OPONY zimowe - temat zbiorczy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kabanos
    RS
    • 2011
    • 4544
    • Octavia I combi (1U5)
    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Dzisiaj przetestowałem swoje UG7+ na A4 do Tarnowa. Zaczął padać śnieg, piaskarki jak zwykle na bazie. Prawy pas jako taki, ale lewy bielutki. Przy wyprzedzaniu ani razu nie poczułem, że tracę przyczepność. Jedyne co mogę powiedzieć to, że oponki spełniają moje oczekiwania

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• piramida
      RS
      • 2009
      • 12222
      • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez dato
      Zamieszczone przez piramida
      Zamieszczone przez dato
      Byłem zdecydowany na zimowy setup na 17" więc nie sądzę, żeby akurat w tym była jakaś istotna różnica - przeżyję...
      jak ja daję rady to ty też ogarniesz tym bardziej że gdzie wy tam macie śnieg w tej Warszawie, a jak jest to przez kilkanaście dni w roku :szeroki_usmiech
      Powiedział co wiedział Krakus jeden
      Prawda jest taka, że gdybym gumy na miasto (Twoje lub moje) wybierał, to bym mógł oblecieć na swoich letnich zdartych, albo gołych felgach bo też da radę :diabelski_usmiech
      :szeroki_usmiech
      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• GH0ST
        Classic
        • 2012
        • 36

Zamieszczone przez teres
        Zamieszczone przez AdamB
        Zamieszczone przez GH0ST
        tez mam z Rumunii i tak w granicach 90/100km/h tez mi gwizdza i im szybciej tym coraz glosniej
        Te niby ciche gwizdanie (ja bym tego tak nie nazwał) są na drodze z wodą, nu suchej czy mokrej są ciche, ale kolega który ma TS830 też mi mówi o takich odgłosach.
        No właśnie to będzie chyba ten dźwięk, faktycznie zależy od nawierzchni, bo często nic nie słychać. Dzięki za uspokojenie
        chyba rzeczywiscie "gwizdanie" ma zwiazek z mokra nawierzchnia, bo nie zawsze slychac ten dzwiek

Komentarz

• xtremesystems
          RS
          • 2010
          • 2254
          • Hyundai

Zamieszczone przez kabanos
          Dzisiaj przetestowałem swoje UG7+ na A4 do Tarnowa. Zaczął padać śnieg, piaskarki jak zwykle na bazie. Prawy pas jako taki, ale lewy bielutki. Przy wyprzedzaniu ani razu nie poczułem, że tracę przyczepność. Jedyne co mogę powiedzieć to, że oponki spełniają moje oczekiwania
          to chyba. pizdowato wyprzedzasz. jak na śniegu z sola nawet. na trójce. tracilem przyczepność na UG 7+. zreszta na nokianach tez daje rade. jest zima i musi być zimno.
          to ze nie czujesz zrywania to nie znaczy ze nie zaczyna zrywac. asr potrafi mivac na trójce a nieraz na czwórce

Komentarz

• kabanos
            RS
            • 2011
            • 4544
            • Octavia I combi (1U5)
            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

xtremesystems, na autostradzie wyprzedzam zazwyczaj na 5 biegu :wink: i w tych warunkach nie czułem się zagrożony. Pewnie, że gdybym się postarał, to przyczepność bym zerwał, tylko po co?

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• xtremesystems
              RS
              • 2010
              • 2254
              • Hyundai

moze jestem nafgorliwy ale zawsz jak zmieniam cos w aucie. szczególnie. opony to biore auto na testy na jakies zadupie zeby wiedziec gdzie jest granica.
              I

Komentarz

• leszekmw
                RS
                • 2005
                • 5356

ee..tam.., właśnie 911 carrerę4 obułem sobie w 2 michelinki.. :P
                O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                GVI 1.4TSI
                LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• dato
                  L&K
                  • 2012
                  • 1431

Ja właśnie gruntownie przetestowałem swoje Michały. Jest cudnie.

Komentarz

• KrzysiekW
                    Drive
                    • 2010
                    • 98

Ponad półtora miesiąca temu założyłem komplet nowych opon zimowych Continental ContiWinterContact TS800 175/80 R14 88T. Przejechały już ponad 1000 km w różnych warunkach, więc czas na kolejne podsumowanie:
                    Spodziewałem się, że zakładając nowe opony z tzw. górnej półki zauważę dużą różnicę w porównaniu do poprzednich, 10-letnich opon Barum Polaris (miały 10 lat, ale bieżnik miały jeszcze OK, brakowało im jeszcze ok. 3 mm do znacznika zużycia, przejechały ok. 50 tys. km).
                    Niestety, nie zauważyłem jakiejś wyraźnej różnicy. Być może hamują lepiej. Na lodzie lub wyślizganym śniegu nowe opony też się ślizgają. Cudów nie ma. Stare opony się podobnie zachowywały z tego co pamiętam.
                    Przykładowe sytuacje na nowych oponach:
                    Raz musiałem wyminąć nagle królika, który wyskoczył na szybką drogę w mieście i żadnego poślizgu nie było. Ale oprócz minusowej temperatury nawierzchnia była sucha.
                    Innym razem wracałem po drodze z lekką gołoledzią (drogi były mokre po deszczu w ciągu dnia, a później temperatura spadła poniżej zera) i mogłem jechać w mieście z normalną prędkością bez poślizgów. Nawet przy ostrym hamowaniu się ABS nie chciał włączyć. Ale też nie była to taka prawdziwa gołoledź, bo drogi nie były przed spadkiem temperatury całkiem mokre, lecz tylko trochę.
                    Moje porównanie nie może być w 100% obiektywne, bo nie testowałem obu kompletów opon jednocześnie na dokładnie tej samej nawierzchni w identycznych warunkach. Od tego są testy profesjonalne. Mam nadzieję, że można im wierzyć i że te opony jednak są lepsze od np. Barum Polaris 3. Ale głowy nie dam.

Komentarz

• hosee87
                      Drive
                      • 2012
                      • 49

Ja noszę się z zamiarem kupienia Conti w lecie gdyż moje Dunlopy są już na wykończeniu. Wybrałem je dlatego, że wielu ludzi je poleca a więc muszą sprawować sie dobrze, po za tym w testach też były zawsze wysoko.
                      Barumy jeżdżą 2 zimę u mojej żony w Golfie i ja sobie na te opony nie dam nic powiedzieć. Autko śmiga aż miło a opony dzień przed wigilią miały prawdziwy sprawdzian. Wieczorem było minusowo i na to poleciał deszcz, oczywiście wiadomo, że po takim czymś nikt nie będzie bił rekordów szybkości ale gumy ładnie się trzymały i jechało się dosyć pewnie także ja zaliczył bym je na pewno do dobrych opon

Komentarz

• piramida
                        RS
                        • 2009
                        • 12222
                        • Superb III (3V3)

KrzysiekW, odczułbyś różnice na oponach na śniegu i podjeździe, w warunkach drogowych bez śniegu cięzko będzie stwierdzić duże różnice pomiędzy oponami
                        superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• KrzysiekW
                          Drive
                          • 2010
                          • 98

piramida, po śniegu też jeździłem. Tak jak napisałem we wcześniejszej opinii, testowałem je na ośnieżonym placu i ośnieżonych drogach, w różnych warunkach (śnieg świeży kilka cm, rozjeżdżony, chlapa, wyślizgany śnieg itp.). Faktycznie nie testowałem stromych podjazdów, które można by przetestować np. w górach.
                          Natomiast na dokładnie tej samej drodze wyjazdowej z mojego osiedla w analogicznych warunkach nowe opony ślizgały się po śniegu rozjeżdżonym podobnie jak stare Barumy.

Komentarz

• dato
                            L&K
                            • 2012
                            • 1431

Kto z Warszawy i okolic zapraszam na chwilę tu: Test zimowych skarpet (łańcuchy tekstylne)

Komentarz

• leszekmw
                              RS
                              • 2005
                              • 5356

KrzysiekW ts800 maja dość specyficzny wzór bieżnika tzw. plastry miodu . nie są to opony może rewelacyjne , dość szybko były wycofane z produkcji i zostały tylko w rozmiarach niszowych niszowych wycofywanych powoli z oferty do których nikt nie wprowadza nowych technologi bi się to , z racji małej sprzedaży , nie opłaca /taki rozmiar 175/80/14na przykład/ . tez kiedyś założyłem zonie ts800 i za rewelacyjne nie były , ale do lekkiego auta jakim był clio były wystarczające. dość szybko się zużywały , nawet jak na conti.
                              GVI 1.4TSI
                              LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• Agamek12
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 9935
                                • Ford

Koledzy, powiedzcie mi: czy jeśli w aucie są montowane fabrycznie opony typu run-flat, to czy można je wymienić na zwykłe?
                                Oczywiście delikatnie przepraszam za niewielki OT.

Aha, czy ktoś ma TS830 z bieżnikiem około 6mm? I czy jemu też opony te "wyją" na mokrym asfalcie?
                                Adam... Używam:
                                Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• leszekmw
                                  RS
                                  • 2005
                                  • 5356

Zamieszczone przez Agamek12
                                  Koledzy, powiedzcie mi: czy jeśli w aucie są montowane fabrycznie opony typu run-flat, to czy można je wymienić na zwykłe?
                                  tak. większy problem jest odwrotnie.

Zamieszczone przez Agamek12
                                  Aha, czy ktoś ma TS830 z bieżnikiem około 6mm?
                                  mam w 2 wozach 830 , w rożnym stanie zużycia i nie wyją / 195/65/15 / . może coś się stało z nimi..
                                  GVI 1.4TSI
                                  LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• Agamek12
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 9935
                                    • Ford

leszekmw, może nie tyle wyją, co gwiżdzą.
                                    Nie jest to może głośne, ale je słychać. Na suchym i wilgotnym asfalcie, śniegu lub błocie pośniegowym są absolutnie bezgłośne - "problem" jest tylko wtedy, gdy na asfalcie jest warstewka wody. W każdym razie opony są nieuszkodzone, nie biją, nie odrywa się bieżnik i są z 2010 roku.

A co do run-flatów: poprostu zdejmuje się te opony z obręczy i zakłada na obręcz zwykłą gumę bez żadnych przeróbek?
                                    Adam... Używam:

Komentarz

• leszekmw
                                      RS
                                      • 2005
                                      • 5356

A co do run-flatów: poprostu zdejmuje się te opony z obręczy i zakłada na obręcz zwykłą gumę bez żadnych przeróbek?
                                      tak.

dzisiaj jechałem rano po mokrym , zresztą nie pierwszy raz , i jest ok'. może ciśnienie zobacz czy co.. :?
                                      GVI 1.4TSI
                                      LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• Agamek12
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 9935
                                        • Ford

Dobiłem kilka dni temu (z 2,0 na 2,4 :shock: ), ale po mokrym jeszcze nie miałem okazji jechać - zobaczę, czy coś się zmieniło...
                                        Adam... Używam:

Komentarz

• piociel
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 526
                                          • Volkswagen

A tak ogólnie to zawracanie dupy z tymi oponami zimowymi przy takich zimach :evil:
                                          Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
                                          Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.

Komentarz

• leszekmw
                                            RS
                                            • 2005
                                            • 5356

Zamieszczone przez piociel
                                            A tak ogólnie to zawracanie dupy z tymi oponami zimowymi przy takich zimach :evil:
                                            GVI 1.4TSI
                                            LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• krzysn
                                              Rider
                                              • 2007
                                              • 515

Zamieszczone przez piociel
                                              Kup całoroczne ;-)

Komentarz

• KrzysiekW
                                                Drive
                                                • 2010
                                                • 98

leszekmw, szkoda, że przed zakupem mi tego nie powiedziałeś. To czemu te opony testy wygrywały, skoro wcale takie rewelacyjne nie są?

Komentarz

• zepter00
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 2304

Pewnie inne opony są jeszcze gorsze... ewentualnie dali najwięcej w łapę testującym... Skurczybyki jedne. :wink:
                                                  Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• leszekmw
                                                    RS
                                                    • 2005
                                                    • 5356

Zamieszczone przez KrzysiekW
                                                    leszekmw, szkoda, że przed zakupem mi tego nie powiedziałeś.
                                                    nikt nie pytał...
                                                    a testy wygrywają pewnie dlatego że w tej rozmiarówce w jakiej sa produkowane ts800 to pewnie za wiele dobrych opon niema. nie czytałem tch testów i w sumie nie spojrzałem w jakich rozmiarach jeszcze je produkują.
                                                    może po łikendzie bo za parę godzin wyruszam na nartki.. :szeroki_usmiech
                                                    GVI 1.4TSI
                                                    LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

Pracuję...