Polecam żarówki!!!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krystian634
    Ambiente
    • 2010
    • 198

Witam Wszystkich. Mam ogromną prośbę, chodzi mi o wykaz wszystkich żarówek do Octavii I po lifcie(moje autko maj 2004, bez ksenonów) typ, moc itp., ewentualnie jakiś link jeżeli już było to na forum. Długo szukałem, ale szybciej chyba osiwieje :shock:

Komentarz

• PieTrzaK
      L&K
      • 2009
      • 1323
      • Octavia I (1U2)
      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez marbab
      mecholl, myslisz ze H1 powinny byc 55W czy 100W do O2 :?: Te W5W sa LEDowe wiec moze byc problem z CANem
      A lampa ma homologację na? Obstawiam 55W, także 100W byłby by 1)nielegalne 2)mogłyby uszkodzić reflektor.

Komentarz

• toomasz
        Elegance
        • 2010
        • 909
        • Volkswagen
        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Fajną opcją mogą być żarówki firmy HBM. Szwagier ma takowy zestaw < H1, H7 > tylko barwa 5900k i one już trochę wpadają w niebieskie ale 4200k powinny się zgrać z xenonem. Mają chyba wszystkie potrzebne rodzaje poza postojowymi < albo nie rzuciły mi się w oczy >
        Te żarówki mogą się nie nadać ponieważ standardowa żarówkia h7 powinna mieć 55W, te natomiast mają więcej więc nie wiem czy większa moc nie będzie miała negatywnego oddziaływania na reflektor.

Komentarz

• PieTrzaK
          L&K
          • 2009
          • 1323
          • Octavia I (1U2)
          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Sa i 55W 4200K

Komentarz

• toomasz
            Elegance
            • 2010
            • 909
            • Volkswagen
            • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Lepiej zainwestować w znane marki- takie moje zdanie :wink:

Komentarz

• tymancjo
              Classic
              • 2010
              • 10

No i przebrnawszy przez watek, wsadzilem w moja OI Osram NBplus. I jest znaczna poprawa komfortu jazdy wzgledem "zwyklych". Tak, ze dzieki wszystki opiniujacym w tym watku.
              pozdrawiam,
              Tymancjo

Komentarz

• daymond
                Rider
                • 2010
                • 684

Ile ludzi na świecie, tyle opinii..A tak finalnie, powiedzcie mi, które żarówki będą najlepsze do mojej O1 :roll:
                :?: bardzo chwalone na początku tego tematu Philips GT150
                :?: troszku przereklamowane Philips BlueVision Xenon Effect
                :?: czy te poruszane na końcu Philips X-tream +80%
                Wszystkie w podobnych granicach cenowych, chodzi mi o jasne, białe światło i jak najwięcej tego niebieskiego odblasku..
                Moja Octavia

Komentarz

• PieTrzaK
                  L&K
                  • 2009
                  • 1323
                  • Octavia I (1U2)
                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Ja mam teraz u siebie w autku Tunsgramy Sportlight +50%. Dosyć fajne światełko, sporo bielsze od zwyczajnych żarówek. No i cena "troszku" mniejsza niż philipsów

Komentarz

• piotrban
                    Drive
                    • 2010
                    • 51
                    • Octavia III combi (5E5)
                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Ostatnio założyłem OSRAM NightBreaker PLUS polecane przez kolegów, to odczucie było znacząco na plus dla tych żarówek, wcześniejsze tungsramy +50 to przy nich mały pikuś, teraz nie potrzebuję halogenów aby doświetlić sobie drogę w czasie nocnych wojaży przy zakładaniu ich i porównaniu, tungsramy wydały się żółte na plus dla osrama które są bielutkie ale też nie wpadają barwą w niebieskie.

Komentarz

• Shreq
                      Rider
                      • 2010
                      • 319

daymond to polecam Ci http://moto.allegro.pl/philips-diamo...304398284.html . Bardzo ładnie oświetlają drogę.

Komentarz

• daymond
                        Rider
                        • 2010
                        • 684

Zamieszczone przez Shreq
                        daymond to polecam Ci http://moto.allegro.pl/philips-diamo...304398284.html . Bardzo ładnie oświetlają drogę.
                        A powiedz mi H4 znajde takie? Testowałeś je już? Możliwe to, żeby aż tak przykrywały reflektor niebieskim odcieniem? :shock: Widze, że branie, to one mają...
                        Moja Octavia

Komentarz

• Shreq
                          Rider
                          • 2010
                          • 319

Proszę kolego http://moto.allegro.pl/philips-diamo...304721868.html , sam mam takie obecnie u siebie. Poszukiwałem żarówek, które poprawią widoczność bo niestety O2 tym nie grzeszy. Spora poprawa a do tego barwa światła na drodze jak xenon coś ala 4300 (jednak xenon daje zauważalnie mocniejsze światło). Jak chcesz to jutro wieczorkiem cyknę Ci fotkę. Dla porównania Vectry B na zwykłych żarówkach Philipsa i mojej Octavii na tych co Ci podałem. Niebo a ziemia.

Niestety nie wiem o co Ci chodzi w stwierdzeniu "żeby aż tak przykrywały reflektor niebieskim odcieniem" ???. Przy wyłączonych światłach lampa w środku ma taką jakby poświatę niebieskawą delikatnie. Jak się włączy światła to świecą czysto biało, na ścianie widać na granicy światło cienia niebieskawą otoczkę.

Ja polecam

Komentarz

• daymond
                            Rider
                            • 2010
                            • 684

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Jeśli będą dawać tak na tym filmiku, to effect piorunujący..A homologacje mają? Miśki się nie czepiają do nich, bo faktycznie z daleka wyglądają jak xenon..
                            Moja Octavia

Komentarz

• czernobyl
                              L&K
                              • 2008
                              • 1276
                              • Octavia III (5E3)
                              • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM
                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

ale te diamondvision z aukcji nie mają ani pół znaku homologacji w EU (czyli E oraz liczba w kółeczku) - czyli miśki mogą się czepiać oraz możliwe problemy z ubezpieczalnią w razie stłuczki

a jeśli chodzi o kandydatów, których podałeś powyżej, to najwięcej światła będzie z x-treme +80% , ale najbardziej "białe" będzie z bluevision. zwłaszcza na jesień/zimę warto pamiętać, że im więcej niebieskiego na bańce, tym gorzej widać na mokrym - fizyka się kłania
                              ---------
                              w temacie ogólnym, czyli "polecam żarówki" od 21kkm jeżdżę na phlipsach nightguide (h4) i jestem zadowolony:
                              - świecą MZ nieco lepiej niż philipsy x-treme (lub przynajmniej tak samo dobrze)
                              - rzadziej niż na x-ach mrugają mi, że oślepiam (wiem, jak się ustawia światła, trzymam te same ustawienia)
                              - zabawne kolorki żółto-pupurowe jakby lepiej przebijały się przez mgłe - zrobiłem ostatnio 3x po ok. 300km w nocy we mgle i nawet było jako-tako, przy gęstej mgle przynajmniej wracało do mnie światło odbijane ze znaków przy drodze, słupków oraz białych linii (przy x-treme'ach sam się oślepiałem we mgle i tyle widziałem); na mokrym i suchym remis
                              - zabawne kolorki jakby statystycznie pomagały innym dostrzec mnie w lusterkach - ludzie chyba szybciej zjeżdżają na 2-pasmówkach z lewego niż wcześniej (może zrobiłem się bardziej tolerancyjny czy co)
                              - żywotność - na razie pobiły x-y (tamte zrobiły 17 czy 18kkm i jedna padła) - ponieważ co do ilości światła jak dotąd tylko x-treme'y oraz ng mnie satysfakcjonują, to wiadomo, następne będą znów ng, chyba że philips coś wymyśli nowego

Komentarz

• daymond
                                Rider
                                • 2010
                                • 684

Zamieszczone przez Shreq
                                Proszę kolego http://moto.allegro.pl/philips-diamo...304721868.html , sam mam takie obecnie u siebie. Poszukiwałem żarówek, które poprawią widoczność bo niestety O2 tym nie grzeszy. Spora poprawa a do tego barwa światła na drodze jak xenon coś ala 4300 (jednak xenon daje zauważalnie mocniejsze światło). Jak chcesz to jutro wieczorkiem cyknę Ci fotkę. Dla porównania Vectry B na zwykłych żarówkach Philipsa i mojej Octavii na tych co Ci podałem. Niebo a ziemia.

Niestety nie wiem o co Ci chodzi w stwierdzeniu "żeby aż tak przykrywały reflektor niebieskim odcieniem" ???. Przy wyłączonych światłach lampa w środku ma taką jakby poświatę niebieskawą delikatnie. Jak się włączy światła to świecą czysto biało, na ścianie widać na granicy światło cienia niebieskawą otoczkę.

Ja polecam
                                Shreq chętnie bym zobaczył jak to u Ciebie wygląda 8) A Ty miałeś jakieś problemy z pieskami odnośnie tych żaróweczek :?:
                                Moja Octavia

Komentarz

• Jacek Wo.
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 221

Zamieszczone przez czernobyl
                                  ale te diamondvision z aukcji nie mają ani pół znaku homologacji w EU (czyli E oraz liczba w kółeczku) - czyli miśki mogą się czepiać oraz możliwe problemy z ubezpieczalnią w razie stłuczki
                                  Zdaje się, że one oficjalnie nie są w Polsce (Europie?) oferowane - w katalogu ani na stronie Philipsa takich nie ma ...
                                  A na pudełku są dane o importerach z Ameryki Południowej i Indii - może to jakiś prywatny import z Tajlandii/Honkongu ???

Komentarz

• sew1981
                                    RS
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2009
                                    • 10917
                                    • Fiat

ma może ktoś z was coś takie w halogenie podobnego? jak to świeci?

Komentarz

• Jacek Wo.
                                      Ambiente
                                      • 2010
                                      • 221

Zamieszczone przez sew1981
                                      ma może ktoś z was coś takie w halogenie podobnego? jak to świeci?
                                      http://allegro.pl/zarowka-led-h3-13s...299710370.html
                                      A jak może świecić żarówka 2 W

znikomy pobór mocy - auto można zostawić przez noc z włączonym oświetleniem
                                      Jako przeciwmgielne chcesz to używać ???? :roll: :roll: :shock: :shock:

Nawet jako dzienne - nie ma homologacji ... :!: :?:

Komentarz

• Shreq
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 319

obiecane fotki:

dzisiaj pada więc możesz sobie zobaczyć jak to wygląda na mokrym:

Czas naświetlania 1s.

w postojach blue vision, które i tak nie świeci na biało (ale bielsze niż ori):

Komentarz

• toomasz
                                          Elegance
                                          • 2010
                                          • 909
                                          • Volkswagen
                                          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Testował ktoś już może żarówki h7 lub h3 LED?

Komentarz

• daymond
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 684

Zamieszczone przez Shreq
                                            obiecane fotki:

dzisiaj pada więc możesz sobie zobaczyć jak to wygląda na mokrym:

Czas naświetlania 1s.

Obrazek

w postojach blue vision, które i tak nie świeci na biało (ale bielsze niż ori):

Obrazek
                                            Dziękuweczka stary Jak widać świecą jasnym, białym świałtem i nie widać, żeby jakoś bardzo odstraszały jadących z przeciwka..chyba się w nie zaopatrze 8)
                                            Moja Octavia

Komentarz

• blind_walker
                                              RS
                                              • 2010
                                              • 4533
                                              • Octavia I combi (1U5)
                                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

daymond, te żarówki nie posiadają homologacji w Polsce i Europie, miałem je zamówić, ale w ostatnim momencie to sprawdziłem.
                                              mkII 20VT (600h worked)
                                              Roooooomster

Komentarz

• toomasz
                                                Elegance
                                                • 2010
                                                • 909
                                                • Volkswagen
                                                • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

ale o jakich żarówkach mówicie?

Komentarz

• blind_walker
                                                  RS
                                                  • 2010
                                                  • 4533
                                                  • Octavia I combi (1U5)
                                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

toomasz, Philips Diamond Vision
                                                  mkII 20VT (600h worked)
                                                  Roooooomster

Komentarz

• piotrban
                                                    Drive
                                                    • 2010
                                                    • 51
                                                    • Octavia III combi (5E5)
                                                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Najciekawsze w tym wszystkim jest to że na stronie producenta ani słowa o tych żaróweczkach nie ma... choć sprzedający na samym początku zaznacza:
                                                    "U MNIE KUPISZ ABSOLUTNĄ NOWOŚĆ!!!
                                                    PO SERII BLUE VISION NADCHODZI NOWA, LEPSZA SERIA:"
                                                    a producent nie wie o tym?

Komentarz

Pracuję...