Jaki olej do benzyniaka?

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • endryu
    RS
    • 2006
    • 3773
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez aldam
    Ale mieszacie mi w glowie.
    Mieszają, mieszają jakby się na Marsa szykowali :yay:
    Z tego mieszania wychodzi, że do TSI lepszym powinien być 0W30 od 5W30 (argumenty na poprzednich stronach)

[ Dodano: Pią 23 Sie, 13 17:14 ]
    Zamieszczone przez PAOLO ESCO
    to co tutaj gdybać X-Lite 0W/30 i "będziesz Pan zadowolony"
    a Fuchs Supersyn 0W30
    O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
    O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
    =================================================

Komentarz

• PAOLO ESCO
      RS
      • 2009
      • 6626
      • Volkswagen
      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez endryu
      a Fuchs Supersyn 0W30
      a może najnowszy 0W/40 ... http://sklep-oleje.pl/pl/p/Fuchs-TIT...ife-0W-40/1539 a kolega Robert siedzi cichutko zamiast towar sprzedawać :diabelski_usmiech
      PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• endryu
        RS
        • 2006
        • 3773
        • Octavia II combi (1Z5)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

No ale jak ta oliwa ma się do TSI (gęstość)

PAOLO ESCO jako, że masz czas do poniedziałku odpowiedz na pytanie wymieniając kilka produktów olejowych: Moim skromnym zdaniem do TSI pasuje... (i tu zacytuj listę olei, które Ty byś polecił)
        A zapewne Twoje zdanie rozjaśni ten gąszcz opinii i ułatwi podjęcie decyzji wielu omotanym userom (sam się zastanawiam co wybrać do w większości miejskiej jazdy), którzy będą mocno wdzięczni :kufel :kufel :kufel

Komentarz

• PAOLO ESCO
          RS
          • 2009
          • 6626
          • Volkswagen
          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

No ale jak ta oliwa ma się do TSI
          ma specyfikację VW.... ? ma ...a to że "ktoś" skopał silnik to nie wina oleju. Widziałeś w Instrukcji zapis, że VW zabrania lania oleju o SAE 0W/40 do TSI ? 0W/30 jest "OK" ... 5W/30 jest "OK" a "pośredni" 0W/40 jest "nie odpowiedni" pomimo tego, że posiada odpowiednie specyfikacje VW...

[ Dodano: Pią 23 Sie, 13 19:18 ]
          jako, że masz czas do poniedziałku
          no kufaaaaaa mam. Miejcowe "łapiduchy" mi go załatwiły :evil: :klnie: ale dziś mam dosyć "atrakcji" od samego rana...już prawie samochód zacząłem pakować, jak żona przyjechała od lekarza (była "tylko" na sprawdzeniu) i musieliśmy pojechać z dzieciakiem do szpitala bo miejscowy "szaman" źle dobrał antybiotyk i jego dawkę dla dziecka. :x i trzeba było porobić badania dodatkowe... Są OK ale do poniedziałku musze czekać z dzieckiem na ponowne badanie przez porządnego lekarza pediatrę.
          Moim skromnym zdaniem do TSI pasuje...
          nooo właśnie (napisałeś posta, jak ja swojego pisałem).

:lol:
          zacytuj listę olei, które Ty byś polecił
          żartujesz, abo nie ... mogę wysłać ale na PW. Bo nie chce mi się potem udowadniać, że "białe jest białe a czarne jest czarne" ... czy jakoś tak ...cytując "klasyka" :lol:

Nie ma uniwersalnego oleju ... jest olej odpowiedni dobrany do silnika i warunków eksploatacji. Indywidualny dobór oleju do warunków eksploatacji zdecydowanie lepiej wypadnie niż "pseudo" tabelki czy też statystyki.
          Owszem są porządne marki/produkty. Zobacz w wątku olej do TDI ... tyle produktów a Liqui Moly Top Tec 4600 i LazerWay LL 5W/30 bronią się same... i to pomimo pewnej "nagonki" która swojego czasu trwała w wątku :wink:
          Rozmawiałem dziś z RobertemM (pozdrawiam) na temat Silkolene. Robert stwierdził, że do niego do sklepu przychodzą stali klienci, którzy nie pytają się ile Silkolene kosztuje ... tylko czy jest, ewentualnie kiedy będzie. ... jak myślisz dlaczego ?

Komentarz

• endryu
            RS
            • 2006
            • 3773
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

:kciukgora

w/g instrucji (mojej wyd. 11.2011) zapisali normy 502.00 504.00 oraz 503.00-w następnych wydaniach tę normę zabrali z książki

Jako, że w tej chwili jest zalany 5W30 to następny będzie np. 0W30 i już :szeroki_usmiech

[ Dodano: Pią 23 Sie, 13 19:42 ]
            żartujesz, abo nie ... mogę wysłać ale na PW. Bo nie chce mi się potem udowadniać, że "białe jest białe a czarne jest czarne" ... czy jakoś tak ...cytując "klasyka"
            ale nie masz się czego obawiać :diabelski_usmiech (chociaż czytając np. wątek o cegiełkach ... :klnie: :box2 owiesic )
            jak myślisz dlaczego ?
            to oczywiste :szeroki_usmiech ...jak już raz sobie posmarowali ...to są :hi:

Komentarz

• PAOLO ESCO
              RS
              • 2009
              • 6626
              • Volkswagen
              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

...jak już raz sobie posmarowali
              no właśnie, ja też byłem sceptycznie nastawiony do czasu kiedy nie zalałem nim silnika.

...gdzie jest najwięcej gwiazdeczek w tabelce? Czy tylko mi się wydaje, że najlepszy wybór to olej PAO+estry. Oczywiście wszystko w miarę rozsądku...zwłaszcza, jeżeli chodzi o stosunek/cena jakość, bo dobrych olejów w "syntetycznej technologii" napewno nie ma co skreślać. kurnaaaa ale o tym już było, takie pisanie i wracanie w kółko co chwila do tego samego tematu mija się z sensem. ad:

Czytać, czytać, czytać :arrow: http://www.dbc.wroc.pl/Content/2604/...2yw_budowy.pdf

zapisali normy 502.00 504.00
              zgadza się w najnowszej Instrukcji dla O III są dopuszczone specyfikację VW 502.00 oraz 507.00
              Załączone pliki

Komentarz

• REXAX
                Rider
                • 2013
                • 453

Uznaję, że masz rację
                - to mnie uspokoiłeś bo już szukałem klucza do korka spustowego :lol:

Komentarz

• PAOLO ESCO
                  RS
                  • 2009
                  • 6626
                  • Volkswagen
                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

chociaż czytając np. wątek o cegiełkach ...
                  :Bojesie: nie skumałem o czym piszesz...aż z ciekawości "klinąłem wątek o cegiełkach" .... ad: coś mi się przypomina w pewnym wątku olejowym :wink:

Zamieszczone przez REXAX
                  to mnie uspokoiłeś
                  ale siebie nie uspokoiłem...bo nie znalazłem "różnicy" 0W30 vs 0W40 o którą mi chodziło...skleroza czy "cuś" :niewiem

Komentarz

• Pidziek
                    RS
                    • 2011
                    • 1845

A czemu nic nikt nie pisze o Valvoline ... ?
                    Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
                    http://www.zmienolej.pl/
                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• REXAX
                      Rider
                      • 2013
                      • 453

Zamieszczone przez Pidziek
                      - Pidźku a co z konkursem na określenie który Mobil z Polski :wink: - jeżeli ten quiz przewiduje jakieś nagrody to niech szanowne jury weźmie pod uwagę kto udzielił pierwszy odpowiedź :szeroki_usmiech
                      ps.jak zobaczyłem jak spaprali parametry SYNPOWER 5w40 to spadło moje zainteresowanie produktami VALVOLINE pewnie 0w40 czeka podobny los :?
                      Napisz coś o nowym Fuchsie Supersyn Longlife 0w40 - nie ukrywam że jego CCS bardzo mi się podoba :wink:

Komentarz

• PAOLO ESCO
                        RS
                        • 2009
                        • 6626
                        • Volkswagen
                        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

o Valvoline ...
                        Prista Oil...
                        nikt nie pisze o Valvoline ...
                        bo pisaliśmy min. o Silkolene - to chyba bardziej powinno Ciebie cieszyć, miałeś "darmową reklamę".
                        Zamieszczone przez REXAX
                        co z konkursem
                        to ja nieśmiało chciałem przypomnieć, że miała być "koperta" a jak do tej pory nie mam jej pod wycieraczką .... więcej się tak "nie bawię" :los

Komentarz

• REXAX
                          Rider
                          • 2013
                          • 453

że miała być "koperta" a jak do tej pory nie mam jej pod wycieraczką
                          - aaa... ta z prowizją za silkolene :haha:

Komentarz

• Kojiro
                            Classic
                            • 2012
                            • 16

'Sowieci' już ten olej rozpracowali. Info do znalezienia na http://www.oil-club.ru/

Komentarz

• PAOLO ESCO
                              RS
                              • 2009
                              • 6626
                              • Volkswagen
                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

o Valvoline
                              Synpower 0W/40 - pakiet dodatków 14,2% modyfikator lepkości-polimer 8,9%; 66,9% - PAO 4-tej grupy, estry - 10% ... wynik można przyjąć z bardzo dużym prawdopodobieństwem.

I jeszcze trochę wyszperanych danych:

Wyniki z badań dla Mobil1 New Life 0W40 - Noack 8,9 ; Temperatura zapłonu w tyglu otwartym 234C;
                              CCS - 3015 ... chyba niemożliwe... :roll:
                              prawdopodobnie 17%-20% PAO ...
                              50% mix grupy III+ Mobil zmienił opisy produktów Mobil 1 z "vollsynthetisch" na "synthetisch" i zmieniła się specyfikacja. Mobil ograniczył pełnosyntetyczną bazę PAO i w znacznie szerszym zakresie stosuje w detalicznych Mobilach bazę olejową, należąca do grupy III+ o nazwie VISOM 6. Nowa generacja olejów bazowych pochodzących z gazu ziemnego (Gas to Liquids).
                              Reszta dodatki + polimer, estry 5%-8%

LM TT-4200 wzmocnione skromnie estrami 3-4 5g%. ale to przecież specyfikacja 504/507 !

RAVENOL SSO 0W-30 - 10% estrów

Fuchs GT1 0W-20, 50% + 50% gr.III i gr.V (estry) :roll: popiół siarczanowy - 1,2

Komentarz

• lesniczy4
                                Classic
                                • 2013
                                • 17

Panowie co byście polecili do 1.8 TSI o przebiegu 55kkm z apetytem na olej w okolicach 200ml/1000km? Obecnie auto jeździło na shell 5w40 AV-L. Czy jest szansa ze innego oleju będzie wciągać mniej? Przyznaję się że nie przebrnąłem przez te 180str. Ale olej muszę zmienić na gwałt.

Komentarz

• aldam
                                  L&K
                                  • 2006
                                  • 1036

lesniczy4,

taki sam motor przebieg jak mój.
                                  Ja biorę Statoil 0w30 Lazerway v.
                                  Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• Eidos71
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 2050
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

lesniczy4 - musisz popróbować, co Ci pasuje z LM, Motul, Lazerway, lub Amsoil. Ja mam TSI, choć tylko 1.4 - obecnie mam Motul Specific 5w30, ale wrócę do zalanego wcześniej Amsoil European Car Formula 5W-30 - odnoszę subiektywne wrażenie, że silnikowi bardziej odpowiadał tamten olej, niż obecny Motul.
                                    Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                                    MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 6626
                                      • Volkswagen
                                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez lesniczy4
                                      Czy jest szansa ze innego oleju będzie wciągać mniej?
                                      mała, bardzo mała (choć trafiają się jednostki bez zapotrzebowania na olej) ...a to tylo potwierdza to co wiadomo od dawna na temat zużycia oleju prez silniki VW - SKANDALICZNIE WYSOKIE :!:
                                      z apetytem na olej w okolicach 200ml/1000km?
                                      czyli przy przebiegu około 15 tys km ...wymienisz dolewając jakieś 3L oleju świeżego ponad 50% tego co masz w silniku ad:
                                      Czytałem, że serwisy w DE już radzą sobie z tym problemem - jak się w DE dogadasz to można na serwis do DE jechać po uprzednim zgłoszeniu problemu a ASO/SAP PL dalej nic...
                                      1.8 TSI o przebiegu 55kkm
                                      hmmm...szczerze...co byś nie zalał i nie wiadomo jak drogi olej to zmniejszenie poboru oleju zapewne będzie minimalnie wodoczne...albo i wcale. Ja bym tutaj nie kombinował kupił "zwykłego" Mobil 1 0W40, Valvoline SynPower 0W40 - ktoś zwrócił uwagę, ze posiada specyfikację - VW 503 01.
                                      Przeznaczony do silników benzynowych z wydłużonym okresem między wymianą oleju, wyprodukowanych po 2000 roku. Wysoka lepkość wysokotemperaturowa HTHS.

Komentarz

• Sebastian_M26
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 1823
                                        • Superb II (3T4)

Czy jest szansa ze innego oleju będzie wciągać mniej?
                                        mała, bardzo mała (choć trafiają się jednostki bez zapotrzebowania na olej) ...a to tylo potwierdza to co wiadomo od dawna na temat zużycia oleju prez silniki VW - SKANDALICZNIE WYSOKIE :!:
                                        z apetytem na olej w okolicach 200ml/1000km?
                                        czyli przy przebiegu około 15 tys km ...wymienisz dolewając jakieś 3L oleju świeżego ponad 50% tego co masz w silniku ad:
                                        Czytałem, że serwisy w DE już radzą sobie z tym problemem - jak się w DE dogadasz to można na serwis do DE jechać po uprzednim zgłoszeniu problemu a ASO/SAP PL dalej nic...
                                        1.8 TSI o przebiegu 55kkm
                                        hmmm...szczerze...co byś nie zalał i nie wiadomo jak drogi olej to zmniejszenie poboru oleju zapewne będzie minimalnie wodoczne...albo i wcale. Ja bym tutaj nie kombinował kupił "zwykłego" Mobil 1 0W40, Valvoline SynPower 0W40 - ktoś zwrócił uwagę, ze posiada specyfikację - VW 503 01.
                                        Przeznaczony do silników benzynowych z wydłużonym okresem między wymianą oleju, wyprodukowanych po 2000 roku. Wysoka lepkość wysokotemperaturowa HTHS.
                                        Ponoć w pewnej partii silników założyli odwrotnie pierścień zgarniający lub jest wadliwy.
                                        Może to też kwestia złego docierania?
                                        Dodatkowo w CDAA obniżyli o połowę ciśnienie oleju w porównaniu do BZB.

U mnie znikał Motul 504.00, ale dopiero jak go przepaliłem.
                                        W tej chwili olej nie ubywa mimo trudnych warunków pracy.

Kiedyś miałem nowy silnik AEE, który też nie spalał oleju, ale częsta praca w okolicach czerwonego pola, spowodowała zużycie całego bagnetu w 2tyś km.
                                        Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• mariush19
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 634
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

A ten Lotos Quazar 5w30 to co ma w sobie że na stacji Lotosa kosztuje 299pln ? chciałem sobie na dolewkę kupić synthetic plus 5W40 ale tez wołają 55pln za litr, ogłupieli?

Komentarz

• Ayu
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 4154

Zamieszczone przez mariush19
                                            A ten Lotos Quazar 5w30 to co ma w sobie że na stacji Lotosa kosztuje 299pln ? chciałem sobie na dolewkę kupić synthetic plus 5W40 ale tez wołają 55pln za litr, ogłupieli?
                                            Jakbyś urodził się wczoraj... Coca Cola w "normalnym" sklepie kosztuje 2,5 PLN za 1 l a na stacji 4,5 PLN. Mówi Ci to coś o handlu? :idea:

Kup z normalnego źródła i tyle w temacie.

Komentarz

• Pidziek
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 1845

A ten Lotos Quazar 5w30 to co ma w sobie że na stacji Lotosa kosztuje 299pln ?
                                              Nic takiego oprócz ok. 100% marży

Zamieszczone przez Sebastian_M26
                                              Dodatkowo w CDAA obniżyli o połowę ciśnienie oleju w porównaniu do BZB.

Dlaczego ?
                                              Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
                                              http://www.zmienolej.pl/
                                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• mariush19
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 634
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez hotrain
                                                Jakbyś urodził się wczoraj... Coca Cola w "normalnym" sklepie kosztuje 2,5 PLN za 1 l a na stacji 4,5 PLN. Mówi Ci to coś o handlu? :idea:

Kup z normalnego źródła i tyle w temacie.

Może to przez to że porównałem cenę z Orlenem gdzie 5w40 kosztuje bądź kosztował jeszcze niedawno 99pln za 4,5l. A może przez to że odkąd jest na świecie internet to do sklepu "normalnego" stacjonarnego chodzę tylko po piwo

Komentarz

• aldam
                                                  L&K
                                                  • 2006
                                                  • 1036

Sebastian_M26,

Jaka oliwe stosujesz do swojego tsi ?
                                                  Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• Seed
                                                    Elegance
                                                    • 2010
                                                    • 875
                                                    • Octavia III (5E3)
                                                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Witam Pany po dluzszej nieobecnosci w tym watku. Widze ze walkujecie w kolko to samo. :P

Zbliza mi sie pierwsza wymiana - oczywiscie przechodze na tryb staly co 10 tys wymiana. Zalewam X-lite - 502.00 spelnia wiec z gw. nie bedzie problemu. Silnik sprawuje sie doskonale - moge polecic spokojnie 1.4 TSI. Mocny i ekonomiczny motor.

Inna kwestia jest taka - kuzyn odrestaurowal 300ZX Z31 - piekny jangtajmer

gosciu, ktory zajmuje sie tymi silnikami (3.0 V6 170 KM) - mowi zeby zalac 10W-60 - pytanie czy to dobry wybor. silnik jest zdrow jak ryba.
                                                    KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

Pracuję...