Pan KIEROWCA mnie dzisiaj osłabił

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • eaglemirek
    RS
    • 2010
    • 14116
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez dato
    ja zawsze się staram z prawego przeskoczyć na lewy
    Bo większość jak się uwiesi swojego pasa to go nie zmieni za nic :!: :evil: . Za to jak są 3 pasy to tylko środeczkiem pomyka :evil:

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• noswer
      Ambiente
      • 2008
      • 232

mnie osłabił kierowca autobusu którym wracałem z Węgier - po godzinie jazdy za autobusem pojawiła się chmura dymu - prawdopodobnie turbina poszła...

kierowca stwierdził że jedziemy do najbliższego postoju - i było by to ok - jednak silnik jako że przestał dymić to pojechaliśmy dalej - kolejny obłok wydostał się z silnika w szczerym polu - więc przystanek i znowu że na następnej stacji czekamy na już na ten co wyjechał po naszą grupę z polski... i tak przejechaliśmy 80km do granicy - po stronie słowackiej kierowca zapomniał się na autostradzie i dał mu bardziej po garach - a tam zatrzymanie już w pełnej chmurze dymu - następnie przyjazd policji i eskorta naszej maszyny zadymiającej do stacji benzynowej...

na stacji kiedy już wysieliśmy - kierowca przestawiał autobus widać było że oleju bierze tyle co ropy oraz można było słuchać wyraźny stukot w silniku...

po 5 godzinach na urokliwej stacji wsiedliśmy w podstawiony z Polski kolejny autokar...

tak to się skończyła oszczędność kierowcy i biura podróży - mam nadzieję że wyciągną wnioski z tej dość kosztownej lekcji... swoją drogą zastanawiam się czy im się do du... tylnej części ciała nie dobrać bo jak by na tych serpentynach silnik siadł to ani wspomagania kierownicy ani hamulców by nie uświadczył...

Komentarz

• Puchacz
        Moderator
        S_OCP Member
        • 2004
        • 1192
        • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez eaglemirek
        Za to jak są 3 pasy to tylko środeczkiem pomyka :evil:
        No właśnie, może mnie ktoś to wytłumaczyć? Skąd to qwa jest? Może się odezwie ktoś, kto tak jeździ i wytłumaczy mi, czemu qwa?
        Czemu S8 od toruńskiej do A2 (lub w drugą strone) tirki ciągną się środkowym? Czemu zgraja osobówek ciągnie się środkowym? Czemu, w końcu jak widzą, że dojeżdzam, prawym szybciej od nich (a raptem przepisowe 120 km/h) nie zjadą na prawy i nie pozwolą się wyprzedzić "prawidłowo" z lewej strony? Nosz do **uja, wyprzedzam takich prawym, bo ogólnie z grubsza można tam spokojnie prawym przejechać zazwyczaj, bo nikogo poza mną na nim nie ma. Czy to jakieś urban legend w niektórych kręgach, że najlepiej jest jechać środkowym, czy co?
        Ja tu tylko sprzątam...

Komentarz

• 4x4BKF
          L&K
          • 2010
          • 1279

Zamieszczone przez noswer

t... swoją drogą zastanawiam się czy im się do du... tylnej części ciała nie dobrać bo jak by na tych serpentynach silnik siadł to ani wspomagania kierownicy ani hamulców by nie uświadczył...
          To się nie zastanawiaj tylko podaj ich do sądu o:
          - zwrot kosztów wycieczki
          - zadośćuczynienie za traumę z wizją niesprawnego autokaru
          - dożywotnią rentę - bo przecież jesteś tak rozdygotany nerwowo że nie nadajesz się do pracy

Polskie podejście do turystyki - najpierw iść do biura podróży i wydać 999pln za dwa tygodnie gdzieś tam i spodzewać się że będzie się noszonym w lektyce, a potem podawać do sądu i rzecznika praw konsumenta o każdy szczegół. Za to że w Val d'Iserre były gówniane widoki bo góry wszystko zasłaniały, za to że w Hurghadzie tylko morze i piach widać.
          Trzeba było od kierowcy młotek pożyczyć, może by Ci się teraz przydał.
          4x4

Komentarz

• Jark7
            Elegance
            S_OCP Member
            • 2008
            • 777

4x4BKF, pojechałeś równo :szeroki_usmiech
            Ostatnio poczytałem o powodach reklamacji wczasów (nie tylko przez Polaków) i prawdę mówiąc omal z krzesła nie spadłem ze śmiechu

Natomiast w tym, co noswer napisał jest sporo prawdy, wynikającej chyba z przeżytych emocji - gdyby tak na jakim zjeżdzie bądź serpentynach wskutek niefrasobliwości kierowcy padł silnik - to dupa blada :wow
            Człowiek planuje, Bóg decyduje ...
            Jark7
            było 119/296 jest 143/328 by Aligator

Komentarz

• eaglemirek
              RS
              • 2010
              • 14116
              • Octavia II combi (1Z5)
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Puchacz
              wyprzedzam takich prawym
              Ja przestałem jak kilka razy mi się przytrafiło że kirownik pomykając środkiem zmieniał pas na prawy zmuszając mnie do mocnego hamowania bo nie popatrzył w prawe lusterko, bo i po co :!: Z obserwacji dochodzę do wniosku że duża część kierowców jeśli patrzy w lusterka to tylko przy zmianie pasa na lewo :!: Pomykam skrajnym prawym a jeśli dochodzę do takiego sunącego środkiem wbijam się na jego pas i najpierw kierunkowskazem potem długimi a czasem i klaksonem "oznajmiam" mu by zmienił pas na prawy. Najlepsze jest to że bardzo często klient wykonuje ten manewr a kiedy go wyprzedzę widzę we wstecznym lusterku jak ponownie zajmuje miejsce na śr. pasie ad: O tekstach po CB co poniektórych na zwrócenie uwagi że w PL obowiązuje ruch prawostronny nie wspomne :evil: Gdyby było 5 pasów też by pomykali środkowym bo tak bezpieczniej (daleko od band :diabelski_usmiech ) bo chyba z tego założenia wychodzą :!:

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• kabanos
                RS
                • 2011
                • 4544
                • Octavia I combi (1U5)
                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

eaglemirek, ja myślę, że ludzie nie umieją jeździć po drogach z 3 pasami w jedną stronę. Myślą, że wolno im jeździć środkowym pasem, bo przecież jest jeszcze lewy pas do wyprzedzania :?

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• AdamB
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 8033
                  • Octavia IV (NX3)
                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

kabanos, eaglemirek, to przejdźcie się po niemieckich autostradach , okaże się że jednak po śląsku i naszych autostradach jednak się dobrze jeździ. :szeroki_usmiech
                  Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• 4x4BKF
                    L&K
                    • 2010
                    • 1279

Zamieszczone przez Jark7

Natomiast w tym, co noswer napisał jest sporo prawdy, wynikającej chyba z przeżytych emocji - gdyby tak na jakim zjeżdzie bądź serpentynach wskutek niefrasobliwości kierowcy padł silnik - to dupa blada :wow
                    Dupa blada? Dupę bladą, albo brązową raczej może mieć ktoś, kto nie za bardzo zna konstrukcję autokarów. Powiedzmy sobie pada silnik i co? I z grubsza nic.
                    - Hamulce nadal działają, bo w autokarach i ciężarówkach są wspomagane pneumatycznie ciśnieniowo (a nie podciśnieniowo z silnika jak w osobówkach) a zgromadzone w zbiornikach powietrze wystarczy na co najmniej kilkanaście cykli hamowania.
                    - W przypadku zbyt małego ciśnienia w układzie pneumatycznym zaczyna działać na hamulec postojowy (coś a'la ręczny)
                    - Nadal działa retarder/telma - niezależnie od pracy silnika i hamulców zasadniczych
                    - Nadal działa skrzynia biegów którą też możemy użyć do wyhamowania auta.

Jak noswer jest taki wrażliwy, to może niech nie wsiada do autokarów bo bardziej prawdopodobny jest wystrzał przedniej opony a tu już nie ma żartów.
                    4x4

Komentarz

• yogi_at_pozen
                      Rider
                      • 2011
                      • 418

Zamieszczone przez 4x4BKF
                      Zamieszczone przez noswer

t... swoją drogą zastanawiam się czy im się do du... tylnej części ciała nie dobrać bo jak by na tych serpentynach silnik siadł to ani wspomagania kierownicy ani hamulców by nie uświadczył...
                      Polskie podejście do turystyki - najpierw iść do biura podróży i wydać 999pln za dwa tygodnie gdzieś tam i spodzewać się że będzie się noszonym w lektyce, a potem podawać do sądu i rzecznika praw konsumenta o każdy szczegół. Za to że w Val d'Iserre były gówniane widoki bo góry wszystko zasłaniały, za to że w Hurghadzie tylko morze i piach widać.
                      Trzeba było od kierowcy młotek pożyczyć, może by Ci się teraz przydał.
                      Z całym szacunkiem, nie rozumiem skąd u Ciebie takie nastawienie?
                      Kurna, jak ktoś (biuro podróży) zaoferował się zorganizować dwutygodniowe wczasy all-inclusive na karaibach za 999PLN to biuro podrózy może się zesrać ale ma grać i buczeć i być tip top (oczywiscie nie mowie o sytuacjach gdzie w ofercie jest hotel dwu-gwiazdkowy a klient drze morde na miejscu ze chce 5 . Żadam tego za co zapłaciłem - i tyle...
                      Jak im sie to nie kalkuluje to niech podniosą cenę a nie klienta robią w ..uja.

Komentarz

• dato
                        L&K
                        • 2012
                        • 1431

Zamieszczone przez AdamB
                        kabanos, eaglemirek, to przejdźcie się po niemieckich autostradach , okaże się że jednak po śląsku i naszych autostradach jednak się dobrze jeździ. :szeroki_usmiech
                        W Niemczech jest kultura jazdy i zasady, jest lepiej niż u nas, nie przesadzaj. W Belgii, a szczególnie Francji jest zdecydowanie gorzej, francuzi generalnie mają wszystko w dupie i na drodze również. W Austrii ordung, a we Włoszech coś pomiędzy Niemcami, a Francją.

U nas nie ma tragedii, świadomość się cokolwiek poprawia, ale do ideału daleko. Wciąż jest cała masa ludzi, którzy - faktycznie - nie wiedzą jak korzystać z dróg ekspresowych / autostrad / pasów rozbiegowych, etc... Bo niby skąd mają wiedzieć ???

Komentarz

• Zorr
                          RS
                          • 2011
                          • 2110

4x4BKF, zgadza się
                          o ile mnie pamięć nie myli ciężarówki mogą mieć kompresor powietrza elektryczny, który może dostarczać ciśnienie powietrza bez pracy silnika.
                          Dodatkowo w trudnych górskich warunkach, a w niektórych krajach (Brazylia) chyba obowiązkowo, ciężarówki mają kompresory na wentylach opon, nie wiem czy akurat pomoże przy wystrzale, ale na pewno pomoże przy przebiciu.

Co do jazdy środkowym pasem, to ostatnio na na obwodnicy Wrocka traktuję tych na środku jako pachołki które objeżdżam raz z lewej raz z prawej naprzemiennie. Wiem wiem nie jest to najbezpieczniejsze, ale mam frajdę a i zdarza się że ktoś zjedzie na prawo jak się zorientuje. Niestety większość pewnie myśli: "patrz jaki kretyn jedzie"
                          Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                          Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• Karql
                            L&K
                            • 2010
                            • 1124

Panowie widzę, że z was to straszne nerwusy za kółkiem są :diabelski_usmiech

Włączcie sobie radyjko odprężcie się i nie denerwujcie się na rzeczy na które nie macie wpływu

Ja też trochę jeżdżę po 2, 3 pasmowych drogach, jedzie ktoś lewym, wyprzedzam prawy, środkiem to tym który jest wolny i tyle :twisted: I wiecie co nie zdarza mi się, żeby ktoś mi drogę zajechał (bardzo sporadycznie i przy dynamicznej zmianie pasów). Dzieje się tak dlatego, że nie dojeżdżam kierownikowi do przysłowiowej dupy, czekam aż łaskawie zjedzie przez ileś set metrów, w końcu nie wytrzymuje zjeżdżam na prawy i zaczynam go wyprzedzać, a jemu się przypomina, że może wypadało by zjechać i puścić. Co tu jest ciekawe taki kierownik faktycznie wtedy nie patrzy na lusterka, bo albo jest pospinany, albo coś myśli, że jesteście za nim i zjeżdża. Ja się już wcześniej ustawiam na pasie który jest wolny i po prostu jadę. Jak ktoś jedzie lewym, albo środkowym to nie myśli o jego zmianie, a jak już będzie zmieniał to raczej włączy kierunek i popatrzy w te lusterka

Jeździłem dawniej tak, że wyprzedzałem tylko lewym, czekałem, aż zjedzie, po dłuższej oczekiwaniu używałem długich, ale stwierdzam, że obecna strategia jest dużo lepsza Nie tracę czasu, aż chłop zjedzie, nie denerwuje się, że nie zjeżdża, ogólnie bajka.

Pamiętajcie, że dobrego kierowce cechuje opanowanie w każdej sytuacji, więc bądźcie spokojni, nie denerwujcie się na innych, bo tylko wy na tym tracicie. Psujecie sobie humor, jeździcie bardziej nerwowo i w ogóle.

Tyle przemyśleń od młodego kierowcy, który wie gówno o jeździe :diabelski_usmiech
                            Było: 117,5KM / 238,9 Nm
                            Jest: 144 KM / 301,4 Nm by CompSport

-> MOJA SKODA <-

Komentarz

• AdamB
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 8033
                              • Octavia IV (NX3)
                              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez dato
                              W Niemczech jest kultura jazdy i zasady, jest lepiej niż u nas,
                              Kultura jazdy jest, ale mimo wszystko sporo się tam zmieniło, przynajmniej ostatnio miałem takie wrażenie. Nie raz spotkałem się z sytuacją kiedy na trzech pasach TIR TIRA wyprzedza a na skrajnym lewym osobówka TIRa. Prędkości tych pojazdów podobne. W Niemczech na trzech pasach dużo aut jeździ na środkowym mimo prawego wolnego. A najlepsze jest to, że nie są to polskie rejestracje.

Komentarz

• dato
                                L&K
                                • 2012
                                • 1431

Ale często z lewej masz jeszcze dwa pasy wolne więc mogą jeździć na pamięć :diabelski_usmiech

Komentarz

• AdamB
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 8033
                                  • Octavia IV (NX3)
                                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez dato
                                  Ale z lewej masz jeszcze dwa pasy wolne więc co się czepiasz :diabelski_usmiech
                                  No tak :szeroki_usmiech

Ostatnio jak wracałem z Austrii przez DE - Jędrzychowice-Katowice A4 to przez DE na tempomacie jechałem może z 20% drogi (nie dało się po prostu). Z Jędrzychowic do Katowic przejechałem na tempomacie z prędkością 150km/h. Było to pod koniec maja.

Komentarz

• Zorr
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 2110

Zamieszczone przez AdamB
                                    ... A najlepsze jest to, że nie są to polskie rejestracje.
                                    bo to są "Opolskie" rejestracje

Komentarz

• dato
                                      L&K
                                      • 2012
                                      • 1431

Doczytałem, że pisałeś o 3 pasach, dlatego wyedytowałem

Komentarz

• Puchacz
                                        Moderator
                                        S_OCP Member
                                        • 2004
                                        • 1192
                                        • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Karql
                                        Panowie widzę, że z was to straszne nerwusy za kółkiem są :diabelski_usmiech

Włączcie sobie radyjko odprężcie się i nie denerwujcie się na rzeczy na które nie macie wpływu
                                        No dokladnie tak robię, moja kobieta się strasznie wnerwia za kierownicą, bo dopiero co zaczęła jeździć i dziwi się mi, że mnie nic nie rusza, i większość zachowań na drodze mnie nie zaskakuje. Ale po prostu im więcej się jeździ tym mniej nerwów.

Dlatego pisałem, że potrafię totalnie bez stresu przejechać cały w/w odcinek S8 (teraz doszedł jeszcze jeden za mostem Grota, tam gdzie szklane tunele, też są 3 pasy) prawym pasem, totalnie na luzie, bez slalomów i mrygania komukolwiek czymkolwiek. A na dodatek całkiem przepisowo, bo o ile nie kulturnie jest wyprzedzać prawą, to całkiem przepisowo (poza pewnymi wyjątkami).

A mi się przypomniało z dzisiejszego poranka, al. Prymasa Tysiąclecia w kierunku na Marki, tuż przed Kasprzaka, a za Zesłańców Syberyjskich. Pan w Fordzie Rangerze wyjeżdzał ze stacji Orlen. Żaden problem, wpuściłem go, lekko przyhamowując. Ale jak zaczął się wpier**ać na trase przez ciągłą i wydzielone z ruchu (stając przede mną w poprzek), to go upomniałem lekko klaksonem. Popatrzył na mnie jakby to on się stosował do przepisów, a ja nie. Tam w ogóle zawsze cyrki są, jak nie w jedną to w drugą stronę.
                                        Ja tu tylko sprzątam...

Komentarz

• Zorr
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 2110

Puchacz,
                                          Twoja druga część wypowiedzi zaprzecza pierwszej

a co do mojego slalomu to ja nie wkur***ny jechałem tylko cieszący się jak dziecko.
                                          Wyobraź sobie że wjeżdżasz na trasę, mały ruch za to środkowym pasem idealnie co 100-150m jedzie auto, przyśpieszam i dawaj między nimi z bananem na gębie.

Komentarz

• Jark7
                                            Elegance
                                            S_OCP Member
                                            • 2008
                                            • 777

Zamieszczone przez 4x4BKF
                                            Dupa blada? Dupę bladą, albo brązową raczej może mieć ktoś, kto nie za bardzo zna konstrukcję autokarów. Powiedzmy sobie pada silnik i co? I z grubsza nic.
                                            Fakt, nie znam, dzięki za uświadomienie; od tej pory będę bezpieczniej się czuł w autobusie
                                            Człowiek planuje, Bóg decyduje ...
                                            Jark7
                                            było 119/296 jest 143/328 by Aligator

Komentarz

• Puchacz
                                              Moderator
                                              S_OCP Member
                                              • 2004
                                              • 1192
                                              • Superb III (3V3)

Zorr, trzeba to kiedyś nagrać Może wyglądać fajnie, ale pamiętaj, że mocniej zużywasz opony, i więcej paliwa

Nie no, nigdy nie twierdziłem, że nigdy nie używam klaksonu. Gość stworzył zagrożenie bezpieczeństwa ruchu, próbując włączyć się w ten sposób na trasę o dopuszczalnej prędkości 80 km/h i dużym natężeniu. Może nie zdawał sobie z tego sprawy czy coś, ale wg mnie należało go o tym poinformować, ze stoickim spokojem oczywiście, obserwując jego reakcje. Niech się cieszy, że nie mam train horn'a bo od zawsze o tym marzyłem.
                                              Ja tu tylko sprzątam...

Komentarz

• noswer
                                                Ambiente
                                                • 2008
                                                • 232

4x4BKF, Wiesz czego oczekuje - tego że autobus którym będę podróżował będzie w pełni sprawny technicznie a nie że gość będzie się musiał się zatrzymywać (nie zawsze w dozwolonych miejscach bo się z niego kopci) - oczekuje też że dym nie będzie dostawał się do końca - oczekuje odpowiedzialności

masz rację nie znam budowy autokarów - ale wiem że jak zostawiam za sobą nieprzeniknioną zasłonę dymną to znaczy że coś jest nie tak - nie oczekuje od nich rekompensaty (to że zamiast na 23 byliśmy w domu o 4:30 i potem od 7 byłem w pracy - jest ok bo każda wycieczka może się przedłużyć uznałem to za wkalkulowane ryzyko) - oczekuje że następnym razem podejdą do tego odpowiedzialnej

fajnie że hamulce by zadziałały - rozumiem że wspomaganie także?

zresztą nie liczę że zrozumiesz bo widzę z komentarza że jesteś typem - że jak się tłumik w miarę trzyma na drucie i tylko czasem odpada to jest prawie jak fabryka

nie mam problemu z jazdą autokarem zakładając że jest on sprawny - to że w jakiś sposób obraziłem twoje uczucia nie zmienia faktu że jak się wiezie 40 parę osób to jednak bierze się za nich odpowiedzialność

podsumowując jeśli cię zraniłem, obraziłem lub wykazałem się twoim zdaniem niewiedzą lub przesadną ostrożnością to wiedz że twoje zdanie zachowam sobie głęboko............. w sercu

Komentarz

• Zorr
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 2110

Zorr, trzeba to kiedyś nagrać Może wyglądać fajnie, ale pamiętaj, że mocniej zużywasz opony, i więcej paliwa
                                                  i kierunkowskazy też się bardziej zużywają, ale co tam...

Niech się cieszy, że nie mam train horn'a bo od zawsze o tym marzyłem.
                                                  już parę razy się zastanawiałem jakby to było mieć klakson chociaż z "TIR'a", tyle że ja bym pewnie pieszych straszył, bo jeżeli chodzi o sytuacje drogowe to jakoś tak wychodzi, że nie mam odruchu trąbienia i jak sobie przypomnę że mogłem zatrąbić to już jak musztarda po obiedzie.

[ Dodano: Sro 13 Cze, 12 08:05 ]
                                                  noswer, ale przecież każdemu pojazdowi może przydarzyć się awaria, kierowca "Twojego" autobusu robił wszystko co mógł albo nawet i więcej, aby dojechać, wrócić.
                                                  Co ma zrobić taki kierowca autobusu jak mu jakaś uszczelka pójdzie?

Komentarz

• noswer
                                                    Ambiente
                                                    • 2008
                                                    • 232

Zorr, zadzwonić po kolejny a nie jechać na siłę?
                                                    co zrobisz jak rozwalisz miskę olejową - jedziesz dalej czy zatrzymujesz się bo szkoda ci silnika?
                                                    z tego co się dziś dowiedziałem gość ma i turbinę i silnik do robienia - a tak była by sama turbina... - gość chciał zaoszczędzić no i mu to średnio wyszło

Komentarz

Pracuję...