Tylko obawiam się że pasek chodził do tej pory na półsyntetyku to jak mu zaleje pełen syntetyk to mi go zaraz wypłucze i będą wycieki. Ale pojadę do ASO i się spróbuje dowiedzieć czy był wcześniej serwisowany i czy mają gdzieś jakim olejem był zalewany. Chociaż przy 200 tys.km nie wiem czy pełen syntetyk byłby wskazany.
Jaki olej do benzyniaka?
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Piotrek
Był - VW Passat B5 1,6 MPi + LPG 101KM 1999r
Audi A3 8L 1,8 20v 125KM AGN
Jest - VW Passat B6 2,0 TDI 170KM BMR 2007r
"Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma"
-
-
Zamieszczone przez pietrek_gTylko obawiam się że pasek chodził do tej pory na półsyntetyku to jak mu zaleje pełen syntetyk to mi go zaraz wypłucze i będą wycieki
Mobil 2000 10w40 w -20 stopniach - miodzio :wink: - https://www.youtube.com/watch?v=1wfNZuJ4vGE :wink:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pietrek_gjak mu zaleje pełen syntetyk to mi go zaraz wypłucze i będą wyciekiPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cordoba12A ile PAO i jaki TBN ma Fuchs TITAN Supersyn 0W-30 ??
Na ruskich, zimowych testach spełnia swoją rolę w niskich temperaturach https://www.youtube.com/results?sear...be.zl2zfVFxVy0O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
PAOLO ESCO, nie od dziś wiadomo, że w silniku zbierają się różne nagary i osady. Olej syntetyczny je wszystkie wypłukuje i czasem powstają wycieki spod uszczelek. Narazie się jeszcze zastanawiam. Nie wykluczam jednak oleju syntetycznego.Piotrek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOJak masz silnik bez wycieków to wlewaj 5W40 na zimę i nie słuchaj opowiadań "pseudo mechaników". Twój wybór.Zamieszczone przez pietrek_gNarazie się jeszcze zastanawiam. Nie wykluczam jednak oleju syntetycznego
ja do swojej feli 1.3mpi z przebiegiem ok 190tys leję 5w40 i auto cały czas jeździ :shock: 8) teraz kończę ujeżdżać orlena, niedługo przesiadka na lotosa - ceny kosmiczne na poprzedniej stronie Paolo wrzucał przykładowe linki z allegro - jeden jest do lotosa właśnie - przyszedł szybciej niż zdążyłem kasę przelać sprzedającemuSPOT Poznań:
.....
ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY
Error 503 Wojtas Unavailable :P
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pietrek_gw silniku zbierają się różne nagary i osady. Olej syntetyczny je wszystkie wypłukuje i czasem powstają wycieki spod uszczelek
Zamieszczone przez Wojtas_Poznań1.3mpi z przebiegiem ok 190tys leję 5w40 i auto cały czas jeździ
Zamieszczone przez Wojtas_Poznańlinki z allegro - jeden jest do lotosa właśnie - przyszedł szybciej niż zdążyłem kasę przelać sprzedającemuPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Kurde, coraz bardziej zaczynam się nastawiać na pełen syntetyk. Chyba mnie jednak przekonujecie. Pomyślimy, zobaczymy. Muszę dobrze poszukać pod maską lub gdzieś jakiejś naklejki co tam było wcześniej zalane! Tym bardziej ze jutro zakładam do paska lpg i chcę nim w miarę bezawaryjnie z 5 lat pojeździć.
Wojtas_Poznań, ja w swojej Feli cały czas od nowości na połsyntetyku smigam.Piotrek
Komentarz
-
-
to czy olej jest syntetyczny czy polsyntetyczny nie ma kompletnie zwiazku z mitem rozszxzelniania sie silnika.
sa oleje mineralne albo polsyntetyczne ktore maja taki pakiet detergentów ze niejeden syntetyk by sie powstydzil.
niestety jak obserwuje mechanicy maja 2 kryterium jakosci oleju:
z beczki i 5w30.
ale na ziemię,
dzisiaj plukanka zrobiona i nie z beczki a 5w30 Silkolene zagościł pod maską.
pierwszy efekt zapewne subiektywny ze jest ciszej. no i plus 2 konie bo nowa zawiezka olejowa.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pietrek_gzaczynam się nastawiać na pełen syntetyk
Zamieszczone przez pedros5w30 Silkolene zagościł pod maską
Muszę skorygować lekko jeden z wniosków odnośnie Ravenol SSO 0W30, przy uruchomieniu silnika w niższej temeraturze (około 4-7 C), po kilku dniach stania, silnik rano pracował zaraz po uruchomieniu cicho i równo...jednak jego praca jest zauważalnie "gorsza" przy wyższych obrotach (na rozgrzanym silniku), ew przy redukcji i wyprzedzaniu. Silnik wtedy słychać o wiele bardziej niż na Silkolene 5W30.PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez KubaMpakietczy go jeszcze masz
Zamieszczone przez KubaMpakietjak SSO wypada przy Lazerway VPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
PAOLO ESCO, pełen syntetyk=full syntetyk. Dla mnie półsyntetyk zaczyna się od 10W-40.
[ Dodano: Sro 18 Wrz, 13 22:30 ]
Pisząc pełen syntetyk miałem na myśli 5W-40. Myślałem pomiędzy Motul, Valvoline, Mobil 1 lub coś podobnego.Piotrek
Komentarz
-
-
Hej
Wątek jest trochę długi a opcją szukaj nie udało mi się znaleść czy załączone opracowanie się tu pojawiło czy nie - jeżeli zrobiłem duplikat sorry.
Wydaje mi się, że warto przeczytać.
https://skydrive.live.com/redir?resid=C525BAB12E40B0F3!195
PS: link aktywny na tydzień
Michał"Adding power makes you faster on the straights. Subtracting weight makes you faster everywhere."
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pedros5w30 Silkolene zagościł pod maską
juz widze ze konsystencja jest inna. dzisiaj sprawdzajac poziom oleju pelno pokapalo z bagnetu jak woda ale tez i bardzo duzo zostalo na bagnecie. na razie 50 km zrobilem wiec nic szczegolnego nie powiem....
a samopoczucie bezkonkurencyjne... to juz drugie auto zalane silkolene ale tym razem w30.
czekam na zime
ps. cos za duzo pocialem bbcode:-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOZamieszczone przez pedrossamopoczucie bezkonkurencyjne...
Naturalnie.
pierwsze odczucie ze z olbrzymia lekkością wkreca sie na obroty i cicho...
specjalnie filtra powietrza nie wymienialem tylko olej i filtr oleju żeby wyeliminowac zespół elementów...
po 5 tys wleje mu archoila 9100 zeby dotzymal do 15kkm.
chyba znalazlem olej do ekodrivingu... mam pewnosc ze nie zeskrobie mi sie film..... na 1500 obrotów
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pedrospierwsze odczucie ze z olbrzymia lekkością wkreca sie na obroty i cicho...
Mi też Silkolene ProS 5W30 przypadł do gustu.
Zamieszczone przez pedrospo 5 tys wleje mu archoila 9100 zeby dotzymal do 15kkm.PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOZamieszczone przez pedrospierwsze odczucie ze z olbrzymia lekkością wkreca sie na obroty i cicho...
Mi też Silkolene ProS 5W30 przypadł do gustu.
Zamieszczone przez pedrospo 5 tys wleje mu archoila 9100 zeby dotzymal do 15kkm.
pozostaje tylko trzymac kciuki za to zeby niby przypadkiem receptury nie zmienili w locie w ramach zwiekszania zysku netto i reperowania bilansu spółki. ..
dodam ze widziałem w jednym sklepie za 200 brutto i byl stan magazynowy.
żałuje że w moim toitoiu nie mam wskazan temperatur kluczowych płynów dostępnych na liczniku wówczas z pewnością mógłbym więcej miec punktów porównania.
tak z ciekawosci jaki tbn ma?
Komentarz
-
-
Jestem bardzo ciekaw jak ten olej będzie się sprawował w normalnych warunkach ( w normalnych seryjnych silnikach i przy normalnym użytkowaniu ) ??
Chociaż z drugiej strony.....skoro ma radzic sobie w wysilonych rajdowych silnikach, to i w normalnym seryjnym też powinien dać radę.... :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cordoba12jak ten olej będzie się sprawował w normalnych warunkach ( w normalnych seryjnych silnikach i przy normalnym użytkowaniu ) ??PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
Komentarz