Zbliża się termin wymiany oleju w moim autku i waham się pomiędzy:
1) FUCHS TITAN GT1 5W40 XTL - dramat szczególnie w zimie
2) STATOIL LAZERWAY C3 5W40 - HC ale w dobrej cenie
3) MILLERS XFE-PD 5W40 (jak uda się dostać) albo - wa wymarciu :wink:
4) MILLERS XF LONGLIFE 5W40 - HC ale w cenie z kosmosu :diabelski_usmiech
Który z powyższych olejów jest Waszym zdaniem najlepszy jakościowo?
REXAX, ciekawy trop, ale z 505.01 są:
1) NESTE CITY STANDARD 5W-40
2) NESTE CITY PRO W LONGLIFE III 5W-30
Niestety powyższe oleje nie są zbyt popularne w PL stąd nie ma żadnych opinii o nich
fakt opinii nie ma zbyt wiele ja obecnie śmigam na Neste 0w40 i jestem z niego bardzo zadowolony :wink: co do normy 505.01 jeżeli już koniecznie to do wyboru pozostają jedynie oleje HC i Lazerway 5w40 C3 ma tutaj dość poważną zaletę czyli lepkość bliską 0w40
Przymierzam się do zalania auta olejem LazerWay LL albo C3. Ma może ktoś namiary na uczciwego sprzedawcę co posiada na stanie bańki 4 l. i 1 l.?
Te większe są na aukcji ale 4 l. do AXR to za mało więc muszę dokupić
Przymierzam się do zalania auta olejem LazerWay LL albo C3. Ma może ktoś namiary na uczciwego sprzedawcę co posiada na stanie bańki 4 l. i 1 l.?
Te większe są na aukcji ale 4 l. do AXR to za mało więc muszę dokupić
Już za chwileczkę minie 10kkm na CFSie Millersa, robimy analizę i zobaczymy co wyjdzie po tym przebiegu, jak na razie nie wiedzę specjalnie oznak starzenia sie oleju
Czy mieliście tak, że zimą, na jednych olejach na nierozgrzanym silniku, np. podczas ruszania rano było słuchać lekki gwizd turbiny, a na innych nie było słychać tego gwizdu?
Czy mieliście tak, że zimą, na jednych olejach na nierozgrzanym silniku, np. podczas ruszania rano było słuchać lekki gwizd turbiny, a na innych nie było słychać tego gwizdu?
Poprzednie wszsytkie moje turbiny gwizdały nie zależnie na jakim oleju auto jeździło ale może tak być jak piszesz.
P.S. CFS zakupiony ponownie, w poniedziałek zmiana po przebiegu około 10500km
Nexus6, wydaje mi się że kolega ma auto już z dpf zresztą niech się wypowie , a najlepiej który rok tej Octavii II FL kolego 2.0-16v Michał, ? Coś mi ten opis silnika nie taki najlepiej niech kolega zaglądnie w książkę pojazdu lub na wlepce w samochodzie.
[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Panowie, wczoraj wlałem po raz pierwszy olej Amsoil 5w40 z oznaczeniem VW505.01 (do tej pory jeździłem na Mobile1) i różnice jakie zauważyłem po jednym dniu to:
- zdecydowanie cichsza praca silnika (co też potwierdził mój brat)
- tzw. efekt sowy który do tej pory był obecny w codziennym użytkowaniu praktycznie zniknął
Także od tej pory już wiem jakiego oleju będę używał :wink: wolę dopłacić parę złotych w porównaniu do Mobila i cieszyć się z cichszej jazdy
wczoraj wlałem po raz pierwszy olej Amsoil 5w40...zdecydowanie cichsza praca silnika
świeży olej więc to normalne.
Zamieszczone przez Dafik88
już wiem jakiego oleju będę używał
uwierz mi, że są jakościowo i cenowo lepsze oleje. Amosil wg mnie zbyt przereklamowany jest a właściwie rozleklamowany na forach... a tak naprawdę to "jajec nie urywa" :wink:
PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
na jednych olejach na nierozgrzanym silniku, np. podczas ruszania rano było słuchać lekki gwizd turbiny, a na innych nie było słychać tego gwizdu?
Zamieszczone przez Dafik88
Amsoil 5w40 z oznaczeniem VW505.01 (do tej pory jeździłem na Mobile1) i różnice jakie zauważyłem po jednym dniu to:
- tzw. efekt sowy który do tej pory był obecny w codziennym użytkowaniu praktycznie zniknął
dałem, poczytaj :wink:
Jeżeli jesteś zadowolony z Amsoila to dobrze. Ja zmieniam u ojca AFL na "inny" w ten weekend. Zobaczymy różnicę w pracy silnika.
PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
forum to najlepsza reklama bo darmowa i ma szeroki zasięg, jedni polecają motula że silnik całkiem inny po zalaniu, inni coś innego a najważniejsze by olej spełniał dane normy które dał producent, a czy warto przepłacać x zł na lepszy olej ? czasem dla lepszego samopoczucia iż zalało się coś lepszego niż ostatnio. Być może Amsoil jest gęściejszy od mobila i stąd ta różnica na początku, zobaczysz jak przejedziesz 10 tyś czy da się zauważyć róznicę, tylko że na słuch słuchać jak silnik pracuje to miało wiarygodne będzie po tylu tyś km przejechanych.
diablo228, w cale nie najważniejsze co by olej musiał spełniać normy :wink: ja w sezonie letnim nie pamiętam już kiedy miałem zalany olej z normą :lol:
Komentarz