OPONY zimowe - temat zbiorczy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • BroHen
    Ambiente
    • 2013
    • 125
    • Superb II (3T4)

....Kolego Leszku ... toż ciut wyżej przedstawiłem przedmiot mego zadowolenia .....
    Nie jestem całkiem pewien, że to ząbkowanie, mam jeszcze nadzieję, że może nie .... (oponki "zagazowane", sprawdzane, geometria sprawdzona .... tyle że kufer pusty. :roll:

Okazuje się, że często przelatuję obok Kolegi warsztatu, .... wstąpię, zobaczę wyważarki ... Hunter ?? tak?

Komentarz

• leszekmw
      RS
      • 2005
      • 5356

Zamieszczone przez BroHen
      ..Kolego Leszku ... toż ciut wyżej przedstawiłem przedmiot mego zadowolenia .....
      no tak..za dużo tego..

wstąpię, zobaczę wyważarki ... Hunter ?? tak?
      hehe..no na huntera to mnie nie stać ..a używanych maszyn nie kupuję..
      mam hofmanna.
      ale oczywiście zapraszam , tylko dzień wcześniej proszę o telefon żebym był w zakładzie..
      a savy raczej nie ząbkują jak z autem wszystko ok'
      O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
      GVI 1.4TSI
      LANCIA YPSILON 1.2 MPI
      tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• gusiak11
        L&K
        • 2013
        • 1362
        • Ford

a masz zdanie o Sava eskimo 3+ ... "szaleję" na tych gumach ponad 6tys.
        toż ciut wyżej przedstawiłem przedmiot mego zadowolenia .
        pierwszy kontakt z tą oponą miałem w UNO w rozmiarze 155/x/13 i była bardzo dobra, potem pojawiło sie w domu Mondeo MK III wiec dostało dwie nowe Savy Eskimo S3 (wtedy nie było jeszcze +) w rozmiarze 205/55/16.... (dwie opony udało sie wybrać z tego co zostawił poprzedni właściciel a po zakupie auta szaleństwa z kasa na koncie nie było ) jakiś czas później ojciec stwierdził że kupił by dwie 195/65/15 do passata B5FL .
        Kasa sie pojawiła wiec Mondeo dostało komplet S3-ujek ale długo się nim nie nacieszył bo został sprzedany ale opony zostały i poszły do nowego Mondeo MK IV a ja zabrałem opony z passata do O2 i obecnie na nich latam

Po 3ciej zimie dwie S3-ujki w mondeo powiedziały pa pa i na ich miejsce pojawiły sie Uni MS plus 77, ja w skodzie ma dwie S-ki i dwa Conti 830ts i powiem tak... nie widzę różnicy między nimi, oczywiście poza ceną
        na + dla S-ki szkoda ze zostaje sukcesywnie zastąpiona Sava Eskimo HP to już zupełnie inna opona

A co do "ząbkowania" wszystkie wymienione samochody miały/mają wielowahacz, wszystkie wersja kombi, 80% latają na pusto i nie zauważyłem ząbkowania a przed/po każdej wymianie dostają dokładne mycie i inne tam pielęgnacje bo każde auto ma dwa komplety a wymieniam sam pod garażem
        http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• BroHen
          Ambiente
          • 2013
          • 125
          • Superb II (3T4)

... z dwojga złego to wolę zabkowanie, ale autko mam dopieszczone. Nauczyłem się słuchać wyząbkowania, GY optigripy ostatnio ścierałem.
          Wpraszam się do Kolegi, bo i oponki nie wyważane pod obciążeniem .....

Komentarz

• leszekmw
            RS
            • 2005
            • 5356

Wpraszam się do Kolegi, bo i oponki nie wyważane pod obciążeniem .....
            jeżeli to jest do mnie to ja nie mam takiego urządzenia :niewiem
            poza tym pod obciążeniem to sie raczej sprawdza uszkodzenie niż wyważa..
            GVI 1.4TSI
            LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• BroHen
              Ambiente
              • 2013
              • 125
              • Superb II (3T4)

Tak, tak, do leszekmw.
              No cóż, Fachowiec wie lepiej. Może ta usługa inaczej się nazywa. Ja słyszałem, że robi się coś takiego jak "test drogowy", jakaś stymulacja warunków drogowych ... :?: . Niedawno robiono to na letnich GY.
              Ale i tak się wpraszam ....

[ Dodano: Pią 20 Lut, 15 14:31 ]
              Zamieszczone przez gusiak11
              latają na pusto i nie zauważyłem ząbkowania
              Dzięki za uwagi. To mnie podbudowało.
              Co do ząbkowania optigripów to słyszałem opinie, że to nieudana opona i u wielu ząbkowała.
              Inna sprawa, że miałem problem z geometrią no i ciśnienie skakało zależnie od temperatury i długości trasy.

[ Dodano: Pią 20 Lut, 15 14:33 ]
              Zamieszczone przez gusiak11
              pojawiły sie Uni MS plus 77
              A co kolega uważa o Uniroyalach ? Ja trochę się zastanawiałem czy uniriyale czy savy.

Komentarz

• gusiak11
                L&K
                • 2013
                • 1362
                • Ford

A co kolega uważa o Uniroyalach ? Ja trochę się zastanawiałem czy uniriyale czy savy.
                za mało sam przejechałem, zwłaszcza w trudnych warunkach żeby coś więcej powiedzieć po suchym każda lata dobrze
                natomiast tydzień temu auto było w Austrii zima była mniej więcej taka

a ojciec nie narzekał, jako jedyny na 3 auta miał FWD (pozostałe 4x4) i nie zostawał więc chyba dobre

Komentarz

• beaviso
                  Elegance
                  • 2010
                  • 767
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Nauczyłem się słuchać wyząbkowania, GY optigripy ostatnio ścierałem.
                  Hehe. Ostatni sezon OptiGripów w mojej Vectrze przebiegł pod znakiem huku jakbym jeździł Rosomakiem, a nie osobówką Jaka cisza nastała po założeniu zimówek...
                  Oponiarz już wcześniej zapowiedział mi, że to opona bardzo podatna na ząbkowanie, czego wkrótce doświadczyłem. Choć jakieś 55 tys. km przelatały u mnie, ale o parę tys. za dużo. Goodyear dość szybko zaprzestał jej produkcji.

"Test drogowy" to taka lepsza wyważarka. Parę razy korzystałem z takiej usługi - optymalizacja ułożenia opony względem felgi połączona z testem drogowym - ten pokazuje szczegółowo na ekranie i wydruku jakie siły działają na koło i gdzie jakie ciężarki dołożyć. Na pewno warto skorzystać.

Przy okazji taka uwaga. Bywa, że koła dość szybko znowu "biją", mimo starannego wyważenia. Z dyskusji wynika, co wydaje się sensowne, że mocne auta mają zdolność przesunięcia opony względem felgi. Wyobraźcie sobie te 400 Nm silnika przenoszone na oś napędzaną, opony o dobrej przyczepności, suchą nawierzchnię i mocne depnięcie w gaz na niskim biegu. Może zaistnieć sytuacja, w której zanim koło pośliźnie się (zabuksuje) na asfalcie, to felga przesunie się względem opony. Wystarczy że tylko trochę, a już całe staranne wyważanie bierze w łeb. Wcześniej nie brałem tego pod uwagę, ale znajomy opowiedział mi o przypadkach, gdy nowe auta na markowych gumach wracają do ASO z żądaniem poszukiwania wad w zawieszeniu (drżenie kierownicy). Wówczas wykonywane jest wyważanie kół, problem znika, ale wraca po krótkim czasie. Koła ponownie do wyważenia. I, co się okazuje, dotyczy to mocnych wersji aut, stąd wniosek o przesuwaniu się felgi w oponie.

M.
                  666 4U

Komentarz

• BroHen
                    Ambiente
                    • 2013
                    • 125
                    • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez beaviso
                    i mocne depnięcie w gaz na niskim biegu.
                    ... :shock: ja tak nie umiem ! ....
                    Okazuje się, że wyważenie i geometria to b.ważna sprawa. W mojej furce dopiero jak Kolega Grzegorz (DGW) porobił co trzeba to było "widać, słychać i czuć" że nareszcie się jedzie. Podejrzewam, że i optigripom pomogło do ząbkowania złe ustawienie kół. Też nie mogłem słuchać tego łomotu. Wcześniej continentale (contisport 2 czy 5 czy coś tam :?: ..) też hałasowały.

Komentarz

• leszekmw
                      RS
                      • 2005
                      • 5356

jeździłem tą S6 przed chwilą , faaaajnie.. :twisted: , potem coś skrobnę ..

[ Dodano: Nie 22 Lut, 15 11:22 ]
                      no więc takie moje małe spostrzeżenia.
                      przy małych prędkościach 70-80km/h dość głośno było słychać opony , które były w dobrym stanie , podejrzewam ze to przez ich szerokość 255 , choć byłem dość mocno zdziwiony że aż tak je słychać , jakby brakowało wygłuszenia.. :?
                      auto bardzo dobrze spasowane , takie zbite w sobie , choć bardziej mi się podoba takie coś w bmw . bardzo prosta deska rozdzielcza , lubię takie ale jakby mi jednak czegoś brakowało , telewizor całe szczęście wysuwany ale i tak sądzę że osobiście jeździł bym ze schowanym , jakoś nie mój klimat tak wystający wyświetlacz . aa...sam sobie odpowiedziałem czego mi brakuje -radia gdy się schowa ekran :idea: na szybie prędkościomierz oczywiście jest , i bardzo dobrze bo auto błyskawicznie rozpędza się samo do dużych prędkości :wink:
                      co jeszcze...aaa.. boczki.. :lol: , przez tego marleja człowiek się robi opętany :twisted: ..w sumie ich nie pomacałem jako boczków dosłownie ale podparcie pod łokieć bardzo twarde choć uginające się , podłokietnik również dość twardy , generalnie wszystkie plastiki były niby miękkie ale dość twarde . na pewno podłokietniki twardsze dużo niż w O2 mam przy rs-owej tapicerce . parapety też twarde , ale oczywiście z miękkiego plastiku /mam nadzieję że wszyscy wiedza o co chodzi :szeroki_usmiech /
                      całe wnętrze takie dość ascetyczne , twardawe - po prostu ma być sportowo i tyle.
                      no i jakoś jak na a6 to tej wielkości nie odczułem w środku tak jak np odczuwałem to w accordzie ostatnim .
                      jakiś tam schowków i innych pierdół nie oglądałem bo mnie to nie interesowało . auto wszystkomające choć zdziwiłem się ze niema wentylowanych foteli.
                      jazda - bardzo miła , zrobiliśmy z 30km , niewiele żeby docenić zalety , bardziej była to zabawa gaz-hamulec , auto do 200 leci sobie leciutko ino mig .. , rozpędzałem go tak do setki z 1/3 gazu - też przyjemnie bezwysiłkowo zaraz jest 120 i pnie sie w górę ..
                      przy dużych prędkościach cicho , choć pory czum z lusterek . audi coś ma tam podobno ze jakieś fale dźwiękowe czy coś żeby zmniejszyć hałas w środku , coś tam jest w instrukcji ale właściciel jeszcze dokładnie się nie zagłębiał , dla niego liczy sie bardziej frajda z jazdy .
                      spalanie - no nie pamiętam ile było jak zaczynaliśmy - on właśnie przyjechał z warszawy w zasadzie prosto do mnie , mówił ze trasa zupełnie pusta średnia miał 94km/h jak dojechał . po tych naszych kilometrach z tymi rozpędzaniami szybkimi itd , troszkę spokojnej jazdy żeby zobazyc jak to jest powoli , spalanie w zasadzie stanęło na 14 litrach i jak pojechałem z 2 kilometry spokojnie to zaraz zaczęło spadać , więc jakośnie masakrycznie . oczywiście jak się jedzie spokojnie to odłącza 4 cylindry , pokazuje to na wyświetlaczu jak się na tą opcje ustawi .
                      bardzo bezpośredni układ kierowniczy , baaardzo , fajna sprawa ale do przyzwyczajenia , oczywiście auto skręca momentalnie po lekki ruchu kierownicy , sportowo :diabelski_usmiech
                      no to chyba tyle z takich moich obserwacji , napisałem jak umiałem , bloga ni mom to mi nie idzie :wink: ..
                      w lecie pewnie sobie więcej pojeżdżę . koła tylko przymierzyłem czy na pewno wchodzą na zaciski i zostały u mnie , zima się kończy.. . najprawdopodobniej założymy te felgi na lato bo chyba na tych bbs ładniej wygląda przy tym kolorze :szeroki_usmiech
                      wkleję parę fotek jak już tak chcecie.. :wink: , choć w sumie to nie ten dział ale może nikt mnie opierdoli... 8)
                      na jedną z nich właściciel się nawet załapał.

nawet znaczek audi pasuje

GVI 1.4TSI
                      LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• BroHen
                        Ambiente
                        • 2013
                        • 125
                        • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez leszekmw
                        jeździłem tą S6 przed chwilą
                        A ja od wczorajszego południa czekam co to jest S6 ..... no to już wiem ! Tak nieśmało to podejrzewałem .... klawisz A tuż przy S ... :szeroki_usmiech

Komentarz

• leszekmw
                          RS
                          • 2005
                          • 5356

BroHen nie przejmuj się , wyrobisz się...
                          GVI 1.4TSI
                          LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• mirek_p11
                            RS
                            • 2010
                            • 6630
                            • Volkswagen
                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

ciekawa oponka

Michelin CrossClimate – pierwsza na świecie opona letnia z homologacją zimową. Produkt został już poddany testom przez niezależne organizacje rzeczoznawców.

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                            Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                            Fotki

Komentarz

• Voit
                              Elegance
                              • 2010
                              • 816

Zamieszczone przez leszekmw
                              jeździłem tą S6 przed chwilą
                              A ja od wczorajszego południa czekam co to jest S6 ..... no to już wiem ! Tak nieśmało to podejrzewałem .... klawisz A tuż przy S ... :szeroki_usmiech
                              :shock: Nie wierzę...
                              1 1 1

Komentarz

• leszekmw
                                RS
                                • 2005
                                • 5356

a że dalej zima za oknem to pokaże Wam co wczoraj robiłem..
                                przymierzaliśmy felgi , troszkę szerokie ale tak ma być /podobno / :szeroki_usmiech
                                felgi enkei 18" . dość drogie :diabelski_usmiech
                                evo nówka prawie..

,
                                GVI 1.4TSI
                                LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• Sebastian_M26
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 1823
                                  • Superb II (3T4)

Ja już 2 tygodnie temu zmieniłem na letnie, dość już jazdy na slizgajacych się i niebezpiecznych w tych warunkach "zimówkach".
                                  Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• leszekmw
                                    RS
                                    • 2005
                                    • 5356

Zamieszczone przez Sebastian_M26
                                    dość już jazdy na slizgajacych się i niebezpiecznych w tych warunkach "zimówkach".
                                    eej..no bez przesady..
                                    chyba że bardzo szybko jeździsz cały czas..
                                    GVI 1.4TSI
                                    LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• Maliniak
                                      Ambiente
                                      • 2014
                                      • 109
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Ja już 2 tygodnie temu zmieniłem na letnie, dość już jazdy na slizgajacych się i niebezpiecznych w tych warunkach "zimówkach".
                                      A co to za zimowki jezeli mozna wiedziec? Ja zmienilem w piatek, ale z Sottozero 3 nie mialem zadnego problemu ani na suchym ani na mokrym

Komentarz

• Sebastian_M26
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 1823
                                        • Superb II (3T4)

W autach mam
                                        UG8 vs SportMaxx RT
                                        LM32 vs CSC5
                                        Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• gusiak11
                                          L&K
                                          • 2013
                                          • 1362
                                          • Ford

W autach mam
                                          odpowiednio parami te same rozmiary??

Komentarz

• leszekmw
                                            RS
                                            • 2005
                                            • 5356

gusiak11, a ta żona to taka blondyneczka ładna.. :?:
                                            GVI 1.4TSI
                                            LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• mati8201
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 343

Czy ktos moze doradzić jakie oponki zimowe kupić raczej z niższej półki cenowej 15/195/65
                                              myślałem o
                                              - fulda montero

Komentarz

• leszekmw
                                                RS
                                                • 2005
                                                • 5356

mati8201, fulda kleber , ale pomyśl o savie , choć fulda może zrobić większy przebieg chyba.
                                                GVI 1.4TSI
                                                LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• k-pax
                                                  Drive
                                                  • 2013
                                                  • 96
                                                  • Octavia I combi (1U5)
                                                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Witam.
                                                  Teraz jeżdżę na fuldzie montero 3 - całkiem dobra oponka, oczywiście nie jest to top ale daje radę (po dwóch sezonach małe zużycie bieżnika).
                                                  Co do klebera wcześniej miałem kristalp hp 2 produkcji rumuńskiej - omijać szerokim łukiem, a tym bardziej nie kupować. Po dwóch sezonach nie nadawały się do jazdy mimo wysokiego bieżnika (np. przy małej prędkości na śniegu lub błocie skręcałem a samochód jechał prosto).
                                                  k-pax

Komentarz

• Voit
                                                    Elegance
                                                    • 2010
                                                    • 816

Właśnie odebrałem zakupione opony na przyszłą zimę.
                                                    Pirelli SnowControl serie 3 205/55 R16. Opony nówki, DOT 2514.
                                                    Zapłaciłem 950zł
                                                    Opony kosztowały 1050 zł, ale Allegro daje 100 zł rabatu za skorzystanie z aplikacji mobilnej.

Komentarz

Pracuję...