Zamieszczone przez cytrynowiec
Jaki olej do benzyniaka?
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Jeśli pomogłem - kliknij "pomógł" ! Pozdrawiam
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOZamieszczone przez Magicmanczytałem instrukcję w przeciwieństwie do Ciebie odnośnie mojego postu.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Sebastian_M26bob_best, czemu martwi cię fullsaps, to chroni silnik przed zużyciem, szukaj oleju z jak najniższym css w - 35C.
Widzę w swoich poprzednich rozważaniach, że Neste jest porównywalne (odpada bo nie ma VW502 - gwarancja), trochę lepszy Shell Helix Ultra 0W40 (ale ma gorsze TBN) i wybijający się Motul X-max 0W40 (CCS -35st ->5181!!), ale wg VOA oil-club.ru słabo wyszło TBN - 7.25). Mobila wybrałem wtedy jako złoty środek, a Shell korci tym MRV o którym nie wiedziałem oraz lepkościami 40 i 100st.Jeśli pomogłem - kliknij "pomógł" ! Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cytrynowiecbakamaka, bo to olej o profilu sportowym, baza, dodatki wysoka półka ale mają chronić i smarować dobrze ale na krótko, 10 kkm to i tak dobry wynik.
Magicman, każdy olej możesz przywieźć do aso pod warunkiem spełnienia oficjalnej normy VW 504/507 dla zmiennych i 502/505 dla stałych interwałów.
bob_best,ten Mobil pod chmurka też da radę, owszem CCS Shella gorsze, ale MRV prawie dwukrotnie lepsze. Martwisz się o kata? Jest jakaś rożnica ale nie demonizowałbym tego, ochrona i smarowanie silnika na miejscu pierwszym dlatego dodaję witaminy.
Wszystko w temacie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MagicmanNie masz odpowiedzi to się nie spinaj bo uwierz mi tu nie ma 16 letnich panienek i nikogo nie poderwiesz swoim słodkim pierdzeniemPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOZamieszczone przez MagicmanNie masz odpowiedzi to się nie spinaj bo uwierz mi tu nie ma 16 letnich panienek i nikogo nie poderwiesz swoim słodkim pierdzeniem
Pytanie dotyczyło gwarancji i podejścia serwisu na które nie prosiłem Cię specjalnie Żebyś odpowiadał.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Sebastian_M26A do czego Ci eko-korpo 504?Jeśli pomogłem - kliknij "pomógł" ! Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Witam, proszę o poradę olejową dla pacjenta jakim jest fabia I.
Jest to drugie auto w rodzinie i jeździ ono raczej na krótkich dystansach.
- Auto ma 13 lat i przebieg 120.000 km
- silnik 1,4 16V ; 55 KW/75 KM
- olej wymieniałem co roku przy średnim przebiegu ca. 9-10 tys km
- jeździ na oleju Shell Ultra Helix 5W40
Pytania mam dwa:
1. Chcę wypróbować inny olej i zobaczyć czy poprawi się kultura pracy silnika; i tu pytanie przy uwzględnieniu powyższych informacji o sposobie użytkowania auta, jaki konkretnie olej zastosować?
2. Pierwszy raz chciałbym tu też zastosować płukankę przed wymianą. Czytałem wątek o płukankach i wymienione są tam jako dobre np. Valvoline, Liqui Moly, Engine Flusch. Ale jaką polecacie do tego silnika i takich warunków jazdy?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sonicjaki konkretnie olej zastosować?
Z tego co napisałeś wynika, że silnik powinieneś mieć "czysty" od wewnątrz, więc jeżeli już to profilaktycznie możesz płukankę wlać - Valvoline w zupełności wystarczy.PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MilordPanowie a co polecicie do Citigo 60KM z przebiegiem 36kkm?
Do tej pory zalany był Shellem Helix Ultra. Lać to samo czy zmienić?
Tanio itp, itd.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOZamieszczone przez sonicjaki konkretnie olej zastosować?
Sprawdzałem u naszych olejowców z forum i średnia cena oleju Mobil1 New Life 0W40 oraz tego Motula wynosi ca. 30 zł/L - czyli podobnie. Najtaniej na allegro wychodzi natomiast Shell Helix Ultra 0W40 , bo 25 zł/L ale nasi sprzedawcy go niestety nie mają, a z alle... nie chcę ryzykować zakupu.
Reasumując czy może być do fabii wspomniany wyżej Motul, czy składniki w nim zawarte nie bardzo pasują do miejskiego użytkowania i dlatego nie wymieniłeś go pośród innych swych propozycji olejów o lepkości 0W40?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sonicto może lałbym do obu aut ten sam olej; łatwiej by było z ewentualnymi dolewkami.
Zamieszczone przez sonicmoże być do fabii wspomniany wyżej Motul, czy składniki w nim zawarte nie bardzo pasują do miejskiego użytkowania i dlatego nie wymieniłeś go pośród innych swych propozycji olejów o lepkości 0W40?PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOprofilaktycznie możesz płukankę wlać - Valvoline w zupełności wystarczy
- Valvoline VPS Valvoline Professional Series Engine Flush 350ml za 22 zł oraz
- Valvoline Engine Flush 350ml za 14 zł
Składu ich producent nie podaje, więc cieżko stwierdzić czy się różnią ?
Komentarz
-
Komentarz