Zamieszczone przez unicestwiacz_wszechrzeczy
Zobacz wpis
OPONY zimowe - temat zbiorczy
Zwiń
X
-
Lol myślałem że to wątek o oponach
Mam do wyboru takie modele które z nich polecacie ??
195/65R15 DĘBICA FRIGO HP2 2017r WA-WA
195/65R15 FULDA MONTERO 3 2018r.
195/65R15 SEMPERIT SPEED-GRIP
195/65R15 BRIDGESTONE LM001 EVO 91T
195/65R15 PIRELLI CINTURATO WINTER 2018r
195/65R15 MICHELIN ALPIN 5
Komentarz
-
-
Gość
-
Gość
Pirelli albo Michelin bo to polka premium, ja te pirelki wyrwalem za 784zl u ziomka w hurtowni.
Komentarz
-
A mnie interesuje na czym jeździ unicestwiacz to nie tamto nie. Jak Kleber HP3 słabo wygląda to ciekaw jestem fajniejszego wzoru
Swoją drogą chwalić Alpiny a hejtować Klebera to trochę śmieszne jak mówi się o wzorach bo są prawie identyczne
Ostatnio edytowany przez bo86bo; 39487.Champ20ns!
Komentarz
-
-
Gość
Zamieszczone przez bo86bo Zobacz wpisA mnie interesuje na czym jeździ unicestwiacz to nie tamto nie. Jak Kleber HP3 słabo wygląda to ciekaw jestem fajniejszego wzoru
Tydzień temu założyłem quatrac 5. To będzie ich trzeci sezon.
Komentarz
-
Gość
Zwalanie bieżnika tanich opon ze starych opon drogich to powszechna praktyka wewnątrzkoncernowa. Ale żeby michelin od goodyeara zwalił to nietypowe.
Ta "legendarna" śniegowa dębica to raczej nie frigo 2, tylko frigo 1/directional, taka:
Komentarz
-
Gość
-
Zamieszczone przez unicestwiacz_wszechrzeczy Zobacz wpisZwalanie bieżnika tanich opon ze starych opon drogich to powszechna praktyka wewnątrzkoncernowa. Ale żeby michelin od goodyeara zwalił to nietypowe.
Ta "legendarna" śniegowa dębica to raczej nie frigo 2, tylko frigo 1/directional, taka:
A z budżetowych aktualna frigo 2 nie jest zła ale jeśli jest w rozmiarze to lepiej wybrać Debice HP2 i najlepiej z odlewni w rajchuSeria 188KM/270Nm na 95RON
Komentarz
-
-
Zależy kto gdzie mieszka, u mnie śniegu jest zawsze pod dostatkiem i drogi o niskim standardzie utrzymania zimowego
Dębica frigo 2 to też zwalony wzór z innych opon:
1 seria to wzór z GY UG5
obecna seria to wzór z Savy Eskimo, jednak moim zdaniem mieszanka Debicy jest bardziej miękka.
O1-->O3--> ?
Komentarz
-
-
Gość
Do premium robią nowe bieżniki, a do tańszych kopiują stare z premium. Taki system działa. A mieszanki (w danym okresie czasu) są do wszystkich te same, bo innych nie opłaca się robić. Koszt produkcji każdej opony jest identyczny (trzy lata temu to było około 70 zł). Mieszkam w mieście oponiarskim, moja rodzina tam pracowała długimi latami, i ja też (krótko i nie przy produkcji). Smród z fabryki opon regularnie wącham na swoim osiedlu, które jest tuż za płotem.Ostatnio edytowany przez Gość; 44763.
Komentarz
-
Zamieszczone przez modoc007 Zobacz wpisDużo dobrego o tych słyszałem więc się chyba na te zdecyduje.
195/65R15 DĘBICA FRIGO HP2 2017r WA-WASeria 188KM/270Nm na 95RON
Komentarz
-
-
Porownanie rozmiarow opon zimowych:
https://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/winterreifen/2018_winterreifen_dimensionsvergleich.aspxDie Fahrzeughersteller rüsten ihre Fahrzeuge immer öfter mit größeren und breiteren Reifen aus. Welche Vor- und Nachteile haben die verschiedenen Reifenbreiten auf winterlichen Fahrbahnen?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Sebastian_M26 Zobacz wpis
Jeśli to stara opona co przeleżała zgnieciona w słońcu całe lato to powinna być bardzo tania.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez unicestwiacz_wszechrzeczy Zobacz wpisSmród z fabryki opon regularnie wącham na swoim osiedlu, które jest tuż za płotem.Ostatnio edytowany przez Musamp; 46603.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Musamp Zobacz wpisjutro zobaczę na mokrym - na śnieg muszę poczekać - ale też napisze co myślę.
Komentarz
-
-
Witajcie, bedzie to moj 1 post na forum.
Chciałbym podpiąć się pod ten gorący temat jakim jest zakup opon zimowych.
Ze wzgledu na to że po kupnie auta dostalem oponki Zeentex chcialbym je wymienic na coś bardzo dobrego. Nie chce oszczedzać ( nie to zebym byl jakiś bufonem) chodzi tu o bezpieczenstwo. Dużo sie poruszam po mieście Legionowo/ Warszawa i wypad do teściow w okolice Rawy Maz.
Rozmiar jaki mnie interesuje to 225 / 45 / 17 wzmacniana z rantem. Na początku bralęm pod uwage tylko Continentala TS860, dziś troszeczke to się rozszerzyło do Dunlop Winter Sport oraz GoodYear UG Perf. G1. Co mnie tylko zaniepokoilo to kraj z produkcji z danej opony, chodzi tu najbardziej o Continentala Rumunia lub Czechy. Dunlop - Niemcy, Goodyear niemcy/francja.... Teraz pytanie czy jest sens patrzec na kraj z ktorego jest produkowana opona? Czy ktos ma i moze wyrobil sobie opinie na temat danej opony? Co tak naprawdę warto kupić.
Komentarz
-
Komentarz