Wiesz co sew1981? Napisałem co innego ale jednak zeedytuję swoja odpowiedż...bo faktycznie nie ma sensu tego ciągnąć....ja o jednym ty o drugim...może inni pomogą...bo się nie dogadamy. Dla mnie end of story.
Jaki olej do benzyniaka?
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Cytrynowiec, looz, dla mnie też nie ma co ciągnąć tego dialogu każdy ma inne zdanie, w pewnych kwestiach mamy takie samo. Miłego dziona
Sebastian dzięki, zatem zmienię na Specola przy następnej wymianie. Acea a5 jest eko sreko, do auta z dpfem. Mimo, że już nie mam tego ustroństwa, zostałem przy tym oleju, ze względu na niski "popiół". Narazie dolałem dziś po circa 5 tkm militec 1, wymiana oleju za ok 9 tkm.. Narazie na tym fordowskim nie zauważyłem skutków ubocznych (za mną już dwie wymiany, bez dodatków) - ładnie na tym pracuje, dziś na zimno zanim dotarł olej wszędzie trochę klepało (temp. była dość niska, a silnik zimny), bardziej niż zawsze, ale dolałem ten militec dzisiaj.
No zastosuje tego Specola Gold, zobaczymy jak się będzie sprawował, w styczniu zmieniam na Specola w skrzyni jak pisałem
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sew1981 Zobacz wpis... Acea a5 jest eko sreko, do auta z dpfem...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Sebastian_M26 Zobacz wpisAcea a5 to niski hths a a3 to pow. 3.5. Przy niskim a5 bardzo szybko ścierają się pierścienie.
Komentarz
-
-
Cześć, mam pytanie, od kilku dni rozeznaję się w temacie oleju do silnika 1.8 TSI CDAA. Aktualnie auto jeździ na Castrol 5W30 ale zauważyłem zwiększone zużycie oleju tak więc zastanawiam się nad zmianą na lepszą oliwę. Aktualnie na tapecie mam 2 oleje:
1) Motul 8100 X-Cees 5W-40
2) Motul 8100 X-Clean FE
Obydwa oleje spełniają normę VW 502, olej X-Clean spełnia normę ACEA C2/C3 a X-Cees A3/B4 (zalecaną w instrukcji obsługi).
Pytanie - który olej Waszym zdaniem jest lepszy? Wiele osób na różnych forach poleca X-Clean ale martwi mnie trochę fakt, że nie spełnia on zalecanej normy ACEA. Dodam że olej wymieniam regularnie co 15kkm, jazda 75% miasto 25% trasa.
pzdr,
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krzyw Zobacz wpisCześć, mam pytanie, od kilku dni rozeznaję się w temacie oleju do silnika 1.8 TSI CDAA. Aktualnie auto jeździ na Castrol 5W30 ale zauważyłem zwiększone zużycie oleju tak więc zastanawiam się nad zmianą na lepszą oliwę. Aktualnie na tapecie mam 2 oleje:
1) Motul 8100 X-Cees 5W-40
2) Motul 8100 X-Clean FE
Obydwa oleje spełniają normę VW 502, olej X-Clean spełnia normę ACEA C2/C3 a X-Cees A3/B4 (zalecaną w instrukcji obsługi).
Pytanie - który olej Waszym zdaniem jest lepszy? Wiele osób na różnych forach poleca X-Clean ale martwi mnie trochę fakt, że nie spełnia on zalecanej normy ACEA. Dodam że olej wymieniam regularnie co 15kkm, jazda 75% miasto 25% trasa.
pzdr,
OI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )
DIAGNOSTYKA VAG - CHIPTUNING zapraszam. 791-603-634.
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29138
Silnik i skrzynię smaruje MILLERS.
Komentarz
-
-
Gość
Koledzy proszę o pomoc. Zakupiłem niedawno Octawie 1U 1.8T (2009r) od pierwszego właściciela. Nalatane około 160000km. Według książki był lany Shell Helix ultra 5W30. Jaki olej zalać teraz? ten sam czy coś innego? Po weekendzie będzie wymieniany rozrząd i mechanik narazie polecił mi zostawić ten olej lub Motul chyba że mu powiem że chce coś innego. Co radzicie zalać?
Komentarz
-
A tutaj dalej trwa dyskusja jaki olej?
Zamieszczone przez Dave Zobacz wpisWedług książki był lany Shell Helix ultra 5W30. Jaki olej zalać teraz?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Dave Zobacz wpisKoledzy proszę o pomoc. Zakupiłem niedawno Octawie 1U 1.8T (2009r) od pierwszego właściciela. Nalatane około 160000km. Według książki był lany Shell Helix ultra 5W30. Jaki olej zalać teraz? ten sam czy coś innego? Po weekendzie będzie wymieniany rozrząd i mechanik narazie polecił mi zostawić ten olej lub Motul chyba że mu powiem że chce coś innego. Co radzicie zalać?OI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rOBERTO795 Zobacz wpisMillers Trident 5w40Champ20ns!
Komentarz
-
-
Gość
-
Zamieszczone przez Dave Zobacz wpisA co powiecie o Valvoline Synpower 5W40?
Komentarz
-
-
Gość
-
Zamieszczone przez Sebastian_M26 Zobacz wpisA po co niszczyć silnik na olejach 5W?
bardziej pasuje 10W lub 15W
ale owszem sam jestem fanem 0W i to cały rok.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bo86bo Zobacz wpis
Miałem ale jakoś nie bardzo mi podszedł brał mi jego jak szalony. Zalałem Ravenol VST i jest igla, teraz test Specola 5w40... jak Specol się sprawdzi to zostanę przy nim, nie to wracam do Ravenola i na tym kończę szukaćOI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leonn Zobacz wpisrOBERTO795 gdzie teraz się zaopatrujesz w oliwe? Może być na pw.OI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )
Komentarz
-
-
sew1981 właśnie cytrynowiec najnormalniej w Świecie opisuje Tobie jak bez rozbierania silnika możesz nawet w swoim autku obserwować zarówno wpływ danej oliwy na Twój silnik, pod kątem zarówno zużycia silnika na tym oleju, jak i jego rzeczywistej jakości - a wszystko to powie Tobie UOA Mikro zużycia nie zobaczysz kamerką i np. panewek również
Ale dobra kończymy temat, każdy z nas się uczy i po to też jest to forum
Póki co zestaw Ravenol SSL 0W-40 + AR 9200v2 + AR 6900P-Max + PB 95 z przelotu z Zielonej Góry do Berlina dał mi spalanie średnie w Talku na poziomie 6,9 L/100 KM(komputer) - jazda na ogół przepisowa, na odcinkach bez ograniczeń do 140 KM/H na tempomacie Ogólnie ujmując jest bardzo fajne spalanieŚmierć na drodze pędzi jak szalona, więc nigdy nie daj się jej dogonić... ];->
Renault Talisman 1.6 TcE 200 KM Initiale Paris
Komentarz
-
Komentarz