Zamieszczone przez sw29l
Jaki olej do benzyniaka?
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Ja mam wymianę w multi , w przyszły wtorek dowiem sie , kto robi OEM dla VAG do skrzyn na EU. Stawiam na Fuchs'a.Zamieszczone przez PAOLO ESCOFuchs w skrzyniach biegu daje radę, ja mam 75W80 http://olejefuchs.pl/titan-sintofluid-75w80.html i jest OK.Zamieszczone przez pedrosnie wiem czego to bardziej zasługa Fuchsa 75W czy AR9100.
Komentarz
-
-
Drugie miejsce po wiadomo Silkolene :diabelski_usmiechZamieszczone przez PAOLO ESCOno własnie bo się już miałem podpytać czy jesteś z niego zadowolony :lol:Zamieszczone przez pedrosps. Dobry olej. . Nawet latem
Power od początku zaraz po odpaleniu,
błyskawicznie się nagrzewa ale i doskonale odbierał ciepło.
W kręcą się fantastycznie na obroty a teraz mam porów anie bo teraz mam 5W40 :diabelski_usmiech
Nie śmiać sie :diabelski_usmiech Aveno.
Dodam że po kilku tysiącac do Quazara wlałem również Ceratec.
Oceniam baaaardzo wysoko ten olej.
[ Dodano: Sob 18 Paź, 14 19:33 ]
a może Pentosin :PZamieszczone przez sw29lJa mam wymianę w multi , w przyszły wtorek dowiem sie , kto robi OEM dla VAG do skrzyn na EU. Stawiam na Fuchs'a.Zamieszczone przez PAOLO ESCOFuchs w skrzyniach biegu daje radę, ja mam 75W80 http://olejefuchs.pl/titan-sintofluid-75w80.html i jest OK.Zamieszczone przez pedrosnie wiem czego to bardziej zasługa Fuchsa 75W czy AR9100.
Komentarz
-
-
Castrola na pewno juz nie chce, olej wygląda tragicznie po 6kkm. Na valvoline przejechałem się w poprzednim aucie, rozszczelnił mi się silnik i lekki uraz mam do niego, ale to był inny olej (10w40) i inny samochód (Passat B4 1.9tdi) potem zalałem Motulem 10w40 i się uszczelnił :lol: więc jakiś sentyment do Motula mam ;-) . Tylko że, teraz inne auto, olej rozrzedzony paliwem daje do myślenia.Tylko z ciekawości i experymentowania, aby mieć porównanie do jakości innych olejów.
Na dzień dzisiejszy między, Mobil 1 , Motul , Castrol, Shell i Valvoline - Valvoline nr1.czarna perła
Komentarz
-
-
i tutaj mnie nie zaskoczyłeśZamieszczone przez pedrosDrugie miejsce po wiadomo Silkolene
Silkolene daje radę :diabelski_usmiech
no no trzeba będzie go kiedyś sprawdzić... tylko że ja już mam inne oleje na zimę i aż do następnego roku na wakacje już kupione, co najmniej na 3-4 zmiany :lol:Zamieszczone przez pedrosPower od początku zaraz po odpaleniu,
błyskawicznie się nagrzewa ale i doskonale odbierał ciepłoPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Dokłądnie , to jest powód, który mnie kusi na LM Supersyn 0w30, 0W40 i 5w40 ewentualnie jak będę w kraju to statoil i neste.Zamieszczone przez PAOLO ESCOto napewno, ja na przykład bym wolał dołożyć tą kasę na dobry olej ale koniecznie z PAO.Zamieszczone przez sw29lżaden dodatek nie ma cudownego działania gdy nie ma dobrego oleju.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sw29lżaden dodatek nie ma cudownego działania gdy nie ma dobrego oleju.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=lvjptkQmR40[/youtube]O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
No nie wiem....Zamieszczone przez PAOLO ESCOi tutaj mnie nie zaskoczyłeśZamieszczone przez pedrosDrugie miejsce po wiadomo Silkolene
Silkolene daje radę :diabelski_usmiech
no no trzeba będzie go kiedyś sprawdzić... tylko że ja już mam inne oleje na zimę i aż do następnego roku na wakacje już kupione, co najmniej na 3-4 zmiany :lol:Zamieszczone przez pedrosPower od początku zaraz po odpaleniu,
błyskawicznie się nagrzewa ale i doskonale odbierał ciepło
czy jeszcze jest w handlu :szeroki_usmiech
przecież on przeczy zasadom globalizacji i nie niszczy silników. .. i jest zapewne drogi w produkcji gdyż zawiera PAO, Estry....
Jeszcze 2 litry mi zostały wiec na jesienny automix w sam raz :diabelski_usmiech
PS. Jeśli chodzi o zapasy to zgarnął em całą transze pewnego oleju od dystrybutora w PŁ i sobie te 5W40 chwalę. .. mam jeszcze 5 zmian
Komentarz
-
-
Miałem na myśli oleje XW30 lub XW40 . PS. jak sam nie przetestujesz to nikt Ci nie doradzi "złotego środka".Zamieszczone przez slawciolCastrola na pewno juz nie chce, olej wygląda tragicznie po 6kkm. Na valvoline przejechałem się w poprzednim aucie, rozszczelnił mi się silnik i lekki uraz mam do niego, ale to był inny olej (10w40) i inny samochód (Passat B4 1.9tdi) potem zalałem Motulem 10w40 i się uszczelnił :lol: więc jakiś sentyment do Motula mam ;-) . Tylko że, teraz inne auto, olej rozrzedzony paliwem daje do myślenia.Tylko z ciekawości i experymentowania, aby mieć porównanie do jakości innych olejów.
Na dzień dzisiejszy między, Mobil 1 , Motul , Castrol, Shell i Valvoline - Valvoline nr1.
Komentarz
-
-
Ja czekam teraz na dostawę 4 x 4L Xado od konkona :P ... chcę coś sprawdzić i potwierdzić lub nie opinię o tym oleju :wink:
[ Dodano: Sob 18 Paź, 14 19:45 ]
masz PW :diabelski_usmiechZamieszczone przez sw29lnikt Ci nie doradzi "złotego środka".PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Ja mam wyniki badań silnika na dodatku typu ceramizer przeprowadzone przez Dr inż. Piotr IGNACIUKA i Dr inż. Piotr SZCZĘSNEGO z Wydział Mechaniczny, Politechnika Lubelska i w zasadzie można powiedzieć, że:
"Na podstawie przeprowadzonych badan stanowiskowych
stwierdzono
1. Zastosowanie dodatku „Xeramic” spowodowało poprawę
parametrów pracy silnika, ale tylko w górnym zakresie
prędkości obrotowych (od 3600 do 4100 obr/min).
2. Maksymalny obserwowany przyrost mocy wynosił 3 kW,
co stanowi ok.6% mocy maksymalnej silnika pracującego
bez dodatku.
3. Maksymalny obserwowany wzrost momentu obrotowego
wynosił 4 Nm i był obserwowany przy prędkości obrotowej
3900 obr/min.
4. Nie zaobserwowano poprawy parametrów pracy silnika przy
prędkościach obrotowych mniejszych niż 3600 obr/min.
Z uwagi na czas trwania testu badawczego nie można wnioskować
na temat utrzymania poprawionych parametrów w czasie
i wpływu dodatku na trwałość silnika."PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
uuuu słabo, na innych forach spalanie dzieki tym cudom spadło z 16l/100km na 12lZamieszczone przez PAOLO ESCOJa mam wyniki badań silnika na dodatku typu ceramizer przeprowadzone przez Dr inż. Piotr IGNACIUKA i Dr inż. Piotr SZCZĘSNEGO z Wydział Mechaniczny, Politechnika Lubelska i w zasadzie można powiedzieć, że:
"Na podstawie przeprowadzonych badan stanowiskowych
stwierdzono
1. Zastosowanie dodatku „Xeramic” spowodowało poprawę
parametrów pracy silnika, ale tylko w górnym zakresie
prędkości obrotowych (od 3600 do 4100 obr/min).
2. Maksymalny obserwowany przyrost mocy wynosił 3 kW,
co stanowi ok.6% mocy maksymalnej silnika pracującego
bez dodatku.
3. Maksymalny obserwowany wzrost momentu obrotowego
wynosił 4 Nm i był obserwowany przy prędkości obrotowej
3900 obr/min.
4. Nie zaobserwowano poprawy parametrów pracy silnika przy
prędkościach obrotowych mniejszych niż 3600 obr/min.
Z uwagi na czas trwania testu badawczego nie można wnioskować
na temat utrzymania poprawionych parametrów w czasie
i wpływu dodatku na trwałość silnika."
Komentarz
-
-
Ach te "biokomponenty" :szeroki_usmiechZamieszczone przez endryuZamieszczone przez PAOLO ESCO"do zniszczenia 0,5 z lodówki"Bo to zostało zapewne na dolewki ObrazekZamieszczone przez pedrosPS. Zauważ że nie nabijam się z tej ilosci6
Tak off topic przeglądam sobie karty produktów i widzę tendencje ze producenci jada na swojej poprzedniej opini i psują specyfikację. ...
Patrz Motul, niektóre LM
Estry były i się zmyły. ..HC i GTL rządzi :twisted: dlatego aż mnie skręca z ciekawości jakie jest to moje full synth w Aveno made in Germany... :?:
Komentarz
-
-
ACEA C1/C2/C3 jest jedyna i słusznaZamieszczone przez pedrosAch te "biokomponenty" :szeroki_usmiechZamieszczone przez endryuZamieszczone przez PAOLO ESCO"do zniszczenia 0,5 z lodówki"Bo to zostało zapewne na dolewki ObrazekZamieszczone przez pedrosPS. Zauważ że nie nabijam się z tej ilosci6
Tak off topic przeglądam sobie karty produktów i widzę tendencje ze producenci jada na swojej poprzedniej opini i psują specyfikację. ...
Patrz Motul, niektóre LM
Estry były i się zmyły. ..HC i GTL rządzi :twisted: dlatego aż mnie skręca z ciekawości jakie jest to moje full synth w Aveno made in Germany... :?:
Po co komu pao i estry ?
Komentarz
-
-
sw29l, no i ze jest napis syntetyczny na opakowaniu :wink: :diabelski_usmiech
No i najważniejsze! Jeśli jedziesz atutem i właśnie przekraczać z 100 000 km koniecznie zatrzymaj samochód i poproś mobilny serwis, by podjechał wymienić olej na mineralny.
PS. 1,9 tdi , 1Z, 380kkm, od 180kkm licznikowego pędzony na Mobil1 potem tylko na Lotosie Syntetycznym z 505.01 do dzisiaj nie kopci, nie bierze oleju, turbo żyje.
Komentarz
-
-
mam go teraz w silniku. Poboru oleju brak. Czasami na zimnym silniku przy pierwszym rozruchu po kilku dniowym postoju na parkingu "lubi klepnąć zaworami" ale ogólnie nie jest źle. Wg. mnie silnik na nim pracuje bardziej metalicznie i trochę głośniej (odrobinę w górnym zakresie obrotów) niż np. na Statoilu czy Neste, które miałem poprzednio... ale biorąc pod uwagę łatwą dostępność i stosunkowo dobrą ceną można śmiało ten olej brać pod uwagę.Zamieszczone przez CHRIS3355co Panowie myslicie o takim oleju Mobil 1 New Life 0W-40PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
:roll: http://www.shell.pl/products-service...sic-range.html / http://www.epc.shell.com/docs/GPCDOC_GTDS_Shell_Helix_Ultra_0W-40_(SN_CF_A3_B4)_(en)_TDS.pdf karta z 19 maj 2014r.Zamieszczone przez CHRIS3355na stronie shella nie ma oleju 0w-40.PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-

Komentarz