Jaki olej do TDI

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pidziek
    RS
    • 2011
    • 1845

Zamieszczone przez piramida
    FUCHS 0W30 TITAN SUPERSYN Longlife Plus na zime zakupiony, jutro zalewamy
    Jak to się mówi bedzie Pan zadowolony :-)
    Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
    http://www.zmienolej.pl/
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• AdamB
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 8033
      • Octavia IV (NX3)
      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

FUCHS 0W30 TITAN SUPERSYN Longlife Plus na zime zakupiony, jutro zalewamy :szeroki_usmiech
      Daj znać jak się sprawuje i czy to jest jakaś alternatywa dla LM TT4600.
      Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Pidziek
        RS
        • 2011
        • 1845

Nie jest to żadna alternatywa dla LM bo to dwa zupełnie różne produkty.
        Fuchs jest olejem pełnosyntetycznym z aprobatą oficjalną VW do pompowtrysków 506.01 i lepkosci 0W30 a LM to olej 5W30 z podstawową normą VW 502.00

Komentarz

• AdamB
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 8033
          • Octavia IV (NX3)
          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Pidziek
          LM to olej 5W30 z podstawową normą VW 502.00
          Chyba a raczej na pewno również VW 505.01

Komentarz

• Pidziek
            RS
            • 2011
            • 1845

Chyba a raczej na pewno również VW 505.01
            Tak to też ma z tego co widzę: -)

http://www.liqui-moly.de/liquimoly/mediendb.nsf/gfx2/3755%20Top%20Tec%204600%205W-30_EN.pdf/$file/3755%20Top%20Tec%204600%205W-30_EN.pdf

Ale klasa lepkosci inna i zawartość popiołów pod filtry DPF a FUCHS jest do jednostek bez DPF bo jest bardziej dopakowany.
            A co LM nie ma oleju 0W30 z 506.01 ?

Ja widzę że coś tam mają :
            http://www.liqui-moly.de/liquimoly/mediendb.nsf/gfx2/1150%20Synthoil%20Longtime%20Plus%20SAE%200W-30_EN.pdf/$file/1150%20Synthoil%20Longtime%20Plus%20SAE%200W-30_EN.pdf

I jak już porównywać to z tym a nie jakimś mid saps z VW 505.01 :-)

Pozdrawiam

Komentarz

• AdamB
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 8033
              • Octavia IV (NX3)
              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Pidziek, trochę się źle się wyraziłem. Głównie interesuje mnie odgłosy pracy silnika na każdym oleju po odpaleniu w zimę i praca na rozgrzanym silniku, wkręcanie się silnika na obroty. A czy on nadaje się do DPF-ów czy nie, czy się go wymienia co 30 czy 15 znaczenia nie ma bo wymieniam co 15kkm. Jeździłem na Motulu 5w30 VW 507.00 i silnik w zimę chodził głośno, szczególnie zimą, następnie zrobiłem z 75kkm na Castrolu Edgu 5w40 VW505.01 i było dużo lepiej niż na Motulu. Od dwóch wymian jeżdżę na LM TT4600 5w30 VW505.01 gdzie olej trzyma parametry przez 15kkm (tzn. silnik jednakowo hałasuje przez 15kkm). Silnik na Edge w porównaniu z TT4600 po 7 kkm zaczynał wyraźnie głośniej pracować. Dlatego dla mnie parametrem ważnym jest jak silnik pracuje na danym oleju, a czy on spełnia normę VW507.00 czy 505.01 czy 506.01 to mi to w zasadzie obojętnie.

Komentarz

• piramida
                RS
                • 2009
                • 12222
                • Superb III (3V3)

AdamB, na pewno dam znać, jutro lecę do Wawy to go przetestuje po swojemu :lol:

Odnośnie X5, dostała dzisiaj motula x-cleana 5w30 z beczki plus kpl filtrów, bez szału tym tylko moja baba jeździ :lol:

[ Dodano: Pią 11 Paź, 13 14:57 ]
                Dzisiaj przeleciałem 600km na nowym oleju i jak na razie jest ok, temp oleju nie chciała wyjść powyżej 95 stopni a lekko dzisiaj nie było, jeżeli silnik przeżył dzisiejsze tortury to znaczy że olej się sprawdził :lol:

Dodam jeszcze że rano około 4.30 przy 6 stopniach za zew. i odpaleniu silnika miałem wrażenie jakbym odpalał silnik zimny ale taki co stoi godzinę nie jeżdżony zamiast totalnie wychłodzony, pierwsze pokonane metry bardzo pozytywne, na 5w40 czuć było że silnik nie ma lekko podczas pierwszych kilkudziesięciu metrów, druga sprawa to przy prędkosci około 200-220 temp oliwy oscylowała pomiędzy 90-95 stopni, na CFSie było w takich warunkach około 100-105 stopni z tym że na zew cieplej o 5-8 stopni

Jeszcze jedno, jak na olejach 5w40 przy mojej jeździe na trasie przeważnie miałem 8 z przodu to dzisiaj było 7 z przodu, na oko patrząc spalanie spadło gdzieś do około 0.5l/100
                superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• sw29l
                  Ambiente
                  • 2011
                  • 209

Ja juto zalewam BMN tym : SYNPOWER XL-III 5W-30.
                  Ciekawe czy bedzie lepszy od Mobil 1 ESP.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                    RS
                    • 2009
                    • 6626
                    • Volkswagen
                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez sw29l
                    SYNPOWER XL-III 5W-30.
                    miałem w BXE. Na zimnym silniku a właściwie w mocne mrozy tak około -30 :shock: (były swego czasy takie temeraturu) "silnik trochę klepał" na tym oleju ale po rozgrzaniu pracował bardzo ładnie. Ubytków dużych nie było. Ciekawe jake będziesz miał uwagi do niego w stosunku do Mobila ESP.
                    PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• sw29l
                      Ambiente
                      • 2011
                      • 209

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                      Zamieszczone przez sw29l
                      SYNPOWER XL-III 5W-30.
                      miałem w BXE. Na zimnym silniku a właściwie w mocne mrozy tak około -30 :shock: (były swego czasy takie temeraturu) "silnik trochę klepał" na tym oleju ale po rozgrzaniu pracował bardzo ładnie. Ubytków dużych nie było. Ciekawe jake będziesz miał uwagi do niego w stosunku do Mobila ESP.
                      Mrozów takich tutaj nie ma (-10 to klęska żywiołowa ) ale wilgoć >95% jest dokuczliwa.
                      Musiałem wybrać między Castrol, Mobil , Gulf i Valvoline - Gulf jest też ok, szwagier go chwalił w A4 B7 2.0 TDI musiał dolac 1l na 15kkm - zapaliła mu sie kontrolka aby dolać na dzień przed wymianą Mobila miałem 30k w silniku i też ubywało 1/4 stanu ale nic nie dolewałem, więc w zimę bede miał porównanie miedzy nimi jak " szczekają" i czy Valvoline wytrzyma 15kkm lub 1 rok do wymiany bez dolewki.
                      Dobrze wypłukam silnik i zobaczymy co to jest warte.

Komentarz

• KubaMpakiet
                        Rider
                        • 2011
                        • 279

Zamieszczone przez sw29l
                        Mobila miałem 30k w silniku
                        :zastrzelic

do chlosty poddasz sie dobrowolnie? :diabelski_usmiech
                        Audi 1.8T AVJ

Silnik smaruje
                        Ravenol SSL

Komentarz

• leonn
                          RS
                          • 2011
                          • 2728
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Fuchs jest olejem pełnosyntetycznym
                          :haha: Który to jest pełnosyntetyczny? Ile %, która grupa?
                          a LM to olej 5W30 z podstawową normą VW 502.00
                          I Ty się niby na olejach znasz :roll:

Jak nim nie handlujesz, nie znasz parametrów to nie pisz głupot.

Komentarz

• sw29l
                            Ambiente
                            • 2011
                            • 209

Zamieszczone przez KubaMpakiet
                            Zamieszczone przez sw29l
                            Mobila miałem 30k w silniku
                            :zastrzelic

do chlosty poddasz sie dobrowolnie? :diabelski_usmiech
                            Taki kamikaze to nie jestem. Oczywiście, że 2x 15kkm miałem na myśli.

Komentarz

• Pidziek
                              RS
                              • 2011
                              • 1845

Zamieszczone przez leonn
                              Który to jest pełnosyntetyczny? Ile %, która grupa?
                              Jest pełnosyntetyczny bo wiem jaka stawka jest akcyzy i kod CN czyli pełny syntetyk.
                              Bazuję na aktualnych danych więc wiem jak jest.
                              Żaden producent nie poda Ci czy to jest PAO 4 czy PAO 6 czy HC III+ z noackiem na poziomie 7 albo baza SN150, SN500 bo co Ci to da bedziesz mądrzejszy ?

Jeśli olej jest zwolniony z akcyzy to nie wnikam czy ma bazę taką czy taką dla mnie to syntetyk.
                              Każdy importer który zajmuje się importem olejów z Niemiec czy innych Państw musi : albo płacić akcyzę albo być z niej zwolniony kropka koniec.

Jeszcze jedno, jak na olejach 5w40 przy mojej jeździe na trasie przeważnie miałem 8 z przodu to dzisiaj było 7 z przodu, na oko patrząc spalanie spadło gdzieś do około 0.5l/100
                              Mówiłem że bedzie "Pan zadowolony" więc średnio na 100km mniej o 427zł w skali 12 miesięcy przy przebiegu 15 000km rocznie .
                              Dla wielu oszczędność pomijana ale jak by popatrzeć że tylko przez zmianę oleju na inny może zostać 420zł rocznie jest to jakiś argument raczej dosyć istotny.

A temp. oleju w porównaniu z CFS-em ?

Zamieszczone przez leonn
                              I Ty się niby na olejach znasz
                              Jak nim nie handlujesz, nie znasz parametrów to nie pisz głupot.
                              Chodziło o olej w klasie 0W30 z normą 506.01 bo kolega pisał o 5W30. a ten z LM to popularny olej również z normą do PD 505.01 w klasie innej bo SAE 30 ale juz również do filtrów oczyszczania spalin gdzie obniżono zawartość popiołów siarczanowych do 0.8%.
                              Nie pisałem że to zły olej tylko ze inny i nie można go stawaić obok wysokiej klasy oleju 0W30 z normą do PD 506.01.

Zajmuję się nieco olejami ale przepychanki czy w konfekcji lepszy 5W30 czy 0W30 mnie nie intereusją mam polecić najlepszy olej pod konkretne auto czy maszynę.

Dowiedziałęm się że ostatnio znowu coś nakryli jakieś masy podróbek mega znanych olejów :szeroki_usmiech
                              Musze popytać chyba że ktoś coś już słyszał ?

Komentarz

• piramida
                                RS
                                • 2009
                                • 12222
                                • Superb III (3V3)

Pidziek, w porównaniu z CFSem, nizsza temp podczas mocnego deptania o około 5-10stopni, wydaję mi się że olej szybciej odprowadza ciepło niż gęstszy olej, poranne rozruchy też lepsze, generalnie jest dobrze, zobaczymy ile wytrzyma ten olej ale mam nadzieję że przebieg rzędu 10kkm nie zrobi na nim wrażenia :wink:

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Pidziek
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 1845

zobaczymy ile wytrzyma ten olej ale mam nadzieję że przebieg rzędu 10kkm nie zrobi na nim wrażenia
                                  MA wytrzymać w układach przystosowanych do wymiany długookresowej 50 000km więc przy Twoim pałowaniu i krókich odcinkach sądzę że można 12 miesięcy albo 15 000km- 20 000km być spokojny.

Tak olej szybciej odbiera ciepło ale to dopiero wyjdzie w zimie jak będziesz urychamiał swojego TDI, poza tym wysokobazowy pakiet cynkowy na pewno nie sprzyja filtrom DPF ale ochronie silnika na pewno.

Jak pisałem nadchodzi pomału renesans olejów tzw. full saps w tym do pompowtrysków do tego jak przywali mróz po 20st.C to tylko jestem ciekawy różnic :lol: :lol:

Mam klienta który ma silnik ARL ( chyba ten ok. 150KM) i przebieg ok. 300 000km na tym oleju oleju nic nie dolewa.
                                  Co ciekawe 2 lata temu wlali mu jakiegoś mobila z 505.01 i zaczeły się dolewki, wrócił do mnie po 0W30 i wszystko wróciło do normy.

Komentarz

• dragster
                                    Elegance
                                    • 2009
                                    • 895
                                    • Honda

Zalany Orlen Platinum, 5W40, filtr Purflux. Zakupy u kokona.
                                    W ASV jest filtr oleju od góry i poprzednio Mann luźno wchodził cały do obudowy filtra, a dziś Purflux był ciasny, trzeba było go popchać, żeby nadział się na dolną wewnętrzną część obudowy filtra.
                                    Na dziś tyle że Orlen zapachem przypomina Mobil1. Jest tylko trochę bardziej kwaśny zapach. :lol:
                                    Silnik R18A2.
                                    http://www.dadrl.org.uk
                                    http://www.lightmare.org

Komentarz

• rOBERTO795
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 3465
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez dragster
                                      Zalany Orlen Platinum, 5W40, filtr Purflux. Zakupy u kokona.
                                      W ASV jest filtr oleju od góry i poprzednio Mann luźno wchodził cały do obudowy filtra, a dziś Purflux był ciasny, trzeba było go popchać, żeby nadział się na dolną wewnętrzną część obudowy filtra.
                                      Na dziś tyle że Orlen zapachem przypomina Mobil1. Jest tylko trochę bardziej kwaśny zapach. :lol:
                                      Ciekawe dlaczego ?
                                      OI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )

DIAGNOSTYKA VAG - CHIPTUNING zapraszam. 791-603-634.

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29138

Silnik i skrzynię smaruje MILLERS.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 6626
                                        • Volkswagen
                                        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Jest pełnosyntetyczny bo wiem jaka stawka jest akcyzy i kod CN czyli pełny syntetyk.
                                        "tylko" syntetyczny.
                                        Żaden producent nie poda Ci czy to jest PAO 4 czy PAO 6 czy HC III+
                                        można to sprawdzić o ile producent podaje rzetelne informacje w karcie.
                                        Jeśli olej jest zwolniony z akcyzy to nie wnikam czy ma bazę taką czy taką dla mnie to syntetyk.
                                        no właśnie synetyk nie fullsynetyk. ps. Jest lepsza metoda na bardziej precyzyjne określenie tego jaką bazę ma olej tz czy jest to mix HC czy któraś z baz PAO. Pisałem już o tym kilka razy. Jak ktoś chce poszukać to podpowiem, że UE wszystko ma "uporządkowane" i biurokratyczie rozpisane...trzeba poszukać pewnego kwitu :wink:
                                        U jednego producenta będziesz miał w nazwie synetyczna technologia u innego hydrosyntetyczny a inny napisze "Synthetic Motor Oil is specially formulated" choć tak naprawdę też jest to olej w syntetycznej technologii albo
                                        Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                                        mixture containing severly refined base oils and additives. TITAN Supersyn engine oil - It is based on innovative synthetic engine oil technology.--- > Jest on oparty na innowacyjnej technologii syntetycznego oleju silnikowego.
                                        Ultra High Performance, extrem kraftstoffsparendes Motoröl auf Basis vollsynthetischer Grundöle vs Vollsynthetisches... czepiać można się oczywiście wszystkiego - ja też się teraz czepiam :wink:
                                        olej szybciej odbiera ciepło ale to dopiero wyjdzie w zimie jak będziesz urychamiał swojego TDI
                                        to go pocieszyłeś...akurat w zimie każdy by chciał, by olej jak najszybciej się nagrzewał i dobrze trzymał ciepło :P

Komentarz

• dragster
                                          Elegance
                                          • 2009
                                          • 895
                                          • Honda

MA wytrzymać w układach przystosowanych do wymiany długookresowej 50 000km więc przy Twoim pałowaniu i krókich odcinkach sądzę że można 12 miesięcy albo 15 000km- 20 000km być spokojny.
                                          Z tego wynika, że niemodzony TDI robiący 50/50 autostradą/miasto na Fuchs Supersyc 0W30 może spokojnie przejechać na nim 30 tys., a jak chce spać spokojnie to po 15 tys. wymienić filtr i pilnować dolewek i dopiero cała wymiana po 30 tys. Czy tak?

Które auta osobowe mają układy przystosowane do wymiany oleju co 50tys.?
                                          Silnik R18A2.
                                          http://www.dadrl.org.uk
                                          http://www.lightmare.org

Komentarz

• sw29l
                                            Ambiente
                                            • 2011
                                            • 209

OK. oliwa zalana, po 20min, płukania silnika, 1h zamnim wszystko zleciało, teraz na 12m-cy spokój, zima zweryfikuje co jest warty Valvoline
                                            Minimalnie jest rzadszy od Mobil 1 ESP.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 6626
                                              • Volkswagen
                                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

jak chce spać spokojnie to po 15 tys. wymienić filtr
                                              sam filtr ? hmmm bez sensu... Wymieniamy zawsze świeży olej + filtr. Wymiana samego filtra, pozostawiając już pracujący jakiś czas olej jest bardzo średnim pomysłem. Powiem szczerze, że dokładnie z takich pomysłów śmiał się ostatnio mechanik u którego byłem zmienić olej.
                                              Które auta osobowe mają układy przystosowane do wymiany oleju co 50tys.?
                                              chyba wypada spytać, który olej jest przystosowany tak naprawdę do obciążeń przez 50 tys km. LM o tym wspomina...i niech sobie wspomina, bo tak naprawdę w warunkach laboratoryjnych może i jest to możliwe ale praca w silniku w różnych warunkach i pod różnymi obciążeniami znacząco to twierdzenie zweryfikuje.

Komentarz

• piramida
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 12222
                                                • Superb III (3V3)

PAOLO ESCO, może olej wytrzyma przez 50kkm ale spokojnie goniony cały czas po autostradach i to bez przegięć ale osobiście nie wierzę w to co by olej miał wytrzymać 30kkm a co dopiero 50kkm :!:

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 6626
                                                  • Volkswagen
                                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

może olej wytrzyma przez 50kkm ale spokojnie goniony cały czas po autostradach
                                                  i ewentualnie można dodać, że silnik raz uruchomiony nie będzie gaszony... co w normalnych warunkach praktycznie się nie zdaża. No ale to tylko dywagacje. Chyba tak naprawdę nikt przy zdrowych zmysłach nie zmienia oleju co 50 tys km :roll:
                                                  nie wierzę w to co by olej miał wytrzymać 30kkm a co dopiero 50kkm
                                                  racja. Zresztą jak widać z testów Blackstone to często mało który z popularnych olej zachowa prawidłowe parametry do 15 tys km a co dopiero 30 tys km...o 50 tys km nie wspominając.

Komentarz

• xtremesystems
                                                    RS
                                                    • 2010
                                                    • 2254
                                                    • Hyundai

tylko jak bardzo ten zdegradowany olej szkodzi silnikowi. bo moze się okazać ze skroci żywotność o kilka procent

Komentarz

Pracuję...