OPONY zimowe - temat zbiorczy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bialy
    Rider
    • 2009
    • 306

W NetCarze jak napiszecie maila i wpiszecie hasło OCP to dostaniecie 2% rabatu za zakup kompletu opon lub felg z cen "niepromocyjnych"
    Dotyczy to konwencjonalnych rozmiarów 195/65/R15 przy innych rozmiarach należy pisać i pytać się o większy rabat (nawet na opony objęte promocją)

Komentarz

• xplo
      Ambiente
      • 2010
      • 221

Pozwolę się spytać, czy opony mogą leżakować jedna na drugiej (po 2). Moje leżą tak od około 2 lat i tak myślę czy przypadkiem guma się jakoś nie odkształca/ci ?

Komentarz

• W1Michał
        Rider
        • 2006
        • 351

opony bez felg powinny być przechowywane pionowo, choć czy leżąc coś im sie stanie nie wiadomo
        http://www.elcal.pl/

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

Zamieszczone przez xplo
          Pozwolę się spytać, czy opony mogą leżakować jedna na drugiej (po 2). Moje leżą tak od około 2 lat i tak myślę czy przypadkiem guma się jakoś nie odkształca/ci ?
          tak mają leżakować opony na felgach, ale teoretycznie trzeba je co jakiś czas przekładać, praktycznie mało kto to robi i zazwyczaj cały sezon leżą tak jak się je zostawiło, ale jak tak leżą ze 2 lata i są to same opony to masz dużą szansę na ciekawe efekty po założeniu IMO :szeroki_usmiech
          saport techniczny baj DGW
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm
          no i nie ma :-)

Komentarz

• xplo
            Ambiente
            • 2010
            • 221

No właśnie są to same oponki :x jedna leżakuje na drugiej, ale co może się stać ? Czy mam się szykować na 4 nowe opony ?

Szkoda a jaka jakość tych Dezentów ?? Jeździłeś już na nich sezonik czy to nówki bo wygląda jak nówka na zdjęciu / Ale tera przeczytałem co napisałem i przypomniało mi się, że rok temu jeździłeś na 15-tce

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

Zamieszczone przez xplo
              No właśnie są to same oponki :x jedna leżakuje na drugiej, ale co może się stać ? Czy mam się szykować na 4 nowe opony ?

Szkoda a jaka jakość tych Dezentów ?? Jeździłeś już na nich sezonik czy to nówki bo wygląda jak nówka na zdjęciu / Ale tera przeczytałem co napisałem i przypomniało mi się, że rok temu jeździłeś na 15-tce
              nic się nie może stać, mogą się odkształcić i tyle, ale nawet wtedy mogą się rozjeździć, załóż i wszystko będziesz widział
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• xplo
                Ambiente
                • 2010
                • 221

A drugie pytanko z mojego postu :szeroki_usmiech

Komentarz

• szkoda
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 22543

Zamieszczone przez xplo
                  rok temu i teraz jeździłem na 17 bo te to nie są koła do mojego samochodu, do moich nie mam zastrzeżeń, dobrze się wyważają itd. dlatego drugie kupiłem też dezenty.
                  jakość jak wszystkich felg z alcar, w porządku IMO.
                  była BKD+DSG '05 120kkm
                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• milosz.k
                    Ambiente
                    • 2010
                    • 127

Zamieszczone przez szkoda
                    jak ten czas leci

wprawdzie jeszcze mamy sierpień, ale ja już się zaopatruję, u mnie nuda - sava eskimo s3, jak na razie nic nie jest mnie w stanie powstrzymać przed zakupem tych gum
                    A u mnie od sierpnia leżą Conti T830. Myślałem nad tymi SAVAmi ale jakoś ich słoweńskie pochodzenie mnie nie przekonało. Wracając z Chorwacji tylko utwierdziłem się w moim osobistym stosunku do tego narodu. :twisted:

Ale tak serio. Piszesz że jesteś zadowolony. Jakieś osobiste porównania z innymi oponami zimowymi?
                    Może nie warto przepłacać za Conti.

Pozdrav
                    M.
                    Skoda Octavia Tour 1.6 BFQ+LPG

Komentarz

• vince123
                      Elegance
                      • 2009
                      • 923

Zamieszczone przez milosz.k
                      Myślałem nad tymi SAVAmi ale jakoś ich słoweńskie pochodzenie mnie nie przekonało.
                      widziałem że produkowane są także w Polsce.. jak to jest wkońcu z tą produkcją :?:
                      sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
                      nadkole nowe LP
                      kontakt PW

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

Ale tak serio. Piszesz że jesteś zadowolony. Jakieś osobiste porównania z innymi oponami zimowymi?
                        na ten temat napisałem juz wszystko
                        i już mi się nie chcę, i tak dostałem parę PW jakbym te opony sprzedawał czy co :lol:

Może nie warto przepłacać za Conti.
                        conti mogą być lepsze tylko w jednym IMO - aquaplanning, a jak wypadają w porównaniu napiszę po zimie, czy tam w jej trakcie

[ Dodano: Pią 17 Wrz, 10 06:59 ]
                        Zamieszczone przez vince123
                        widziałem że produkowane są także w Polsce.. jak to jest wkońcu z tą produkcją
                        jak wypadnie

[ Dodano: Pią 17 Wrz, 10 07:00 ]
                        Wracając z Chorwacji tylko utwierdziłem się w moim osobistym stosunku do tego narodu.
                        dokładnie, nie ma jak nasi przyjaciele z Niemiec :lol: :wink:
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Sev
                          L&K
                          • 2007
                          • 1295

Ja natomiast rozważam do mamochodu (Opel Meriva żony) inne rozwiązanie. Z racji że auto jest używane w 99% w mieście, całoroczne GOODYEAR Vector 4Seasons. Z opinii ludzi i z testów ADAC opony wyglądają bardzo sensownie, rozwiązanie w sumie budżetowe (1kpl opon i felg) ale opona do budżetowych już nie należy więc z ekonomicznego puntu widzenia in plus.

Ciekawią mnie Wasze doświadczenia, praktyczne związane z tymi właśnie oponami. Dzięki.

W octavii zostają na zimę Micheliny Alpin 3 póki ich nie dobiję na jakiś zimowych pojeżdżawkach :twisted:
                          6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
                          Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

• Ayu
                            RS
                            • 2009
                            • 4154

spójrzcie jaka niewielka różnica między 205 15 a 16 cali
                            Dlatego ja zdecydowanie stawiam na 16-tki.

Komentarz

• szkoda
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 22543

Zamieszczone przez hotrain
                              nie zrozumiałem, dlatego, że jest mała różnica?
                              była BKD+DSG '05 120kkm
                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• skalar
                                Rider
                                • 2010
                                • 575

Zamieszczone przez Sev
                                Ja natomiast rozważam do mamochodu (Opel Meriva żony) inne rozwiązanie. Z racji że auto jest używane w 99% w mieście, całoroczne GOODYEAR Vector 4Seasons. Z opinii ludzi i z testów ADAC opony wyglądają bardzo sensownie, rozwiązanie w sumie budżetowe (1kpl opon i felg) ale opona do budżetowych już nie należy więc z ekonomicznego puntu widzenia in plus.

Ciekawią mnie Wasze doświadczenia, praktyczne związane z tymi właśnie oponami. Dzięki.

W octavii zostają na zimę Micheliny Alpin 3 póki ich nie dobiję na jakiś zimowych pojeżdżawkach :twisted:
                                też mam Micheliny Alpin 3 z 30 tyg 2009r
                                poza tym zestaw zimowy jak:10 l płynu zimowego,łopata do śniegu x2 (jedna w aucie druga w garażu),dwie skrobaczki,zmiotki,bezpieczniki,line holowniczą kable rozruchowe itd..itd..

Komentarz

• Bart_wawa
                                  Drive
                                  • 2010
                                  • 81

Hmmm a myslałeś może nad całorocznymi vrederstainami?? Sprawiłem takie mojej tesciówce i nawet dobrze się to sprawiuje

Komentarz

• Sev
                                    L&K
                                    • 2007
                                    • 1295

Też myślałem ale całoroczne Vredy gorzej w testach wypadają na lodzie od całorocznych GY, poza tym GY są tańsze.
                                    A właśnie te ekstremalne warunki wg mnie są istotne, na każdych innych (lepszych) człowiek już sobie poradzi.

Wybór ograniczony do rozmiaru 185/65R15 88H, ważna jest nośność i indeks prędkości seryjny rozmiar 185/60R15 z nośnością 88 i indeksem H jest droższy niż 5% wyższy. Poza tym w moim przypadku kpl to będzie 5 opon a nie 4

Na całoroczne użytkowanie indeks H będzie lepszy (jak się dowiedziałem wyższy indeks prędkości=sztywniejsza ścianka boczna) autko dobrze się rozpędza a z racji jego wysokości i ciężaru im wyższe parametry gumy będą miały tym lepiej dla ich żywotności i prowadzenia auta (feedback jak to nazywam ).

Fabryczne Continentale ContiPremiumContact przez 4 lata i 40tys km mocno się zużyły...

Komentarz

• keraj998
                                      Rider
                                      • 2008
                                      • 359
                                      • Volkswagen

wie może któryś z kolegów czym różnią się opony sava s3 od sava s3+ :?: mam s3 od dwóch lat i sprawują się b. dobrze i myślę nad zakupem s3+ do samochodu żony :szeroki_usmiech w cennikach opona s3+, która jest nowością na sezon 2010/2011 jest odrobinę tańsza od będących już kilka lat na rynku s3 :diabelski_usmiech
                                      "Uczciwy człowiek szuka prawdy, kłamca jest patologicznie wszechwiedzący"

Komentarz

• Sev
                                        L&K
                                        • 2007
                                        • 1295

Może tym samym co GY UG7 od UG7+ - składem mieszanki.

Komentarz

• Ayu
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 4154

nie zrozumiałem, dlatego, że jest mała różnica?
                                          Taki skrót myślowy. Innymi słowy balon na 16-tkach jest niewiele mniejszy od 15-tek, 195 a 205 też niewielka różnica i nie strach jeździć zimą na większych kołach.

Komentarz

• xplo
                                            Ambiente
                                            • 2010
                                            • 221

Szkoda też już prawie się zdecydowałem na Save ale wezmę tą z + :szeroki_usmiech Jednak czytam opinie o S3 i przeczytałem, że na drugi sezon guma juz twardnieje ? Oraz, że są śliskie na mokrej nawierzchni. Możesz coś na ten temat powiedzieć ?

Komentarz

• OctaviaTomki
                                              Classic
                                              • 2010
                                              • 12

Podłącze się trochę poda temat, szukam felg dla zimówek (alu mam na sezon letni a na zimę chce mieć zwykłe - taniej ), możecie jakieś polecić w rozsądnej cenie i jakości?

PS na allegro są używane ok 100zł/szt i jakieś nówki ale no-name też po 100zł/szt - jest duża różnica między no-name a używanymi oryginalnymi?

Komentarz

• szkoda
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 22543

nie strach jeździć zimą na większych kołach
                                                a to owszem, tylko na fotce są 205/60/15, 195 mają ten balon już zauważalnie wyższy, tak czy siak 16 dają radę w zimie spokojnie
                                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• milosz.k
                                                  Ambiente
                                                  • 2010
                                                  • 127

[ Dodano: Pią 17 Wrz, 10 07:00 ] milosz.k napisał/a:
                                                  Wracając z Chorwacji tylko utwierdziłem się w moim osobistym stosunku do tego narodu.

dokładnie, nie ma jak nasi przyjaciele z Niemiec
                                                  Nie wiem skąd się wzięli ci Niemcy Conti mam bodaj z Czech.
                                                  Wtręt o sympatii do innego narodu był bez większego znaczenia ale nie mogłem się oprzeć.
                                                  Najważniejsza i tak jest relacja jakości do ceny.

Pozdrav
                                                  M.
                                                  Skoda Octavia Tour 1.6 BFQ+LPG

Komentarz

• Bart_wawa
                                                    Drive
                                                    • 2010
                                                    • 81

Hmmm a ja właśnie czytałem opinie o Daytona 510 - bardzo chwala ta zimówkę w różnych opisach no i ma niezłe oceny na opony.pl No i cena jakas taka atrakcyjna.... Mysle by kupic to żonie do seata a sam sprawie sobie Kleberki HP2 w rozmiarze 195/65 R15)

Komentarz

Pracuję...