Wleciał dzis do mnie-znów- Millers CFS 5w40- nareszcie silnik aksamitnie pracuje gry jest rozgrzany.
Na Amsoilu zrobiłem tylko 3,5 tyś km ale.......to inna bajka olejowa.
OI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )
...przecież wiesz a się pytasz? :nuda
W Ostrowcu linia produkcji oleju była jedną z trzech, jakie funkcjonowały w strukturach koncernu Statoil. Według ekspertów była też jedną z najnowocześniejszych w branży paliwowej...
Rozlewane były półsyntetyki i minerały Statoila (niektóre produkty) oraz dodatkowo na lini był blendowany na zlecenie Fota olej Kager ---> nie kupować tego oleju http://motofocus.pl/nowosci/8292/olej-sie-rozlal :evil: Nie był tam nigdy rozlewany żaden z produktów LazerWay :szeroki_usmiech gdyż większość produkcji topowych olejów LazerWay i smarów firmy jest realizowana w zakładzie produkcyjnym w Nynäshamn w Szwecji.
Po 14 latach funkcjonowania Statoil Fuel&Retail podjął decyzję o zamknięciu Zakładu Produkcji Olejów z Ostrowca (jesień 2012r).
Zakład w Ostrowcu przejmie pewnie jeden z rosyjskich producentów... Lukoil :roll:
Zamieszczone przez rOBERTO795
Na Amsoilu zrobiłem tylko 3,5 tyś km ale.......to inna bajka olejowa.
hmmm tylko...? Jakiś powód?
PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
przy przebiegu 10000km chciałbym wymienić olej i filtr
Zamieszczone przez Grechulek
Czy czekać jeszcze z wymianą oleju do 15000?? Czy wymieniać a jeśli tak to taki olej byłby dobry: Liqui Moly Synthoil Energy 0W40??
Grechulek, nie czekaj tylko wymieniaj (nawet poza ASO i tak się nie skapną :wink: ja tak zrobiłem, tylko ori filtr sobie kup ,w ASO koszt 24zł), jesli kupisz Synthoila 0W40 to lej go śmiało.
po zmianie na Totala 5w40 przez cała zime masełko nie wystąpiło
A ja mam pytanie do naszych kolegów znających temat olejów, a propo postu kolegi piotrek_os . Dlaczego robi się „masło” pod korkiem wlewu oleju? Czy to jest spowodowane sposobem eksploatacji samochodu w okresie zimowym? Czy odpowiada za to jakiś dodatek w oleju, czy raczej jego brak? Czy ktoś zna przyczynę tego problemu?
pytanko do posiadaczy 1.8 T kto z was jezdzi na millers XSF 5W50 lub motul X-cess
ktory zalać ? znajomy sprzedawca od ktorego zawsze bralem do poprzednich aut motul namawia mnei na millersa, roznica w cenie niewielka ...
dodam ze skoda ma 76 tys udokumentowanego przebiegu silnik AUQ
andru123, z tego co można wyczytać z tego wątku, to niektórzy posiadacze 1.8T polecają MOTUL X-lite 0W-30 do tego motoru. 5W50 to raczej do racingu, a jeśli tak to czy ten, millers to najlepsza opcja?
masło to po prostu wilgoć, oddzielona od oleju z oparami i w zależności od konstrukcji czy eksploatacji jest to normalne lub nie do końca. Warto sprawdzić odmę czy spełnia swoją funkcję. Przyczyną jest różnica temp.
[ Dodano: Wto 26 Lut, 13 00:57 ]
5W50 za grubo do codziennej eksploatacji w tym silniku.
Konrad OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części
pytanko do posiadaczy 1.8 T kto z was jezdzi na millers XSF 5W50 lub motul X-cess
ktory zalać ? znajomy sprzedawca od ktorego zawsze bralem do poprzednich aut motul namawia mnei na millersa, roznica w cenie niewielka ...
dodam ze skoda ma 76 tys udokumentowanego przebiegu silnik AUQ
Ja osobiscie jezdze na Millersie CFS 5W40 i jestem mega zadowolony. znam kilka osob ktore jezdza na x-cess 5W40 zarowno w serii jak i w mocnych projektach i tez sobie chwala.
OI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )
masło to po prostu wilgoć, oddzielona od oleju z oparami i w zależności od konstrukcji czy eksploatacji jest to normalne lub nie do końca. Warto sprawdzić odmę czy spełnia swoją funkcję. Przyczyną jest różnica temp.
Nie no rzecz jasne, ale skoro na jednym oleju masło jest pod korkiem, a na innym nie ma, to poza konstrukcją silnika i ewentulanym problemem z odmą coś w oleju musi być takiego że na jednym masło się robi, a na innym nie?
Witam
Czytam i czytam o tych olejach ale nie jestem w stanie przeczytać 233 stron tego wątku.
Jestem przed zmianą oleju w Fabi 1,4 16V kod BXW, auto ma najechane 38 tys. wlany olej to Mobil 1 5w30 formula ESP ze specyfikacją 504/507, z tego co wyczytałem na forum nie jest to dobry olej, a że staram się dbać o auto jaki olej polecacie do tego silnika?
Jeżdżę zdecydowanie spokojnie, bardzo rzadko auto jest kręcone do czerwonego pola, przebiegi 50% trasa, 50% miasto i w mieście raczej krótkie trasy max. po 5, 6 km.
Czy np. Platinium Max Expert V jest lepszy od tego Mobila czy jednak wybrać coś innego?
1,4 16V kod BXW... wlany olej to Mobil 1 5w30 formula ESP ze specyfikacją 504/507, z tego co wyczytałem na forum nie jest to dobry olej
nie przesadzajmy i nie demonizujmy... może być i olej ze specyfikacją VW 504.00 ale ... zmieniaj go co 15 tys km max i będzie "dobrze".
Zamieszczone przez Marek__82
Jednak 502 będzie lepszy?
pojęcie względne - chodzi o pewne parametry no i o bazę o ile przy specyfikacji VW 504.00 trafić coś na PAO to prawie jak wygrać w totka :wink: o tyle przy specyfikacji VW 502.00 porządny olej z PAO jeszcze znajdziesz.
Zamieszczone przez leonn
LazerWay V 0W/30
ten jest drogi :twisted: tutaj http://allegro.pl/olej-syntetyczny-l...051005228.html jest też odpowiedni w dobrej cenie dla Ciebie ... jak to się mówi "będziesz Pan zadowolony" :lol:
Jest jeszcze "kilka" ciekawych produktów ( np. FUCHS TITAN SUPERSYN 0W30 Motul X-lite 0W/30, Millers 0W/40 i inne) ... kwestia ceny i dostępności.
witam po długiej nieobecności wiec tak normy 504/507 to najwyższe normy dla olejów silnikowych. mobil 5w30 ESP miałem okazje testować i nie mam zastrzeżeń chociaż to było jeszcze przed remontem RSa, potem był shell 5w30 ale w ramach testu czy da sie jeszcze obniżyć spalanie oleju jakieś 300km temu zalałem shell 5w40 Złe opinie z reguły biorą sie z tego ze Mobil i Castrol to najczęściej podrabiane oleje w polsce bo najczęściej kupowane sam niestety miałem okazje sie przekonać w moim BMW po zalaniu 10w40. Mój ojciec do fabi 1,4 68 KM lał mobila 10w50 przez 8 lat i o dziwo nie miał z tym olejem żadnych problemów silnik nie brał oleju i chodził cicho.
Z Platinium Max Expert V daj sobie spokój bo te oleje to porażka lepiej dołożyć parę zł i kupić lepszy olej.
Tak na koniec jeżeli nie masz problemów z tym olejem a boisz się ze trafisz na podróbkę polecam oleje Shell bo ja jak i moi znajomi jeszcze nie mieli problemów z jakością a tylko chwalili ze silnik zaczął ciszej pracować, jak chcesz zmienić lepkość zastosuj 5w40 bo przy takim przebiegu nie ma co pchać się w gorsze oleje a 0w to moim zadniem przesada.
Komentarz