Jaki olej do TDI

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cytrynowiec
    L&K
    • 2015
    • 1056
    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Co dlaczego?

aaaa dlaczego nie trzyma? A tego to już nie wiem, poziom fosforu między innymi....prawie 1400 ppm, gdzie wiesz chyba jaka jest norma dla C3?
    Zapytaj może dystrybutora, albo producenta, czy nie powinni coś z tym zrobić :roll: bo chyba sprzedajesz ten olej?

Komentarz

• pedros
      RS
      • 2009
      • 1958
      • Volkswagen
      • BFQ 1.6 MPI 102 KM
      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez piociel
      Pierwsza wymiana. Superb 2,0 TDI (CFBG) 2015, wymiana co 15 kkm.
      Panowie, który z poniższych wybrać:
      - Liqui Moly Top Tec 4200
      - Xado 504 507 5w30
      - Millers EE Longlife 5w30
      - Statoil Lazerway LL 5w30
      - Motul Specific 504 507 5w30

Następna wymiana gdzieś latem.
      Ten sam silnik gonie a Millersie XF LL 5W30 plus AR9100. Jest bdb tj cicho a na autostradzie emerytura niższa niż na Serwisowym Mobil 5w30 ESP (tez niezły).
      Interwalu dłuższego niż 15kkm jeszcze mój sinik nie widział i nie zobaczy póki w moich łapach jest :diabelski_usmiech

Jak zuzyje zapasy to wejdzie Shell 0W30 plus AR9100 albo coś innego co będzie warte zalania

Komentarz

• PAOLO ESCO
        RS
        • 2009
        • 6626
        • Volkswagen
        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez cytrynowiec
        norma (fosforu) dla C3
        Załączone pliki
        PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• RadarVR6
          Classic
          • 2016
          • 1

Zamieszczone przez cytrynowiec
          Tu nawet nie chodzi o bazę, chociaż przy cenie tego oleju po 60 zeta za litr mogliby się postarać:
          Millers Oils ENERGY EFFICIENT to oleje wykorzystujące najnowsze osiągnięcia w nanotechnologii w celu redukcji tarcia, co ma wpływ na maksymalną żywotność podzespołów, niższe zużycie paliwa oraz wyższą moc. W olejach ENERGY EFFICIENT zaadoptowano formułę NANODRIVE, która sprawdziła się w serii wyczynowych olejów przeznaczonych do zastosowania w sportach motorowych.

ale on nie trzyma najważniejsze normy C3, a ludzie leją go do aut z DPF :roll:

Jest parę produktów z normą 504/507, które są naprawdę porządne i dają radę, bazy czy to GTL, czy nawet PAO+Estry, rozpiętość cenowa od 30 do 50 zeta, ale trzymają normy i parametrami biją tego Millersa na głowę.
          Możesz podać jakie to oleje wg Ciebie?

Ja od siebie dodam, że lałem już do siebie Millersa XF LL, potem 2x Amsoil, Shell AVL 0w30 i teraz zalałem Mobila ESP, i wg moich odczuć silnik najprzyjemniej pracował na Amsoilu czy to na zimno czy na ciepło czy po 12kkm pracował tak samo.

Komentarz

• Dzida
            RS
            • 2006
            • 2253

Panowie, ktoś zna taki wynalazek jak Venol 5W40 HC Gold Synthesis.

64 brutto za 4 litry.

Komentarz

• leonn
              RS
              • 2011
              • 2728
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Dzida
              ktoś zna taki wynalazek jak Venol 5W40 HC Gold Synthesis.
              Nie idzie towar w DE to pchają na wschód Tak samo jak wyprzedaże/promocje w Praktikerze :wink: Ale jest made in germany :diabelski_usmiech
              Już lepiej Lotosa plusa kupić. :wink:

PS. Administratorzy/Moderatorzy może warto by z tematu usunąć posty Handlarzy?
              Chyba, że OCP to darmowy portal reklamowy dla handlarzy olejami?

Komentarz

• Dzida
                RS
                • 2006
                • 2253

Dobra chyba już wiem:

"W ocenie VENOLA spełnia wymagania:

MB 229.3,
                MB 229.5,
                VW 502.00/505.00,
                Porsche A40,
                RN 710/700,
                GM-LL-B-025"

Znaczy się aprobat/y nie ma, więc cena jest za sam olej, bez aprobat. (coś jak kiedyś LM TT 4100) :lol: :lol:

Komentarz

• cytrynowiec
                  L&K
                  • 2015
                  • 1056
                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

RadarVR6, ciężko coś jeszcze dodać do tego co wymieniłeś, może poza Millersem, bo VOA jego olejów pokazują że nic specjalnego nie oferuje.Bardzo podobny składem do Amsoila czyli PAO+Estry był Fuchs Titan GT1 Pro C3, Noak na poziomie 6,9 z temp. płynięcia -50 i zapłonu prawie 250.C ale jak to bywa mógł się zmienić skład, więc wcale się nie dziwię że Amsoil tak Ci podpasował, parametry robią wrażenie właśnie dzięki bazie. Jest jeszcze Neste i Statoil, o których tu wspominaliśmy.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                    RS
                    • 2009
                    • 6626
                    • Volkswagen
                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez leonn
                    Już lepiej Lotosa plusa kupić.
                    PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• richi102
                      Classic
                      • 2015
                      • 13

Witam
                      Mam pytanie które pewnie już kilkukrotnie w tym temacie było zadawane, ale przeczytać to wszystko graniczy z cudem.
                      Silnik 1.9 TDI 90km AGR
                      Auto w moim posiadaniu już drugi raz zalane olejem 10w40.
                      Pytanie czy przejść na 5w40.
                      Na ten moment zero wycieków, a oleju od wymiany do wymiany (12 tyś km) nie dolewałem ani kropli.
                      Zastanawiam się nad przejściem na pełny syntetyk (LIQUI MOLY DIESEL SYNTHOIL 5W40)
                      Na 10w podczas ostatnich mrozów po porannym odpaleniu silnik przez 10 sekund ciężko chodził i tak jak by bez smarowania. Takie odniosłem wrażenie.
                      Jest to już 17to letnia skoda, na liczniku 225tyś a ile na prawdę to nikt nie wie.
                      Czy ktoś w tak starym aucie robił już takie zamiany oleju.
                      Pewnie zaryzykuję i wleje ten olej, jak się coś rozszczelni to będę naprawiał, ale chciałem poznać opinię ludzi którzy już coś takiego robili.

Komentarz

• leonn
                        RS
                        • 2011
                        • 2728
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez richi102
                        Idź na całość, i zalej 0W-40
                        Zastanawiam się nad przejściem na pełny syntetyk (LIQUI MOLY DIESEL SYNTHOIL 5W40)
                        B.Dobry kierunek jak dodasz jeszcze do tego oleju CeraTec to silnika nie usłyszysz :wink:
                        Czy ktoś w tak starym aucie robił już takie zamiany oleju.
                        Tak ja, ale nie w dieslu tylko w benzynie z Lpg, tydzień temu zalałem już po raz drugi 0W-40 teraz przy przebiegu 268tys.km :P

Komentarz

• tomek evo
                          Rider
                          • 2013
                          • 474
                          • Superb II combi (3T5)

Najważniejsza jest kondycja silnika. Można mieć milion bez remontu i lać z powodzeniem pełny syntetyk. Poza tym oleje syntetyczne nie są już tak szkodliwe dla uszczelnień silnika jak kiedyś, praktycznie nie są bardziej niż HC czy półsyntetyki. Problemem może być wypłukanie starego syfu i nagaru, który może pozatykać kanały olejowe (po półsyntetyk) dlatego warto zastanowić sie nad płukanką (osobiście polecam np. LM pro-line engine flush lub archoila). Liqui Moly Synthoil to bardzo dobry wybór choć stosunkowo drogi. Osobiście polecam też Specola Golda 5w40 bardzo dobry olej za dobre pieniądze można robić częściej wymiany.

Komentarz

• pedros
                            RS
                            • 2009
                            • 1958
                            • Volkswagen
                            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

dobry olej za dobre pieniądze można robić częściej wymiany.
                            Jak by nie patrzeć, to najrozsadniejsze podejście pod którym podpisuję się.

Komentarz

• leonn
                              RS
                              • 2011
                              • 2728
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez tomek evo
                              Osobiście polecam też Specola Golda 5w40 bardzo dobry olej
                              Wrzuć no kilka analiz z niezależnych lab, bo rozumiem że przejechałeś już minimum 300-400tys.km na tym oleju i przebadałeś go na wszystkie strony skoro go polecasz.

Komentarz

• b-bar01
                                Elegance
                                • 2007
                                • 985
                                • Octavia I (1U2)
                                • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Silnik 1.9 TDI 90km AGR
                                Auto w moim posiadaniu już drugi raz zalane olejem 10w40.
                                Do AGR możesz spokojnie zalać cokolwiek spełniające normę 505.00 (na 1 stronie tego tematu jest tabelka)
                                150 tyś. przejechałem bez żadnych problemów na M1 5W50, potem zmieniłem z ciekawości na Ravenol VMO 5W40
                                Znajdź sklep, w którym kupisz oleje przekładniowe, silnikowe oraz pozostałe produkty Ravenol do Twojego samochodu.

za miesiąc kolejna wymiana oleju przy ok. 185 tyś. i również Ravenol VMO. Jestem pozytywnie zaskoczony.
                                *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• tomek evo
                                  Rider
                                  • 2013
                                  • 474
                                  • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez leonn
                                  Osobiście polecam też Specola Golda 5w40 bardzo dobry olej
                                  Wrzuć no kilka analiz z niezależnych lab, bo rozumiem że przejechałeś już minimum 300-400tys.km na tym oleju i przebadałeś go na wszystkie strony skoro go polecasz.
                                  Jak będę miał takowe analizy to postaram się udostępnić. Natomiast Specola polecam nie tylko ja ale wielu specjalistów z branży/osób obeznanych w temacie olejów silnikowych niekoniecznie mających wprost w tym interes ekonomiczny. Na podstawie analizy składu (baza olejowa PAO, bardzo bogaty pakiet dodatków) można wiele wywnioskować na temat jakości oleju. Kolejna sprawa to bardzo dobre parametry np. bardzo niski Noack na poziomie 8,0%. Argument ekonomiczny jest nie do podważenia bo 65 zł za 4l prawdziwego syntetyka (nie HC) to musisz przyznać cena raczej niska .
                                  Co do mojego doświadczenia to mam aktualnie zalane swoje/rodziny 4 auta na Specolu Gold 5w40 lub 5w30 i zamierzam zrobić analizę laboratoryjną przepracowanego oleju - problem w tym, że trochę to zajmie bo we wszystkich autach aktualnie oprócz Specola jest coś jeszcze (Ceratek lub Archoil) więc wyniki będą do końca wiarygodne i pozostaje znalezienie kolejnego "pacjenta do zabiegu". Natomiast wrażenia akustyczne są jak najbardziej pozytywne, podobnie jak odpalanie na mrozie i zużywanie oleju przez silnik, które w 1 przypadku spadło zauważanie w stosunku do Motula X-cessa (w pozostałych przypadkach auta nie brały/biorą praktycznie nic oleju i trudno zauważyć jakąś zmianę).
                                  Polecam również dlatego, że wiele osób, które go stosuje jest zadowolonych oraz dlatego, że w tym przypadku płacimy za olej a nie za kampanie reklamowe i programy serwisowe.
                                  No i do tego to polski produkt a powinniśmy się nauczyć wspierać dobre krajowe produkty tak jak robi to praktycznie cała Europa.
                                  Jest wiele dobrych olejów ale większość rynku to HC-syntetyczne klony robione wg. praktycznie tej samej receptury na tych samych bazach i z tymi samymi/podobnymi pakietami dodatków. Na opakowaniu dumnie 100% syntetyk lub full sythetic i cena czasami 2x wyższa niż Specola. I to się sprzedaje, więc może warto zainteresować się Specolem?

Komentarz

• cytrynowiec
                                    L&K
                                    • 2015
                                    • 1056
                                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

tomek evo, już tu kiedyś pisałem, że jestem za tym aby promować polskie oleje. Analizy VOA Orlena czy Lotosa pokazują że to dobre oleje w środku stawki, cenowo bardzo przystępne. Aby potwierdzić to co piszesz potrzebna jest analiza VOA z widmem, i wtedy będzie wszystko wiadomo. Nie wiem czy dokładnie takie analizy z widmem są u nas w kraju robione, bo już jeden ze sprzedawców tu pisał o tym, ale jak pociągnięto temat to cisza się zrobiła. Z tego co widziałem na jednym z forów w Rosji u nich rozszerzona analiza ale bez IR to koszt na złotówki ok. 300. Analiza Millersów pokazała, że nie wszystko "złoto - co się świeci" więc podchodzę do tego z rezerwą ale nie jestem na "nie".

Komentarz

• xtremesystems
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 2254
                                      • Hyundai

przeciez wiadomo gdzie analizować oleje. w Blackstone- bobistheoilguy.com

Komentarz

• cytrynowiec
                                        L&K
                                        • 2015
                                        • 1056
                                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Można, ważne aby zrobić dogłębnie z określeniem baz.

Komentarz

• Pidziek
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 1845

No i tutaj również tylko najlepsze oleje ile z tego już mamy na Allegro ?

Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
                                          http://www.zmienolej.pl/
                                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• tomek evo
                                            Rider
                                            • 2013
                                            • 474
                                            • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez Pidziek

https://business.facebook.com/ZmienO...47195752039627
                                            Z jakimi podrabianymi olejami się spotykasz najczęściej? Jesteś długo w branży więc pewnie niejedną historię słyszałeś. Swego czasu głośno było o podrabianym Motulu ale ile prawdy w tych historiach to nie wiem. Słyszałem natomiast z pewnego źródła historię, że gość kupił na allegro olej GM Dexos 2 i poszedł do ASO zapytać czy to oryginał. Odpowiedzieli mu, ze nie są stanie tego sprawdzić bo ten olej produkuje kilka fabryk w Europie i każdy inaczej wygląda, pachnie i smakuje 8) Takie coś daje niezłe pole do nadużyć i wydaje mi się, ze najgorzej jest w przypadku popularnych olejów blendowanych w PL.

Komentarz

• toomasz
                                              Elegance
                                              • 2010
                                              • 910
                                              • Volkswagen
                                              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Analiza Millersów pokazała, że nie wszystko "złoto - co się świeci"
                                              Niebawem sie tu okaze, że jednak Castrol z ASO jest lepszy niz Millers.. :roll:

Komentarz

• endryu
                                                RS
                                                • 2006
                                                • 3777
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

...Specola polecam nie tylko ja ale wielu specjalistów z branży/osób obeznanych w temacie olejów silnikowych...
                                                Tylko w necie trudno znaleźć konkretne opinie na temat olejów w/w firmy, które mogłyby zainteresować forumowiczów, np.0W30, 0W40, 5W30. Do mojego silnika interesowały by mnie 0W30, 0W40 :!:
                                                O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                                                O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                                                =================================================

Komentarz

• pedros
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 1958
                                                  • Volkswagen
                                                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Pidziek

https://business.facebook.com/ZmienO...47195752039627
                                                  Z jakimi podrabianymi olejami się spotykasz najczęściej? Jesteś długo w branży więc pewnie niejedną historię słyszałeś. Swego czasu głośno było o podrabianym Motulu ale ile prawdy w tych historiach to nie wiem. Słyszałem natomiast z pewnego źródła historię, że gość kupił na allegro olej GM Dexos 2 i poszedł do ASO zapytać czy to oryginał. Odpowiedzieli mu, ze nie są stanie tego sprawdzić bo ten olej produkuje kilka fabryk w Europie i każdy inaczej wygląda, pachnie i smakuje 8) Takie coś daje niezłe pole do nadużyć i wydaje mi się, ze najgorzej jest w przypadku popularnych olejów blendowanych w PL.

Podrabiane oleje głównie występują na kiermaszach motoryzacyjnych jako okazję przywiezione od Niemców wraz z proszkami.

Po czym poznać podrobke (amatorska)

1. Po zamknieciu: trzeba obserwować nadtapianie czyli lutowanie plomby na nowo (większość producentów zleca produkcję opakowań z tworzyw reagujavych z temperatura co demaskuje gamoni.

2. Po wymacsniu pod naklejka dziurki zaklejonej innym tworzywem np taśma uniwersalna
                                                  3. No i hit. Dobry klej na plombe 90% ludzi nie zauważy ponieważ klej jest lekko rozpuszczający tworzywo i nawet trzaski są jak oryginał jak dumnie otwiera się takie opakowanie.

Fake przemysłowy
                                                  Tutaj producenci mają indykatory opracowane na te okoliczność.

Komentarz

• tomek evo
                                                    Rider
                                                    • 2013
                                                    • 474
                                                    • Superb II combi (3T5)

Dlatego zawsze trzeba brać Fakturę. Jak jest kłopot z dowodem zakupu to już jest podejrzane. Słyszałem natomiast, że można zamówić dowolne opakowanie oleju wraz z naklejkami praktycznie nie do odróżnienia od oryginału. Ktoś kiedyś na jakimś forum nawet wstawiał aukcje ze zdjęciami i opisem, gdzie oferowano takie opakowania. Ja zawsze z rezerwą podchodziłem do olejów u nas w Polsce rozlewanych/blendowanych, gdyż jest w takim procesie pole do nadużyć a niestety Polak potrafi (dziś przeczytałem że jedna kopalnia kupowała maszyny i urządzenia górnicze kradzione z innej kopalni obie Katowickiego Holdingu Węglowego ). Większe zaufanie mam do olejów produkowanych w 1 zakładzie (np. Liqui Moly, Millers, Meguin) jest większa szansa na identyczną jakość każdej partii.

Komentarz

Pracuję...