Wyższa cena wynika z kursu dolara. Są na rynku chińskie opony, które są całkiem dobrej jakości i zapewniają całkiem dobre parametry. Niestety w większości sprzedają się te najtańsze a nie te trochę droższe ale dużo lepsze. Chińskie opony mogą być dobrą alternatywą dla opon używanych bo czasami można zakupić nowy komplet przyzwoitych chińskich opon w cenie markowych opon zużytych w 50%. Jest masa testów pokazująca, że nawet budżetowa opona ale nowa na mokrym jest dużo lepsza od opony premium zużytej w 50%. Jestem za tym aby kupować jak najlepsze opony - zwłaszcza zimowe (w takich warunkach opona dochodzi często do kresu przyczepności a latem bardzo rzadko) ale nie każdego stać na komplet za 2000 zł, kiedy można kupić przyzwoity komplet za 1000 zł. Używek też bym nie skreślał całkiem ale powinny być w dobrym stanie. Nie jestem za tym aby dojeżdżać opony do końca. Wg. mnie 4-5 mm to wartość graniczna (no chyba, że jeździmy tylko po suchym w lecie )
OPONY zimowe - temat zbiorczy
Zwiń
X
-
Gość
Zonie do Twingo z zeszlym roku kupilem Sava Eskimo s3+ czy jakos tak, male koleczka 13 cali, oponki bardzo dobre.sam w MII mam jeszcze po Octavii Kelly na zime bieznik ludzaca podobny do Savy, tez swietnie sobie dawaly rade teraz juz pare lat maja, ale daja dalej rade niezle, W octavii ze przod ciezszy i byly nowe to nie zdazylo mi sie zakopac czy gdzies nie podjechac a raz mialem przyjemnosco omijac przewrocony traktorz przyczepa do posypywania ktory sie zesliznal po lodzie w dol. Ominalem go przez park miedzy drzewami pod spore wzniesienie i w dosc glebokim sniegu. Octavia wyszla bez zadnego problemu.Co do chinczykow, ja tam sie nie obawiam, zreszta musze pomaly myslec o kolach do Meganki na lato i nie wiem czy nie sklonie sie ku chinczyka. Uzywki owszem, ale na lato, na zime nie, nalewki w zyciu nawet do rowera
Komentarz
-
Zamieszczone przez tomek evoNie jestem za tym aby dojeżdżać opony do końca. Wg. mnie 4-5 mm to wartość graniczna (no chyba, że jeździmy tylko po suchym w lecie )
oczywiście tak jak napisałem , trasę znam na pamięć każdy kamyczek..
świetny jest ten michał , szkoda że wyszedł już z produkcji.., co najciekawsze bardzo dobrze trzyma sie i hamuje na mokrej , czystej nawierzchni /nie kałuże oczywiście/ .
opony mają w tej chwili 3,7mm.
uważam że była to najlepsza opona "sportowo-cwilna" na jakich jeździłem w ciągu ostatnich kilku lat
[ Dodano: Czw 13 Paź, 16 13:42 ]
Zamieszczone przez Golas27Sava Eskimo s3+O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez xtremesystemsbieznik jak peerelu. pewnie sniegowka z niej dobra , nic pozatym
Teraz szukałem opon do Focusa 205/55/16 i kupiłem po raz 3ci savy może są lepsze ale za 876 zl komplet to chyba ciężko znaleźć
Komentarz
-
-
Każdy zwraca uwagę na coś innego przy wyborze opony. Owszem, można kupić Frigo 2 jak ktoś porusza się po mocno zaśnieżonych terenach, nie jeździ po autostradach, a w przypadku mokrej nawierzchni zwiększa odstęp od poprzedzającego auta oraz czujność x2.
Ja np. muszę mieć bardzo uniwersalną oponę, z naciskiem na warunki pseudo zimowe, a nie zaspy.
Trafił ktoś z Was na jakiekolwiek testy Krisalp 3? Napaliłem się na nie przez etykietę bo to chyba najtańsza opona 69db i klasą B na mokrym. Tylko chciałbym mieć jakiekolwiek porównanie z innymi oponami.
Komentarz
-
-
Miałem LM-25 i mogę rzucać same super opinie na temat tej opony.
Niestety już jej nie produkują a szkoda.
No i fakt, że to Run Flat mówi samo za siebie.
Miałem "okazję" sprawdzić jak się jeździ na kapciu Run Flatem i powiem Wam, że różnicy nie byłoByła O2 RS 190 km / 436 Nm
Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez KlimaTrafił ktoś z Was na jakiekolwiek testy Krisalp 3?
Zamieszczone przez oolsztyniakMiałem "okazję" sprawdzić jak się jeździ na kapciu Run Flatem i powiem Wam, że różnicy nie byłoO2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez oolsztyniakZa 16" ?
Znajdź mi komplet.
Tym bardziej, że za od~160pln można już kupić porządne, nowe opony znanych producentów, jak kupiłem za ~170pln letnią Presto HP i za ~190pln zimową W.drive v905,
Komentarz
-
-
b-bar01, ten argument z ciezarowka rzadko poruszajaca sie po drodze i przewozaca 1osobe słaby.. Bo jak wpadnie w poslizg takie 30-40ton, to nawet jadac 30km/h, nim sie zatrzyma skosi pare osobowek i parenascie osob w nich...
Nie mniej sie zgodze ze do sprzetu ktory jezdzi po budowie tylko, to takie cos moze isc - najwyzej jak strzeli opona to jest obsuwa by nowa zalatwic..
Komentarz
-
-
Zmieniłem dziś letnie opony na zimowe Dębice Frigo HP2 (205/55/16, 91H - data produkcji opon 23 tydzień 2016 roku) - https://www.debica.com.pl/opony/_23 , http://autoflesz.com/opony/6050-d%C4...frigo-hp2.html za kilka dni dam znać jak się Caddy na nich prowadzi. Nie było najmniejszych problemów z ich wyważeniem.PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
Komentarz