LazerWay 0W30 jest juz w nowej formulacji. Ja na najblizsza wymiane mam jeszcze ten w starszej z VW502.
Jaki olej do benzyniaka?
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Nowa wersja bez GF4 - http://www2.mymesra.com.my/?ch=mm_20...l=2011_article
MSDS - http://flcf.onion.it/commonfile/POL/...8_ssic_POL.pdf
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez REXAXNowa wersja bez GF4
silnik wydawal dziwne dzwieki :? na wolnych obrotach slychac bylo czasem stuki puki itp,
szczegolnie po mocniejszych przelotach
zapach-mineral :diabelski_usmiechAudi 1.8T AVJ
Silnik smaruje
Ravenol SSL
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez KubaMpakietmialem ta stara, katastrofa! zrobilem ponad 3 tysie i trzeba bylo zmienic
silnik wydawal dziwne dzwieki :? na wolnych obrotach slychac bylo czasem stuki puki itp,
szczegolnie po mocniejszych przelotach
zapach-mineral :diabelski_usmiech
ps.a kto wie czy SSL nie wypróbuję
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pedrosPanie i Panowie, kolejna udana akcja
I jedno ogniwo mniej :diabelski_usmiech
Btw cale oilclub ru jest pelne analiz podrobek. Jednym słowem dramat trafic na taka okazję :evil:
Komentarz
-
-
najbezpieczniej jest unikać tzw. mainstreamu czyli Castrola i Mobila,
Takie czasy.
[ Dodano: Sob 30 Maj, 15 13:53 ]
Panie Panowie pytanie z innej beczki (oleju) taki mały offtop chociaż traktorek często stoi kolo Skody :diabelski_usmiech
Kosiarka, traktorek, Silnik Briggs&Straton 15.5 HP ( a więc większy klamot niż w ręcznej kosiarce )
Producent zaleca na lato SAE 30.
jjajak zapewne domyślacie się, serce krwawi jak się wlewa minerał do własnego sprzętu..
Co wlać. .?
SAE 30? nie chce i nie chce tego wdychac :wink: przecież to tylko minerał...
Silkolene race pro 5W40 ? Estry Pao wsam raz na sezon starazy (BMW ma 6.5 litra i nie bierze oleju wiec nadwyżki zawsze zostają )
Aveno fullsynt 5W40? (Mam zapasów do roku 2154)
Kupić dedykowany 10W30 syntetyk? Tak zaleca producent ale latem po ćwierć hektara trawnika moim zdaniem za cienki
Czy musi być w30 wogole ?
Kiedyś ktoś w rodzinie załatwił małą kosiarkę po HC i nie wiem dlaczego (zaczęło łac się z niej )
Może podrasować oliwę molibdenem? Konstrukcji silnika B&S nie ogarniam dlatego pytam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pedrosnajbezpieczniej jest unikać tzw. mainstreamu czyli Castrola i Mobila,
Takie czasy.
[ Dodano: Sob 30 Maj, 15 13:53 ]
Panie Panowie pytanie z innej beczki (oleju) taki mały offtop chociaż traktorek często stoi kolo Skody :diabelski_usmiech
Kosiarka, traktorek, Silnik Briggs&Straton 15.5 HP ( a więc większy klamot niż w ręcznej kosiarce )
jjajak zapewne domyślacie się, serce krwawi jak się wlewa minerał do własnego sprzętu..
Co wlać. .?
SAE 30? nie chce i nie chce tego wdychac :wink: przecież to tylko minerał...
Silkolene race pro 5W40 ? Estry Pao wsam raz na sezon starazy (BMW ma 6.5 litra i nie bierze oleju wiec nadwyżki zawsze zostają )
Aveno fullsynt 5W40? (Mam zapasów do roku 2154)
Kupić dedykowany 10W30 syntetyk? Tak zaleca producent ale latem po ćwierć hektara trawnika moim zdaniem za cienki
Czy musi być w30 wogole ?
Kiedyś ktoś w rodzinie załatwił małą kosiarkę po HC i nie wiem dlaczego (zaczęło łac się z niej )
Może podrasować oliwę molibdenem? Konstrukcji silnika B&S nie ogarniam dlatego pytam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pedrosKosiarka, traktorek, Silnik Briggs&Straton 15.5 HP ( a więc większy klamot niż w ręcznej kosiarce )
To jest przepaść w porównaniu do czegokolwiek na rynku, powtarzam nie różnica ale przepaść i żaden Ravenol czy inny nie jest w stanie tak poprawić kultury pracy i zmniejszyć emisję i zadymienie oraz lekkosć rozruchu !Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
http://www.zmienolej.pl/
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534
Komentarz
-
-
Koledzy jestem nowym na tym horum gdyz zakupilem wczoraj Skode Octavie 1.6 SR 8V z 2003r benzyna przebiegiem 19000 tys. i czeka mnie wymiana oleju i rozrzadu przegladalem ten temat i w koncu niewiem jakim olejem zalac moze ktos z was cos mi podpowie w tym temacie zgory wielkie dzieki.
[ Dodano: Wto 02 Cze, 15 14:16 ]
Pomylka z przebiegiem 190000 tys sory zniklo zero
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez adamos251.6 SR 8V z 2003r benzyna
Jeżeli zastanawiasz się co kupić i skąd (chodzi o olej z pewnego pochodzenia) to napisz do forumowych sprzedawców - konkon, RobertaM, elemenateur, pidziek
ogłoszenia - http://forum.octaviaclub.pl/viewforu...c69d5b8aab0d79PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PidziekZamieszczone przez pedrosKosiarka, traktorek, Silnik Briggs&Straton 15.5 HP ( a więc większy klamot niż w ręcznej kosiarce )
To jest przepaść w porównaniu do czegokolwiek na rynku, powtarzam nie różnica ale przepaść i żaden Ravenol czy inny nie jest w stanie tak poprawić kultury pracy i zmniejszyć emisję i zadymienie oraz lekkosć rozruchu !
Pewnie niebawem skuszę się ale najpierw A...o
[ Dodano: Wto 02 Cze, 15 18:14 ]
Zamieszczone przez KubaMpakietpedros
jak ravenol nie podola to nic nie da rady
nie mam pojęcia jak te silniki są skonstruowane ... mam nadzieje ze tlokow i pierścieni nie wyleje :diabelski_usmiech
[ Dodano: Wto 02 Cze, 15 18:15 ]
do małej kosiarki pakuje 5W30 HC a do "traktorka" 5W40 też HC i wszytko śmiga już 5lat. Co by nie było zlalane gtl, hc, hc+ będzie lepsze od mineralnego. Moj kolega ma traktorek Honda i zalewa 10W40 Royal Purple - tylko on dorabia sobie koszeniem trawników i lepiej o to dba niż o auto (zalewane castrolem, hehehe)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOZamieszczone przez r2d5musi mieć acea: c3.
Komentarz
-
-
Paolo Esco, zbliża się u mnie termin zmiany oleju, wcześniej już pisałem, że przebieg 60 tkm, jazda spokojna, 70 % miasto, dotychczas Castrol longlife III 5W30 Edge, przechodzę na QG 2 i wymianę coroczną oleju, rocznie robię 12-15 tkm, zużycie oleju 200-250 ml/1000km. Wcześnie zaproponowałeś np. Neste 0W40.
Znalazłem inny olej i chciałbym poznać Twoją opinię w kontekście w/w info na temat mojej octavii i charakterystyki jazdy
Gulf Formula G 5W 40:
- normy - ACEA A3 i API SN/SL/SJ/CF ,
- aprobaty - API SN, MB-Approval 229.3, VW 502.00/505.00
- z karty produktu ( nie umiem jej załączyć ) kilka info: TBN 9,62; popiół siarczanowy 1,16%; punkt płynięcia <-36 ; punkt zapłonu 230; lepkość CCS -30 <6600; lepkość kinetyczna 100 st 14,4 mm2/s ( przy 40 st. 88,7mm2/s ); gęstość 15 st 857; indeks lepkości 155;
Nadmieniam, że cena jest atrakcyjna i dlatego zwróciłem na ten olej uwagę.
[ Dodano: Wto 02 Cze, 15 23:07 ]
Paolo Esco, drobna korekta, wcześniej zaproponowałeś abym wlał np. Neste 5W50 lub Xado 5W50 a nie 0W40 jak wcześniej napisałemjmors44
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jmors44zaproponowałeś abym wlał np. Neste 5W50 lub Xado 5W50
Zamieszczone przez jmors44Gulf Formula G 5W 40:
Zamieszczone przez jmors44cena jest atrakcyjnaPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pabachodzi o to , że nowsza już nie ma VW 502
poproś sprzedawcę (w zasadzie ze znanych mi osób tylko Konkon jeszcze je ma i leżą mu długo) o zdjęcie tyłu butelki, jeśli jest stara wersja będzie napisana norma jak poniżej
Obrazek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOwięc wlej ten który zaproponowałem ...
Zamieszczone przez pedrosI wszystko jasne dzięki!
No more Trawol
A vka 650 Briggsa na 5w30 lazer way
Komentarz
-
-
Paolo Esco, dzięki za info, proszę jeszcze raz o wyjaśnienie dlaczego z 5W30 mam przejść na 5W50 ( bez względu na to jaki wybiorę produkt ) ,jakie przesłanki ( dla mojej octy i charakteru jazdy ) przemawiają abym wlał olej 5W 50 a nie 5W40 czy 5W30, czy zużycie oleju nie wzrośnie ?jmors44
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jmors44Paolo Esco, dzięki za info, proszę jeszcze raz o wyjaśnienie dlaczego z 5W30 mam przejść na 5W50 ( bez względu na to jaki wybiorę produkt ) ,jakie przesłanki ( dla mojej octy i charakteru jazdy ) przemawiają abym wlał olej 5W 50 a nie 5W40 czy 5W30, czy zużycie oleju nie wzrośnie ?
Komentarz
-
Komentarz