Jaki olej do TDI

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cytrynowiec
    L&K
    • 2015
    • 1056
    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Małe przebiegi, krótkie dystanse i dpf....niezależnie jaki olej będzie wybrany, zalecam bardzo częstą kontrolę stanu oleju czy aby nie podwyższony ze względu na rozcieńczanie go paliwem bo wtedy wymieniałbym bezwzględnie, i oby nie było problemów z filtrem i jego zapychaniem.

Komentarz

• blackrs
      RS
      • 2008
      • 4826
      • Superb II combi (3T5)
      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

dzieki
      to jest tak że w ciagu tygodnia przebiegi krótkie,
      Zamieszczone przez tomek evo
      Polecam Penrite Enviro+C3 5w30 do tego silnika
      a w weekend sa jakieś dłuższe wyjazdy.
      ale to LL a mi chyba taki nie potrzebny bo tak jak pisałem wymiana co rok czyli ok 10 tys. km
      BYŁA o1 rs
      BYŁA o2 1.6
      JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• PAOLO ESCO
        RS
        • 2009
        • 6626
        • Volkswagen
        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

LazerWay LL 5W30
        Valvoline XL III 5W30
        NESTE CITY PRO W LONGLIFE III 5W-30
        masz jeszcze SHELL HELIX ULTRA PROFESSIONAL AV-L 0W-30
        Mobil1 5W30 ESP,
        Motul 5W30 507.00 itd ... marka wg. własnego uznania.

Skoda nie przewiduje do silnika 2.0 TDI CR CFGB oleju innego niż w specyfikacji VW 507.00 - zarówno przy stałych jak i zmiennych przeglądach olejowych.
        PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• blackrs
          RS
          • 2008
          • 4826
          • Superb II combi (3T5)

mam nadzieje ze ułożyłeś od najlepszego do najgorsze:P a nie przypadkowo. ja nie lubię tak wybierać
          BYŁA o1 rs
          BYŁA o2 1.6
          JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• pedros
            RS
            • 2009
            • 1958
            • Volkswagen
            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez cytrynowiec
            Małe przebiegi, krótkie dystanse i dpf....niezależnie jaki olej będzie wybrany, zalecam bardzo częstą kontrolę stanu oleju czy aby nie podwyższony ze względu na rozcieńczanie go paliwem bo wtedy wymieniałbym bezwzględnie, i oby nie było problemów z filtrem i jego zapychaniem.
            Warto przy tej okazji zaznaczyć, że krótkie odcinki to bardzo duże wyzwanie dla filtra cząstek stałych. Warto wyposażyć się w kabel diagnostyczny i sprawdzać co jakiś czas stan regeneracji DPF kiedy on nastapil (podane jest dokładnie w metrach i w sekundach) i najważniejsze! !! czy proces regeneracji został przerwany.
            Jeśli tak to już wiemy ze olej trzeba wymienić o wtedy następuje największy zrzut paliwa do oleju.

Są ponadto środki które obniżają temperaturę spalania sadzy i tej w DPF jak i wcześniej tj turbina egr. (Tutaj nasi forumowi dostarczyciele stuffu chętnie pomogą)

Ja osobiście olej dowitaminizowuje w tym silniku zawsze albo ar9100 albo teraz przy kolejnej wymianie mieszanina z ar9200 chociaż byłem już gotów( na krótkie odcinki ) zmieniać sam olej odsysarą nawet po 5kkm (bez filtra) jeśli stan oleju podniósł by się.

Komentarz

• 4tech
              RS
              • 2008
              • 4199
              • Octavia II combi (1Z5)
              • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
              • BKD 2.0 TDI 140 KM

Panowie, przepraszam, ale walnę post trochę odbiegający od głównego tematu, ale nadal w temacie oleju :diabelski_usmiech

Jeździłem w swojej O1 (link w podpisie) blisko 300 tyś km na Repsolu Elite w klasie 505.01 i było naprawdę całkiem zajefajnie.
              Praktycznie nic się nie działo prócz standardowej eksploatacji.

Teraz już mam za sobą drugą zmianę i jeżdżę na Motulu Xclean 8100, również w klasie 505.01

Olej zawsze zmieniałem co 15kkm, chociaż właśnie zamierzam wymieniać co 10-12 kkm.

Przyznam szczerze, nie jestem z tego Motula zadowolony :!:

No dobra, przebieg, warunki eksploatacji i wszystkie pozostałe mogą pozostawiać trochę do życzenia, chociaż nadal jest to samo, co wcześniej, ale teraz zaczęło mnie to wkurzać.

Do rzeczy:
              Ostatnio przy odpalaniu widzę zdecydowanie większą chmurę siwo-niebieskawego (nie czarnego, czy białego) dymu, czasem nawet zapierniczy aż szok :roll:
              Dodatkowo - na zimnym (już podczas jazdy) również potrafi zakopcić - no tak olejowo
              Zaznaczę - na Repsolu tak nie było!

Fakt, jeszcze przed poprzednią wymianą oliwy nie miałem zrobionego wydechu, bo był już dziurawy ORI, teraz mam prawie przelot 2,75" + DP 3", ale nie sądzę, żeby to miało aż takie znaczenie.

Butowanie nadal tak samo jak kiedyś (nie cisnę na zimnym), czasem może ciut mocniej, ale nie powinno mieć to aż takiego znaczenia.

Teraz zasadnicze zapytanie:
              Jaki olej zastosować, żeby dobrze było :?:
              Zalać ponownie tego Repsola ?

Żeby nie zaśmiecać tego wątku, odpowiedzi zaproponowałbym wrzucić do wątku mojej
              Oliwki, link do aktualnie ostatniego posta...
              Równie dobrze może być tutaj dla "potomnych"

Z góry ładnie dziękuję za podpowiedzi :bow
              O2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
              Była O2: Antracytowy Żonkowóz 1,6 FSI
              Była O1: Nastoletnia Oliwka ~140KM/325Nm

Komentarz

• PAOLO ESCO
                RS
                • 2009
                • 6626
                • Volkswagen
                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez 4tech
                Jaki olej zastosować, żeby dobrze było
                sam sobie odpowiedziałeś - zalej Repsola skoro byłeś z niego zadowolony, będziesz miał odpowiedź czy to wina oleju czy też inna przyczyna.
                Zamieszczone przez 4tech
                Żeby nie zaśmiecać tego wątku
                nie zaśmiecasz, piszesz w opowiednim wątku na temat.
                PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• 4tech
                  RS
                  • 2008
                  • 4199
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

PAOLO ESCO, dzięki
                  Jednymi słowy, wytrzymam jeszcze chwilę na tym co mam, ale czas się rozejrzeć za nowym dojściem do Repsola, a wcale nie tak łatwo ze sprawdzonym źródłem - bardzo dużo podróbek

Komentarz

• degenerat
                    Ambiente
                    • 2011
                    • 242
                    • Toyota

Zamieszczone przez 4tech
                    PAOLO ESCO, dzięki
                    Jednymi słowy, wytrzymam jeszcze chwilę na tym co mam, ale czas się rozejrzeć za nowym dojściem do Repsola, a wcale nie tak łatwo ze sprawdzonym źródłem - bardzo dużo podróbek
                    Repsol kupowałem tu: http://www.oilchem.pl/ - jest ok wygląda oryginalnie.
                    Możesz zadzwonić do www.petrostar.pl/ mają Repsola do motocykli i może mogą ściągnąć oleje samochodowe.

Komentarz

• 4tech
                      RS
                      • 2008
                      • 4199
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                      • BKD 2.0 TDI 140 KM

degenerat, dzięki za namiary

Komentarz

• xtremesystems
                        RS
                        • 2010
                        • 2254
                        • Hyundai

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                        Zamieszczone przez xtremesystems
                        ile tam pao?
                        już o tym pisałem. Zmienili karty, teraz są "dostosowane do wytycznych-wzorów UE"
                        Zamieszczone przez xtremesystems
                        zmiana skladu byla
                        zmiana składu? :roll: ... też już było "porównanie" starego i nowego LazerWay LL . Nie ma co się powtarzać. Jak by co nie polecam ... Zalejcie coś "innego" - co polecają sprzedawcy :P a tego "starocia" zostawcie dla mnie - przypominam, że chętnie kupię nadal te 20L w dobrej cenie wyprzedażowej czyli tak - 50% :diabelski_usmiech
                        to wez powtórz po krotce czy byla zmiana skladu? jesli tak to czy na lepsze czy na grosze i ile tam tego pao siedzi? chyba ze masz link bo ja znalezc w tym wątku nic nie moge

co do repsola bardzo duzy plus za kartę charakterystyki i np "lepkosc po tescie zużycia"

Komentarz

• Pidziek
                          RS
                          • 2011
                          • 1845

Zamieszczone przez 4tech
                          Teraz zasadnicze zapytanie:
                          Jaki olej zastosować, żeby dobrze było :?:
                          Amsoil

Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
                          http://www.zmienolej.pl/
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• wojtaszekm
                            Drive
                            • 2014
                            • 86
                            • Volkswagen

Rozważam na zimę wybór między shell av-l 0w30 a specolem spec premium 5w30 c3 504/507. Wiem, że specol jest wychwalany na wielu forach - czy ktoś ma to zalane i może się podzielić spostrzeżeniami

Komentarz

• cytrynowiec
                              L&K
                              • 2015
                              • 1056
                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

wojtaszekm, Specol to ten z pakietem witamin czy bez?

Komentarz

• wojtaszekm
                                Drive
                                • 2014
                                • 86
                                • Volkswagen

Oba oleje rozważam z dolaniem ar 9100. Teraz mam Neste City pro w LL 5w30 z ar 9100 i jest ok, a że lubie testować cos nowego to na zimę rozważam shell'a i specola

Komentarz

• dragster
                                  Elegance
                                  • 2009
                                  • 895
                                  • Honda

Zamieszczone przez wojtaszekm
                                  specol jest wychwalany na wielu forach - czy ktoś ma to zalane i może się podzielić spostrzeżeniami
                                  U mnie jest, ale 0W40. Na razie 7 tys. zrobione głównie po autostradzie. Zero ubytków. Silnik chodzi jakby głośniej metalicznie, bardziej słychać każde cyknięcie.
                                  Silnik R18A2.
                                  http://www.dadrl.org.uk
                                  http://www.lightmare.org

Komentarz

• cytrynowiec
                                    L&K
                                    • 2015
                                    • 1056
                                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Swego czasu był ten Specol z mixem 9100/9200 w cenie promocyjnej, imho ciężko było znaleźć konkurencje w tym przedziale, nawet wyżej.Widziałem VOA , porządna oliwa, o ile pamiętam hths 3,8.

Komentarz

• pedros
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 1958
                                      • Volkswagen
                                      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez wojtaszekm
                                      Rozważam na zimę wybór między shell av-l 0w30 a specolem spec premium 5w30 c3 504/507. Wiem, że specol jest wychwalany na wielu forach - czy ktoś ma to zalane i może się podzielić spostrzeżeniami
                                      Niedługo będę wlewać tego AVL 0W30. Na zimę idealny (na lato w sumie też ) ja jeszcze dorzucę mu wspomaganie ze stajni Archoil

Komentarz

• cytrynowiec
                                        L&K
                                        • 2015
                                        • 1056
                                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

pedros, u mnie już była zmiana i wleciał znowu AV-L 0w30 z witaminami, zobaczymy jak będzie, ale wątpię żebym nie był zadowolony :wink:

Komentarz

• wojtaszekm
                                          Drive
                                          • 2014
                                          • 86
                                          • Volkswagen

Zamieszczone przez cytrynowiec
                                          AV-L 0w30 z witaminami
                                          i ja chyba pójdę w tym kierunku. MIałem tego shell'a poprzedniej zimy, bez witamin i było ok, więc jak dostanie wspomagacza gorzej nie będzie

19.47
                                          Dziś byłem świadkiem dyskusji moich kolegów na temat olejowy, a przedmiotem dyskusji były oleje total - konkretnie total quartz ineo LL 5w30. Jeden kumpel (posiadacz auta ze stajni PSA zachwalał tego totala, ze ponad 200 tys na nim zrobił i nic (silnik cicho pracuje a jak zajrzał z ciekawości endoskopem to czyściutko). Drugi kolega - tylko mobil1 i tu swoje argumenty. Zapytali mnie o zdanie, więc o tym totalu nic w sumie nie wiedziałem, więc wypaliłem, że leję zgodnie z normą i to czego nie podrabiają.
                                          A chciałem zapytać o oleje total - czy ktoś z Was zalewał, może podzieli się wrażeniami. Drogie to one nie są, ale to wcale nie przesądza, że są marnej jakości....

Komentarz

• Crk64
                                            Drive
                                            • 2015
                                            • 96

Hej.
                                            Ledwo po wyjeździe na urlop zapaliła mi się kontrolka pierwszej wymiany oleju - do dzisiaj zrobiłem dodatkowo 4 kkm i obecnie mam przejechane 20 kkm.
                                            1. Rozumiem, że z racji zachowania gwarancji, wymiany oleju koniecznie powinienem dokonać w stajni Skody? Pytam, bo spotykam się z rożnymi opisami na forum.
                                            2. Którym olejem zalać Octavię 3 2.0 TDI CRMB? Obecnie zalany jest Castrol Edge, niestety dopiero wieczorem mogę uzupełnić info z metki, jaka to dokładnie jest mieszanka. Auta używam głównie na dojazdu do pracy w tryb miejskim i średnio co 3-6 tygodnie robię trasę ok 100-200 km z prędkościami "żywych ludzi", zatem lewym pasem nie utrudniając ruchu innym. Zakładam, że polecicie coś z odpowiedzi na pytania blackrs http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...t=6725#1629922
                                            3. Czy dobrze będzie przepłukać silnik z takim przebiegiem np. http://pro-choice.pl/engine-flush-pr...62-p-596.html?
                                            4. Czy powinienem kupić ten filtr https://catalog.mann-filter.com/EU/pol/catalog/MANN-FILTER%20Katalog%20Europa/Pojazdy/Samochody%20osobowe%20%2B%20dostawcze/SKODA/Octavia%20III/2.0%20TDI%20CKFC,%20CYKA%20(T218711)/Olej%20do%20smarowania/HU%207020%20z? Najmniej narzekania na niego na forum
                                            5. Czy filtr powietrza od razu wymienić, czy dobrać się do niego i ocenić po odcieniu szarości/zapchaniu. Dodam, że nie mam wielkiego odniesienia.
                                            6. konkon, czy dostanę u Ciebie wszystko od ręki? Twój sklep mam nieopodal.

Komentarz

• cytrynowiec
                                              L&K
                                              • 2015
                                              • 1056
                                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Paolo czasami faktycznie Ci się nie dziwię że masz takie podejście a nie inne. :roll:

Komentarz

• Crk64
                                                Drive
                                                • 2015
                                                • 96

cytrynowiec, czy powinienem o czymś wiedzieć?

Komentarz

• cytrynowiec
                                                  L&K
                                                  • 2015
                                                  • 1056
                                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Crk64
                                                  cytrynowiec, czy powinienem o czymś wiedzieć?
                                                  Jak najbardziej, przeczytać instrukcję obsługi swojego auta i ten wątek, przynajmniej kilka ostatnich stron.

Komentarz

• Crk64
                                                    Drive
                                                    • 2015
                                                    • 96

Oczywiście to uczyniłem, co sądzę widać po treści pytań, bo byłem w temacie całkiem zielony. Nikt nie jest zdrowy na umyśle, aby czytać 270 stron mało konkretnych treści. Do szukajki też proszę mnie nie odsyłajcie, bo można z niej skorzystać w dość okrojonym zakresie tj. nie wyszukuje podstrony na której znajduje się szukane zapytania, a całe wątki.
                                                    Oczywiście Wasz dobra wola w tym, żeby pomóc mi dobrać to, czego potrzebuję, bo w zamian, kiedy tylko mogę, robię tutaj to samo.

Komentarz

Pracuję...