Mam Michelin A4 i UG8. Czyli poprzednia generacja. Po doświadczeniach z tych opon GY nie istnieje w zestawieniu. Zdecydowanie A5.
OPONY zimowe - temat zbiorczy
Zwiń
X
-
Ja mam w O1 Frigo2. Niestety nie porywają.
Mialem problem wjechac do garazu podjazdem o lekkim wzniesieniu. Podjazd pokryty spora warstwa sniegu. Po zatrzymaniu w dowolnym miejscu kola sie kreca bez przyczepnosci. Dopiero z rozpedu poszlo.
Jako ciekawostke dodam, ze natychmiast sprobowalem to samo Tipo z oponami Nokian- ruszal z kazdego miejsca podjazdu. Czuc bylo jak opony szarpią snieg.
Oba zestawy opon z bieznikiem 8mm.
Czymu Tipo zdeklasowal Octavie ? lepsza opona? wezsza opona ? moze ze Diesel ? (ciezszy przod) ??
A wszedzie chwala Frigo2 jak swietnie w sniegu sobie radza :evil:Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył
Jeżdżę w blasku
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zsolpywJa mam w O1 Frigo2. Niestety nie porywają.
Mialem problem wjechac do garazu podjazdem o lekkim wzniesieniu. Podjazd pokryty spora warstwa sniegu. Po zatrzymaniu w dowolnym miejscu kola sie kreca bez przyczepnosci. Dopiero z rozpedu poszlo.
Jako ciekawostke dodam, ze natychmiast sprobowalem to samo Tipo z oponami Nokian- ruszal z kazdego miejsca podjazdu. Czuc bylo jak opony szarpią snieg.
Czymu Tipo zdeklasowal Octavie ? lepsza opona? wezsza opona ? moze ze Diesel ? (ciezszy przod) ??
A wszedzie chwala Frigo2 jak swietnie w sniegu sobie radza :evil:
Może następnym razem dołóż te dwie stówki do Conti?
Komentarz
-
-
Zgadzam się. Opony z wyższej półki są po prostu lepsze. Reszta to dorabianie teorii do oszczędności.Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zsolpywJa mam w O1 Frigo2. Niestety nie porywają.
A wszedzie chwala Frigo2 jak swietnie w sniegu sobie radza :evil:Zapraszam po zimowe opony na sezon 2016/2017 do wszystkich modeli Skody Octavia
Komentarz
-
-
Myślę, że koledzy pisząc
Zgadzam się. Opony z wyższej półki są po prostu lepsze. Reszta to dorabianie teorii do oszczędności.
i
Frigo wszędzie chwalą, bo duża część osób nigdy nie jeździła na oponach lepszych. Poza tym mają w Polsce jeden z lepszych działów marketingu
bardzo ładnie to podsumowaliO III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic
Komentarz
-
-
Chyba macie racje. Na wiosce jezdzi sie Frigo to sa najlepsze :P
Podoba mi sie faktura Alpin5, fajna jodła moze beda nastepne.
tyko nie chca mi sie Frigo zedrzec, 3 sezon i ciezko zmiezyc ponizej 8mm :diabelski_usmiechSprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył
Jeżdżę w blasku
Komentarz
-
-
A ja Frigo2 Lanosem na kopnym śniegu leciałem jak czołg Do wypraw po lesie zimą doskonałe. Ale tylko do tego.
Aktualnie mam Alpin5 195/65R15:
- na suchym jest bardzo dobrze,
- na mokrym tak samo,
- na śniegu (ubity, miejscami lekko wyślizgany) jest średnio - hamuje się ok, ale dynamiczniejsze przyspieszanie idzie opoooornie a kontrolka ASR ma okazję się rozruszać. W głębszy kopny staram sie nie wjeżdżać bo szkoda mi osłony.
- Przejazdy przez kałuże czy błoto pośniegowe bez dramatyzmów, kierownicy nie wyrywa, auto nie ściąga, bardzo stabilnie. Oczywiście bez przeginania.
Jeżdżę raczej umiarkowanie - ani mega rajdowiec, ani zawalidroga.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zsolpywChyba macie racje. Na wiosce jezdzi sie Frigo to sa najlepsze :P
Podoba mi sie faktura Alpin5, fajna jodła moze beda nastepne.
tyko nie chca mi sie Frigo zedrzec, 3 sezon i ciezko zmiezyc ponizej 8mm :diabelski_usmiech
ja dawno dawno temu, jak miałem w aucie służbowym frigo, jeszcze te pierwsze to zużywały się w oczachO III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
Komentarz
-
-
Rocznie jezdze 19000km. Opony od grudnia do marca, ok 4 mies. co daje 6300 km na sezon.
[ Dodano: Pon 26 Sty, 15 21:00 ]
PieTrzaK, sugerujesz ze Frigo na sniegu lepsze od Alpin ?Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył
Jeżdżę w blasku
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zsolpywRocznie jezdze 19000km. Opony od grudnia do marca, ok 4 mies. co daje 6300 km na sezon.
[ Dodano: Pon 26 Sty, 15 21:00 ]
PieTrzaK, sugerujesz ze Frigo na sniegu lepsze od Alpin ?
U mnie po jednym sezonie były by na 2 mmO III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
Komentarz
-
-
PieTrzaK, musze gdzies znalesc obciazenie osi. Moze diesle maja wiekszy nacisk na przod i stad u mnie kiepsko taranuje :PSprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył
Jeżdżę w blasku
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zsolpywPieTrzaK, musze gdzies znalesc obciazenie osi. Moze diesle maja wiekszy nacisk na przod i stad u mnie kiepsko taranuje :PO III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
Komentarz
-
-
JerzyM73, mylisz sie, bo naped w 105 byl RWD :twisted:Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył
Jeżdżę w blasku
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ruwadoZamieszczone przez pawel934Jak dobre to Conti TS 850Zamieszczone przez pawel934jak tanie i dobre to Nokian WR D3Zapraszam po zimowe opony na sezon 2016/2017 do wszystkich modeli Skody Octavia
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PieTrzaK- na śniegu (ubity, miejscami lekko wyślizgany) jest średnio - hamuje się ok, ale dynamiczniejsze przyspieszanie idzie opoooornie a kontrolka ASR ma okazję się rozruszać. W głębszy kopny staram sie nie wjeżdżać bo szkoda mi osłony.pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
Komentarz