REXAX to jak? Dobrze doradza z tym Motulem 5w40 x-cees?
- jeżeli wybierać z tych dwóch które polecił to zdecydowanie lepszy będzie X-CESS od X-CLEAN ale uważam że 0w40 z VW 502.00 i MB 229.5 będzie najlepszym wyborem szczególnie że zima tuż tuż a X-CESS z jego temperaturą krzepnięcia w -36 stopniach nie wróży lekkich rozruchów i szybkiego smarowania :wink:
REXAX to jak? Dobrze doradza z tym Motulem 5w40 x-cees?
- jeżeli wybierać z tych dwóch które polecił to zdecydowanie lepszy będzie X-CESS od X-CLEAN ale uważam że 0w40 z VW 502.00 i MB 229.5 będzie najlepszym wyborem szczególnie że zima tuż tuż a X-CESS z jego temperaturą krzepnięcia w -36 stopniach nie wróży lekkich rozruchów i szybkiego smarowania :wink:
slawciol, Pan ze sklepu z olejami oferował to na czym mu zależało do sprzedaży :idea: itd...
Jeżeli chcesz porady Pana znającego się na olejach to poczytaj wiele postów do tyłu między innymi PanaPAOLO ESCO, oraz innych panów piszących podobnie co Pan PAOLO
I zajrzyj na stronę 193 Panowie mający między innymi caxa-y wybierają 0W40
O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Shell nie pasuje do mego autka API ma inne ma SN, a ja potrzebuje SM
Zamieszczone przez REXAX
może się jeszcze zdążę odciąć
uśmiałem się jak norka :szeroki_usmiech
slagier - kup do swojego silnika LazerWay 5W40, ma MB 2295 i naprawdę dobre parametry (konkon-ma dobre ceny :wink: ) . Będziesz zadowolony a silnik będzie dobrze chroniony.
ps . najważniejsza sprawa - ma API SM :haha: (no chyba, że masz Octavkę w żółtym kolorze to wtedy musisz szukać innego oleju z odpowiednim API) ....
Zamieszczone przez endryu
Pana
tylko bez "Pana"
Zamieszczone przez slawciol
Shell Helix Ultra 0W-40
5 litrów w tej cenie http://www.kolegaberlin.pl/product-p...5L-4L-1L-.html ...a Wy "kombinujecie" i szukacie droższych i "lepszych" ... jak macie wątpliwości co do Shella to bierzcie Neste 0W40 , jaki problem... jak lubicie "przepłacać"...
PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
slagier - kup do swojego silnika LazerWay 5W40, ma MB 2295 i naprawdę dobre parametry (konkon-ma dobre ceny :wink: ) . Będziesz zadowolony a silnik będzie dobrze chroniony.
ps . najważniejsza sprawa - ma API SM :haha: (no chyba, że masz Octavkę w żółtym kolorze to wtedy musisz szukać innego oleju z odpowiednim API) ....
5 litrów w tej cenie http://www.kolegaberlin.pl/product-p...5L-4L-1L-.html ...a Wy "kombinujecie" i szukacie droższych i "lepszych" ... jak macie wątpliwości co do Shella to bierzcie Neste 0W40 , jaki problem... jak lubicie
"przepłacać"...
5 litrów w tej cenie http://www.kolegaberlin.p...-5L-4L-1L-.html ...a Wy "kombinujecie" i szukacie droższych i "lepszych" ... jak macie wątpliwości co do Shella to bierzcie Neste 0W40 , jaki problem... jak lubicie "przepłacać"...
PAOLO :!: Neste jest aż tak drogi a przez to w relacji jakość cena jest taki se...
PAOLO Ty nie kładź się spać tylko zasuwaj na stację shela po 0W40, zalewaj do swego auta i jutro oczekujemy na pierwszą, bardzo pozytywną relację testową
O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
zasuwaj na stację shela po 0W40, zalewaj do swego auta
narazie nie ma takiej potrzeby, Mobil 0W40 daje radę. Przyłapałem się ostatnio, jak odpaliłem silnik rano na zimnym , że nawet nie zwróciłem uwagi na jego pracę ...było cicho, bez najmniejszych uwag, naprawdę musiał bym się czepiać a raczej nie ma czego. Nie mam też większych uwag do pracy silnika na porządnie dogrzanym Mobilu (wszystkie wrażenia "akustyczne" do przyjęcia), natomiast kiedy olej jeszcze nie osiągnie temperatury roboczej a lekko przyciskamy pedał gazu to ew. praca silnika mogłaby być wtedy bardziej kulturalna...ale i tak nie ma jak narazie tragedii. Osobiście mi się wydaje że silnik na Neste był bardziej cichy w trakcie jazdy.
Na zimę już olej mam kupiony :P ... a na dniach przyjdzie jeszcze coś z innej bajki na trasy i nie będzie to Neste 5W50.
Koledzy widzę zareagowali emotkami na newsa o Shell'u
hehe nie załapałeś... nam nie chodziło o samo "info" na temat Shella ... :los
Zamieszczone przez bob_best
rozpatruję ten olej wśród potencjalnych kandydatów do 1.4TSI (CHPA) i nie wiem co o tym myśleć?
w tej cenie nie ma co wybrzydzać :P
[ Dodano: Czw 18 Wrz, 14 08:27 ]
Zamieszczone przez REXAX
najświeższa z najświeższych karta
karta z 19 lipca 2014 LAZERWAY 5W40
Specyfikacje: ACEA A3/B4, API SM
Spełnia wymagania: Opel GM-LL-B-025 VW 502 00, VW 505 00, MB-Approval 229.5, Porsche A40
Jest gdzieś dostępny bo na stacji wątpię. Ile Pao? PAOLO ESCO lepszy na zimę ten czy Lazerway V 0w-30 który już kupiłem jakiś czas temu, pompowalność na -30 jest ta sama. Dzięki
ale pytasz się o LazerWay 5w40 ? Zapomnij o PAO w tym oleju...nie w tej cenie. konkon sprzedaje Statoila. Na stacjach Statoil też go kupisz u mnie w ZG bez problemu, bo jest na półkach. Jeżeli pytasz się czy 5w40 będzie lepsze na zimę czy 0w30 lub 0w40 to jak masz możliwość to bierz olej z SAE 0W/xx (ale nie musisz przepłacać za V 0W30, jest sporo alternatyw).
zgadza się, tutaj jest duże powiązanie z HTHS a co za tym idzie ACEA np oleje z ACEA A1 o HTHS >2,9 i SAE 5W30 będą miały CCS np 3600-3700 - oleje do Forda - (i to przy -30C) gdzie oleje z ACEA 0W30 ale ACEA A3 i HTHS 3,5 będą miały ten parametr przy -35 na poziomie +- 5500
Szukając oleju na zimę (i nie tylko) można zwracać uwagę na lepkość strukturalną im jest ona niższa tym lepiej - oczywiście porównujemy produkty o tym samym SAE i ACEA
Komentarz