdzi sie na oleju a nie opakowaniu :P

Gosc przy wymianie pyta sie co to za olej a ja mu na to ze taki wynalazek za wielkiej wody, mina goscia bezcenna szczególnie jak wziął do ręki opakowanie z potarganą i odklejającą sie naklejką :szeroki_usmiech

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 6626
                                                • Volkswagen
                                                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

wyglad opakowania
                                                oni właśnie tak pakują te oleje dokładnie w takie zwykłe bańki 5l :lol:
                                                Amsoil to jest jeden z nielicznych full syntetyków z normą 505.01.
                                                Załączone pliki

Komentarz

• loru
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 4286
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

przy uruchomieniu na zimno daję mu jakieś 2 -3 minuty i dopiero wtedy jadę. Przez ten czas szybki oskrobuję.
                                                  dokładnie robię to samo a jak nie ma co skrobać to sobie zapale
                                                  O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• krzysiek13
                                                    L&K
                                                    • 2010
                                                    • 1155

PAOLO ESCO, znawco

rozpracujesz mi ten olej w porównaniu do odpowiedniego castrola albo mobila pod względem parametrów?
                                                    Valvoline doesn’t just set the bar for premium products and services. We raise it. Relentless innovation has been at the heart of our company since 1866. From leading-edge lubricants to best-in-class automotive maintenance, we go the extra mile so your car can, too.

konkretnie 5w30

Nie mogę nigdzie znaleźć danych technicznych
                                                    Octavia

Komentarz

Pracuję...