OPONY zimowe - temat zbiorczy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dominik9420
    L&K
    • 2012
    • 1136

Nie chce mi się tego 2 razy pisać... :twisted:
    szukaj na 84 i 85 stronie w tym wątku jest moja opinia, czernobyl, bishop, ...
    Ale mnie to nie ruszało, bo i od czego jest Audio, w sumie to nie pamiętam ale chyba przy zamkniętych szybach albo nic nie było słychać, albo cicho.
    Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
    Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
    Pozdrawiam i Szerokości!
    Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
    http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/

Komentarz

• dato
      L&K
      • 2012
      • 1431

Zamieszczone przez yunior81
      Zamieszczone przez dato
      jedyne na co narzekał, to na trzymanie boczne
      :shock:
      Jak można polecać opony bez trzymania bocznego ? :shock:
      A Pani w szkole uczyła czytać ze zrozumieniem ? Od początku do końca ? Czy "po dyrektorsku", nagłówki z pierwszej strony i wnioski ???
      Gdzie ja napisałem, że NIE MA trzymania bocznego ???
      Dokładnie opisałem o co mi chodzi. JA CZUJĘ, że mogłoby być lepiej, ale moja małżonka nigdy nie wejdzie w zakręt tak, jak ja podczas testowania opony. Nigdy nie odczuje tego in minus i absolutnie nie wpłynie to na jej poziom bezpieczeństwa. JA CZUJĘ dokładnie to samo na PS3 z H i wiem, że następne wezmę o stopień sztywniejsze i pewnie w Z lub Y.

A w zimie jeżdżę na tym:

Jest to zdecydowanie najlepsza guma jaką miałem i do niej się odnoszę przy porównaniach.
      Pomyśl następnym razem zanim napiszesz.

Komentarz

• wozhd
        Ambiente
        • 2013
        • 103

Jestem gotów wydać dodatkowe 80zł/opona za leprze trzymanie boczne. Widzę że Michelin Alpin A4 205/55R16 91H są do kupna po ~360 a opinie mają jeszcze leprze. To co ostatecznie, Alpiny czy Continental ContiWinterContact TS 850?
        O3 1.8 TSI Blue Race

Komentarz

• Ayu
          RS
          • 2009
          • 4154

Zamieszczone przez wozhd
          Jestem gotów wydać dodatkowe 80zł/opona za leprze trzymanie boczne. Widzę że Michelin Alpin A4 205/55R16 91H są do kupna po ~360 a opinie mają jeszcze leprze. To co ostatecznie, Alpiny czy Continental ContiWinterContact TS 850?
          Kup te Michelin i słownik lub edytuj teksty w Wordzie by były lepSZe.

Komentarz

• dato
            L&K
            • 2012
            • 1431

Zamieszczone przez hotrain
            Zamieszczone przez wozhd
            Zdecydowanie podpisuję się obiema rękami pod wyborem A4. Kup świeże, powinny długo i dobrze służyć.

Komentarz

• gusiak11
              L&K
              • 2013
              • 1362
              • Ford

wozhd,

Michelin uważany jest za jedne z najlepszych opon, ale przedstawione tu opony generalnie są z wyższej półki. Nie istnieje opona idealna, zresztą jak we wszystkim, jak będzie dobra na kopny snieg to musi mieć grube cięcie więc będzie głośna, jak bedzie dobra na lod/twardy zbity snieg to musi mieć dużo lamelek wiec bedzie "pływać" itd... Ja sam przetestowałem jak ktoś pisał Frigo, Kormorany Nokiany itd... Conti T830 mam teraz na tyle w szkodniku i powiem ze lubi czasem dupka zawinąć (ale może to wina mojego stylu jazdy), natomiast osobiście za genialną opnę, niestety trudno dostępna już teraz szczególnie w wyższych indeksach uważam Sava Eskimo S3, były/są w kilku autach domowch i nie ma sie czego przyczepić cena/jakość 5++. Rzekł bym klasyczna opono zimowa.

Natomiast to że komuś dobrze się jeździ na innych to jest subiektywne odczucie kierowcy połączone z możliwościami i stanem jego auta.
              http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• Black_Dev
                Drive
                • 2013
                • 73

Co sądzicie o tych oponkach:
                Nexen Winguard Snow G 215/60R16 99H XL do O3 w cenie 286pln/szt
                zastanawiam się jeszcze nad jednym"

Co rok kupic tansze ale nowe czy kupic lepsze ale na kilka lat
                wiadomo ze oponki się scieraja a wiec 2-3 letnia lepsza wedle mnie = gorsza ale nowa.

w zimie będzie to w sumie glownie 95% warszawa a wiec asfalt.
                -----
                O3 - zamówiona...

Komentarz

• wozhd
                  Ambiente
                  • 2013
                  • 103

Zamieszczone przez hotrain
                  Zamieszczone przez wozhd
                  hotrain, hehe, nie zazdroszczę Ci czytania forum, jak za każdym poprawiasz, chyba że ilość postów nabijasz

gusiak11, dato, rezon,, dzięki za radę
                  O3 1.8 TSI Blue Race

Komentarz

• luckd
                    Rider
                    • 2012
                    • 310
                    • Octavia I (1U2)
                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Co sądzicie o Bridgestone Blizzak LM32?

Komentarz

• tomekb1
                      Rider
                      • 2013
                      • 352

A ja dzisiaj sobie zakupiłem savy eskimo s3+ w indeksie tylko T, ale na moją kapelusznikową jazdę myślę, że będą w sam raz.
                      Pozdrawiam
                      Tomek

Komentarz

• kylo76
                        Rider
                        • 2013
                        • 743
                        • Octavia III (5E3)
                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez tomekb1
                        savy eskimo s3+
                        15 czy 16 cali?
                        O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.

Komentarz

• tomekb1
                          Rider
                          • 2013
                          • 352

205/55R16
                          Pozdrawiam
                          Tomek

Komentarz

• gusiak11
                            L&K
                            • 2013
                            • 1362
                            • Ford

savy eskimo s3+ w indeksie tylko T
                            To jest włąsnie problem tych opon występują tylko w indeksie T, kiedyś były jeszcze w H i V ale miałem w czterech autach w 3-ech rozmiarach i naprawdę je lubię
                            http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• tomekb1
                              Rider
                              • 2013
                              • 352

Dla mnie indeks T to i tak za dużo, szczególnie na zimę.
                              Nie powiem, żebym nie mógł doczekać się śniegu, ale ciekawi mnie jak się będzie jeździć.
                              Pozdrawiam
                              Tomek

Komentarz

• Hexatron
                                Classic
                                • 2013
                                • 10

W swoim poprzednim aucie miałem opony zimowe Yokohama W.Drive, co prawda w sporym rozmiarze 225/45 R 17 94V. Nie jest to zła opona przy założeniu, że poruszamy się głównie po odsnieżonych szlakach. Bardzo dobrze zachowują się w warunkach ujemnych temperatur na suchym i mokrym asfalcie czy innych utwardzonych duktach, są to opony niezwykle ciche (ewenement jak na opony zimowe bo były cichsze niż moje opony letnie w tym czasie, Michelin Pilot Sport 2 w tym samym rozmiarze). Niestety ich główną wadą jest bardzo słaba zdolność przenoszenia siły napędowej w kopnym śniegu. Naprawdę bardzo słaba - podróżowałem też zamiennie pojazdem na oponach Pirelli Sottozero II w rozmiarze 225/50 R 17 i w warunkach kilkunastocentymetrowej warstwy śniegu Pirelli zdecydowanie lepiej "ciągnęły" a na Yokohamach wielokrotnie miałem problem z wyjechaniem z parkingu po dwugodzinnych opadach śniegu.

W moim obecnym pojeździe w "spadku" po poprzednim właścicielu otrzymałem prawie nie używane zimowe opony Kleber Krisalp 195/65 R 15 91T a więc nie jest to najwyższa oponiarska "półka". Muszę jednak napisać, że jestem tymi oponami bardzo mile zaskoczony, jeździłem na nich ostatnią zimę i nie mogę złego słowa o nich napisać. Być może moje wrażenia są spowodowane też rozsądniejszym rozmiarem tych opon, bardziej odpowiednim na warunki zimowe, niemniej jednak - poza może nienadzwyczajną cichobieżnością - spisują się one bardzo dobrze w każdych warunkach w jakich miałem okazję je użytkować.

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

Na ubiegly sezon kupilem Conti TS850 195/65/15 i nie bylo zadnych problemow z jazda po sniegu. Podjazd pod duze nieodsniezone wzniesienia tez znosily bez problemu. Problemem jest jedynie to, ze o naped dba quattro.

Na TS830 205/55/16 nic zlego powiedziec tez nie moge, da sie podjechac tam gdzie trzeba, ale przedni naped i multum elektroniki czesto przeszkadza wjechac tam gdzie trzeba. Reklamacja na wystajacy drut zalatwiona od reki.
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• Hexatron
                                    Classic
                                    • 2013
                                    • 10

Zamieszczone przez Maicroft
                                    Problemem jest jedynie to, ze o naped dba quattro.
                                    Gdyby wszystkie problemy z jakimi się człowiek zmaga wyglądały właśnie tak!

Komentarz

• liveact
                                      Ambiente
                                      • 2012
                                      • 147
                                      • Octavia III combi (5E5)
                                      • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez gusiak11
                                      savy eskimo s3+ w indeksie tylko T
                                      To jest włąsnie problem tych opon występują tylko w indeksie T, kiedyś były jeszcze w H i V ale miałem w czterech autach w 3-ech rozmiarach i naprawdę je lubię
                                      Bo w 205/55-16 jest produkowane tylko w T... w H jest eskimo HP

[ Dodano: Pon 09 Wrz, 13 22:21 ]
                                      Zamieszczone przez rezon
                                      Zamieszczone przez wozhd
                                      Z innej strony widzę że Nokian'y mają bardzo dobre opinie użytkowników, są trochę droższe i szczerze nie wiem czy jest sens przepłacać.
                                      to każdy musi sam ocenić - ja nie eksperymentuję ani z oponami, ani z klockami hamulcowymi. No dobra - w tym roku robię eksperyment - kupiłem żonie zimowe Continentale - nigdy wcześniej nie jeździłem na Conti, zobaczymy co pokaże TS850 :?: O ile wybór opon na podstawie kilku rankingów i opinii innych użytkowników można uznać za eksperyment Oszczędność na komplecie opon rzędu 200zł to żadna oszczędność - już wolałbym kupić roczne używki za jeszcze mniejszą kwotę. Zimowe kupuję zazwyczaj Michały, obecnie jeżdżę na Dunlopach, mam dobre doświadczenia również z Nokianami, GY - na oponach się nie zaoszczędzi - zwłaszcza zimowych :evil: - gdzie droga hamowania i trakcja w bardzo dużym stopniu zależą od opony. Latem zresztą też, ale ma to nieco mniejsze znaczenie - nawet na slickach da się jeździć byle po suchym :lol: I Bridgestony też były OK przez ok. 45-50kkm, później zrobiły się trochę śliskawe pomimo bieżnika ponad 4mm
                                      Bridgestony juz tak maja... ok. 4 mm i po przyczepnosci...
                                      Opony i felgi nowe-ceny hurtowe
                                      Mobile phone: 501-517 687/668-39 64 74

Komentarz

• Mr0czny
                                        Elegance
                                        • 2009
                                        • 948
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

A ja mam zimowy dylemat Michelin Alpin A4 czy Continental TS850

Komentarz

• rezon
                                          RS
                                          • 2006
                                          • 1894
                                          • Volvo
                                          • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Mr0czny
                                          ja ostatnio taki dylemat rozstrzygnąłem na korzyść TS850, chociaż wcześniej regularnie kupowałem Michały PA. Czas i zima pokażą czy słusznie

Komentarz

• liveact
                                            Ambiente
                                            • 2012
                                            • 147
                                            • Octavia III combi (5E5)
                                            • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez k-pax
                                            Witam
                                            Niestety już zaczęły drożeć. Patrzę na ceny 15-stek w sklepach internetowych i niektóre modele podrożały w ciągu tygodnia ok. 20 zł. Niestety spóźniłem się i teraz skoro muszę zapłacić więcej to poczekam na "świeże" dostawy :wink: .
                                            Pozdrawiam.
                                            producenci nie wyrabiają się z produkcją niektóych rozmiarów i w wypasach, ci co je będa mieć na magazynie, to będą windować ceny... sam teraz dla kolegi próbuję ściągnąć 255/55R18 WS 4D 2 komplety i muszę czekać... raz kliknę przez b2b, to na listopad mi wskakuje, na drugi dzień, że 39 tydzień... to musiałem przez call center skasować poprzednie zamówienie i wporwadzić nowe... z drugim kompletem tak samo miałem wczoraj a że to jest nowość w SUVach, to modyfikują plany produkcyjne na bieżąco...
                                            Opony i felgi nowe-ceny hurtowe
                                            Mobile phone: 501-517 687/668-39 64 74

Komentarz

• dato
                                              L&K
                                              • 2012
                                              • 1431

Zamieszczone przez rezon
                                              Zamieszczone przez Mr0czny
                                              ja ostatnio taki dylemat rozstrzygnąłem na korzyść TS850, chociaż wcześniej regularnie kupowałem Michały PA. Czas i zima pokażą czy słusznie
                                              Na pewno "PA", a nie "A" ?

TS850 wszyscy chwalą więc wtopy nie będzie. Nie wiem jak z trwałością bo Conti Sport 2 mnie bardzo zawiódł. Ale wszystkie zimówki Conti jakie zajeździłem były bardzo bardzo ok.

Komentarz

• rezon
                                                RS
                                                • 2006
                                                • 1894
                                                • Volvo
                                                • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez dato
                                                Na pewno "PA", a nie "A" ?
                                                na pewno PA - tylko teraz to jest Pilot Alpin 4, a wcześniej było Primacy Alpin 3 - takie zmieniłem na TS850
                                                Dowiedz się wszystkiego o oponach Michelin Pilot Alpin PA4! Informacje, oceny i rozmiary są dostępne na stronie Michelin. Sprawdź u najbliższego dealera opon Michelin i zdobądź swój komplet.

Zamieszczone przez dato
                                                TS850 wszyscy chwalą więc wtopy nie będzie
                                                taką mam nadzieję i to właśnie brałem pod uwagę

Komentarz

• kylo76
                                                  Rider
                                                  • 2013
                                                  • 743
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

też stoję przed wyborem Michelin Alpin 4 czy Continental TS850 czy Nokian WR D3. Co do UG 8 czy 7+ są różne opinie. Oponiarz polecił te powyższe - głównie trasa i wjazd/wyjazd z nieodśnieżonego parkingu.
                                                  O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.

Komentarz

• rezon
                                                    RS
                                                    • 2006
                                                    • 1894
                                                    • Volvo
                                                    • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Michały kupowałem z uwagi na hałas - były najcichsze. Zimówki PA 3 były cichsze od letnich - chyba Conti (fabrycznych) w O2.
                                                    wg danych producentów Michelin Alpine 70dB, TS850 - 71dB, Nokian 72dB

Komentarz

Pracuję...