Jaki olej do TDI

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cytrynowiec
    L&K
    • 2015
    • 1056
    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez samtech84 Zobacz wpis
    A to prawda, że PAO niekorzystnie wpływa na wszelakie uszczelniacze w silniku? Gdzieś taka informacja obiła mi się o uszy.
    Kiedyś ale to było dawno, teraz są specjalne dodatki aby temu zapobiegać.

Komentarz

• D2mian
      Rider
      • 2010
      • 551
      • Toyota
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Robert1 Zobacz wpis

Tam masz dostępne VOA I UOA po 9.5 tyś km . Syntetyk to nie jest .Tak jak pisałem wcześniej dobry Hydrokrak z czystymi bazami olejowymi od pewnego producenta,za rozsądną kasę a parametrami i składem jest mocno zbliżony(cena niższa około 30%) do Motula Specyfic 5w40 505.01 tylko tyle ,albo aż tyle.
      Valvoline All Climate to podobna klasa oleju trudno tutaj wskazać który lepszy Valvo ma w składzie trochę Molibdenu ,Eurol ma trochę Boru, Eurol ma oficjalną aprobatę VW 505.01 ,aczkolwiek nie ma to wielkiego znaczenia.
      No właśnie nie znalazłem UOA i VOA u ruskich dla tego dokładnie oleju...dla innych wersji Valvo i owszem Czy dobrze interpretowałem ocenę Eurola Turbo Di jako by nie trzymał zbyt dobrze parametrów a tamtejsi tubylcy forum stwierdzili że jest przereklamowany???

Rozumiem że Valvo spełnia normy 505.01 ale nie ma papierka za worek pieniędzy od VW a Eurol wydał kasę na papierek???
      Ostatnio edytowany przez D2mian; 9799.
      120,1KM/269,7Nm --> 146,8KM/332,7Nm

Smarowanie zapewnia

Komentarz

• cytrynowiec
        L&K
        • 2015
        • 1056
        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Nie wiem czy jest przereklamowany. Zalej potestuj i napisz nam jak u Ciebie się sprawował.
        Taki papierek ma wiele firm w tym Valvo więc jednak ich worek też nie jest mały: https://erwin.volkswagen.de/erwin/do...0500_50501.pdf - tu masz do wyboru do koloru.

Komentarz

• Czerwc
          Classic
          • 2017
          • 21
          • Seat
          • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

Ja teraz w swoim ATD sprawdzę Eurola Fluence 5w40, na papierze wygląda zacnie, zobaczymy w praktyce ;-).

Komentarz

• krzysiekr1
            Ambiente
            • 2016
            • 114
            • Octavia I (1U2)
            • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

@Czerwc
            Ja teraz będę zalewać Eurola Turbo DI 5W-40 do AXR. Ten Fluence ma niezłą lepkość strukturalną i temp. płynięcia, na papierze. Ciekawe tylko jak z HTHS? Jakoś nie mogę znaleźć tego parametru.

Po Eurolu zastanawiam się nad Ravenolem VPD, albo na grubo, czyli Ravenol RUP 5W-40 który ma HTHS=3,9 a CCS=4510. Raz można go sobie zalać

Komentarz

• cytrynowiec
              L&K
              • 2015
              • 1056
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Fluence ciekawa oliwa, coś mi się zdaje że niedługo poznamy go dokładniej

Komentarz

• Robert1
                Ambiente
                • 2017
                • 170
                • Volkswagen

Zamieszczone przez cytrynowiec Zobacz wpis
                Fluence ciekawa oliwa, coś mi się zdaje że niedługo poznamy go dokładniej
                Bardzo na to liczę,tym bardziej ,że jestem z Fluence zadowolony.i na kolejną zimę będzie powtórzony.
                Ostatnio edytowany przez Robert1; 44264.
                Silnik smaruje dobry HC & AR9100

Komentarz

• Czerwc
                  Classic
                  • 2017
                  • 21
                  • Seat
                  • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez krzysiekr1 Zobacz wpis
                  @Czerwc
                  Ja teraz będę zalewać Eurola Turbo DI 5W-40 do AXR. Ten Fluence ma niezłą lepkość strukturalną i temp. płynięcia, na papierze. Ciekawe tylko jak z HTHS? Jakoś nie mogę znaleźć tego parametru.

Po Eurolu zastanawiam się nad Ravenolem VPD, albo na grubo, czyli Ravenol RUP 5W-40 który ma HTHS=3,9 a CCS=4510. Raz można go sobie zalać
                  Dokladnie nie podaja niestety HTHS, ale w normie jest > 3.5 także biedy nie ma ;-).

W sumie to będzie zmiana z fsa 0w30 ktorego miałem dwie zmiany, zobaczymy co z tego będzie ;-).

Komentarz

• cytrynowiec
                    L&K
                    • 2015
                    • 1056
                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Robert1 Zobacz wpis
                    Bardzo na to liczę,tym bardziej ,że jestem z Fluence zadowolony.i na kolejną zimę będzie powtórzony.
                    Najważniejsze zadowolenie.

Zamieszczone przez Czerwc Zobacz wpis
                    Dokladnie nie podaja niestety HTHS, ale w normie jest > 3.5 także biedy nie ma ;-).
                    A więcej potrzebne? Chyba że do ostrej jazdy.

Zamieszczone przez Czerwc Zobacz wpis
                    zmiana z fsa 0w30 ktorego miałem dwie zmiany, zobaczymy co z tego będzie ;-).
                    Ciekawa zmiana, nie dość że lepkościowa to i gatunkowa.

Komentarz

• robertowicz
                      Drive
                      • 2016
                      • 97

Za darmo mam olej Fuchs GT1 PRO C3 5w30, mozna to spokojnie wlac czy raczej mega kiepski jest?

Komentarz

• pedros
                        RS
                        • 2009
                        • 1958
                        • Volkswagen
                        • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                        • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez robertowicz Zobacz wpis
                        Za darmo mam olej Fuchs GT1 PRO C3 5w30, mozna to spokojnie wlac czy raczej mega kiepski jest?
                        Dorzuć witamin i będzie ok.

Komentarz

• robertowicz
                          Drive
                          • 2016
                          • 97

Kiedys ponoc byl to dobry olej a teraz nie ma o nim zbyt info a na stronie fuchsa to dane nie aktualne sa

Komentarz

• cytrynowiec
                            L&K
                            • 2015
                            • 1056
                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Kiedys ponoc byl to dobry olej a teraz nie ma o nim zbyt info a na stronie fuchsa to dane nie aktualne sa

Komentarz

• tomek evo
                              Rider
                              • 2013
                              • 474
                              • Superb II combi (3T5)

Coś nie mam możliwości cytowania postów.
                              Odnośnie PAO i ich wpływu na uszczelniacze to problem był ale w latach 90-tych i może jeszcze w przypadku starych receptur we wczesnych latach 90-tych. Obecnie nie ma sensu sobie zaprzątać tym głowy.
                              Odnośnie Eurola Tubro DI 5W40 - nie jest to olej z najwyższej półki tylko dobra średnia półka i przyrównałbym go do LM top tec 4100 czy Motula Specufic 5W40. Plusem jest cena (ca. 100,00 zł za 5l) niższa niż większości konkurentów.
                              Odnośnie Valvolin-a to ostatnio miałem bardzo ciekawą rozmowę z przedstawicielem Valvolin-a (oficjalnym - od nich biorę towar) i mogę powiedzieć tylko tyle, że jak Valvoline to tylko ze sprawdzonego źródła, które ma towar z oficjalnej dystrybucji. Nie chodzi nawet o podróbki tylko o fakt, że towar może pochodzić z dystrybucji na zupełnie inny rynek np. .. Afrykański. Oficjalny importer Valvolin-a w PL często nie ma pojęcia skąd towar mają nie tylko hurtownie ale również sieci marketów, bo często ten towar niewiele ma wspólnego z tym, który znajduje się w oficjalnej dystrybucji. Patrzmy na parametry w karcie a potem kupujemy coś co jest innym olejem i nie jest to niestety wcale margines rynkowej sprzedaży ale jej znaczny procent. Valvoline produkuje też z tego co wiem w kilku zakładach (zleca produkcję) wiec różnie może być z tą zgodnością towaru z kartami. Valvoline jest bardzo popularny i tym handluje każdy dlatego ceny są konkurencyjne ale jak komuś bardzo zleży aby olej był zgodny z tym z karty to radzę wypytać sprzedawcę o źródło. Wiem, ze wielu sprzedawców ma cefryfikaty (sam tez muszę wystąpić) ale wiem o jednym takim (b. popularnym na allegro) co ma certyfikat tylko ...nie wiadomo od kogo bo nie od oficjalnego importera.

Komentarz

• ksyniu22
                                Ambiente
                                • 2010
                                • 119

czyli od kogo kupować Valvoline na allegro a od kogo nie?

Komentarz

• robertowicz
                                  Drive
                                  • 2016
                                  • 97

hmm szkoda ze z dodatkiem. Wchodzac na link z tamtej strony do forum bmw gdzie uzytkownik zrobil sporo analiz tego oleju wynika ze mial duze zuzycie ale to chyba cos mial z silnikiem bo zelazo konkretnie widać reasomujac olej taki sobie?

Komentarz

• tomek evo
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 474
                                    • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez ksyniu22 Zobacz wpis
                                    czyli od kogo kupować Valvoline na allegro a od kogo nie?
                                    Jest tylu wiarygodnych sprzedawców, że nie podam Ci nikogo konkretnego. Niestety ale kierowanie się najniższa ceną w tym wypadku może skierować Cię na "dziwne" oferty, choć z góry zaznaczam, ze nie wiem kto aktualnie ma najniższa cenę na allegro na Valvolin-a (zależy jeszcze którego) bo może to być "certyfikowany" sprzedawca.

Komentarz

• cytrynowiec
                                      L&K
                                      • 2015
                                      • 1056
                                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

reasomujac olej taki sobie?
                                      Nie jest zły, ale dodane witaminy i będzie bardzo dobrze.

Komentarz

• robertowicz
                                        Drive
                                        • 2016
                                        • 97

9100 czy mix z 9200v2?

Komentarz

• krzychuR32
                                          Classic
                                          • 2019
                                          • 3
                                          • Volkswagen

Panowie, tak podsumowując to który olej będzie lepszy do PD: Eurol Turbo DI 5w40 czy Eurol Fluence 5w40?
                                          Docelowo zamierzam dolać dodatek AR 9100.

Komentarz

• cytrynowiec
                                            L&K
                                            • 2015
                                            • 1056
                                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

9100 czy mix z 9200v2?
                                            ar 9100

Komentarz

• cytrynowiec
                                              L&K
                                              • 2015
                                              • 1056
                                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

tomek evo a ten dystrybutor Valovline nie potrafi ogarnąć tego bajzlu?

Zamieszczone przez krzychuR32 Zobacz wpis
                                              Panowie, tak podsumowując to który olej będzie lepszy do PD: Eurol Turbo DI 5w40 czy Eurol Fluence 5w40?
                                              Ciężko powiedzieć bo ile tego pierwszego znamy z analizy to tego drugiego jeszcze nie...

Docelowo zamierzam dolać dodatek AR 9100
                                              I bardzo dobrze.

Komentarz

• krzychuR32
                                                Classic
                                                • 2019
                                                • 3
                                                • Volkswagen

cytrynowiec Oki, dzięki za odpowiedź. Będę obserwował temat.

Komentarz

• tomek evo
                                                  Rider
                                                  • 2013
                                                  • 474
                                                  • Superb II combi (3T5)

9100 czy mix z 9200v2?
                                                  Do diesla AR9100 powinien być w pełni wystarczający.

Komentarz

• Robert1
                                                    Ambiente
                                                    • 2017
                                                    • 170
                                                    • Volkswagen

Docelowo zamierzam dolać dodatek AR 9100.
                                                    Na zimę na pewno lepsze parametry ma Fluence 5w40 temp płynięcia i CCS
                                                    Silnik smaruje dobry HC & AR9100

Komentarz

Pracuję...