1,8 tsi cjsa. i caly czas zwracam uwage na wtryski bezposrednie i posrednie w tym silniku
Jaki olej do benzyniaka?
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Zamieszczone przez shok Zobacz wpisSzkoda, że nikt nie odpowiedział koledze czy można dolewać/mieszać oleje o rożnych lepkosciach zeby osiągnąć olej pomiędzy jedna i druga lepkością.
blade232
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez endryu Zobacz wpisKtóryś z kolegów pisał wcześniej, że mieszał ze sobą oleje.
Tworzył miksy i chyba dodawał także do nich dodatki poprawiające skład.
blade232
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez xtremesystems Zobacz wpisto juz troche przegiecie wg mnie. nie popadajmy w skrajnosci. szklanke tego , dwie tamtego. i jeszcze pol litra innego
mnie nadal ciekawi czy Paolo wypowie sie na temat 0w40 vs 0w30 502.00 do tsi szczegolnie do cjsablade232
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez blade232 Zobacz wpis
Endryu a jakieś szczegóły znasz ?
W tym temacie są też informacje o dodatkach Archoila np. 9100, poprawiających skład oleju.Ostatnio edytowany przez endryu; 861.O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Krótkie info z trasy i toru.
Powietrze 26'C
trasa olej maks 105'C
tor olej maks 119'C
2 auta Leon Cupra 265 + i O3RS 330+
Olej Millers XF 0w40.OI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )
DIAGNOSTYKA VAG - CHIPTUNING zapraszam. 791-603-634.
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29138
Silnik i skrzynię smaruje MILLERS.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rOBERTO795 Zobacz wpisKrótkie info z trasy i toru.
Powietrze 26'C
trasa olej maks 105'C
tor olej maks 119'C
2 auta Leon Cupra 265 + i O3RS 330+
Olej Millers XF 0w40.Leon 1.6 16V 105 KM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez koka Zobacz wpis
czy jest gdzieś VOA / UOA tego Millersa ?
Na Oil-club.ru szukajOI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )
DIAGNOSTYKA VAG - CHIPTUNING zapraszam. 791-603-634.
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29138
Silnik i skrzynię smaruje MILLERS.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rOBERTO795 Zobacz wpisJa nie robiłem.
Na Oil-club.ru szukaj
Leon 1.6 16V 105 KM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez koka Zobacz wpis
gdyby tam był, to dawno bym go znalazł ... swoja drogą, to ruscy nie lubią 0Wxx
zawsze intrygowalo mnie dlaczego wiekość amerykańskich konstrukcji jeździ na 10W30 zamiast na 5 W30 czy 0W30 - cena? Wiedza użytkowników? Klimat? Mniej polimerów modulujacych lepkość wysokoteperaturową?
Komentarz
-
-
koka to zależy od tego kto jaki olej w danej lepkości przekaże im do badania oraz ile za to zapłaci. Akurat przedst. Millers RUS sporo potestowało. Ciekawe jest to, że oprócz najwyższej serii reszta to przeważnie HC, ale NOACK-a potrafią niezłego wycisnąć.
Zamieszczone przez pedros Zobacz wpisMoże chodzi o czynnik ekonomiczny albo wiedzą w jaki sposób wykonywane są oleje o dużej rozpiętości lepkości
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez blade232 Zobacz wpisKolejne pytanie, co konkretnego zyskam przy mojej charakterystyce jazdy dolewając archoil 9100 ?Leon 1.6 16V 105 KM
Komentarz
-
-
blade232 - Zobacz co powyżej napisał cytrynowiec - "Wiskozatory są wrażliwe na destrukcję mechaniczną – ścinanie w wąskich szczelinach, rozrywanie w strefie wysokich nacisków." ... (jak ktoś nie zrozumie to niech czyta po kilka razy aż...dojdzie do tego co autor miał na myśli" .
Wg. mnie to jeżeli już chcesz coś dodać do oleju to bardziej potrzebujesz preparatu, który chroni przed obniżaniem lepkości oleju i stabilizuje jego ciśnienie niż tego który wyłącznie redukuje tarcie.
Ostatnio edytowany przez PAOLO ESCO; 5404.PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCO Zobacz wpis[Wg. mnie to jeżeli już chcesz coś dodać do oleju to bardziej potrzebujesz preparatu, który chroni przed obniżaniem lepkości oleju i stabilizuje jego ciśnienie niż tego który wyłącznie redukuje tarcie.
Leon 1.6 16V 105 KM
Komentarz
-
-
Dzięki Paolo Esco i Koka, czyli ar9100 można i nie zaszkodzi trochę więcej boru no i na zimę większy TBN, ale ważniejsze chronić degradację lepkości odpowiednimi dodatkami ? A czy ar9100 dodawany do 0w40 może trochę poprawić "lekkość biegu" ? Pytam bo dostałem w spadku całą buteleczkę ar9100 i mogę dolać do obecnego oleju trochę i pełną porcję przed zimą do nowego oleju.Ostatnio edytowany przez blade232; 5693.blade232
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez blade232 Zobacz wpis... czyli ar9100 można i nie zaszkodzi trochę więcej boru no i na zimę większy TBN ... A czy ar9100 dodawany do 0w40 może trochę poprawić "lekkość biegu" ?
Ostatnio edytowany przez koka; 38304.Leon 1.6 16V 105 KM
Komentarz
-
-
blade232 odpowiedź sobie na pytanie co daje Archoil i z czym wiąże się jego zastosowanie. Materiałów w necie mnóstwo, łącznie z VOA z olejami, o np. tu:
meguin-5w40-with-archoil-ar9100.png
A w tym wątku czy obok w oleju do diesla też wrzucałem VOA AR 9100 samego czy w kombinacjach. Nie chce mi się juz szukać po raz kolejny.
Imho wniosek jeden i poprzednicy go powtarzają jak mantrę po raz enty: krótkie przebiegi (ciężkie warunki) - olej bogaty w dodatki i zmiana min. raz w roku, imho 2 razy w roku, a dlaczego to już też było wałkowane. Imho - nie męcz kota, bo go w końcu zamęczysz
Komentarz
-
-
Będę musiał setkę oleju odciągnąć żeby zrobić miejsce dla ar9100
W takim razie z tych olejów chce coś zalać w tym roku przed zimą (do każdego mogę zalać dawkę ar9100 bo go już mam):
1. elf evolution 900ft 0w30, który obecnie mam zalany + dodatek chroniący obniżanie lepkości(ewentualnie zamiast niego odciągnięcie i uzupełnienie 1l oleju po zimie)+ar9100
wg karty Dec-1-en, homopolimer, uwodorniony Dec-1-en, 40-50 %
2. eurol synergy 0w30 + dodatek chroniący obniżanie lepkości(ewentualnie zamiast niego odciągnięcie i uzupełnienie 1l oleju po zimie)+ar9100 - tutaj mam jedynie wątpliwości co do wysokiego poziomu fosforu, siarki, noack i popiołów i ten zapis na stroniewg karty 1-Decene, homopolymer, hydrogenated - 30-50%sulphated ash 209 wt%
Kwestia podobieństwa do Xado 0w30 jaką opisywał Cytrynowiec:
XADO ist ein umweltfreundliches Naturprodukt. Es ist eine Form der „NANO-Technologie“; Der Prozess findet auf atomarer Ebene statt, erzeugt jedoch Makroeffekte.
Jakoś trochę inaczej to wygląda na papierze ?
3. eurol synergy 0w40 +ar9100 - tutaj jedyne wątpliwości co do noack 10,4. Zakładam że ten olej ma niewiele większe wartości lepkości od 30tki i pytanie czy jego parametry umożliwią podobne możliwości dynamicznej jazdy w miarę wcześnie po uruchomieniu silnika i czy jest konieczne także jak w przypadku 0w30 zastosować dodatek chroniący obniżanie lepkości lub odciągnięcie/uzupełnienie 1l oleju po zimie ?
wg karty
1-Decene, homopolymer, hydrogenated - 30-50%
4. mobil1 FS 0w40 - podobnie jak eurol synergy 0w40 "lekka 40tka" i te same pytania, dodatkowo olej bogaty w popioły chyba
wg karty Dec-1-en, homopolimer, uwodorniony dec-1-en, oligomery, uwodornione - 10-20%
DESTYLATY, CIĘŻKIE, C18-C50 - ROZGAŁĘZIONE, CYKLICZNE I PROSTE. - 60-70% - czy to jest GTL ?
https://bobistheoilguy.com/forums/ub...0W-40_%22FS%22
4. neste lub valvoline 0w40 jako pełna 40tka i dolanie ar9100 licząc na poprawienie "flow" - pytanie czy to umożliwi podobne możliwości dynamicznej jazdy w miarę wcześnie po uruchomieniu silnika? Zakładam że jako "pełna" 40tka nie ma konieczności stosowania dodatku dotyczącego lepkości i odciągania/uzupełniania 1l oleju po zimie ?
Skłaniam się bardziej zgodnie z poradą Paolo Esco na 0w30 no ale tutaj mówimy o konkretnych oliwach już i proszę o komentarz i opinię.
blade232
Komentarz
-
-
Widziałem, że Gazprom neft pojawia się na rynku. Mogą to być ciekawe oleje cena/jakość. Co oznacza pao&vhvi base?Ostatnio edytowany przez Sebastian_M26; 221.Seria 188KM/270Nm na 95RON
Komentarz
-
-
Jeśli mowa o częstej wymianie oleju dla tych co maja łatwy dostęp do wkładu filtra z komory silnika to mocno polecam odsysarke Marolexa -zmiana oleju w 15 minut z filtrem. Zbiera ogromna większość oleju a np w BMW 2,8 więcej oleju Odessa się niż przez korek wyleci.
Co jakiś czas można po zimie zwiększyć częstotliwość wymiany w szczególnie trudnych warunkach miejskich
Briggsa&Strattona tez przepięknie ogarnia - do sucha
Komentarz
-
Komentarz