Jaki olej do benzyniaka?

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • parasite
    L&K
    • 2011
    • 1368

A ja taki zachwycony M1 0W40 nie jestem. Zalałem go jakiś miesiąc temu i jak dla mnie po 13 tyś. na Statoilu 5W40 poranne odpalanie było przyjemniejsze. Wydaje mi się, że na M1 jakoś długo ten silnik po odpaleniu się wycisza. Może w końcu skuszę się i wyślę próbkę do zbadania to wtedy będzie można powiedzieć coś więcej. Na kolejną wymianę zamawiam właśnie Neste 0W40.

Co do Subaru,. Jednak będzie 0W20 i wybór padł na Neste City Pro 0W20. Zobaczymy jak na nim będzie się silnik sprawował.
    AGR 112KM, 232Nm
    Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• PAOLO ESCO
      RS
      • 2009
      • 6626
      • Volkswagen
      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez parasite
      Co do Subaru,. Jednak będzie 0W20 i wybór padł na Neste City Pro 0W20. Zobaczymy jak na nim będzie się silnik sprawował.
      hmmmm ja bym jednak do tego Subaru z tym silnikiem i przy takiej planowanej jeździe oleju o tym SAE nie zalał.
      Co do pracy na 0W20 silnik będzie na pewno na początku pracował super i będzie czuć "lekkość" (mam ten Neste 0W20 zalany w Kiaa Picanto 1.0) ale jak będzie się ten olej sprawował i chronił silnik przy takiej eksploatacji w Subaru 2.0 to trudno powiedzieć :roll:
      ja taki zachwycony M1 0W40 nie jestem
      no a ja go właśnie chcę specjalnie sprawdzić i porównać do poprzednio zalanych i celowo go zaleję dziś po południu na trasę Pl-Włochy-PL (wyjazd w środę). Zobaczymy co jest warty ten Mobil... :wink:
      PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• parasite
        L&K
        • 2011
        • 1368

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
        hmmmm ja bym jednak do tego Subaru z tym silnikiem i przy takiej planowanej jeździe oleju o tym SAE nie zalał.
        Subaru w sumie jeździ na krótkich odcinkach ale nie znaczy, że na zimnym silniku. Generalnie robi te 7km w jedną stronę ale w korkach więc z 30 minut to auto jednak pracuje więc i silnik zdąży się zagrzać do odpowiedniej temperatury, więc z paliwem w oleju nie powinno być chyba problemu. Do tego jakaś traska od czasu do czasu po autostradzie. Myślę, że źle nie będzie, skoro producent w instrukcji taki olej zaleca. Co do Neste to za szybko napisałem bo teraz jeszcze zastanawia się nad Motulem 0W20 Ciężka decyzja, ale dziwię się, że ktoś sam z siebie chce przejść na taki olej. Przecież w każdym sklepie by mu powiedzieli, że ten silnik po przejściu z 5W30 się rozszczelni a przy tym przebiegu to powinien już jeździć na 10W40
        AGR 112KM, 232Nm

Komentarz

• Deo
          RS
          • 2009
          • 1729
          • Volkswagen
          • CRMB 2.0 TDI 150 KM

Panowie zastanawia mnie jedno - gdzie się zaopatrujecie w oleje Neste?
          Szykuję się do wymiany oliwy w O3 1.4 i wolałbym uniknąć wtopy jaka mi się zdarzyła z podrobionym Motulem.
          Pozdrawiam,
          Grzesiek

Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
          Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB

Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]

Komentarz

• parasite
            L&K
            • 2011
            • 1368

Deo, ja kupuje na forum. Zobacz w dziale ogłoszenia komercyjne i będziesz już wiedział gdzie
            AGR 112KM, 232Nm

Komentarz

• PAOLO ESCO
              RS
              • 2009
              • 6626
              • Volkswagen
              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Deo
              gdzie się zaopatrujecie w oleje Neste?
              a dlaczego to "musi" być Neste ? Kup inny porządny olej z dobrymi parametrami i w odpowiedniej specyfikacji.

Komentarz

• leonn
                RS
                • 2011
                • 2726
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Deo
                gdzie się zaopatrujecie w oleje Neste?
                Tutaj

Komentarz

• miki1979
                  Drive
                  • 2013
                  • 70
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BZB 1.8 TSI 160 KM

Dzięki wielkie za pomoc - na tą chwilę postanowiłem się wstrzymać troszkę z wymianą i zaczekać na wynik testu Paolo z Mobilem i zależnie od wyniku zalać M1 lub Neste.

Komentarz

• REXAX
                    Rider
                    • 2013
                    • 453

Trochę więcej danych - Fuchs 0w40:

Komentarz

• PAOLO ESCO
                      RS
                      • 2009
                      • 6626
                      • Volkswagen
                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

ja go właśnie chcę specjalnie sprawdzić i porównać do poprzednio zalanych i celowo go zaleję dziś po południu
                      tak jak napisałem, Mobil1 0W40 zalany do silnika. Wcześniejszy Neste Oil 0W40 spisał się naprawdę dobrze, tym bardziej, że nieźle dostał w tyłek na trasie z PL do Toskanii przez Alpy i Apeniny. To co rzuciło mi się w oczy w trakcie jazdy na tym oleju to stosunkowo niskie spalanie. Niższe niż na poprzednich olejach. Ciekawe ile w tym zasługi LM MOS2 (dodałem 1/2 opakowania do Neste a teraz druga połowa poszła do Mobil1 0W40). Oczywiście wymiana poprzedzona płukanką - tym razem Valvoline Engine Flush, kupiona na miejscu za 20 zł http://www.valvolinepolska.pl/pr,93,...ine_flush.html .
                      Na razie silnik na świeżym Mobil1 pracuje tak samo jak na Neste Oil - nie jestem w stanie wychwycić znaczącej różnicy. Zdam relację po powrocie z Włoch czyli 1 września. Wtedy sprawdzę Mobila na trasie jak i w górach i będę mógł coś konkretniejszego napisać.
                      Mobil1 w porównaniu z Neste jest zdecydowanie bardziej "ciemny"- żółto złoty a Neste żółty.
                      Oczywiście wpakowałem ręce do oleju a potem pod gorącą wodę z płynem do naczyń i tak:
                      - Mobil1 0W40 - tłusty ale szybko można dłonie domyć, mocno czuć detergenty/chemię (dwa razy sprawdzałem)
                      - Neste 0W40 - bardziej tłusty niż Mobil ale nie czuć detergentów
                      W obu w/w przypadkach warstwa olejowa była grubsza i bardziej wyczuwalna.
                      - Neste 0W20 - "cienki" i wg mnie delikatniejsza warstwa olejowa, szybko można ją zmyć, choć też czuć że "jest tłusta". Czuć też zapach detergentów jak w przypadku Mobil1 0W40.
                      Jak patrzę teraz na ręce to są raczej suche...no może po Neste 0W40 pozostała jeszcze cienka świecąca warstwa. Przy Lazerway V 0W30 po umyciu i wytarciu dłoni jeszcze długo było czuć że dłonie pozostały "tłuste".

Żeby ktoś mi nie zarzucił że "ściemniam" - fotki olejów w bańkach i foto rozlanych konkretnych olejów...musiałem potem te kieliszki myć tak, żeby żona nie widziała :wink:

[ Dodano: Pon 18 Sie, 14 22:18 ]
                      Zamieszczone przez miki1979
                      zaczekać na wynik testu Paolo z Mobilem i zależnie od wyniku zalać M1 lub Neste.
                      to poczekasz do 1 września :los

ps. parasite "nie widzę" Neste 0W20 ani innego 0W20 w starszym silniku benzynowym 2.0 Subaru, który jeździ na krótkich odcinkach...film olejowy będzie zbyt cienki a jak przenikną do oleju opary benzyny to ...
                      Załączone pliki

Komentarz

• REXAX
                        Rider
                        • 2013
                        • 453

Świetna prezentacja barwa Mobil 1 może wynikać z dość pokaźnej zawartości boru :roll: tak czy siak niech się testuje :szeroki_usmiech

Komentarz

• PAOLO ESCO
                          RS
                          • 2009
                          • 6626
                          • Volkswagen
                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez REXAX
                          barwa Mobil 1 może wynikać z dość pokaźnej zawartości boru
                          całkiem możliwe, może stąd ten brązowawy kolorek choć boru to za dużo w tym oleju nie ma jak patrzyłem na UOA. Myślę, że to może być też któryś z dodatków/detergentów, wysoki TBN sam z siebie się też nie bierze... :wink:

Komentarz

• Black.Jack
                            Ambiente
                            • 2010
                            • 101

Koledzy silnik 2.0 Tsi wcześniej zalany Motul 8100 x lite 0w 40 jak wszyscy wiemy już nie ma tego oleju i podpowiedzcie co w zamian zalać bo już sam nie wiem dodam ze tylko Motul mnie interesuje czyli jaki olej w zamian za tego już nie istniejącego

Komentarz

• crom.de
                              RS
                              • 2012
                              • 1545
                              • Superb II (3T4)
                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez REXAX
                              Shell'a dopiero wleję za 2 tygodnie a analizy raczej nie będę robił :roll: ale nie omieszkam wsadzić dziada do zamrażarki i test łapki na pewno zrobię :haha:
                              Czekam na wnioski Jakby była jakaś mega różnica w mroźniku to może pokusisz się o film? Przedstawiłbym go pewnej osobie która jest "zakochana" w Shellu
                              - Superb
                              - Panda 1.2

Komentarz

• REXAX
                                Rider
                                • 2013
                                • 453

Zamieszczone przez crom.de
                                Jakby była jakaś mega różnica w mroźniku to może pokusisz się o film
                                - porównam go z Neste 0w40 :wink: jak będzie mega różnica to zdążę przed zimą wrócić do Neste

Komentarz

• Deo
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 1729
                                  • Volkswagen
                                  • CRMB 2.0 TDI 150 KM

PAOLO ESCO, nie mówię, że musi być Neste, ale tak go zachwalacie, że chętnie bym go sprawdził. :wink:
                                  Pozdrawiam,
                                  Grzesiek

Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
                                  Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB

Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]

Komentarz

• REXAX
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 453

Zamieszczone przez Deo
                                    że chętnie bym go sprawdził
                                    Nic prostszego - http://galonoleje.pl/sklep/777-neste...o-0w40-4l.html

Komentarz

• Sebastian_M26
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 1823
                                      • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez Black.Jack
                                      Koledzy silnik 2.0 Tsi wcześniej zalany Motul 8100 x lite 0w 40 jak wszyscy wiemy już nie ma tego oleju i podpowiedzcie co w zamian zalać bo już sam nie wiem dodam ze tylko Motul mnie interesuje czyli jaki olej w zamian za tego już nie istniejącego
                                      Motul X-Max 0W-40
                                      Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• Ayu
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 4154

Meldunek w trakcie używania Lotosa Syntetic 5W40 - w końcu zaczął znikać olej. :wink:
                                        Po 3,5 k km od wymiany dolałem 250 ml ale przyczyny upatruję w tym, że jakieś 800 km to była autostrada z prędkościami 160-180 km/h i nie mniej. Temperatura wg wskazań z maxi - dot do 113 stopni.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 6626
                                          • Volkswagen
                                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Deo
                                          jak go zachwalacie, że chętnie bym go sprawdził
                                          "bo to dobry olej jest" i jeszcze w rozsądnej cenie, jak komuś wpadnie do głowy cenę wywindować to poszukamy alternatywy :wink:
                                          Ważne, że olej z pewnego źródła.
                                          Dziś jazda po mieście - praca na zimnym silniku, może minimalnie głośniej w stosunku do Neste, tak samo chyba odrobinę głośniej na ciepło ale nie jest to wielka różnica a praca silnika równa i do przyjęcia. Cały czas mowa o świeżym oleju Mobil1 0W40 i to czuć. Na Neste silnik chyba pracował "bardziej miękko".
                                          Zobaczę jak wrócę z Włoch do PL jak Mobil wypadnie na razie nie jest źle :P

Zamieszczone przez hotrain
                                          w trakcie używania Lotosa Syntetic 5W40 - w końcu zaczął znikać olej.
                                          masakraaaa :lol: :wink:
                                          Zamieszczone przez hotrain
                                          Po 3,5 k km od wymiany dolałem 250 ml
                                          dam to przeczytać kumplowi. On do 1,2 TSI (+- 80 tys. km) serwisowanego od nowości cały czas w ASO !!! na Castrolu 5W30 VW 504.00 (54 zł za 1 litr :los ) dolewał ostatnio ponad
                                          3 L oleju na 3 tys km !!! :haha: teraz po zmianie na inny olej nie dolewa NIC !!! a zrobił trasę nad Bałtyk oraz PL-Chorwacja-PL

Hotrain - jak pracuje silnik na Lotosie po takim przebiegu? Słychać "zawory" przy wkręcaniu się na wysokie obroty czy jest cicho ? Jesteś zadowolony z Lotosa, zalejesz go ponownie? Ty masz 5W40 czy 5W30 zalany?

Komentarz

• parasite
                                            L&K
                                            • 2011
                                            • 1368

ps. parasite "nie widzę" Neste 0W20 ani innego 0W20 w starszym silniku benzynowym 2.0 Subaru, który jeździ na krótkich odcinkach...film olejowy będzie zbyt cienki a jak przenikną do oleju opary benzyny to ...
                                            Hmm, ale chodzi tylko o te krótkie odcinki? Jakby jeździł normalnie w trasach to wtedy taki olej dałby radę? Nie do końca rozumiem dlaczego chodzi o te krótkie odcinki. Tylko o to paliwo chodzi? Zawsze mi się wydawało że raczej przy autostradowej jeździe byłoby większe ryzyko zerwania filmu olejowego przy takim oleju. Dodatkowo jest jeszcze kwestia instrukcji, która zaleca taki olej do tego silnika.
                                            Osobiście pewnie zalałbym porządny olej 0W30.
                                            AGR 112KM, 232Nm

Komentarz

• KubaMpakiet
                                              Rider
                                              • 2011
                                              • 279

po zmianie na inny olej
                                              Czy ten inny to AV-ka ? :diabelski_usmiech
                                              Audi 1.8T AVJ

Silnik smaruje
                                              Ravenol SSL

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 6626
                                                • Volkswagen
                                                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

chodzi tylko o te krótkie odcinki? Jakby jeździł normalnie w trasach to wtedy taki olej dałby radę?
                                                uważam że film olejowy w 0W20 jest zbyt słaby do tego silnika. To silnik starej konstrukcji a nie nowoczesna jednostka. Zależy czy kolega chce chronić silnik czy cieszyć się z tego że silnik pracuje lekko choć olej nie koniecznie dostatecznie chroni silnik. Kiedyś zalałem 5W20 - na początku olej spełniał swoje zadanie i silnik ładnie pracował ale stosunkowo szybko się okazało, że to nie był najlepszy pomysł a silnik "zaczął się męczyć" na tym oleju. Lepkość była nie odpowiednia.
                                                Osobiście pewnie zalałbym porządny olej 0W30.
                                                i bardzo słusznie. Ja bym zalał 0W40 przy takim typie jazdy i takim silniku...ale bogatemu wolno :wink: Co innego w silniku np Mazdy SKYACTIV czy jednostkach Hondy to nowoczesne silniki przystosowane do oleju o niskiej lepkości 0W20.

Komentarz

• rOBERTO795
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 3465
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

To teraz moja opowieść -pacjent Opel Corsa 1,4 (100KM :P) serwisowany w ASO- przebieg ok 28 tyś km. Oleju nigdy nie ubywało- chociaż praca silnika na nim pozostawiała wiele do życzenia. Ostatnio mielismy troszke dłuższych tras Katowice-Bałtyk, Katowice-Poznań itd prędkości na autostradach 130-160KM/h non stop. dziś po powrocie i po nocy sprawdzam a tam 1/3 na bagnecie- przed wyjazdami był full. Dolałem więc ok 0,4 L Millersa CFS -a 5w40NT -taki leżał w garażu ze Skody -do tego szitu jaki wlewa ASO i po pierwszych km- silnik pracuje zauważalnie równiej.
                                                  OI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )

DIAGNOSTYKA VAG - CHIPTUNING zapraszam. 791-603-634.

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29138

Silnik i skrzynię smaruje MILLERS.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 6626
                                                    • Volkswagen
                                                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez rOBERTO795
                                                    Opel Corsa 1,4
                                                    a na jakim oleju serwisowym jeździ ? Chyba nie na tym o którym myślę... :roll:

Komentarz

Pracuję...