Jaki olej do benzyniaka?

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mbar
    Drive
    • 2014
    • 53

Zamieszczone przez vesatis
    może spróbujecie czegoś malezyjskiego (włoskiego)?
    Będzie mi pasował do TCe 90.

Komentarz

• tomek evo
      Rider
      • 2013
      • 474
      • Superb II combi (3T5)

Byłem kiedyś w fabryce Selenii we Włoszech gdzie robi się Petronasa. W zasadzie to jest już zakład Petronasa, gdzie robi się Selenie . W każdym razie produkują Włosi. Selenia moim zdaniem nic szczególnego (a ceny wysokie), natomiast na temat Petronasa się nie wypowiem bo nie doświadczenia.

Komentarz

• vesatis
        Ambiente
        • 2013
        • 119
        • Fiat
        • CGGA 1.4 MPI 80 KM

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
        Zamieszczone przez vesatis
        wygląda, że to HC
        This category - PAO 4cSt - uwodornione Pao. (1-decen, homopolimer, uwodorniony - E: Poly-olefin ).
        uhm, ale to tylko 40% - popatrz co jest dalej

tego petronasa ie można nigdzie kupić, choć reklamy są np w AŚ, co do Selenii to zawsze robiła w miarę porządne oleje (pisze jako właściciel dwóch Fiatów które śmigały na Selenii) - jak widać Petronas kupił Selenię

Komentarz

• tomek evo
          Rider
          • 2013
          • 474
          • Superb II combi (3T5)

Selenia nie jest zła ale mam taką filozofię, że za olejem ma stać wysoka jakość (np. Penrite, Amsoil) i/lub dobra relacja ceny do jakości (np. Specol). Najlepiej jedno i drugie (np. Meguin) Selenia po prostu dla mnie nie spełnia kryteriów . Oczywiście każdy producent ma bardziej i mniej udane oleje i nie ma co za bardzo uogólniać tym bardziej, ze większośc eko-olejów na HC jest do siebie bardzo podobna i dla mnie wtedy najważniejsze jest zaufanie do marki (i źródła zakupu towaru) i cena. Niestety dla statystycznego Kowalskiego bardziej liczy się rozpoznawalność marki i to co mu mechanik powie a większość mechaników raz, że ma małe pojęcie a dwa, że podpowie to co mu się najbardziej opłaca sprzedać bo ma albo podpisaną umowę albo tanio albo najzwyczajniej w świecie ma to w d.. 4 literach 8)

Komentarz

• Pidziek
            RS
            • 2011
            • 1845

Selenia to Petronas.
            Bazy z różnych zakątków świata zdecydowana większość HC III bo wymagają tego jako minimum producenci dodatków.

Wolę włoski olej ENI ( dawny Agip) jakoś araby mi się niezbyt dobrze kojarzą że mogą coś zrobić dobrze :-))
            A jak za coś nie zapłacą to sami nie zrobią :-)

Zamieszczone przez tomek evo
            Niestety dla statystycznego Kowalskiego bardziej liczy się rozpoznawalność marki i to co mu mechanik powie a większość mechaników raz, że ma małe pojęcie a dwa, że podpowie to co mu się najbardziej opłaca sprzedać bo ma albo podpisaną umowę albo tanio albo najzwyczajniej w świecie ma to w d.. 4 literach 8)
            Mechanicy zaczynają mysleć i dostrzegają fakt że już nie kazdemu wypada pwiedzieć lej Pan 10W40 i bedzie dobrze i widzą różnice w stosowaniu lepszych-droższych olejów choć nadal przynajmniej u nas jest z tym ciezko...
            Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
            http://www.zmienolej.pl/
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• degenerat
              Ambiente
              • 2011
              • 242
              • Toyota

Zamieszczone przez Pidziek
              Selenia to Petronas.
              Bazy z różnych zakątków świata zdecydowana większość HC III bo wymagają tego jako minimum producenci dodatków.

Wolę włoski olej ENI ( dawny Agip) jakoś araby mi się niezbyt dobrze kojarzą że mogą coś zrobić dobrze :-))
              A jak za coś nie zapłacą to sami nie zrobią :-)

Niestety dla statystycznego Kowalskiego bardziej liczy się rozpoznawalność marki i to co mu mechanik powie a większość mechaników raz, że ma małe pojęcie a dwa, że podpowie to co mu się najbardziej opłaca sprzedać bo ma albo podpisaną umowę albo tanio albo najzwyczajniej w świecie ma to w d.. 4 literach 8)
              Mechanicy zaczynają mysleć i dostrzegają fakt że już nie kazdemu wypada pwiedzieć lej Pan 10W40 i bedzie dobrze i widzą różnice w stosowaniu lepszych-droższych olejów choć nadal przynajmniej u nas jest z tym ciezko...
              Petronas = Malezja. Muslimy, ale nie arabowie!
              Agip to była kiedyś szanowana firma.

Z innej beczki jaki olej byście polecili 0w20. Który jest najbardziej "syntetyczny"?

Komentarz

• tomek evo
                Rider
                • 2013
                • 474
                • Superb II combi (3T5)

Ja polecę Penrite Enviro+ 0w20. Dobry olej i daje radę. Słyszałem natomiast dobre opinie o Amsoilu 0w20 ale to już Pidziek się wypowie bo zna temat pewnie na wylot.
                Co do mechaników to zależy jak się trafi bo nie ma co wszystkich wrzucać do jednego worka. Monopol Castrola jest ciężki do przełamania Są firmy, które są świadome, że są lepsze, dużo lepsze oleje ale jak Klient chce w 80% Castrola, ewentualnie Mobila to nie mają parcia na inne oleje.
                Eni jakoś mi się ostatnio kojarzy z taniocha może dlatego, że jest dostępny we Włoskich marketach. Mają nawet takie opakowania jak po wodzie źródlanej 5l w promocji za 14,99 euro (10w40 chyba) Ale marka AGIP kiedyś była kojarzona z jakością i sportem.

Komentarz

• cytrynowiec
                  L&K
                  • 2015
                  • 1056
                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

degenerat, poczytaj:

a tu z naszego krajowego podwórka VOA Specola 0w20:

i taki jest zalany do rodzinnego japończyka z dodatkiem mixu AR. Jest lepiej niż na Amsie pod kątem pracy silnika.Coś pamiętam że HTHS lekko ponad 3.

Komentarz

• tomek evo
                    Rider
                    • 2013
                    • 474
                    • Superb II combi (3T5)

Krajowego Specola faktycznie bym nie skreślał, jeśli nie potrzebujemy normy C. OW20 ma podobno największy udział bazy PAO z wszystkich Specoli. Z mixem Archoila AR9100/9200 faktycznie może być lepszy od najbardziej uznanych marek. Mix AR9100/9200 jest u mnie od niedawna do nabycia jak by kto pytał (teraz w cenie promocyjnej). Specol 0w20 zresztą też. . Słyszałem też wiele dobrego o Shellu 0w20 ale tu niestety nie pomogę bo nie mam (mam za to m.in 0w30 AL-V i 0w40 w dobrych cenach).

Komentarz

• degenerat
                      Ambiente
                      • 2011
                      • 242
                      • Toyota

oil-club.ru przeglądam.
                      Pamiętam, że Paba??? studził kiedyś optymizm forumowiczów oil-club.ru co do zawartości pao w oleju Shell 0w20.
                      Dzięki za podpowiedzi co do oleju 0w20 i czekam na następne.
                      Był Lotos 0w20 - jest jeszcze?

Komentarz

• leonn
                        RS
                        • 2011
                        • 2726
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez degenerat
                        Z innej beczki jaki olej byście polecili 0w20. Który jest najbardziej "syntetyczny"?
                        Chyba Amsoil, ale czy i ile tam jest PAO? :niewiem

Ps. PAOLO ESCO, poligon masz teraz, że pw masz zablokowane?

Komentarz

• PAOLO ESCO
                          RS
                          • 2009
                          • 6626
                          • Volkswagen
                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez leonn
                          pw masz zablokowane?
                          już po ćwiczeniu ... PW mam zablokowane ( i dzięki temu ma spokój :wink: ) ... co nie znaczy że nie śledzę wątku - po prostu nie wtrącam się, bo i po co skoro tylu specjalistów jest na forum a ja nie mam ochoty użerać się z kimś i przekonywać, że "białe jest białe a czarne jest czarne" :bajer
                          PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• cytrynowiec
                            L&K
                            • 2015
                            • 1056
                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Shell=GTL, Amsoil=PAO+Estry, Mobil1=30-40% PAO.
                            Z Lotosem czy Orlenem chyba będzie kłopot z dostępnością. 0w20 na PAO jest jeszcze Ravenol.

Komentarz

• degenerat
                              Ambiente
                              • 2011
                              • 242
                              • Toyota

Zamieszczone przez cytrynowiec
                              Shell=GTL, Amsoil=PAO+Estry, Mobil1=30-40% PAO.
                              Z Lotosem czy Orlenem chyba będzie kłopot z dostępnością. 0w20 na PAO jest jeszcze Ravenol.
                              http://www.oil-club.ru/forum/topic/18904-18904/
                              Dzięki

Komentarz

• leonn
                                RS
                                • 2011
                                • 2726
                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

PAOLO ESCO, podrzuć mi na pw Twojego mejla.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 6626
                                  • Volkswagen
                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

PW -w trybie ON
                                  PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• cytrynowiec
                                    L&K
                                    • 2015
                                    • 1056
                                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Jest pierwsza analiza UOA Shella ECT 0w30 C2/C3 po przebiegu 12 kkm w 1.4 TSI. Wyciągnięte wnioski potwierdzają że jest to bardzo dobry olej i na dystansie 10-12 kkm daje radę w tych silnikach.Łączne dolewki 0,8 litra, ale wg mnie na takim dystansie tragedii nie ma.Jazda 70% miasto reszta trasa.

cały wątek z wnioskami:

Komentarz

• tomek evo
                                      Rider
                                      • 2013
                                      • 474
                                      • Superb II combi (3T5)

Mam pytanko jak się ma ten olej do AV-L 0w30 robionego specjalnie pod normę 504/507. Przepraszam ale pozwolę sobie zalinkować do mnie aby było konkretnie wiadomo o jaki olej chodzi (Shell miesza w oznaczeniach, opakowaniach i olejach na poszczególne rynki) :

to ten sam olej, który jest dostępny na stacjach Shella.
                                      Co do 0w20 Shella to gdzieś było w dyskusji, że to PAO ale potem sprostowanie, że nie na rynek Europejski (nie pamiętam gdzie to czytałem).

Komentarz

• mmor
                                        Ambiente
                                        • 2014
                                        • 166
                                        • Fabia (6Y2)
                                        • CBZB 1.2 TSI 105 KM

Parametry fizykochemiczne maja identyczne, wiec pewnie to ten sam, professional ladniej wyglada na polce w ASO.

Co do tego UOA - nieźle jak na kontynentalne upały, szkoda że nie analizy z moskiewskiej zimy. Chyba nie ma oleju o lepszych parametracch w tej cenie.

Komentarz

• tomek evo
                                          Rider
                                          • 2013
                                          • 474
                                          • Superb II combi (3T5)

Dlatego mam go w ofercie 8) . Myślę, że to dobra oferta wśród olejów 0w30 pod grupę VAG, które potrafią być bardzo drogie. Na zimę do TSI jak znalazł. W serwisie i na stacji benzynowej ten olej też nie należy do tanich (1l -99,00 zł na stacji) ale oni sobie nie tylko dobre produkty konkretnie wyceniają
                                          Shell jako producent olejów jest moim zdaniem o tyle godny polecenia, że ich oleje są całkiem udane a niektóre nawet bardzo, a ceny nie są zbyt wygórowane. Może nie jest to generalnie poziom Millersa, Penrite czy nawet Liqui Moly/Meguina ale mam do tych produktów o wiele większe zaufanie niż do Castrola czy Mobila (choć ten ostatni ma kilka naprawdę niezłych olejów).

Komentarz

• cytrynowiec
                                            L&K
                                            • 2015
                                            • 1056
                                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Dlatego mam go w ofercie 8)
                                            No, lepiej późno niż wcale :wink:
                                            Myślę, że to dobra oferta wśród olejów 0w30 pod grupę VAG, które potrafią być bardzo drogie. Na zimę do TSI jak znalazł.
                                            Na pewno jedna z lepszych w korelacji cena-jakość, i nie tylko na zimę. Ten olej spokojnie daje radę i w upały i pod dużym obciążeniem.
                                            Shell jako producent olejów jest moim zdaniem o tyle godny polecenia, że ich oleje są całkiem udane a niektóre nawet bardzo, a ceny nie są zbyt wygórowane. Może nie jest to generalnie poziom Millersa, Penrite czy nawet Liqui Moly/Meguina ale mam do tych produktów o wiele większe zaufanie niż do Castrola czy Mobila (choć ten ostatni ma kilka naprawdę niezłych olejów).
                                            Każdy ma swoje typy i te miejsca można ułożyć zupełnie inaczej, jeden z nich na pewno jest na samym końcu w prawie każdym typowaniu. :wink:
                                            Ale po co patrzeć na obce, mamy własne niezłe oleje 504/507 w dobrej cenie, gdzie nie ma wstydu. Była przecież fajna promocja z AR na jeden z nich, ale bardzo słabo nagłośniona i mało osób o tym wiedziało, a szkoda.

Komentarz

• tomek evo
                                              Rider
                                              • 2013
                                              • 474
                                              • Superb II combi (3T5)

Zamieściłem właśnie ogłoszenie w dziale ogłoszenia komercyjne i specjalnie dla OCP są przygotowane m.in zestawy z Archoilem, w tym z mixem AR9100/9200. Ceny specjalne dla OCP. Co do promocji Specola to już mnie jeden kolega z forum chciał wyrzucić jak w sumie Specola (myślę, że nienachalnie) promowałem a właściwie to bardziej broniłem. Nawet weteran Piziek jakoś do Specola nie przekonał . Na szczęście (dla Specola) kilku naiwniaków go kupiło i o dziwo są zadowoleni A tak na poważnie to zawsze pisałem, ze nie jest to 7 cud świata (taki olej tez mam) tylko dobry olej w bardzo dobrej cenie, lepszy niż wielu markowych konkurentów. Co do mixu AR9100/9200 to jest to moim zdaniem bardzo fajne rozwiązanie tyle tylko, że po pierwsze mało kto o tym słyszał a po drugie jak już słyszał to zwykle jest sceptycznie nastawiony. Kilka osób go stosuje i widzi różnice, a jeden nawet się od czasu do czasu podzieli doświadczeniami na forum 8) . Ja nie chce na siłę nikogo przekonywać bo to tylko doprowadzi do niepotrzebnych napięć. A nie o to na forum chodzi tylko o wymianę "doświadczeń".

Komentarz

• cytrynowiec
                                                L&K
                                                • 2015
                                                • 1056
                                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Uwaga! Będzie długie.
                                                Często sprawa rozbija się o kasę, i taki polski olej (celowo nie piszę o konkretnej marce) spokojnie może konkurować z takim Elfem, Totalem czy inną tanią marką ale zawsze tamte są "lepsze marketingowo" niż nasze, polskie.Takie VOA polskich olejów, zrobione kompleksowo, pokazują że jest dobrze a nawet bardzo dobrze. Ze Specolem jednak sprawa jest bardziej zagmatwana, bo najpierw szły niesprawdzone informacje od sprzedawców, na forach, że to prawdziwy syntetyk z ilościami PAO takimi ,że spokojnie może konkurować z premium na rynku, potem była względna cisza, a niedawno pojawiło się szerzej jedno VOA, które miało pokazać jaki to jest dobry olej. VOA zrobione niekompletne, TBN robiony inną metodą (wyszło niżej). Ani żadnej legendy do tego badania że jest tak a nie inaczej, ani informacji dlaczego tak to zrobiono, no babol straszny. Taki samobój marketingowy, bo: dla ludzi trochę obeznanych to badanie ma za mało danych bo brakuje najważniejszych, które świadczą o jakości tego oleju, a dla mniej obeznanych bo żadnego objaśnienia nie ma albo nawet wytłumaczenia, tylko zdawkowo - jest super!A przecież mamy przykłady jak należy to zrobić - forum rosyjskie.Jak zwróciłem uwagę : to żal straszny,bo jak to, sprzedawca robi to na własny koszt a nikt tego nie docenia.Kompletne niezrozumienie sytuacji, dla mnie kompletna porażka. Jeżeli kończymy z szemranym marketingiem , który jest postrzegany źle i dlatego są dymy i szkodzi to wizerunkowi produktu - to zróbmy to raz ale porządnie i wtedy można trąbić jaki jest super i w pakiecie np. z AR (VOA AR jest przecież) cenowo "best value" a jakościowo jest sporo wyżej. To takie proste że aż zachodzi podejrzenie że coś jest nie tak. Wiem, że badanie takie jest drogie, ale dystrybutorów jest masa, więc można to zrobić wspólnie, może producent by się dorzucił? Wspólnie można by z tego korzystać, czyż nie? Ale wg mnie chyba to niemożliwe, bo ten rynek jest taki partyzancki (mówię o rynku detalicznym) i każdy sobie rzepkę skrobie, co ma skutki mocno średnie, tak jak to pokazałem.Na koniec jako przykład - w Rosji pokazała się nowa marka olejowa, produkty blendowane w Niemczech, na razie 3 lepkości. Na początęk jako wstępniak poszły 3 kompletne VOA i info producenta/dystrybutora + komentarz do analiz. Można? I tak to się powinno robić. Na marginesie człowiek ten wprowadzał do dystrybucji rosyjskiej polskie oleje.

Komentarz

• Pidziek
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 1845

cytrynowiec: Pytanie czy Elfa i Totala leje się w Rafinerii Gdanskiej dopytaj jak masz wolny czas bo rozmowa o róznicach w olejach Polskich i zagranicznych może być zupełnie bezzasadna.
                                                  Specola można krytykować że to babol i ze robiono je dziwnymi metodami chociaż laboratorium miedzynarodowe np. Polaris należy do najbardziej utytuowanych na świecie.
                                                  W rosji robi się tak oleje :

Więc idzie tego miliony rónież na nasz rynke w tym allegrowy wiec tam chyba warto mówić o konkretnej partii oleju i potwierdzonego jego rodowodu bo jest ogólnie nie powiem co z tymi markami.
                                                  Znasz jakiegoś dystrybutora który zrobił badania i się nimi chwalił ?

Klient mi mówił ostatnio - kupił opony Continentala do jakiegoś VW i porónał z tymi co kolega ma w innej flotówce i są lepsze i lepiej hamują mimo że są praktycznie takie same ...ale jedne były kupowane w Austrii a drugie u dilera w Polsce :-)))))
                                                  Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
                                                  http://www.zmienolej.pl/
                                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• micrusec
                                                    Rider
                                                    • 2013
                                                    • 559

cytrynowiec: Pytanie czy Elfa i Totala leje się w Rafinerii Gdanskiej dopytaj jak masz wolny czas bo rozmowa o róznicach w olejach Polskich i zagranicznych może być zupełnie bezzasadna.
                                                    Specola można krytykować że to babol i ze robiono je dziwnymi metodami chociaż laboratorium miedzynarodowe np. Polaris należy do najbardziej utytuowanych na świecie.
                                                    W rosji robi się tak oleje :

Więc idzie tego miliony rónież na nasz rynke w tym allegrowy wiec tam chyba warto mówić o konkretnej partii oleju i potwierdzonego jego rodowodu bo jest ogólnie nie powiem co z tymi markami.
                                                    Znasz jakiegoś dystrybutora który zrobił badania i się nimi chwalił ?
                                                    To akurat jest stare jak internet.

Klient mi mówił ostatnio - kupił opony Continentala do jakiegoś VW i porónał z tymi co kolega ma w innej flotówce i są lepsze i lepiej hamują mimo że są praktycznie takie same ...ale jedne były kupowane w Austrii a drugie u dilera w Polsce :-)))))
                                                    Różnica mogła być w kraju produkcji owych opon.

Komentarz

Pracuję...