Zamieszczone przez toomasz
Jaki olej do TDI
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Zamieszczone przez tomek evoZ jakimi podrabianymi olejami się spotykasz najczęściej? Jesteś długo w branży więc pewnie niejedną historię słyszałeś. Swego czasu głośno było o podrabianym Motulu ale ile prawdy w tych historiach to nie wiem. Słyszałem natomiast z pewnego źródła historię, że gość kupił na allegro olej GM Dexos 2 i poszedł do ASO zapytać czy to oryginał. Odpowiedzieli mu, ze nie są stanie tego sprawdzić bo ten olej produkuje kilka fabryk w Europie i każdy inaczej wygląda, pachnie i smakuje 8) Takie coś daje niezłe pole do nadużyć i wydaje mi się, ze najgorzej jest w przypadku popularnych olejów blendowanych w PL.
Ogólnie polecam kupno olejów:
- Polskich firmach które płacą podatek VAT oraz kupują oleje z oficjalnych importerów.
- Polskich firm które wprowadzając olej marki X płacą podatek akcyzowy
- Polskich firm które wystawiają paragony fiskalne a nie jakieś kwitki czy dowody wydania oraz faktury VAT
Nie polecam zakupu olejów w sklepach które:
- Nie płacą podatku w Polsce
- Nie wystawiają paragonów fiskalnych z naliczonym podatkiem 23%
- nie wystawiają faktur VAT z naliczonym 23% podatkiem.
- Nie płacą akcyzy sprzedając oleje na terenie Polski.
- Sprzedają oleje bez Polskich oznaczeń czy naklejek co jest wymagane przy wprowadzaniu oleju na teren Polski.
To pomoże ominąć krętaczy i tych którzy wzbogacają się np. przez to że nie płacą podatków i kupuja oleje w jakiś zapyziałych blendowniach.Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
http://www.zmienolej.pl/
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534
Komentarz
-
-
Podzielę się z wami moja opinia po zmianie LM 4600 5W30 na Lotos Quazar 5W40.
Zauważyłem:
- Cichsza prace silnika, szczególnie na wyższych obrotach, powyżej 2500tys
- Wyższe spalanie nawet do 1l, ale z 0,5 raczej na pewno.
- Silnik pracowal bardziej jak traktor, ale po 200km przejechanych zalałem LM ceratec i praca sie poprawiła, teraz raczej mruczy.
- świszczącą turbina podczas ruszania na zimnym silniku, ciężko powiedziec przez ile, ale okolo 2km. Na rozgrzanym juz nie świszczy. Z kolei pod koniec jazdy na LM 4600 nawet na rozgrzanym silniku turbina świszczała.
Wiec ogólnie na + ten Lotos, ale za rok mam chęć sprawdzić znów 5w30.Auto: C5 2.0 HDI 140km 2011r. z FAP bez hydro
Przebieg:172 000 tyś.
Komentarz
-
-
to czy np Amsoil bedzie lepszy?
Jest dużo olejów różnych marek, wymienianych tu już po kilka razy, które też oferują bardzo dobre produkty. Na jednej czy drugiej marce świat się nie kończy, a źródeł zakupu jest wiele i nie wszystkie są podróbkami czy niewiadomego pochodzenia.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PidziekZamieszczone przez tomek evoZ jakimi podrabianymi olejami się spotykasz najczęściej? Jesteś długo w branży więc pewnie niejedną historię słyszałeś. Swego czasu głośno było o podrabianym Motulu ale ile prawdy w tych historiach to nie wiem. Słyszałem natomiast z pewnego źródła historię, że gość kupił na allegro olej GM Dexos 2 i poszedł do ASO zapytać czy to oryginał. Odpowiedzieli mu, ze nie są stanie tego sprawdzić bo ten olej produkuje kilka fabryk w Europie i każdy inaczej wygląda, pachnie i smakuje 8) Takie coś daje niezłe pole do nadużyć i wydaje mi się, ze najgorzej jest w przypadku popularnych olejów blendowanych w PL.
Ogólnie polecam kupno olejów:
- Polskich firmach które płacą podatek VAT oraz kupują oleje z oficjalnych importerów.
- Polskich firm które wprowadzając olej marki X płacą podatek akcyzowy
- Polskich firm które wystawiają paragony fiskalne a nie jakieś kwitki czy dowody wydania oraz faktury VAT
Nie polecam zakupu olejów w sklepach które:
- Nie płacą podatku w Polsce
- Nie wystawiają paragonów fiskalnych z naliczonym podatkiem 23%
- nie wystawiają faktur VAT z naliczonym 23% podatkiem.
- Nie płacą akcyzy sprzedając oleje na terenie Polski.
- Sprzedają oleje bez Polskich oznaczeń czy naklejek co jest wymagane przy wprowadzaniu oleju na teren Polski.
To pomoże ominąć krętaczy i tych którzy wzbogacają się np. przez to że nie płacą podatków i kupuja oleje w jakiś zapyziałych blendowniach.
Co do płacenia podatku w PL to jedna popularna firma sprzedającą oleje płaci podatek gdzie indziej bo tam jest zarejestrowana. Ale to poza względami patriotycznymi to ją chyba nie dyskwalifikuje?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomek evoDlatego zawsze trzeba brać Fakturę.
Zamieszczone przez tomek evozawsze z rezerwą podchodziłem do olejów u nas w Polsce rozlewanychZamieszczone przez tomek evoWiększe zaufanie mam do olejów produkowanych w 1 zakładzie (np. Liqui Moly,... Meguin)PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez LGV8Vświszczącą turbina podczas ruszania na zimnym silniku, ciężko powiedziec przez ile, ale okolo 2km. Na rozgrzanym juz nie świszczy. Z kolei pod koniec jazdy na LM 4600 nawet na rozgrzanym silniku turbina świszczała.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dragster
Zalać 0W30 lub 0W40. U mnie na to właśnie świszczenie pomogłoAuto: C5 2.0 HDI 140km 2011r. z FAP bez hydro
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez LGV8VPodzielę się z wami moja opinia po zmianie LM 4600 5W30 na Lotos Quazar 5W40.Zamieszczone przez LGV8VWiec ogólnie na + ten Lotos,
CeraTec zawsze robi robotę nawet z minerałem Dodaj go do LM i wtedy porównuj :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
To że spalanie skoczyło i silnik sie wyciszył na wyższych obrotach, tego jestem pewien. Z tym ceratec-iem to racja, nie mogę tego tak porównywać, ale troche czuć to różnice po zalaniu. Rzekomo starcza na 50tys, ale w moim przypadku 3 wymiany to zrobione 36tys i nie ma co się zastanawiać i ponownie trzeba wlewać.Auto: C5 2.0 HDI 140km 2011r. z FAP bez hydro
Komentarz
-
-
Ja do tej pory lałem Cera teca przy każdej wymianie
[ Dodano: Sro 13 Sty, 16 09:36 ]
Co do olejów rozlewanych/blendowanych w Polsce to nie miałem na myśli Polskich producentów (Lotos - bardzo dobre oleje, Orlen - moim zdaniem średnie) tylko raczej znane i lubiane przez statystycznego Kowalskiego marki.
Komentarz
-
-
Ja mam jednak obawy co do Cerateca
Bynajmniej,, nie mam na myśli jego dobroczynnych skutków na utwardzenie powierzchni metaloceramicznych bo to jest raczej ok.
Bardziej mam na myśli zaklejanie świec i wykańczanie sond.
Nie twierdzę że to dogmat niemniej takie obawy targach mną i każą zastanawiać się przy kolejnym zalaniu. Może przed wymiana świec rozwaze
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pedrosJa mam jednak obawy co do Cerateca
Bynajmniej,, nie mam na myśli jego dobroczynnych skutków na utwardzenie powierzchni metaloceramicznych bo to jest raczej ok.
Bardziej mam na myśli zaklejanie świec i wykańczanie sond.Leon 1.6 16V 105 KM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomek evoCo do olejów rozlewanych/blendowanych w Polsce to nie miałem na myśli Polskich producentów (Lotos - bardzo dobre oleje, Orlen - moim zdaniem średnie) tylko raczej znane i lubiane przez statystycznego Kowalskiego marki.
Ogólnie klienci którzy stosują oleje cieżarówkowe i te do koparek w tym spychaczy gąsienicowych przesiadają się na oleje Orlena bo nie ma takich spadków ciśniania jak na Delvacu być może to efekt tego że oleje robią już w takich miejscach jak to :
Mother Russia is the Eastern Europe`s “land of opportunity” and one of the most renowned countries for counterfeit products, starting with sports articles, mobile phones and moving on to the auto industry, where the counterfeit engine oil business has alarmingly increased over the past few years. It is also the case of two young “entrepreneurs” from Moscow who managed to develop a real business by counterfeiting engine oil in four large abandoned storages. The business was even more blooming as they were also using cheap and illegal labor force, engaging illegal immigrants with no residence permits in Russia. A thorough police investigation of Moscow`s so called “abandoned” storage from suburbs has led to the discovery of hidden “factories” used in counterfeiting engine oil, and then sold under the names of world`s largest engine oil manufacturers, like Shell, Mobil, Elf, Castrol, BP, Elf, Liqui Moly, and also engine oil for BMW,…
Ogólnie Orlen jeśli chodzi o gamę minerałów np. PLATINUM ULTOR CH-4 15W-40 wypada dużo lepiej od Delvaców czy Shelli.Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
Komentarz
-
-
Kolega kupił auto.Co polecacie do VW Touran 2012r 2.0 TDI Bluemotion (na koksie ok170KM) Przebieg 180tyś.km jazda miasto/autostrady. Dotychczas lane to co w ASO w trybie LL.Teraz ma być zalany Castrol EDGE 5w30 na tzw. przepłukanie 8tyś i wymiana.Ale co potem wlać. Olej do ok 180zł.Raczej coś z serii 5w bo jak powiem mu,że 0w... to nie uwierzy
[ Dodano: Czw 14 Sty, 16 06:03 ]
Zamieszczone przez PidziekOgólnie klienci którzy stosują oleje cieżarówkowe i te do koparek w tym spychaczy gąsienicowych
Komentarz
-
-
shok: nie wiem jakiś odseytek to leje i nie widzę aby to było właściwe ale leją bo maja busa, koparke i tedeika :-)
Generalnie odradzam.
Piszac posta miałem na mysli tylko sprzęt roboczy do jakiego te oleje sprzedaję koparki, spychacze itp.
Tu macie analizę oleju Orlena któego zalał.
Warto nadmienić iz wcześniej silnik chodził na jakimś Mobilu i był mały problem z pracą, spadki ciśnienia itp.
Na Orlenie ciśnienie był w normie ale niestety silnik juz dostał tak w dup..e że musiał być remontowany.
Analiza z koparki gąsienicowej.
Po ok. 5 godzinach silnik szlag trafił remont ok. 20 000zł - opłacało się oszczędzać ?
nie przegadzasz ludziom ma być mobil, czy castrol a ze tani wiadomo a kogo to obchodzi z jakiego źródła
Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kokaZamieszczone przez pedrosJa mam jednak obawy co do Cerateca
Bardziej mam na myśli zaklejanie świec i wykańczanie sond.
[ Dodano: Czw 14 Sty, 16 22:19 ]
Zamieszczone przez leonnZamieszczone przez pedrosBardziej mam na myśli zaklejanie świec i wykańczanie sond.
A dobra wkleję
Komentarz
-
-
Panowie, sprawa Cerateca już była poruszana na forum i diagnoza też była:
cytrynowiec
Wysłany: Wto 15 Gru, 15 11:12
Kto tam dolewa Cerateca?
http://www.oil-club.ru/fo...i-moly-ceratec/
cytrynowiec
Wysłany: Sro 16 Gru, 15 09:04
leonn, Tak myślałem, że się zgłosisz :wink:
W skrócie , VOA pokazuje że dodanie Cerateca powoduje zwiększenie boru,wapnia, dużo molibdenu (wycisza silnik), i deczko wzrasta popiół ale nie groźnie dla katów, wzrosła też temp. zapłonu.
Komentarz
-
-
Seed: Kto Ci powiedział że znienawidzonym i hejtowanym to lider jakościowy na świecie nie najlepszy ale jeden z liczacych się producentów zwłaszcza w motorsporcie.
Zarobić się nie da i o tym każdy dobrze wie nad czym można ubolewać
Popyt też nie.
Ale chce mieć dobre i sprawdzone marki z oficjalnego źródła :-)Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
Komentarz
-
Komentarz