Amortyzatory

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kabanos
    RS
    • 2011
    • 4544
    • Octavia I combi (1U5)
    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez redhead
    z kategorii: prośba? pytanie?

musze w Octavienne wymienić amorki i tak sobie mysle aby wymienic od razu cały komplet
    i tak przeglądam ceny za komplet

cena 400 za kompet z odbojami+osłony to całkiem dobra cena tylko nie wiem jak sie sprawują

co myslicie o firmie "qap" ??? niby 2 lata gwarancji

miał ktos do czynienia z tymi amorkami? jak się sprawdzają?

pozdr
    z góry dzięki za sugestie
    Ceść w linkach poniżej masz trochę na temat tych amorów. Wg mnie lepiej dołożyć z 250 zł i zainwestować n.p. w KAYABA Excel-G. Mam taki zestaw i jest rewelacja. Kupiłem u kolegi elementauera daje dobrą cenę i przesyła ekspresowo.

Pozdrawiam.

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• madden
      Ambiente
      • 2010
      • 106

Mnie też czeka wymiana amorków - nie mogę już znieść tego przechylania się przy pierwszym lepszym gwałtownym manewrze i dobijania podwozia na krawężnikach i policjantach. Wymienić chcę od razu wszystkie cztery bo jeszcze są oryginalne i mają ponad 170 kkm przelotu, więc im nie ufam (tak jak i trzepakom na których wykazało ~70 %). W sumie zdecydowałem się na Excel-G, ale mam pytanie:
      Czy montował ktoś z Was może na tył KYB "Gas A Just"? Dużo twardziej? W sumie moje kombi to dzieciowóz wożący często rodzinkę (w tym niemowlaka 3 m-ce), więc nie chciałbym aby było za twardo.
      Spalanie:

Komentarz

• Ant
        Ambiente
        • 2010
        • 129

Doradźcie koledzy co włożyć do tyłu do RS-a. W serwisie powiedzieli mi numer części 1K0513029GB. Zamówiłem więc u nich razem z osłonami i z odbojami (cały kpl 700zł). Przyszły 2 osłony, 2 odboje i niestety tylko jeden amorek. I teraz muszę czekać 2 tygodnie aż dojdzie jeszcze jeden. Tylko, że nie chcę jeździć przez dwa tygodnie z rozlanym amorkiem. W serwisie powiedzieli, że to Monroe u nich występuje pod tym numerem. Może jakieś lepsze zamienniki ktoś już stosował?
        RS
        pozdrawiam
        Marcin

Komentarz

• Artur1980
          Classic
          • 2011
          • 10

A myślałeś nad amorami TRW? Mam takie zamontowane w swoim aucie - amortyzatory TRW i jestem bardzo zadowolony, nie narzekam.

Komentarz

• Mr0czny
            Elegance
            • 2009
            • 948
            • Octavia III (5E3)
            • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

mi zakładają dzisiaj KYB Ultra SR zobaczymy jak to bedzie jeździc

Komentarz

• kabanos
              RS
              • 2011
              • 4544
              • Octavia I combi (1U5)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez Mr0czny
              Będzie jeździć, będzie. :twisted:

Komentarz

• DGW
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 2330

Zamieszczone przez kabanos13
                Mr0czny napisał/a:

Będzie jeździć, będzie. :twisted:
                w O1 przy seryjnych sprężynach zastosowanie tych amortyzatorów jest co najmniej niebezpieczne. Kol. Xekon może napisać ile razy przez nie leciał bokiem gdy tył auta wyskakiwał na lekkiej nierówności
                W O2 sam jestem ciekaw, w końcu jest tam więcej wahaczy.
                NFPNorth-West
                2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
                WARSZTAT www.dsize.pl
                ->
                CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
                spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

• duszyk
                  Drive
                  • 2007
                  • 91

też wkrótce wymieniam amorki na KYB albo bilstein B4 (nie wiem tylko czy 50 czy 55mm); przy okazji wymieniam gumy wahacza na te od cupry pytanko mam w sprawie elementów łożyska amortyzatora i gum pod kielichy - czy kupować ori w ASO skody czy jakieś zamienniki?

Komentarz

• dudek_t
                    L&K
                    • 2008
                    • 1421

Panowie, może ktoś w ramach podsumowania napisać co trzeba wymienić żeby zawieszenie było "jak nowe"?
                    Amortyzatory - to jasne
                    Poduszki -??
                    Co jeszcze??

U mnie po otwarciu maski jak są miejsca mocowania to wszystko wystaje do góry, w nówce było na równi. O co to chodzi?

Komentarz

• konkon
                      Rider
                      • 2008
                      • 667
                      • Octavia I (1U2)
                      • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Z amortyzatorami warto wymienić łożyska z poduszkami, odboje i osłony.
                      Zamieszczone przez dudek_t
                      żeby zawieszenie było "jak nowe
                      dudek_t, Do sprawdzenia masz gumy stabilizatora, tuleje/silentblocki wahacza, łączniki stabilizatorów, końcówki drążków kierowniczych, sworznie wahacza
                      Oczywiście tylko markowe np. Lemforder 8)
                      Konrad
                      OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
                      PerfectServiceBy DGW
                      WhitePride :smokedevil

Komentarz

• Artur1980
                        Classic
                        • 2011
                        • 10

Zamieszczone przez konkon
                        Z amortyzatorami warto wymienić łożyska z poduszkami, odboje i osłony.
                        Zamieszczone przez dudek_t
                        żeby zawieszenie było "jak nowe
                        dudek_t, Do sprawdzenia masz gumy stabilizatora, tuleje/silentblocki wahacza, łączniki stabilizatorów, końcówki drążków kierowniczych, sworznie wahacza
                        Oczywiście tylko markowe np. Lemforder 8)
                        Zgadzam się z kolegą. Co do firm - oprócz Lemfordera, na podstawie doświadczeń swoich i znajomych polecić też marki takie jak SKF, Febi Bilstein czy TRW. Daruj sobie no-name'y z alledrogo, bo to może Cie tylko narazić na większe koszty w przeciągu kilku miesięcy, a nawet tygodni :wink:

Komentarz

• koniorc
                          Classic
                          • 2008
                          • 16

Panowie, jakie amorki beda najlepsze patrzac tylko na komfort jazdy po polskich drogach?
                          B6 sa drogie, ale czy zapewnia wiekszy komfort niz kayaby excel G? auto O2 1.9 TDI

Komentarz

• alfee
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 2583

koniorc, Ja mam z przodu KYB EXCEL G i nie użyłbym w ich przypadku słowa komfort. Bo wszystkie poprzeczne pęknięcia, dziury i inne ubytki w jezdni słychać na całej karoserii i czuć w tyłku na fotelu. Ale za to prowadzenie sporo lepsze niż na seryjnych amorach.
                            Alfee
                            Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
                            Kawasaki ER5 :-)

Komentarz

• Ant
                              Ambiente
                              • 2010
                              • 129

Zamieszczone przez koniorc
                              Panowie, jakie amorki beda najlepsze patrzac tylko na komfort jazdy po polskich drogach?
                              B6 sa drogie, ale czy zapewnia wiekszy komfort niz kayaby excel G? auto O2 1.9 TDI
                              Jeśli chodzi tylko o komfort to o B6 możesz od razu zapomnieć. Miałem takie w Passacie i było twardo. Zakręty super, ale komfort mniejszy niż na serii. Ja teraz do siebie będę wkładał Koni Sporty (żółte, regulowane). Jeździłem z Nexusem jego RSem na seryjnych springach i tych Koni. Komfort spoko, trzymanie jeszcze lepsze. Koni możesz jeszcze sobie samemu wyregulować (tylko przód) a B6 tylko w Zerkopolu jak dobrze pamiętam.
                              RS
                              pozdrawiam
                              Marcin

Komentarz

• koniorc
                                Classic
                                • 2008
                                • 16

zalezy mi glownie na dobrym wybieraniu dzior w naszych drogach, czyli tylko B4 zostaja? Moze jakies inne, np sachsy?

Komentarz

• kabanos
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 4544
                                  • Octavia I combi (1U5)
                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

KYB Excel-G i B4 są porównywalne jeżeli chodzi o komfort. Można powiedzieć, że KYB są trochę twardsze. B6 to jak byś na zespawanym zawieszeniu jechał.

Komentarz

• koniorc
                                    Classic
                                    • 2008
                                    • 16

jeszcze doprecyzuje, przejezdzac przez jakas dziore, uderzenie, taki trzask rozchodzi sie po calym przodzie auta, chcialbym zeby amorek to wytlumil. Moze byc troche twardziej ale che uniknac tego dobijania. Czyli kayaba czy B4?

Komentarz

• konkon
                                      Rider
                                      • 2008
                                      • 667
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Nie tylko amortyzatory współtworzą zawieszenie. Wg. Twojego opisu radzę sprawdzić całe zawieszenie tzn. sprężyny, gumy, łączniki, może też odboje, łożyska amortyzatorów z poduszkami włącznie.
                                      Ciśnienie w oponach też można sprawdzić.
                                      Konrad
                                      OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
                                      PerfectServiceBy DGW
                                      WhitePride :smokedevil

Komentarz

• koniorc
                                        Classic
                                        • 2008
                                        • 16

wszytko sprawdzone, chodzi o to zeby auto tlumilo nierownosci tak jak zaraz po kupnie. Teraz ma 60k km i widac ze amorki juz nie dzialaja jak nowe

Komentarz

• alfee
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 2583

Zamieszczone przez koniorc
                                          chcialbym zeby amorek to wytlumil
                                          To EXCEL G tego nie zrobi. Jak koło wpada w dziurę, to huknie jakby ktoś młotkiem przywalił od spodu :P Ale za to prowadzenie ------- bajka :diabelski_usmiech
                                          Alfee
                                          Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
                                          Kawasaki ER5 :-)

Komentarz

• koniorc
                                            Classic
                                            • 2008
                                            • 16

zaczynamy sie rozumiec , czyli excel G odpada. To mam brac B4 czy moze sachsa? Co lepiej tlumi dziury na drogach?

Komentarz

• BORA
                                              Ambiente
                                              • 2009
                                              • 118
                                              • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Prawdopodobnie niedługo będę wymieniał amorki. Zastanawiam się nad:

1) KYB (Kayab) Excel-G - z tego co udało mi się ustalić oznaczenia do mojego samochodu są następujące:
                                              Przód: 334812
                                              Tył: 343348

2) BILSTEIN - B4 - z tego co udało mi się ustalić oznaczenia do mojego samochodu są następujące:
                                              Przód: VNE-4574
                                              Tył: BNE-6863

I teraz pytania:
                                              a) czy osłony, odboje, łożyska, poduszki z oryginalnych amorków które mam obecnie w samochodzie pasują do tych podanych powyżej?
                                              b) jakiej firmy kupić ewentualnie tanie a dobre odboje, łożyska, poduszki do tych amorków wymienionych w pkt.1 i 2?
                                              Czy podejdą do BILSTEINa i KYB poduszki kolumny FEBI 09224 i łożyska amortyzatora FEBI 01111?
                                              c) gdzie można kupić (najlepiej w Krakowie) wyżej wymienione amorki aby mieć pewność że nie są podrabiane?
                                              d) jak sprawdzić czy amorki są podrabiane?

Waham się nad B4 i Excel-G ale boję się czy nie będzie za twardo na jednych i drugich..
                                              BORA aka xbora
                                              Spalanie 3.7l/100km na dystansie 185km Skoda Octavia Combi I 1.9TDI (ASV) 110kM (81kW)
                                              ||Octavia 1 Combi 1.9 TDI ASV (110KM)|| => ||Octavia 2 RS Combi 2.0 TDI BMN 170KM (@204KM)||

Komentarz

• firmek
                                                Rider
                                                • 2008
                                                • 477

Koniorc, za komplet Sachsa zaplacisz 2x tyle co za B4, przynajmniej taka roznica w cenie byla rok temu. W cenie B4 z Sachsa beda amortyzatory olejowe, nie gazowo-olejowe.

Komentarz

• koniorc
                                                  Classic
                                                  • 2008
                                                  • 16

cena jest wazna ale nie chce zeby to co kupie bylo gorsze niz seria po 60k km. Prosze o opinie o B4, co sie dzieje z autem ja sie wjedzie w ubytek nawierzchni, dowolna predkosc, dowolna dziura, jakies konkretne opinie.
                                                  Octavek lata mnostwo w Polsce, tu mamy duzo postow a nigdzie nie ma jasnych wskazowek odnosnie amorkow
                                                  Jak cos w koncu kupie to napewno dodam swoja opinie

Komentarz

• looker
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 1886
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

koniorc, nie ma jasnych wskazówek bo to o co pytasz to SUBIEKTYWNE odczucia ! Każdy inaczej opisze wrażenia po wjechaniu w różne dziury. Nie liczyłbym tu na pewne i wiarygodne podpowiedzi w stylu "Kupuj te amorki i będzie git"
                                                    Ja kupiłem Excel-G, montaż na dniach. Mam NADZIEJĘ (a nie pewność), że będzie OK.
                                                    OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                                                    SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

Pracuję...